icon

Mačka na dvore: Ako zabrániť útekom?

8. jan 2025

Ahojte, tie čo máte macky v dome, ale nie vnutri, ale na dvore. Na noc ich zatvárame, sú naučené, že prídu k dverám, keď zavoláme, to už majú jedlo pripravené, a ráno ich potom pustíme. Ale bojím sa toho, že sa začnú túlať. Fungujeme takto zatiaľ pol roka. Chceme ich dať sterilizovať, ale je to záruka toho, že ich to nebude ťahať kade tade? Viem, že mačku udržať na jednom mieste sa asi nedá, ale tak ako ju naučiť na jedno bývanie? Ďakujem za rady

bielasovicka
8. jan 2025

Áno mačky sa rady tulaju po ulici, po susedoch atď. Nedajú sa naučiť aby nechodili preč. Jedine stará mačka, ktorá už nevládze skákať cez ploty, zostane len na dvore. Vlastná skúsenosť.

nynia
8. jan 2025

Ja teda macku nemam ale poznam 5 domacnosti co maju. 2 z toho ju maju v byte a vonku velmi ani nechodia, 3 v dome a cez den pustaju na zahradu pod dohladom. Zevraj pri macke je dolezite aby mala 24/7 granule k dispozicii a to ked ju len na noc zatvaras velmi pravdepodobne nevies urobit. Este teraz z detsva som si spomenula na kamosku, co mala v byte kocura ale na noc ho pustala von raz niekolko dni neprisiel a potom sa jeden den zrazu zjavil pred oknom.

misulka22
8. jan 2025

Ja mam kocura a macku surodencov.ako maciatka boli v dome nech si zvyknu ,po kaateacii ked sa vsetko zhojilo tak su vonku a zdrzuju sa pri dome.vacsinou drichmu na terase alebo sa motaju u susedov hned vedla ( susedia spokojni,odkedy mame macky nemaju mysi ani potkany)

nynia
8. jan 2025

este dodam k mojej sprave ten kocur bol vykastrovany co kamoske sa nevratil niekolko dni, takze kastracia/sterilizacia ti nic 100% nezarucia.

betulinka1
8. jan 2025

Daj sterilizovat. Ziadna macka nam za tie roky neodišla iba cez duhovy most. Uz ked pridu na zavolanie uz ich nemusis ani zatvárať. Napriklad my zatváranie na noc iba prvych par dni.

aalt
8. jan 2025

Ak je pustena navolno, tak to zalezi len a len na povahe macky. Macka ma svoje teritorium, ktore si strazi pred votrelcami. Ale samozrejme je zvedava a chodi aj mimo neho. Pomoze mat vecer ritual. V podobnom case ich zavolat, dat im jest, pit, zavriet. Macka si takto nan zvykne a potom vecer uz caka. Problem moze byt ak ho presvihnes a vecer macku chytia lovecke pudy. Ja mam podobne nasu. Rano pustim, vecer zatvaram. Ale pustame ju aj do domu ak je niekto doma. Takze si rano vonku pochodi a pyta sa priebezne cez den aj dnu. Zalezi od pocasia. V lete je von kludne cely den. V zime niekedy len hodinku. Ale vecer ak sa presvihne cas "spat", tak sa uz nenecha chytit ani zatvorit. Nenalakam ju na nic. Ako ona vzdy pride, ale chytit sa neda. Stane sa to za leto iba par krat, ale stane. Potom zial nocuje von a rano uz netrpezlivo caka. Prespi potom nasledne aj cely den. Ked som bol maly, mali sme kocura, nekastrovaneho. Ten jeden rok "zmizol" na cele leto, hadam aj na tri mesiace. Potom jeden den na jesen prisiel ako keby nic ...

aalt
8. jan 2025

Este som rozmyslal spravit macacie dvere. Nocuje mimo domu v takej pivnicke. Su take dvere kde sa da nastavit smer, ci von, dnu, von-dnu, zatvorene. Ze by som vecer nastavil iba dnu a takto ak potom pride, uz nevyjde sama von. Ale zatial teda nemam.

michaella24
8. jan 2025

Všetko záleží od povahy. Jednoznačne treba dať kastrovať, už len kvôli tomu, že im nebude šibať z hormónov, nebudú sa biť ako blázni a väčšinou sa nebudú túlať až do takých diaľok. Mám kocúra, ktorý sa nevie vzdať toho, že by preskočil bránu a išiel si sadnúť oproti pred dom. Mám ďalších štyroch, ktorí idú maximálne k susedom, do záhrady, spávajú na povali. Teraz v zime sú hlavne v dome a spia. Ono treba brať to, že mačky sú zvedavé, rady lovia, majú svoje teritórium. Ale kastrácia ich zvyčajne ukľudní a nemajú potrebu ísť ďalej od domu.

mk1111111111
8. jan 2025

Uz mali byt vykastrovane, ked ich mate polroka. A rychlo to spravte, inak mate zarobene na problem. Macka sa nauci vsetko. Vie, kedy treba prist na stravu, kedy kto pride domov, ktore auto prislo....
Ak ich budete na noc pustat, tak problem nebude ruja, ale to ze ich prejde auto, pripadne ich chyti pes, alebo im ublizi clovek, pripadne ich niekto omylom na par dni vyvrie v nejakej sope. Ale, ak to bude mozne, vzdy sa vratia a povacsine v presnom case, su ako hodinky.
Niektore macky maju maly radius, teda zdrzuju sa pobliz domu, ine su tulacky a rajdaju aj kilometre. To sa neda odnaucit. Je to ich povaha

simca06022011
8. jan 2025

co mame macky v okoli tak sa motaju a potom vracaju domov. Vzdy. Pokym ich nezrazi auto alebo sa im nieco nestane.. alebo ako sa nam stalo, pokym ich niekto nezacne krmit a neprivlastni si :DDD takto sme u babky na navsteve prisli o kocura :DDD ale dobre sa mal nakoniec 🙂
CIze vykastrovat, dala by som im nejake znamky, alebo nieco, bezpecne, aby ked sa zatulaju a niekto ich najde = vedel vas kontaktovat.
Inak mama zacala mackovat pred 2 rokmi a ziadna macke jej na trvalo neodisla, dokonca pribudli dalsie. A nedavali ich nikdy dnu, raz denne im da vonku jest a zvysok dna sa prehanaju okolo, vychytaju jej mysi ...

subartic
8. jan 2025

Mám kocúra 11 mesačného , nedávno som ho dala kastrovať ( nie som zástancom skorej kastrácie ). Je to taký polopes, zväčša je doma ale trikrát ho denne púšťam von . V zime je vonku krátko , max dve hodinky trikrát za deň a chodí si ako kráľ , po susedoch , do polí ale vždy sa vráti a trpezlivo čaká pri dverách , kedy ho pustím . Kľudný pohodový , skvelý kocúr. Jeho vlastný brat z rovnakého vrhu( iná majiteľka ) je presný opak , nervný , dráždivý , syčí , škriabe a ten je iba vo vnútri , lebo by hneď zdrhol , hoci je kastrovaný. Jednoznačne to záleží od povahy.

astrobot
8. jan 2025

My máme 3 kocúrov a 2 mačky.,všetky kastrovane.vacsinou dna sú vo vnútri,keď chcú sa vypýtajú von..v noci,je to ako na klavíri,som hore častejšie ako pri malých deťoch,čo im musím otvárať dvere🙂 Takže pokiaľ ich máš naučené chodiť von,tak ich doma stále neudržis,ale tulaju sa len po okolí,vždy sa vrátia.Pokial im samozrejme nepomôže nejaký "sused" ,alebo nezrazi auto...

0silvia0
8. jan 2025

Ma máme dve mačky, jednu máme 4 roky, druhú 5 rokov. Teraz v zime sú väčšinou vo vnútri, v dome, vonku sa pomotajú na chvíľku a už aj utekajú do tepla. Tiež ich zatváram na noc v dome, nechcem aby sa v noci túlali. Naše sa netúlajú, väčšinou sa pomotajú v záhrade, keď ich zavolám, do minutky sa vrátia, počujú ma. Sú to mačky z ulice, voľnosť si užili, tak asi im je vzácne mať svoj domov. Cez deň im robíme vrátnika, pýtajú sa na chvíľu von, ale v noci neotravujú, vedia, že keď spíme, nikto ich von púšťať nebude a spia tiež ako my celú noc.

veronka1996
8. jan 2025

Mala som mačku, sterilizovanú, po polnoci som ju pustila von a ráno sa vrátila, takto to fungovalo 9 mesiacov. Jedného dňa sa nevrátila, našla som ju zrazenú na ceste. Potom som si zaobstarala dve mačky - kocúra a mačičku, sú kastrované/sterilizované, tie už von vôbec nepúšťam, chodím s nimi von len na mačacom vodítku. Párkrat mi utiekli, jednu som potom hľadala dva dni osobne aj cez sociálne siete, našla som ju o pár ulíc ďalej vystrašenú a so zošúchanou srsťou na labkách (asi sa chcela niekam vydriapať). Odvtedy mačky von vôbec nepúšťam, len na tom vodítku. Mačka sa možno dá naučiť tak, že sa vráti, ale vonku je príliš veľa rizík (autá, psy, otrava, trávnikové hnojivo - babkina mačka sa otrávila takto).

koniarova
8. jan 2025

Poraďte prosím. Vidím,že sa vyznáte. V sobotu chceme dať mačku sterilizovať. Mačka býva v noci vonku. Cez deň ju púšťame aj dovnútra. Je nejaký špeciálny režim pár dní po sterilizácii? Treba ju nechať vo vnútri?

0silvia0
8. jan 2025

@koniarova urcite nechaj vo vnutri, ja som nechala tyzden. Mohla by vonku niekam vyliezat, skakat a poskodit si ranu.

michaella24
8. jan 2025

@koniarova mačka býva viac ubolená, keďže je to náročnejší zákrok ako pri kocúrovi. Moja Mica bola kastrovaná naraz so svojím bratom a tá si dobre pospala, zatiaľ čo on už skákal. Nemyslím si, že treba špeciálny režim, mačička si už nájde svoj kľud, uloží sa, kde sa cíti pohodlne, to už vy viete či si nájde vonku dobré miestečko. Ranku si bude umývať sama, len treba dávať pozor či sa jej to nezapaľuje alebo nekrváca, napríklad, že by niekam skákala. Stehy by sa mali rozpadnúť. Našej Micke som ich vyberala ja po niekoľkých týždňoch, lebo jej to vôbec nevadilo...

koniarova
8. jan 2025

@0silvia0
@michaella24 ďakujem baby.