icon

Oblečenie pre maltézskeho psíka: Čo kúpiť do dažďa a zimy?

28. dec 2024

Ahojte, mate pre Maltezacika oblecenie? Nikdy sme nemali takehoto malickeho psika a neviem, ci mu nieco kupit, hlavne do zimy a dazda. Dakujem.

pribinak
28. dec 2024

Keďže je to pes ktorý má vlasy tak skôr takú bundicku ako vetrovka material, určite nie pletené svetríky

autor
28. dec 2024

@pribinak Dakujem za radu, to by mi nenapadlo veru.

martinmmartin
28. dec 2024

Na tomto mieste by som sa chcel ja spytat niekoho kto sa v tom vyzna ci obliekat tychto psov ma vobec vyznam. Potomok vlka ktory ma chlpy uplne vsade presne prisposebene celit nastraham pocasia na tejto planete cely rok vonku. Mozno mu tym oblecenim pokazis strategiu udrziavania tepla v kozuchu ( ked mu na silu splasnes chlpy ktore drzia vzduch ako izolacnu vrstvu a zakryjes najvrchnejsie chlpy ktore funguju ako prirodzeny odkvap)
Kto do toho fundovane vidi?

autor
28. dec 2024

@martinmmartin Zaujimava uvaha, snad sa najde niekto, kto sa tomuto rozumie a vysvetli 🙂

mandzula
28. dec 2024

@martinmmartin ja ti odpoviem na zaklade skusenosti z praxe - mame ratlika, ktoreho ked v tejto zime vyzeniem von bez bundy, do 3 sekund sa klepe a chce ist dnu, ked mu dam bundu, vydrzi vonku lietat aj hodinu. Je to proste bytovy pes, ktory rad lezi pricapeny o radiator a zakryty dekou, "holy" by vonku zmrzol bez ohladu na to, kto bol jeho predok.

martinmmartin
28. dec 2024

@mandzula Ano, ratlik samozrejme ale tie ultra chlpate male mopy?

autor
28. dec 2024

@martinmmartin Hladala som info a nasla som toto, preto som sa chcela poradit:

V zime potrebujú oblečenie najmä malé a stredné plemena psov ako Maltezák, Čivava, Mopslík, Francúzsky buldoček, Jorkšír. Rovnako tiež všetky plemená psov bez srsti ako sú chrty.

mikasa_ackerman
28. dec 2024

@martinmmartin áno aj malé mopy, tie psy nie sú prispôsobené životu v zime, nie sú ako samojedi alebo husky. Mala som 17 rokov maltezáka a bez bundy by som ho cez zimu von určite nezobrala

wolf_
28. dec 2024

Psov bez podsády má význam obliekať už len z toho dôvodu, že skrátka nie sú uspôsobené na pobyt vonku v chlade. Sú vyšlachtené tak, že ich "kožuch" nemá dostatočnú termoregulačnú schopnosť. Napr. tento maltezák. Ale určité dôvody sú aj pre obliekanie psov všeobecne (bavím sa o bytových, nie dvorových.. a u psov s podsádov sa skôr bavíme o veľkej zime alebo ak bude v tej zime dlhšie bez pohybu alebo pred/po tréningu apod) - najmä zvierací/psí fyzioterapeuti to odporúčajú zo zdravotných dôvodov (napr. pohybový aparát tým trpí) /ak ťa to naozaj zaujíma najrelevantnejšiu odpoveď dostaneš napr. práve od tých fyzioterapeutov/. Psíci žijúci vo vnútri skrátka v tomto ohľade nefungujú tak ako "vlci v prírode". Ich telo zažíva teplotné rozdiely, ktoré nie sú prirodzené. Ďalej už len spolužitie s človekom do určitej miery negatívne ovplyvňuje termoregulačnú funkciu srsti.. Už len tým, že používame pracie gély, pes prichádza do styku s našim opratým oblečením.. alebo ho pohladkáme s nakrémovanými rukami.. atď atď... Všetko toto to ovplyvňuje, a teda naozaj sa nedá odvolávať na fungovanie vlkov. Vlk v prírode a pes žijúci vo vnútri sú dve odlišné situácie, a ako bonus ešte maltezák bez podsády, to sa fakt nedá porovnávať.
@martinmmartin

wolf_
28. dec 2024

Pre autorku, ak by ťa zaujímalo na čo pozerať pri výbere oblečenia. Sa mi to podarilo vyhrabať 😀 - uložila som si to do mobilu pre vlastnú potrebu

nynia
2. jan 2025

Úplne všetkých psov bez podsady určite treba obliekať ideálne je mať 2 oblečenia do mínusu hrubé a poton tenšie keď je plus.