icon

Labrador alebo zlatý retriever. Ktorý je lepší?

19. sep 2025

Ahojte, ktoré plemeno je podľa vás lepšie z týchto dvoch? Pes by bol vo vnútri, hoci máme veľkú záhradu, psa chceme do domu. Máme aj deti. Naše nároky na plemeno nie sú veľké, sme častý výletníci, psík bude náš ďalší člen do našej partie. Hlavne aby bol náš poriadny maznáčik❤️ ja sa viac prikláňam k Labradorovi, kvôli kratšej srsti a kvôli tomu že tak si vieme vybrať tmavé sfarbenie, keďže aj gauč máme tmavo hnedý a celkovo dom zariadený do takýchto farieb, čo pri zlatom retrívrovi budeme mať svetlé chlpy asi komplet všade ? Máte týchto psíkov vo vnútri? Rada si prečítam aj vaše skúsenosti a rady s týmito plemenami . Samozrejme , pes bude mať papiere, bude z chovateľskej stanice ❤️

Strana
z2
alyson29
20. sep 2025

Máme čokoládováho labradora (fenku) vo vnútri, je to úžasná parťáčka. Labrador je za mňa rýchlejšie učenlivý ako zlatý, ak to porovnám s mojou kamarátkou, jej zlaťák je ešte v 3 rokoch ako z divého vajca, naša dvojročná je už úplne v kľude a počúva na slovo, ale ten prvý rok a pol to bol tiež blázinec 😁 chlpy sú menej vidieť určite, ale i tak je to starosť, každý druhý deň vysávam 🙂 najhoršie, keď menia srsť, tie chlpy sú naozaj všade

btus
20. sep 2025

ako majiteľka psa Ti môžem povedať, že čo sa týka srsti, tak retriever bude lepší. Tým, že má dlhú srsť, vieš ju pekne pozametať , krátka srsť je horšia na údržbu. Čo sa týka povahy, tak je to ťažko. Aj keď majú podľa druhu rôzne povahy, predsa len, každý pes je osobnosť. My máme samojedy. Nikdy by som ich napr nepustila z vodítka. Jedno šteniatko z nášho odchovu ani netuší čo to je vodítko. Úplne poslúcha ako vlčiak, neodbehne na viac ako 2m. Naše keby som pustila, tak prídu o 2 hod. 🙂. Rozhodnite sa srdcom a počítajte s tým, že chlpy budú všade. Aj v príbore. A chválim, že ho chcete do domu dnu. My máme tiež pozemok 2700m2, ale naše sú skoro stále len dnu. Vonku sú, len keď sme v práci.

anonym_db961f
20. sep 2025

@anonym_autor z tychto ani jeden.Zlaty je ustekany a plzne,naozaj nikdy nie chlpateho psa to je hroza.A labrador je chudak pes kedze je tak doslachteny ze nema mieru a keby mohol sa dozerie do prasknutia.Podla labrador trpi tym ze stale by zral,jem u je jedno zozere aj pomyje a vsetko k comu sa dopatra je schopny zozrat aj vlastne hovna.

zuzinabila
20. sep 2025
@anonym_db961f

@anonym_autor z tychto ani jeden.Zlaty je ustekany a plzne,naozaj nikdy nie chlpateho psa to je hroza.A labrador je chudak pes kedze je tak doslachteny ze nema mieru a keby mohol sa dozerie do prasknutia.Podla labrador trpi tym ze stale by zral,jem u je jedno zozere aj pomyje a vsetko k comu sa dopatra je schopny zozrat aj vlastne hovna.

@anonym_db961f 😂 je to tak s tymi labradormi,veru. Omietka zo steny a kamienky boli za mna naj,co som mu nasla v papuli🙂 ale to je asi jedina charakterova vada toho psa🙂 autorka, za mna su tieto plemena vo svojom zivle vonku ,vsak presne na to boli slachtene ...vseobecne maju nevycerpatelnu zasobu energie a ked ju nemaju kde vybit(hlavne labrador), maju destruktivne sklony.

13uzivatelka11
20. sep 2025
@anonym_db961f

@anonym_db961f stekanie psa závisí dosť od výchovy, zlatý retriever určite nie je ustekany pes..

katkaseiner
20. sep 2025

Tiež sme takto uvazovali pred 3 rokmi. Ale bud sme chceli zlateho retrievera ale bledeho labradora. Tak sme si povedali ze kratsie chlpy budu lepsie...no u nas obcas akoby nasnezilo 😆 Za 3 roky sme mali 2 labradorky. Prva Trixi bola uzasna, ucenliva, ak raz bola upozornena ze nieco nema robir, uz to nerobila. Na prechadzku chodila bez voditka, posluchala na slovo, bola slovom odvolatelna od psa, macky, zajaca, čohokoľvek. Zial pocas sterilizácie nam zomrela 😭
O mesiac sme doniesli inu labradorku, s to je proste torpedo a to ma uz vyse 1,5 rokap Všetko zožerie (sj vonku hovna, vo vnútri čokoľvek...ponoziek uz pozrala desiatky. Darmo jej je potom zle, spravi to znova. inak je hrozbe zvedavá a kontaktna - ale teda dorpedo 🤦
Cize aj jedna rasa môže byt velmi rozdielna. Čo sa tyka labradorov a retrieverov, maju velmi podobne chatakteristiky. Ale teda zabudni ze s kratsou srsťou to bude doma vo vnutri lepšie.... akoze vysavane takmer denne (pracujeme vacsinou z domu cize len malokedy je psik vonku cely den a nevyuzivame roboticky vysavac pretoze mame aj papagaje a skor ovysavam aj sedacku aj pod nou aj vsade ako kolko sa roboticky toci na jednom mieste a dlho mu to trvá)

zuzinabila
20. sep 2025
@katkaseiner

Tiež sme takto uvazovali pred 3 rokmi. Ale bud sme chceli zlateho retrievera ale bledeho labradora. Tak sme si povedali ze kratsie chlpy budu lepsie...no u nas obcas akoby nasnezilo 😆 Za 3 roky sme mali 2 labradorky. Prva Trixi bola uzasna, ucenliva, ak raz bola upozornena ze nieco nema robir, uz to nerobila. Na prechadzku chodila bez voditka, posluchala na slovo, bola slovom odvolatelna od psa, macky, zajaca, čohokoľvek. Zial pocas sterilizácie nam zomrela 😭
O mesiac sme doniesli inu labradorku, s to je proste torpedo a to ma uz vyse 1,5 rokap Všetko zožerie (sj vonku hovna, vo vnútri čokoľvek...ponoziek uz pozrala desiatky. Darmo jej je potom zle, spravi to znova. inak je hrozbe zvedavá a kontaktna - ale teda dorpedo 🤦
Cize aj jedna rasa môže byt velmi rozdielna. Čo sa tyka labradorov a retrieverov, maju velmi podobne chatakteristiky. Ale teda zabudni ze s kratsou srsťou to bude doma vo vnutri lepšie.... akoze vysavane takmer denne (pracujeme vacsinou z domu cize len malokedy je psik vonku cely den a nevyuzivame roboticky vysavac pretoze mame aj papagaje a skor ovysavam aj sedacku aj pod nou aj vsade ako kolko sa roboticky toci na jednom mieste a dlho mu to trvá)

@katkaseiner klobuk dolu,u nas by toto vnutri nepreslo😀 nas labrador bol tiez extrem vo vykonnosti a aktivite😅my sme mu nestihali a to mame 40 arov a dennodenne mal cca 2 hodiny a casto ovela viac riadenej aktivity,vychadzok v prirode, vycviku atd. Aktualne je vo vycviku pre vyhladavanie drog a vybusnin pre policiu,konecne nasiel zmysel zivota😅 za mna su to top plemena pre rodinu len keby nal clovek zaruku ze prave ten jeho kus bude nieco ako vasa Trixi

zuzinabila
20. sep 2025

No,ale ze uplne top co zozral bol vlastny obojok🤣raz ho muz nejako zle zapol a nas pes nechal len kovovu sponu,komplet kozeny mohutny obojok si pekne spapal, prisla som ked dojedal posledne susto🙂

sandra49
20. sep 2025

@anonym_autor za mňa zlatý retriever. Mala som 3 kusy, jedna ma teraz 14 a už dožíva.. v živote neštekali..vnútri boli len výnimočne ale tie chlpy sú hrôza ale dá sa to povysavat aj pozametat tým ze su dlhé. Nemuseli chodit na voditku, posluchali na slovo, strasne rychlo sa ucili..a co sa tyka rodiny tak su mega mojkači..za mna je to top pes. Teraz mame spanielskeho vodneho psa a furt porovnavam pretoze si neviem zvyknut na tu dynamiku a na to, ze pre neho niesom vsetko akonto bolo u zlatych..Kamoška ma labrador a poznám aj ďalších ludi co majú.. veru nechcela by som..chlpy sú pozapichovane všade, ťažko sa to vysáva, požeru úplne všetko, ale ze úplne všetko a ani po rokoch z nich není kľudný pes a vkuse štekaju..všetkých co poznam co majú aj v okolí proste uštekaní psi.. so skúsenosťou so zlatými by som labrador nebrala ani zadarmo..ale sú dva tábory proste bud labrador a nedajú na nich dopustiť alebo retriever a to iste..takže si vyber 😅

13uzivatelka11
20. sep 2025

Sestra má hnedého labradora a tiež má asi dáky "nevydarený kus" 😅 stále pojaseny, neposlúcha, žerie hovna na prechádzke.. a to teda má s výchovou psov skúsenosti, predtým vychovala 2 rotvajlerov a boli to miláčikovia, poslúchali na slovo.

zuzinabila
20. sep 2025
@sandra49

@anonym_autor za mňa zlatý retriever. Mala som 3 kusy, jedna ma teraz 14 a už dožíva.. v živote neštekali..vnútri boli len výnimočne ale tie chlpy sú hrôza ale dá sa to povysavat aj pozametat tým ze su dlhé. Nemuseli chodit na voditku, posluchali na slovo, strasne rychlo sa ucili..a co sa tyka rodiny tak su mega mojkači..za mna je to top pes. Teraz mame spanielskeho vodneho psa a furt porovnavam pretoze si neviem zvyknut na tu dynamiku a na to, ze pre neho niesom vsetko akonto bolo u zlatych..Kamoška ma labrador a poznám aj ďalších ludi co majú.. veru nechcela by som..chlpy sú pozapichovane všade, ťažko sa to vysáva, požeru úplne všetko, ale ze úplne všetko a ani po rokoch z nich není kľudný pes a vkuse štekaju..všetkých co poznam co majú aj v okolí proste uštekaní psi.. so skúsenosťou so zlatými by som labrador nebrala ani zadarmo..ale sú dva tábory proste bud labrador a nedajú na nich dopustiť alebo retriever a to iste..takže si vyber 😅

@sandra49 mozem sa ta spytat?zlaty retriver nema tie sklony k prezieraniu? Preco si po rokoch zmenila plemeno? Sondujem a zlaty retriver je pre mna teraz tiez plemeno,ktore by som do buducna asi planovala

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
biibiana
20. sep 2025

a prečo len z týchto dvoch plemien? Aké staré detičky mate?

anonym_440d6b
20. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 taky je aj labrador,moj muz je uplne na nervy,chodi za nim ako tien🙂 dlho to bolo tak ze doslova kopiroval pohyby.muz zvykol napriklad telefonovat na dvore s bratom ,niekedy hodinu, a ten pes stal pri nom tu hodinu,az neskor ho muz naucil ze si ma aj sadnut,ze nemusi stat pri nom nonstop. A mne naopak, vyhovuje take opicenie sa po pánovi🙂

anonym_abf30b
20. sep 2025
@katkaseiner

@katkaseiner mám podobné skúsenosti prvú sme mali sučku labradora, úplná salámistka, zverili sme ju svokre kým sme boli na dovolenke a niečo pojedla už sa jej nedalo pomôcť. Po nej labrador,on bol úplný živel, zožral pedále od detských bicyklov po vlastne obydlie všetko, úplne všetko. Momentálne máme borderku. Chlpy boli aj z krátkosrstého aj z dlhosrstého, asi tie dlhé sa lepšie upratujú

anonym_2097d4
20. sep 2025
@anonym_440d6b

@anonym_285 taky je aj labrador,moj muz je uplne na nervy,chodi za nim ako tien🙂 dlho to bolo tak ze doslova kopiroval pohyby.muz zvykol napriklad telefonovat na dvore s bratom ,niekedy hodinu, a ten pes stal pri nom tu hodinu,az neskor ho muz naucil ze si ma aj sadnut,ze nemusi stat pri nom nonstop. A mne naopak, vyhovuje take opicenie sa po pánovi🙂

@anonym_440d6b ja som raz volala 2 hodiny a naša sa prechádzala hore dole so mnou 🙂

anonym_440d6b
20. sep 2025
@anonym_2097d4

@anonym_440d6b ja som raz volala 2 hodiny a naša sa prechádzala hore dole so mnou 🙂

@anonym_2097d4 jj,presne toto robi nas. Niekedy uz odpadava od unavy, oci privrete,pohyby spomalene,ale neopusti pana len tak😅

autumn1
20. sep 2025

@anonym_autor z labradora ide extremne vela chlpov a nie je pravda, ze z tmaveho chlpy nebudes vidiet, su a este tazko sa ich zbavuje najma z textilie je to nocna mora 😂 ja poznam jednu chovatelku aj na labradorov aj zlatych retrieverov a zlate retrievery mne osobne sadli viac. Aj co sa tyka starostlivosti o srst, povahy, vycviku.

olimuc
20. sep 2025

Mali wme nadhernerneho labradora ..: trochu podrastol, tak vyzeral ako ladovy medved. Povahovo uzasny. Precestoval celu Europu, mohli sme ho zobrat hocikam a vedel sa spravat … este ked sme povedali, ze je to asistencny pes tak sa nam ho podarilo „prepasovat“ kade tade - vlak atd nebol problem, ale bol z utulku… nikto o nom nic nevedel, nasli ho na parkovisku a my sme ho nic neucili, nakolko mal svoju hlavu. Nic nezozral, co nemal. Doma nic nepokazil, neokusal. Vzdy mal vsetko pod kontrolou, nerobil pohyby naviac bez rozmyslania, sadni, lahni a lopticku ignoroval uplne robil vsetko podla vlstneho uvazenia. Polozil aj argentinsku dogu a iba jediny raz na neho zautocil iny pes - civava ho kusla do nohy. Iny psy aj ked sa priblizili a mali dendenciu dominantneho spravanie po chvili od neho bocili, vydaval taky divny zvuk. Nikdy nestekal. Dieta strazil ale nebol hracka. (Mal 50kg), ked sa mu nieco nezdalo zobudil. Strazil ale aj onko pacienta neskor a presne upozornoval, ked sa mu nieco nezdalo Chlpov mal poriadne a trebalo ho vycesavat …. Ale aj tak to bol pan pes … stale cakam, ze mi do cesty vojde nejaky podobny pes. (Moj odisiel na rakovinu). Len som cakala kedy prehovori …

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
sandra49
20. sep 2025
@zuzinabila

@sandra49 mozem sa ta spytat?zlaty retriver nema tie sklony k prezieraniu? Preco si po rokoch zmenila plemeno? Sondujem a zlaty retriver je pre mna teraz tiez plemeno,ktore by som do buducna asi planovala

@zuzinabila nemá az take sklony..túto staru co mam poslednú ta je nenazrana ale ona len pýta svoje jedlo, pripadne keď vonku jeme tak pýta ale stačí jej povedať a prestane..jednu som mala takú, ze som ju musela do zradla prosiť q mohla mať granule aj cely deň, zjedla keď mala chuť.. a tento španiel je neskutocne pazravy napriklad. Plemeno sme zmenili preto, lebo po troch chlpatých veľkých psoch sme chceli niečo dnu a španiel neplzne a je stredného vzrastu, chceli sme psa aj do postele hlavne ku malej tak preto sme vybrali toto..samozrejme aj pre inú charakteristiku s ktorou sa neviem vžiť ale ma len rok tak neskor to snáď bude lepsie😅

biba_18
20. sep 2025

btw, labrador je tiež retriever ☺️ je to pes viac na von ako na doma, preto majú toľko chlpov… sú to pracovné psy, potrebujú zamestnať…

anonym_440d6b
20. sep 2025
@olimuc

Mali wme nadhernerneho labradora ..: trochu podrastol, tak vyzeral ako ladovy medved. Povahovo uzasny. Precestoval celu Europu, mohli sme ho zobrat hocikam a vedel sa spravat … este ked sme povedali, ze je to asistencny pes tak sa nam ho podarilo „prepasovat“ kade tade - vlak atd nebol problem, ale bol z utulku… nikto o nom nic nevedel, nasli ho na parkovisku a my sme ho nic neucili, nakolko mal svoju hlavu. Nic nezozral, co nemal. Doma nic nepokazil, neokusal. Vzdy mal vsetko pod kontrolou, nerobil pohyby naviac bez rozmyslania, sadni, lahni a lopticku ignoroval uplne robil vsetko podla vlstneho uvazenia. Polozil aj argentinsku dogu a iba jediny raz na neho zautocil iny pes - civava ho kusla do nohy. Iny psy aj ked sa priblizili a mali dendenciu dominantneho spravanie po chvili od neho bocili, vydaval taky divny zvuk. Nikdy nestekal. Dieta strazil ale nebol hracka. (Mal 50kg), ked sa mu nieco nezdalo zobudil. Strazil ale aj onko pacienta neskor a presne upozornoval, ked sa mu nieco nezdalo Chlpov mal poriadne a trebalo ho vycesavat …. Ale aj tak to bol pan pes … stale cakam, ze mi do cesty vojde nejaky podobny pes. (Moj odisiel na rakovinu). Len som cakala kedy prehovori …

@olimuc podla mna bol krizeny s inym plemenom..jednak povaha netypicka pre labradora,jednak vaha..pes labrador ma tak 36 kg,tvoj mal 50, mozno nieco krizene

anonym_440d6b
20. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná
sandra49
20. sep 2025
@anonym_285
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_285 s tým štekanim je to určite aj kombinácia povahy a výchovy..naše 2 neštekali vôbec a jedna adoptovala štekala..v susedstve sú 2 retrievery a štekaju jak blázni a jeden nie..tak isto aj labrador.. dvoch majú susedia a vkuse hulakaju a jedny co majú tak nič a aj kamoška co ma tak je kľudná..
Co sa týka vtierania 😅 tak u nás vždy platilo, že keď som nechcela aby bola úplne pri mne alebo sa mojkat tak som ju poslala preč a rešpektovali to všetky 3..čiže len koľko som ja chcela..borderka to je iná liga 😁 to je tieň podla mna😅

procrastique
20. sep 2025

Golden je golden 🙂
Je to veselá kopa, labrador mi príde nudnejší. Čo sa chlpov týka, tak to je jedno, smrť bude obidvojo. Smrť je aj z pomíka nie to z veľkého psa.

anonym_440d6b
20. sep 2025
@biba_18

btw, labrador je tiež retriever ☺️ je to pes viac na von ako na doma, preto majú toľko chlpov… sú to pracovné psy, potrebujú zamestnať…

@biba_18 jj,oba retrievre, to je nam jasne..ono v tej hovorovej reci sa bezne ustalilo retriver(akoze zlaty)a labrador🙂

7miriam77
20. sep 2025
@olimuc

@olimuc nádherný príbeh ♥️🍀♥️, dojímavý

katkaseiner
20. sep 2025
@zuzinabila

@katkaseiner klobuk dolu,u nas by toto vnutri nepreslo😀 nas labrador bol tiez extrem vo vykonnosti a aktivite😅my sme mu nestihali a to mame 40 arov a dennodenne mal cca 2 hodiny a casto ovela viac riadenej aktivity,vychadzok v prirode, vycviku atd. Aktualne je vo vycviku pre vyhladavanie drog a vybusnin pre policiu,konecne nasiel zmysel zivota😅 za mna su to top plemena pre rodinu len keby nal clovek zaruku ze prave ten jeho kus bude nieco ako vasa Trixi

@zuzinabila ved toto, Trixi je nenahraditelna, bola uzasna, Suty je uplne ina, neodsudzujeme ju zato, ale ona bez vidiny granule je jak sibnuta...ked vidi nejaky pamlsok, tak poslucha na prvu tretinu slova (ani ho nepotrebuje počuť cele). Cez tyzden mi ukradla kus mäsa z kuchyne...toto by si Trixi v zivote nedovolila

katkaseiner
20. sep 2025
@autumn1

@anonym_autor z labradora ide extremne vela chlpov a nie je pravda, ze z tmaveho chlpy nebudes vidiet, su a este tazko sa ich zbavuje najma z textilie je to nocna mora 😂 ja poznam jednu chovatelku aj na labradorov aj zlatych retrieverov a zlate retrievery mne osobne sadli viac. Aj co sa tyka starostlivosti o srst, povahy, vycviku.

@autumn1 s tymto suhlasim, odkedy mame labradorku tak periem ponožky uplne osobitne, normálne je na to procedura. Vonku ich všetky vyvratim (kedze kazdy ich vyzuje vyvratenim, musim ich teda naspäť vyvrátiť) a potom ich musim vyprášit - od chlpov prioritne, als tak aj od prachu. Az potom sa peru. Inak by som prala ponozky s chlami 🤦

Strana
z2