icon

Mačka má hnačku. Ako jej pomôcť?

31. okt 2025

Ahoj. Prosím ,poraďte mi...
Mám 3mes. mačku. V nedeľu využila našu nepozornosť a uchmatla nám koláč so slivkovým lekvárom. Neviem koľko alebo či vôbec z toho niečo zjedla. V utorok začala mať mäkšiu stolicu. Normálne ako máva ráno a večer,ale hnačkova. Tak som jej prestala dávať kapsule. Dávala som jej len granule a varené kuracie mäso. Dnes som jej urobila kur. mäso so štipku mrkvy. Všetko zjedla. Ale teraz mala už poriadnu hnačku. Čiže ešte horšiu stolicu. Neviem... Poraďte... Či jej mám dať normálne kapsulu a do toho namrviť štipku čierneho uhlia?
Inak je v pohode,hraje sa,šali sa,pije....

Strana
z2
cyneric
31. okt 2025

Ak máš blízko veterinu a si ochotná si priplatiť o trochu viac, vieš si od nich zakúpiť konzervu/konzervy s ľahšie stráviteľnou stravou ktoré sú vhodné práve na tieto situácie keď majú zvieratká podráždený žalúdok, prípadne ti navrhnú vhodnú alternatívu pre mačiatka. Doma máme takúto adeptku ktorá zje všetko čo nezje ju od mačiatka, tieto konzervy ju veľmi rýchlo vzpružili na nohy a teraz jej dávame aj ľahko stráviteľné granulky + taštičky a už má žalúdok v poriadku. Ale je to samozrejme finančne drahšie než granulky z chovproduktu.

anonym_3ad497
31. okt 2025

@anonym_autor este napis ze ju mate doma,boze ludia vy ste taki brudasi.

cyneric
31. okt 2025
@anonym_3ad497

@anonym_autor este napis ze ju mate doma,boze ludia vy ste taki brudasi.

@anonym_3ad497 A kde by mala taká mačka byť, na ulici, kde ju môže zraziť auto, môžu ju dohrýzť psy, dokopať ju menej prispôsobivé individuá ktoré sa nám prechádzajú po uliciach či iba tak omylom zožerie otravu? A to ešte nehovorím aký problém vie jedna mačka spraviť s vtáctvom, keď loví nie pretože potrebuje ale pretože je to pre ňu zábavná aktivita.

anonym_3ad497
31. okt 2025
@cyneric

@anonym_3ad497 A kde by mala taká mačka byť, na ulici, kde ju môže zraziť auto, môžu ju dohrýzť psy, dokopať ju menej prispôsobivé individuá ktoré sa nám prechádzajú po uliciach či iba tak omylom zožerie otravu? A to ešte nehovorím aký problém vie jedna mačka spraviť s vtáctvom, keď loví nie pretože potrebuje ale pretože je to pre ňu zábavná aktivita.

@cyneric co dristas,normalne ziju vonku a ziju,co zasdici pozeras ,isto si z nejakej takej sekty,ze?Fuj ludia ste humusaci.

autor
31. okt 2025
@cyneric

Ak máš blízko veterinu a si ochotná si priplatiť o trochu viac, vieš si od nich zakúpiť konzervu/konzervy s ľahšie stráviteľnou stravou ktoré sú vhodné práve na tieto situácie keď majú zvieratká podráždený žalúdok, prípadne ti navrhnú vhodnú alternatívu pre mačiatka. Doma máme takúto adeptku ktorá zje všetko čo nezje ju od mačiatka, tieto konzervy ju veľmi rýchlo vzpružili na nohy a teraz jej dávame aj ľahko stráviteľné granulky + taštičky a už má žalúdok v poriadku. Ale je to samozrejme finančne drahšie než granulky z chovproduktu.

@cyneric dnes a cez víkend nevybavim nič... Môže zem jej dať trochu čierneho uhlia? Práve jej varím ryžu

nicoletta98
31. okt 2025
@anonym_3ad497

@cyneric co dristas,normalne ziju vonku a ziju,co zasdici pozeras ,isto si z nejakej takej sekty,ze?Fuj ludia ste humusaci.

@anonym_3ad497 to na čo je dobre toto komentovanie? Nemáš chlapa, tak si takto robíš program na piatok večer?

3009
31. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric dnes a cez víkend nevybavim nič... Môže zem jej dať trochu čierneho uhlia? Práve jej varím ryžu

@anonym_autor samozrejme čierne uhlie jej daj.

anonym_e1dc31
31. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ano mozes jej dat cierne uhlie uplne kludne

anonym_3ad497
31. okt 2025
@nicoletta98

@anonym_3ad497 to na čo je dobre toto komentovanie? Nemáš chlapa, tak si takto robíš program na piatok večer?

@nicoletta98 mam,a zasa sa budem opkovat,ludia ,hygiena Vam nic nehovori,?

autor
31. okt 2025
@anonym_e1dc31

@anonym_autor ano mozes jej dat cierne uhlie uplne kludne

@anonym_e1dc31 takú štipku ale len, však?

cyneric
31. okt 2025
@anonym_3ad497

@anonym_autor Iba nie veľa a treba dať pozor aby bolo zmiešané s niečím čo je dostatočne vlhké aby sa ho omylom nenadýchala. 🙂

@anonym_3ad497 Moja mačka má každý deň čistený záchod, pravidelne sa umýva vo vani a je tu nenulová šanca že jej hygienické návyky sú na vyššom štandarde než niektorí ľudia, čo sa týka zubov, uší a očí.

autor
31. okt 2025
@cyneric

@nicoletta98
@cyneric nereagujte na ňu.... Každý má svoj názor. Nech si ten svoj povie a nech je spokojná ...

autor
31. okt 2025
@cyneric

@anonym_autor Iba nie veľa a treba dať pozor aby bolo zmiešané s niečím čo je dostatočne vlhké aby sa ho omylom nenadýchala. 🙂

@anonym_3ad497 Moja mačka má každý deň čistený záchod, pravidelne sa umýva vo vani a je tu nenulová šanca že jej hygienické návyky sú na vyššom štandarde než niektorí ľudia, čo sa týka zubov, uší a očí.

@cyneric tiež jej stále čistím... Po každej potrebe a 3x za týždeň (teraz keď hnačkuje tak každý deň) vymením celý piesok, wc umyjem...

anonym_18666e
31. okt 2025

Dostan do nej aj 1 a 1/2 tbl cierneho uhlia a dietku trosku drzat.

cyneric
31. okt 2025
@anonym_autor

@cyneric tiež jej stále čistím... Po každej potrebe a 3x za týždeň (teraz keď hnačkuje tak každý deň) vymením celý piesok, wc umyjem...

@anonym_autor To je super, trochu diétnej stravy, uhlia, prípadne tie konzervy keď bude možnosť a malo by jej byť čoskoro lepšie ak to bolo spôsobené stravou. Niektoré mačičky sú citlivejšie než iné čo sa týka zmeny. 🙂

anonym_954d70
31. okt 2025

@anonym_autor čierne uhlie, posypať s tym granule, mäso surové a nie varené

cyneric
31. okt 2025
@anonym_954d70

@anonym_autor čierne uhlie, posypať s tym granule, mäso surové a nie varené

@anonym_954d70 Určite nie surové mäso, riziko nákazy je násobne vyššie a keď už má teraz problémy so žalúdkom, to mäso by ju dorazilo.

bielasovicka
31. okt 2025

Moja keď mala hnačku, dala som jej smectu.

bielasovicka
31. okt 2025

Síce, keď ma len 3 mesiace tak neviem.....

janulik2008
31. okt 2025
@anonym_3ad497

@anonym_3ad497 tie macky su 100x cistejsie ako niektori ludia.
My sme tiez nasli mača to sme ho mali nechat na krizovatke? Apropo kazdy den maju cisteny zachod takze

p.j.jacky
31. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno čierne uhlie môže . Kapsicky by som teraz nedávala . Moje mačky tiež majú dosť riedku stolicu po kapsickach . Mačky majú velmi senzitívne trávenie .

cyneric
31. okt 2025
@p.j.jacky

@anonym_autor áno čierne uhlie môže . Kapsicky by som teraz nedávala . Moje mačky tiež majú dosť riedku stolicu po kapsickach . Mačky majú velmi senzitívne trávenie .

@p.j.jacky Ak je kapsička od toho istého výrobcu tak by nemal byť problém, skrz ne sa dá do mačičky dostať o niečo viac tekutín + živín. Aspoň tak nám hovorili na veterine keď sme behali s našou, že mačky mávajú častejšie problémy s obličkami pretože nepijú dostatočne (napriek tomu že sa im mení voda niekoľkokrát denne), hnačka tomu nepomáha. Keď nie je možné aby mali mokrú stravu stále tak je to vhodná alternatíva aspoň raz za čas.

lucia147852
31. okt 2025

Dajú sa kúpiť aj gastro paštéty. Ale môže mať kľudne napr panleukopeniu. Chcelo by to vetosa čím skôr.

jumama
31. okt 2025

My mame sice psa, nie macku, ked ma hnacku uhlie rozpustim v striekacke s troskou vody a vstrekneme mu to po troskach do papulky. Nema to moc rad, ale pomoze to vzdy. A to preto, ze on ked ho boli brusko, on ani pit vacsinou nechce, nieto jest, cize neviem mu to primiesat.

colsami
31. okt 2025

Necitam komentare.
Som veterinarka.

Ak ma macka hnacku, v prvom rade jej daj 24h hladovku. Hladovka znamena ze 24h nebude zrat nic. A nie, nic sa jej nestane. Ta sliznica creva potrebuje oddychnut, zregenerovat. Po 24h zacni dietnym krmenim, to jest ryza/maso zmixovane pol na pol, na nejake den-dva, po malych davkach. Ak to bude ok, mozes prejst na normalnu stravu. Ak to nebude ok a nie je to len dieteticky zvladnutelne, treba ist na veterinu potom a riesit lieky lebo tam bude uz aj bakt.infekcia.

A inak najhorsie co na hnacku mozes dat su granule.

anonym_3ad497
Odpoveď bola odstránená
janulik2008
31. okt 2025
@anonym_3ad497
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_3ad497 mačacie hovna v dome? Mačka má záchod 😁 alebo si myslíš že mačka kaká kam? Záchody existujú zakryté a dokonca také čo hovienko akoby splachli. 😁 A mačka za sebou hovienko zahrabe.

anonym_3ad497
31. okt 2025
@janulik2008

@anonym_3ad497 mačacie hovna v dome? Mačka má záchod 😁 alebo si myslíš že mačka kaká kam? Záchody existujú zakryté a dokonca také čo hovienko akoby splachli. 😁 A mačka za sebou hovienko zahrabe.

@janulik2008 ano serie do piesku v kupelke,tomu sa hovori hygiena.Bon appetit.

autor
31. okt 2025
@colsami

Necitam komentare.
Som veterinarka.

Ak ma macka hnacku, v prvom rade jej daj 24h hladovku. Hladovka znamena ze 24h nebude zrat nic. A nie, nic sa jej nestane. Ta sliznica creva potrebuje oddychnut, zregenerovat. Po 24h zacni dietnym krmenim, to jest ryza/maso zmixovane pol na pol, na nejake den-dva, po malych davkach. Ak to bude ok, mozes prejst na normalnu stravu. Ak to nebude ok a nie je to len dieteticky zvladnutelne, treba ist na veterinu potom a riesit lieky lebo tam bude uz aj bakt.infekcia.

A inak najhorsie co na hnacku mozes dat su granule.

@colsami takže granule nie? 😲 Myslela som,že práveže suché jedlo bude ok.... Ďakujem za rady...
Ale ako píšem - šali sa, hraje, má chuť do jedla. Proste je takto ok... Môže byť aj z toho že som zmenila granule. Lebo niekedy je ťažké zohnať tie junior. Tak kúpim,tie ktoré maju-junior...

janulik2008
31. okt 2025
@anonym_3ad497

@janulik2008 ano serie do piesku v kupelke,tomu sa hovori hygiena.Bon appetit.

@anonym_3ad497 čo trepeš o hygiene? Mačka vykoná potrebu do zachoda nie mimo neho. Záchod ani necítiť pokiaľ je človek aspoň trošku pri zmysloch tak záchod čistí aspoň 2x za deň. Mačacie hovienka sa nepapaju 😁🫣 mám mačky roky rokúce. Mačky máme aj vonku. Dokonca máme kocúra po operácii vnútri a aj on behom 5 minút pochopil kde sa kaká. Či sme ho mali nechať vonku? 🤨

Strana
z2