Nechávate psa v aute? Stačí 6 minút na prehratie!
⚠️ 🚙⚠️ Napriek upozorneniam zomrú každý rok stovky psov po tom, čo ich nechali v rozpálenom aute Niekto, koho poznáte, si možno bude musieť prečítať túto veľmi dôležitú správu. ⚠️ 🚙⚠️
ŠESŤ MINÚT stačí na to, aby sa pes prehrial v rozpálenom aute.
Váš pes by mohol utrpieť vážne zranenie alebo zomrieť v priebehu niekoľkých minút, ak by bol sám v aute.
• Teplota vo vnútri uzavretého vozidla ponechaného na slnku sa môže zdvojnásobiť do 12
• Minimálne 75 % zvýšenia teploty v uzavretom vozidle nastane do 5 minút od zatvorenia vozidla a minimálne 89 % zvýšenia teploty nastane do 15 minút od zatvorenia vozidla.
• Teploty presahujúce 104 ̊ F môžu viesť k úmrtiu alebo vážnemu zraneniu obyvateľov.
• Teploty v uzavretom vozidle sediacom na horúcom slnku môžu dosiahnuť 160 ̊F a viac. Zviera bude trpieť nezmerne a môže zomrieť skôr, než teplota dosiahne 150 ̊F.
• Aj pri zaparkovaní v tieni môžu teplota vozidla presiahnuť 104 ̊C.
• Ponechanie okien dole o viac ako 2 palce na vozidle bez dozoru nezabráni tomu, aby auto dosiahlo extrémne teploty.
• Aj keď je zviera oživené, môže zomrieť v dôsledku vážneho poškodenia vnútorných orgánov.
Váš pes vám verí, že máte na srdci jeho najlepší záujem.
Prosím, neriskujte ich bezpečnosť.
Ak si psíka neberiete so sebou do cieľa, prosím, nechajte ho doma, kde je pohodlne a bezpečne.

@egonsk a? co si spravil?
ulozil svoj nakup do auta, nastartoval a odisiel. Pre toho psika je pripadna smrt milosrdnejsia ako zivot s tak nezodpovednym a blbym majitelom .... a pre majitela mozno dobre ponaucenie do buducna ;)
@egonsk wow myslim, ze si ukazal svoju uroven a pre mna su tym padom tvoje prispevky bez vypovednej hodnoty...na urovni krhle na balkone na ktoru sa pozeram.
@egonsk neboj nič sa mu nestalo 🙂))
Drahý autor a co by si ty urobil?
@simca06022011 Zaznamenajte si ŠPZ auta a volajte políciu
☑️ ak je auto na parkovisku nákupného centra, požiadajte na informáciách, aby majiteľa urýchlene vyhlásili
☑️ čakajte, kým príde pomoc
☑️ ak zviera vykazuje známky ohrozenia života, môžete otvoriť/rozbiť okno či inak prekonať prekážku a zviera vyslobodiť; ☑️ následne zabezpečte tieň a vodu.
⚠️ Odstavené auto sa v lete môže nebezpečne prehriať už za pár minút. Konajte aj v prípade ohrozenia života v rozpálenom v koterci, na reťazi či inde.
neopisal som podrobne svoju situaciu a dovody preco som sa tomu viac nevenoval, ale dakujem, ze si ma hned odsudila.
Urcite dalsi z okoloiducich ludi mohol zasiahnut podla tvojho odkopirovaneho prispevku ... nabuduce v tej prvej verzii prepocitaj Fahrenhaidy na stupne Celzia, kedze u nas sa pouziva tato sustava :D ... ked uz chces teda radit a sudit, aspon si sprav pracu s tym co postujes.
@simca06022011 ved ja sa ani nebojim. Na katastroficke vnimanie u niektorych ludi som uz davno zvyknuty.
Ano drahy autor, presne takuto prehnanu reakciu som cakala, rozbi mi okno na aute a nerozchodis to :D a volaj si aj lamparen. Ako ked niekto vyvazda kvoli detom, psom co hodiny stoja na parkovisku ok... ale aby niekto obhliadal auta na parkovisku a robil dramy mi pride divne, je dost pravdepodobne ze ty kym obehnes shopping alebo zavolas policiu, tak majitel uz bude davno v aute :D A vyvolavat ludi... potrebujem odskocit, odskocim a nie nikdy som v aute za par minut nemala "rozpaleno".
A ak by niekto schcel kybicovat, ze necham psa 5-10minut v aute, tak bohuzail, do shoppingov, obchodov nemoze... uviazat pred obchodom ho neuviazem, vyvliekol by sa za minutu a najskor by ho nieco zrazilo ...
Ale rob ako myslis samozrejme ::D
A inak ako vies, ze zviera vykazuje znamky ohrozenia zivota? moj pes v aute spi ako dudok :DDD
@simca06022011 wow tak toto je prispevok hodny toho co mas v hlave...ty zo sebou zijest ty sa kazde rano musis na seba pozerat do zrkadla...este na zaver svoju maer alebo svoje decko zamknes do auta na slnku a odides na 10 minut? Ano? Si chora a nebezpecna pre spolocnost a okolie...NIe? Si pokrytec pes je podla zakona ziva bytost a citi bolest a teplo rovnako ako ludia..ak nie viac.
ty si dobre zakomplexovany clovek.. :D ano chod rozbijat ludom okna na autach :DD bezne v aute cakame aj viac ako 10minut, nase auto veru ziadne rozpalene nie je ako som povedala, nam sa auto absolutne neprehrieva, a duplom nie kao je pisane v mudrych tabulkach, na slnku parkovat nemusime, ked ano, s kludom nechame okna otvorene.... aj ja v nom bezne cakam, aj dcera, aj pes, aj vsetci.. :D nieee cela pereput sa vytrepe z auta, aby cakali kym niekto odbehne na par minut... :D sa preber. Radsej bojuj za zelen okolo parkovisk a nebudete mat auticka na slnku.. jaaj ale to zase sem tam pada z tych stromov nieco a menej miestocka by sem tam bolo.
A ano, ak je to divne, tak som chora :DD radsej ako psychos, co kazdeho "zachranuje" a robi viac skody ako osohu. Ja nemam psa na ozdobu, pre nas je to poloclovek milovany, ale nerobim dramatizacie za taketo veci...
zaujimave ze prave ten pes ta tak trapi... ale deti zabudnute rodicmi rozutekanymi na vsetky strany nie.. to, ze ide niekto do prace a zabudne, ze ma dieta v aute, to je ina kava...
@wolf_ Lebo tie tragické veci na nestavaju naschvál. Ale preto, že zabudne niekto... úplne.
A vtedy je zbytočné, že sa to omiela všade dookola.
Ešte že my ods nikam.ne ozime o problém a čítanie menej,
Autor ty nie si tq co mala tému o psoch v útulných Q po útulných?Prídeš mi taka prepnúť prepnúť asi aj tato téma patrí tebe a tej istej autorke.Strasne preháňať ak by si mi šla rozbíjať auto kvôli psovi tak by som ta hneď nahlásila a preplatiť by si škodu,ako píše vyššie sima angazuj sa radšej inde napr ochrana deti pre znasilnenim a hladom,pomahaj deťom v domovoch a rob radšej zasluznejaiw veci ako riešiť blbo iný a prezretých,tucnChprekrmenych a rozmaznané psov.Ti psy na Slovensku sa majú až moc dobre,niektorí ľudia dá tak nemajú ako tieto obežné psy.

predvcerom pred PET predajnou v DS vedla mojho auta odstavil nejaky dobracisko SUVcko a vovnutri pekne maleho hafkaca tmaveho... auto bolo tmavej farby so ciernymi foliami. Ak siel majitel nakupit nejake produkty do predajne pre svojho milacika, mozno to uz bolo aj zbytocne. Slnko pieklo jedna radost. (okna malo auto zatvorene)