Môže dospelý pes nakryť šteňa?
dobrý deň mám obavy..včera k nám prišla fenka sib.huskyho(7týždňov) a doma máme 13m buldočka..nemám v pláne fenu nechať u nás doma nastálo len kým su tie zimy je mi to lúto) som nečakala že pes bude mať takéto chovanie myslela som si že keď je šteňa že ho nebude ani zaujmať ..moze sa nieco take stat? dakujem( urcite v dospelosti zvazujeme kastraciu)
@martinmmartin netrep
Autorka, nemoze, fena pohlavne dozrieva v 7 - 12- tom mesiaci
Fenky dosahujú zrelosť okolo 7-10 mesiacov, u veľkých plemien aj neskor, čiže podľa mňa nemohlo teraz sa nič stať.
@martinmmartin blud.
Nakryt a oplodnit samozrejme nemoze.
Skakat po nej moze. Je to patologicke spravanie. Razne mu to zatrhnite, nech jej neublizi.
Nemoze, 7 tyzdnove stena je este babatko a buldockoˇ ocivicne riadne mavaju hormony, zvazila by som kastraciu, ked skace po tak malom stenati 🫣
nemôže. Skáče preto, že ukazuje dominanciu a che mať hierarchiu vo svorke. Treba zatrhnúť, lebo jej môže ublížiť. Ale prečo máte tak malé šteňa doma? Od mamy predsa majú odchádzať až vo veku min 8 týždňov. Predpokladám, že bez PP.
a ty by si otehotnela ako 5 rocna??? ved 7 tyzdnove stena je decko este sa nehara a najblizsi cca rok ani nebude... kokos ty velmi rychlo daj prec tie zvierata
Neboj, len si potrebujú ujasniť kto je šef. Skákanim si dokazuje dominanciu.
7 tyzdnovy pes je este dieta ved to je akokeby skakal dospely na batola. To preco tomu 13mesacnemu akoze dovolis? To musi byt strasne neprijemne pre to chuda 7 tyzdnove, co ani nevie este kde je sever. Prosim ta spamataj sa. Hned ako zacal skakat po nej tak zakrocit!!
preboha človek sa tu opýta normalnu otázku a vy hneď takto ako viete že som nezakročila?😂pre boha dajte sa niekam zavrieť
normálnym odpovedam dakujem
Normalny clovek neodoberie od svojej matky 7 tyzdnove stena. To uz samo o sebe znaci co si zac. Dufam ze si psa kupovala bez papierov len niekde z mnoziarne. Normalni ludia totiz stena nedaju skor ako dovrsi 2 mesiace. Takze zavriet sa daj sama, ale este predtym sa daj sterilizovat 👍
odpovedali sme Ti na Tvoju otázku. Neurážaj sa. Dáš polovičné informácie, tak podľa toho odpovedáme. Nemáme doma vešteckú guľu. Všetky, ktoré sme Ti odpovedali, sme to mysleli v dobrom. Sú rôzni ľudia.
@rayla nebola by som taka radikalna. Roky rokuce davam stenata od 7tyzdnov na odber, pretoze su pripravene. Nemam za celu historiu chovu (a je toho vela) jedineho jedinca ktoreho by hlasili ako nestabilneho, nevyrovnaneho, labilneho, ci s patologickym spravanim voci inym psom. A nejde o ziadny pivnicny odchov, stenata mam od porodu az do odber v centre domu priamo v obyvacke, medzi detmi, ludmi, psami. Takze na zaklade desiatky odchovanych vrhov a cez stovku majitelov tvrdim, ze toto co si povedala je blbost, a nie, samo o sebe to nema vplyv na to, ci jedinec bude labilny. Spravne vyvijajuce sa stena je od 7.tyzdna plne pripravene zit v novej rodine, mat vsetku intenzitu casu majitelov len pre seba (a nie byt 1 zo 6, co sa realne nemas sancu individualne stenatu venovat), vie si idealne zvykat na novy rezim, prostredie, ludi a psy. Ak by si mala tolko skusenosti s odovzdavanim vyrovnanych steniat od 7 tyzdna, nepovies ze idealny je odber v 10 tyzdnoch. To je za mna uz pekne neskoro, keby mi toto navrhne chovatel, ze si moje stena necha vo vrhu do 10 tyzdnov tak odmietnem, pretoze nepotrebujem aby stena, ktoremu sa uz mozem riadne venovat a je na to pripravene, zilo dalsie tyzdne uplne zbytocne vo svorke. Ked mam niekedy stena co potrebuje ostat dlhsie (lebo zahranicie), jasne na nom vidiet, ze uz davno malo byt vo svojej rodine so svojimi ludmi a novym rezimom, pretoze to je hotovy maly psik, pripraveny v najlepsom case. A nie tu cakat do 3 mesiacov...
A vsetky tie psychicky labilne psy, dovolim si tvrdit, su z 90% o pristupe majitelov. To, co dnes majitelia dorabaju so psami, stenatami, to aki su neschopni sa spravat ku psovi ako psovi a nie k dietatu (comu pes nerozumie), to, ako su neschopni vychovat ho v trivialnych zalezitostiach, to je neschopnost a labilita ludi, ktory vytvaraju rovnako labilne psy. Garantujem Ti, ze aj keby dostanem do ruk 4 tyzdnove stena, alebo tuto btus alebo wolf alebo hocikto kto sem prispieva a vidim ze ma o psoch paru, vychovaju zo psa uplne normalneho vyrovnaneho jedinca aj bez matky. Kdezto vacsina majitelov co o tom nevie ani prd (a nemaju zaujem (!) o tom viac vediet a vzdelavat sa), aj z trojmesacneho stenata vyrobia nepouzitelne zviera, reaktivne na inych, na voditku sa trhajuce, majitela ignorujuce, zvierata neznasajuce, manipulaciu neakceptujuce.
Pravidelne vidavam nabory kurzov vo velkom vycvikovom psom centre ktore vedie blizka kamaratka, a teda 90% ludi co tam pride so stenatom su ludia, ktorym by som psa nezverila, dokonca nechapem ako svojim pristupom vobec ONI v dnesnom svete preziju. Dalsia vec (a naozaj na tych kurzoch na pravidelnej velkej vzorke to extremne vidiet) su totalne posahane psy v drvivej vacsine bez PP - namnozene, psychicky labilne a neuroticke. Kym som to nevidela, som sama neverila ze je tam taky priepastny rozdiel. A kedze bezpapierakov je tu stale velka vacsina, tak to vsetko aj vyzera. Ved sa prejdi po sidlisku. Nevychovane psy trhajuce sa na voditku co kazdeho obskacu, na vsetko stekaju a majitela maju na haku. Ja som teda milovnik psov ale ked toto vidim, predstava ze to mam doma, hanbila by som sa ako pes. A je to vizitka ne-vychovy tych ludi. Nesuhlasim, ze za toto moze odber keby aj v 6.tyzdnoch veku.
Asi zbytocne dlhy prispevok, no povazovala som za dolezite trosku miernit Tvoje radikalne vyjadrenie, kedze s nim nesuhlasim. Ak to ani po tomto nepochopis, tak asi nechces... Pri vsetkej ucte.
Vsetko dobre zelam.
@colsami Oceňujem, že si si dala s príspevkom námahu, súhlasiť nemusis. Chovám NO cez 30 rokov, a mala som aj CSV, čiže o psoch niečo málo viem. V časti o majiteľoch samozrejme s Tebou súhlasím, v ostatnom mám na vec iný názor. Vôbec ho nepovažujem za radikálny. Dôvodom na odstavenie šteniat od matky v takom skorom veku je len šetrenie nákladov chovateľa na šteňatá, nič iné. Teda pokiaľ nemá matka nejaké zlé návyky, čo by sa u papierových psov nemalo stať, však.. Čiže, dakujem za názor, mám iný🤷. Pri všetkej úcte..
@rayla setrenie nakladov? Smiesne. Ved dva tyzdne kedy maju stenata uz vsetky nalezitosti za sebou, su moje jedine financne naklady krmivo navyse, co je absolutne smiesna ciastka pri vsetkom, co som do nich investovala. Mozno pri NOckach to urobi nejaky skrt cez rozpocet (kedze ich predavate za nizsie ceny v porovnani s inymi plemenami) a nic v zlom, ale vsetkych kynologov co poznam ze chovaju NO (aj takych co chovaju 20-30 rokov a predavaju psy kade tade do zahranicia a maju psy s majstrovstvami sveta, cize ziadne Bcka) je tam skor problem zadat stena, aby naozaj v 7-8 tyzdnoch mal vrh novych majitelov. Takze argument so setrenim nakladov mi pride este absurdnejsi ako ten, ze kvoli tomu potom vznikaju labilne jedince.
@rayla hovorim o odbere od 7 tyzdnov, tak nedramatizuj so 6. Ty pises ze "idealne je 10 tyzdnov". Mna teda zaujima ten argument setrenia nakladov ked je tam rozdiel 2-3 tyzdne (od podla mna regulerneho odberu 7-8 tyzdnov), ze kolko tak vela usetris, ked podla Teba ide o zgrlosenie na stenatach, ze ich niekto dava od 7 tyzdna. Dobre vieme obe kolko jedla spotrebuje take male stena za 2 tyzdne (cize smiesna ciastka), keby aj rovno davas druhu vakcinu, zas je to par euro na stena. Odcervenie, asi euro. Proste mi to nevychadza z Tvojich slov. Ze tu ide o setrenie na odchove, lebo je to uplne nerealne. Po vsetkych nakladoch od krytia (ak kryjes aj vonku), porodu, prikrmov, klinickych a genetickych testov kazdemu stenatu (ak ich robis), vybavy atd, je to uplne zanedbatelna ciastka. To je cele co mi nesedi na Tvojich slovach 🙂
@colsami jej, ďakujem. No, dve šteniatka som kŕmila mliekom, lebo nechceli jesť od mamy. Každé 3 hodiny uvariť mliečko, a nachovať. Ešteže som mala v práci tolerantného šéfa a prácu blízko domu, že som mohla odbehovať aj z práce. Mama ho síce vyčistila, ale neviem prečo nechceli jesť. Až keď mali tak cca 3-4 týždne, tak začali normálne jest. Neboli to šteniatka z jedného vrhu. A áno, tých bez PP je fakt veľa. Ale žiaľ, kým bude dopyt, bude aj ponuka. ☹. viem napr. že ČV majú ísť dokonca v 6 týždňoch od mamy, aby sa správne naviazali na novú rodinu. Ale ideál je tých 8 týždňov. ( jasné 2-3 dni hore, dole)
A je to prave z dôvodu nežiaduceho vplyvu matky na stena.. ani tu by som 6 týždňové ale nebrala, 7 najskôr.
@btus CSV je zvláštne plemeno.. odstavujú sa šteniatka skôr, aby sa predišlo neziaducemu vplyvu matky na stena, napr. keď je matka výrazne placha.. ale zas.. je to dvojsečná zbraň, lebo keď mám super chovnu suku, ktorá má parádne vlastnosti, tak naopak, chcem, aby svoj vplyv na to stena uplatnila..
A za ďalšie.. socializácia a vychádzanie s ľuďmi.. keď som mala CSV, tak ju ako šteniatko hladkali aj cudzí ľudia v obchodaku..u tohto plemena je socializácia mimoriadne dôležitá..

Ak tam boli spermie a vajicka naraz v jeden cas tak moze