Kúpili by ste dieťaťu trpasličieho králika?
Dobrý deň!
Minule sme boli v superzoo kúpiť nášmu 10 ročnému psíkovi krmivo, a dcérka išla obzerať papagáje, rybky, morčatá a zajačiky ako vždy. Zbadala tam trpasličie králiky. Boli naozaj veľmi milé, no stáli 50 eur. Dcérka hneď prosila aby som jej jedného kúpila no neprišlo mi to vhodné a okrem toho nemáme preňho ani výbavu. Celú cestu domov kričala že ho chce🫤🫤🫤. No neviem. Už sa týždeň rozprávame o tom že možno ho predsa len kúpime, že by ho dostala na narodeniny. Čo myslíte, kúpili by ste králika malému dieťaťu? A mohli by ste mi prosím napísať výhody a nevýhody pri kúpe takýchto zajačikov? Ďakujem
A ste jedna vec-v noci sa nevyspite, dupe, skace a pobehuje po klietke.
Nekúpila by som malému dieťaťu králika, mne je všetkých králikov, ktoré sa dostanú do rúk deťom, úprimne ľúto. Kralikovi robí vyslovene zle naťahovanie, trpí tým a malé deti ešte nedokážu šetrne zaobchádzať so zvieratkom. Pre malé deti je paradoxne najlepšia mačka, práve preto, že sa vie brániť a ak jej dieťa ubližuje, okamžite to dá najavo. A spätná väzba vo forme škrabanca od mačky má perfektný účinok. Tiež mačke až tak nevadí, keď ju dieťa chytá za brucho, dokáže sa s tým vysporiadať a ak jej to vyslovene vadí, ujde alebo poškriabe. Tiež z hľadiska hygieny, mačka sa dokáže naučiť na toaletu na 100%, králik bude bobkovať všade, aj keď bude naučený na toaletu, proste bobky vypustí tak či tak aj inde, ak bude voľne pustený. A napríklad náš králik, ktorý bol naučený cikať do toalety, tak aj tak mu občas preplo a vycikal sa na gauč 🙄🙈
@dobryden v našej kultúre sa psy nejedia. Co si pamätám starký vždy zabíjal na obed králika.
Ďalšia smutná diskusia😒 autorka už je evidentne rozhodnutá kúpiť hoci si o nich nič nezistila..
Králiček skončí v malej nevhodnej klietke zatvorený a keď z nervov uhryzne rozmaznané decko tak ho vypustia von kde zahynie😒
@martinka13 tak zase by si sa mohla ukludnit. Ano kralici su kralici ale su to obycajne zvierata ktore tiez potrebuju lasku. To, ze hryzu je z dovodu, ze jednoducho nemaju v mozgu kapacitu na sebareflexiu a chovaju sa impulzivne. Ale su to hrave zvierata a velmi fajn - pokial clovek nema doma male deti a vie si prisposobit domacnost. Kralik v pohode nahradi macku alebo psa - a ked zije pri nejakom pare, tak je nastastnejsi, pretoze sa citi ako male dieta. Ja kraliky nejedavam, nikdy som nejedavala ale to, ze si ho niekto da na paprike neosudzujem - pretoze kralik sa normalne v nasej kulture jedava a ludom ich maso velmi chuti. Nas kralik je idiot, ale mame ho radi, nikam ho nedáme a dozije sa pekneho hunateho dochodkoveho veku. To ale nic nemeni na fakte, ze by som kralika nikdy nedoporucila nikomu kto ma doma male dieta.
Ale poprosila by som ta aby si si odpustila hnusne komentare, ako ze kralik patri tak maximalne na tanier + par hnusnych poznamok.
Nezabudnite ho vypustit do lesa ked vam nebude vyhovovat. Ak ma dcera 10 a viac ok nech ma zodpovednost, ale pre male deti kupovat zvierata lebo chcu a myslia si ze to su natahovaci hracky a rodicia im to dovolia urcite nie.
@kittykat22 mne sa paci ked niekto riesi ze kralik alebo iny hlodavec hryzie. Ako keby sa divili ze pes steka
@akvi Si robíš srandu? Akože mám dovoliť aby nejaká blbá mačka poškrabala moje dieťa? Veď je to na hlavu. Ešte by jej aj mohla zaviesť infekciu a toto nepovažujem ako dobrý trest. Sa nad tým zamysli
@llaurita áno to som už čítala
@karolina553 mali sme králika. Mal to byť trpazličí a nakoniec vyrástol tak že mu bola malá klietka. Bol hrozne agresívny. Keď bol malý bol fajn, keď vyrástol hrýzol, hlavou vyrážal dvierka na klietke, nedalo sa mu ani nasypať jedlo bez toho aby som bola celá dohryzená....všetci čo to videli nechápali čo to máme za godzilu...
@karolina553 a nadávať na mačku že je blbá nieje celkom pekné...🙂 keď králik ublíži dieťaťu tiež bude blbý ? A pojde preč? Je to tvoje rozhodnutie,musíš si dobre zvážiť pre a proti..My máme napríklad teraz mačku a teda malý ju občas drapne ked nestihnem zareagovať ale vždy sa naňho len zaženie labkou,nikdy ho neuškrabla...
Nikdy viac by som ho nekúpila
@karolina553 a ked poskriabe zajac?
tu uz ma dalsiu temu o zajacovi
https://www.modrykonik.sk/forum/domaci-milacikovia/od-ktoreho-tyzdna-zistit-pohlavie-trpaslicieho-kralika/
@karolina553 tak malemu dietatu by som nekupila ani len rybicky a nie to este kralika. Ked bude schopna sa o to sama postarat, tak prosim, ale inak nie. Takze u mna by to nepreslo a uz vobec nie vtedy keby vrieskala, ze ho chce.
A nie, macka nie je blba, len si nenecha skakat po hlave. A ano, aj zajace mozu uhryzt a mozu byt agresivne a dokonca aj horsie ako tie "blbe" macky. Mali sme jedneho doma a ano, su sice roztomile, ale uz by som ho asi viac nekupila.
@karolina553 nie, nerobím si srandu. Pýtaš sa na názor a zbytočne sa zavzdušňuješ, keď nepočuješ to, čo chceš počuť. Mačka určite nie je blbá. A je úplne v poriadku, ak poškriabe. Ak sa bojíš infekcie, kúp si fakt radšej plyšáka. Dobre ti tu väčšina radí, že proste králik nie je zviera pre malé dieťa.
@karolina553 Blbá mačka?! Tak si kúp blbého králika, čo ti dohryzie dieťa, káble, nábytok a oserie celý byt a budeš spokojná. 🤨
Máme takmer totožnú skúsenosť, ak bola malá, bola neskutočne túlivá, počúvala na meno, skákala na povel atď
Potom puberta, neskutočný smrad, bola v 2 poschodovom zajačníku na balkóne, ktorý úplne zožrala! Obhryzené drevo, plasty…
Výbeh mala len na balkóne a dnu už nikdy nebola, LEBO syčala, kúsala a malú poškriabala tak, že ma jazvu na líci a krku🥹
Tento rok dožila a odporúčam NIKDY zajaca k deťom nekupovať.
@karolina553 za mňa nie ,zajko je na 10 rokov ,smrdí keď sa vycika a veľa žerie proste zajko stále niečo žije nám aj káble rozhryzol a keď sme niekam chceli na dlhšie ísť museli sme zháňať niekoho kto sa postará.Za mňa nie a ak áno nakupovať v zverimexe ale od chovateľa aby nekusal a teda naša ani na záchod ani nič čaká všade
Mne naši kúpili králika keď som mala 9 rokov. Akože, je to veľmi zlaté zvieratko takto na pohľad, ale tá moja bola pekná sviňucha 😅 Temperamentná, hrýzla, škrabala, keď bola pustená, tak prehryzla, čo sa jej zachcelo, no neviem. Klietku som jej čistila len ja, ale úprimne, nemala som z nej úplne to, čo som si predstavovala, keď som ju chcela. Dožila sa 8 rokov.
Ale pre 4-ročnú ozaj neodporúčam, lebo si ho bude chcieť dať k tvári, potúliť sa a vtedy to môže dopadnúť nepekným škrabancom :/ A predsa to dieťa ešte nemá taký úplný cit pre trpezlivosť, šetrné zaobchádzanie a tak.
No takto... My sme mali škrečky aj morčatá a váhali sme po úmrtí ,že čo... Nikdy som nechcela králika lebo smrad, starosti a pod. Lenže dcére uhynulo morča a ona bola z toho taká nešťastná a mala veľmi zdravotne zlé obdobie tak sme teda toho králika povolili. Nakoniec po roku vysvitlo,že je to úžasné a celkom múdre zvieratko. Ale ! Smrdí a treba každý druhý deň čistiť veľkú klietku , v ktorej len ma wc a jedlo, inak behá po izbe a hryzie kadečo takže treba dávať pozor na káble a drevený nábytok. Napriek tomu u nás veľmi dobrá voľba lebo je to milá ,kľudná povaha. Avšak , nikdy by som dieťaťu nekúpila zviera len preto,že kričí ,že to chce.. to je akože dosť úbohý dôvod. Moja dcéra chcela králika roky a skôr prosila,aby som jej ho dovolila, čítala si o ňom knihy ako chovať ako ho cvičiť a pod. a nie kričala. 🤷 A koľko má vlastné rokov ? Moja malá 9 , teraz má 10 rokov takže sa on vie starať sama. Zo školy beží k nemu. Ďalšia vec je suma . Sú aj králiky zadarmo , sú aj za 50 a aj za 200€ . Závisí od toho aký záujem je o zviera. 🤷
Teraz čítam ,že dcéra má 4 roky. No tak to v žiadnom prípade 🤦 môže kričať koľko chce 🤣 choďte sa na zajkov pozrieť do zoo. V takom veku je králik len starosť pre rodičov a dieťa ho ani nebude chcieť lebo ju doskriabe.
A ešte ten rámus v noci čisté zúfalstvo, niekolkrát v noci vstať a chodiť vyklopkávať, aby sa ukludnila, pobrať misky atď.. robila takú neplechu, že asi nespali ani susedia😵💫
@macatt v noci u nás nikdy nerobila ramus. Podľa mňa sa nudil ten králik 🤷
@martinka13 ja si zasa pamatam aj gulas zo psa.A inak trpasličíeho zajaca ste asi nemali na obed,alebo?Mne zasa co ma labky,aj zajac na tanier nejde.
@h2 tak to je ešte malička, to by som sa bála, že ju pohryzie, doskriabe po rucickach aj nožičkách.
@karolina553 a pocuvas tie rady, co ti tu zeny davaju? Lebo 95 % z nich hovori nie, ale ty uz mas zalozenu dalsiu diskusiu, ake meno mas dat zajacovi. Ze 4‐rocne dieta si presadzuje svoje, je uplne lahko pochopitelne, ale aby toto predvadzala dospela zena, to uz je na zvazenie.

Nekupovat! Ja som mala ked som bola teenage a teda VSETKO v dome bolo ohryzene. Kable, nabytok, listy, rohy, vsetko. tym pdom nemohol byt nikdy na volno a iba zil v klietke (nie je to pes ze ho vychovas). Taky zivot je smutny aj pre neho aj pre vas. Nepredstavuj si zajacika ako zvieratko na mojkanie a uz vobec nie s malymi detmi. Tym padom neviem naco take zvieratko je :( jeho kupu som olutovala.
Plus treba casto menit piliny lebo moc riadne zapacha.