Mačka v byte. Aké sú výhody a nevýhody?
Rozmýšľame že by sme si zadovážili mačku, deti su už veľké, chápu potrebám zvieratka. Zatiaľ sme mali len také menšie zvieratká a mačka je dobrý spoločník ako aj pre deti aj pre nás. Viete mi povedať za a proti tomuto zvieratku v byte ? Ďakujem
naši známi mali problém s tým, že stále chcela skákať z okna a štvrté poschodie na to teda nebolo ideálne. takže na výšku poschodia by som odporúčala myslieť
Ahojte 😊 je skvelé, že nad tým uvažujete zodpovedne a chcete mať doma štvornohého parťáka.
Mačka v byte je vo väčšine prípadov úžasný a bezproblémový spoločník, ak jej vytvoríte príjemné prostredie a venujete jej trochu pozornosti.
✅ Prečo ÁNO:
Mačky sú čistotné – používajú záchod, čistia si samy srsť.
Sú vhodné aj pre zaneprázdnených ľudí – nepotrebujú venčiť.
V byte sú tiché, pokojné a citlivé – no aj veľmi hravé.
Skvelo sa hodia aj k deťom, ak sú deti pokojnejšie a vedia rešpektovať hranice zvieratka.
Nezaberajú veľa miesta, no dokážu spríjemniť celý byt 🙂
❗ Na čo sa pripraviť:
Potrebujú základnú výbavu – záchod, škrabadlo, misky, pelech, hračky.
Občas sa môže objaviť škrabanec na nábytku (najmä ak nemajú škrabadlo).
Z času na čas nájdete chlp – najmä pri dlhosrstej mačke 😄
Nie všetky mačky sú od začiatku maznáčiky – treba rešpektovať ich tempo.
Veľa záleží od toho, akú mačku si vyberiete – z útulku, od známych, mačiatko alebo dospelú? Každá mačka má inú povahu.
My sme na túto tému napísali aj viac článkov – možno vám pomôže pri rozhodovaní:
👉https://labenka.sk/clanky/macky/
Ak sa rozhodnete pre mačku, držíme palce, aby ste si našli tú pravú – bude to člen rodiny, ktorý vás veľakrát rozosmeje a zahreje pri srdci ❤️🐾
@daniela626 už máme ♥️
Tak ale je krásna . Verte nikdy nebudete ľutovať🙂
@janagem dobrý deň môžem poprosiť ako sa presne vola ten špeciálny piesok čo sa dáva na spodok toalety? Dakujem
Ahojte ja by som sa chcela popýtať, nás kocúr má 7mesiacov...zacal nám najprv o 5 tej ráno a teraz o 4tej ráno mňaukat...občas som mu dala najesť a bolo dobre...ale viac menej mnauci aj tak a potom sa mi nedá zaspať...deti sa na neho zobudili pár krát...dá sa nejak ho to oducit? Keby som ho chcela aj ignorovať tak sa to v byte poriadne ozýva....ale jasne keď všetci ráno vstaneme už je kľud....ďakujem za prípadné rady a typy
@evkatk nas veterinar napr robi len popoludni..dopoludnia iba objednane kastracie..co je na tom cudne?bud dopol nieco studuje alebo robi..a ?nezaujimam sa preco ma ordinacne hodiny ake ma..respektujem ich...
@andriska133 my kupujeme zverlit- tak sa to aj vola. Ten sa nám asi najviac osvedčil. Dajú sa kúpiť aj nejaké silikónové gulicky
@andriska133 myslím že máš na mysli podstielku. Ano musím súhlasiť s koriblikom - Zverlit je veľmi dobrý hlavne čo sa týka hrudkovania, ale potom sa mi to už nechcelo ťahať z obchodu vždy ( mala som ich vtedy 7 takže spotreba veľká ) v rukách tak som nakoniec prešla na zoohit a tam kupovala veľké balenia Beneku a tiež veľká spokojnosť ( odporúčam nie voňavé) cena + kvalita myslím dobrá voľba. Ale treba skúsiť čo pasuje vašej mačičke.
@andriska133 Úplne chápem, ranné mňaukanie vie pekne rozhodiť deň (a noc 🙈). V tomto veku je kocúrik v období puberty a zároveň veľmi aktívny, takže sa môže nudiť, byť hladný alebo len skúša, čo si môže dovoliť. Ale dosť podstatné je či je kastrovaní alebo nie ?
💡 Tu je pár tipov, ktoré môžu pomôcť:
Skús ho kŕmiť neskôr večer, ideálne tesne pred spaním – sýty kocúr má menšiu tendenciu budiť.
Večer sa s ním viac hraj – unavený kocúr je pokojnejší ráno. Laserové ukazovátko alebo lovenie hračky sú super na vybitie energie.
Neodmeňuj mňaukanie jedlom alebo pozornosťou. Viem, že je to ťažké, ale ak raz zistí, že "mňaukám = dostanem jedlo alebo pozornosť", bude to opakovať stále.
Bohužiaľ, ignorovanie je najúčinnejšia metóda, aj keď je náročná. Niekedy pár nocí trpezlivosti prinesie výsledok.
Ale ak nie je kastrovaní tak hlavná príčina môže byť tam.
💬 Držíme palce a daj vedieť, ako to ide! 🐾
labenka.sk
@daniela626 ďakujem krásne budem praktizovať...kastrovany ešte nieje ale každú chvíľu sa ho chystáme už vziať...plánujem ešte na balkón dať pletivo...lebo aj cez deň sa pýta pozerať sa cez okno ale občas tak že na jednej strane nuda a ide mňaukat na druhú stranu lebo tam zas má strom a na ňom holuby 🙈🙈🙈 a začína byť výberový nejak...striedam už štyri granule...kúpila som aj pate konzervy z vysokým obsahom masa ale nejak extra nechutia...môžem mu dávať obdeň aj premrazene surové mäso? Alebo potom bude pýtať len to 🤔...inak v našom vchode je okrem nášho ešte ďalších 7maciciek 🙈🙈🙈 dakujem
🐾 Kastrovaniu určite držím palce – ale ak sa dá tak ešte pred tým ako začne značkovať a uvidíš aj cca týždeň po bude taký kľudnejší.
A to, čo opisuješ s oknom a balkónom – úplne poznám! To ja vlastne mačacia televízia 🙂))
🍖 Čo sa týka mäsa – áno, môžeš mu dať občas premrazené surové mäso (napr. morčacie, kuracie), ale v malých množstvách – ako spestrenie ( to je len moje odporúčanie pretože niekde kŕmia len tým ). Mačky to milujú, ale je pravda, že keď zistia, že je to „lepšie ako granule“, začnú byť vyberavé 😅 Ja osobne som tiež dlho hľadala čo im bude najviac chutiť ale u mňa vyhral úplne obyčajný felix jedna rybaciu , druhá s paradajkou 🙂 a tak isto aj granulky.
labenka.sk

@tinqua nerieš, ona nenávidí akékoľvek zvieratá v byte, sama sa tak vyjadrila v inej diskusii. A tiež nás tam presviedčala že cíti z človeka na ulici, že nejaké má... Pretože jej rodičia boli lekári a naučili ju sterilizovať a upratať domácnosť tak, že je absolútne 100%tne čistá bez zrniečka prachu či piesku a ona v takom bordeli, ako by čo i len jedna capka na podlahe žiť nemohla a vracala by od rána do rána od hnusu.