icon

Partner odmieta psíka v byte: Hľadám riešenie

1. nov 2024

Dobrý deň. S budúcim partnerom sa mame brať, nežijeme ešte spolu. Ja som u rodičov v rodinnom dome. Priateľ ma nový prerobený byt. Mám veľkého psa. On ho ale do bytu nechce, ale navrhol, že môže byť teoreticky u jeho rodičov v rodinnom dome. Nie som s tým úplne stotožnená, avšak chápem, že nechce aby môj pes zničil nejaké veci v novom byte, a že to nie je 5kg pes. Nemáte nejaké iné riešenie ? Neviem fakt, čo robiť.

tramtada31
2. nov 2024

No to som ti akurát chcela napisat, že viac ako ničenie môžu byt problem chlpy, ktoré naozaj budete mat všade, napriek vycesavaniu, lebo NO pusta chlpy viac ako iné plemena. A druha vec môže byt problem (dupanie), keďže je to hyperaktivne plemeno, ktoré skace, jasi sa. Všetko však závisí od partnera. Keď sme sli my do prveho psa, muž suhlasil, že si ho mozeme zaobstarat, ale chce veľkého psa a že bude na chodbe v byte. Dalsi vikend, keď som tam prespavala, už mohla ist aj do izby, dalsi vikend, keď som tam bola, už spala v posteli. Mohla sa pohybovat všade, ale iste limity mala čo sa týka kuchyne, kvôli chlpom, hygiene, ale to som skôr ja zaviedla. Ale on sa do nej zamiloval, aj keď mala 50kil, bral ju so sebou všade, keď siel do obchodu, nechal ju v aute (samozrejme nie v lete, ani počas mrazov ju nenechal v aute dve hodiny), keď išiel niečo vybaviť, chodila s nami na skóre vsetke dovolenky. Nielen po Slovensku, ale aj k moru. Potom sme do docaskovali a muz mal vysoku mieru tolerancie. Väčšinou u nás končili veľké plemena, lebo boli zranené, museli podstúpiť operaciu a teda rekonvalescenciu mimo špinavého koterca utulku a už boli u nás doma do adopcie. 2 NO boli take, že ničili, trebalo s Nimi ist rano alebo vecer na dlhšiu prechadzku a potom boli cez deň v pohode. Vieš si to aj korigovať tým, že psa zavries do chodby (tá je aj vacsia ako ľudia doma zavieraju psa do klietky) a postupne čas mimo Domu zvysovat, aby si vedela, aká je tá hranica. A doma zvykne nicit? Hrabať, trhat pelech v bude? Inak najlepšie by bolo ju nasťahovať do bytu teraz, kým sa zasrsti, lebo jej bude teplo, bude fucat, ešte viac bude plznut

drobcek100
2. nov 2024

@kittykat22 Čo je na Tom divné.V minulosti nežili mladí ľudia pred svadbou spolu, až po.Manzelstva vydržali a držia aj doteraz.

autor
2. nov 2024

@tramtada31 no zavrieť na chodbe by sa aktuálne nedalo, lebo obývačka je “spojená” s chodbou, že tam nie sú dvere. Hrabať nehrabe, pelech nemá, lebo ten by skončil dotrhaný. Vy máte asi ten pozitívnejší prípad, kedy si muž zvykol na psa. Ja sa skôr obávam toho, že keby mi aj dovolí do bytu psa, tak by ho to po čase začalo mrzieť a zas by sme len situáciu museli riešiť .

autor
2. nov 2024

@tramtada31 ďalšia vec čoho by som sa bála, je štekanie, nakoľko NO sú dosť uštekané, neviem ako by to bolo v byte, ale mohol by to byť problém

autor
2. nov 2024

@tramtada31 ja som sa dávnejšie snažila nájsť podnájom pre nás, no neúspešne. Absolútne nikto nás do bytu nezobral.

opica_skorica
2. nov 2024

Ono ide o vlciaka, ktory nebol od malicka v byte, cize zvyknut si… s tym, ze mal vycvik? Poslucha povely? To nevieme.
A k jeho (partnerovym) rodicom autorky otazky, ze ked ani teraz oni nemaju ziadne zviera, hmm, to si ho nevezmu. Myslim si.

opica_skorica
2. nov 2024

Autorka: Kolko rokov má pes?

tramtada31
2. nov 2024

Ano, manzel ma lasku k zvieratam v génoch, jeho otec bol veterinarom a vegan z etického presvedčenia. My sme mali vyhodu, že naša fena bola plemena, ktoré nešteká (resp. Bolo takto šľachtené) takze u nás to aj cudzie psy v docaske brali ako za normu, že sa nešteká a ani nestekali, a to píšem, že fakt to boli psy z reťaze, strážne psy,.. Ono aj závisí, kde sa nachádza byt(prízemie, vrch, pri vytahu,..), aká je tam mobilita ludi, určite by však tvoj pes neštekal tolko, koľko na pozemku a hlavne sa s tým dá pracovať. A do nejakej izby/pracovne ju neviete zavriet? Ako je stara? Vy mate aj nejakú možnosť home office, alebo by bola každý deň sama?

autor
2. nov 2024

@opica_skorica ma skoro 4, oproti iným “dvorovým psom” ako tak poslúcha, ale nie je to pes s výcvikom, ja som ho rekreačne niečo naučila, ale nie je to 100%. Počúva ale jedine mňa.

stanka_k
2. nov 2024

Tak ho nechaj u rodičov, tam to pozná, má ich rád, má tam svoj režim, s tebou bude, keď tam prídeš... Pokiaľ oni nie sú proti, je to pre neho oki

autor
2. nov 2024

@tramtada31 bytovka, 3 poschodie, výťah tam nie je. Čo sa týka mobility, tak to až tak posúdiť zatiaľ neviem, v bytovke konkrétne by to malo byt asi pomerne kľudne, ale lokalita je taká rušnejšia v centre. Izbu nemáme žiadnu navyše ani pracovňu, ono jedine potom fakt už iba nejaká klietka/ “ohrada”. Home office nie, ale mne živnosť dovoľuje si čas trochu prispôsobiť.

belllinka
2. nov 2024

“Nema pelech lebo by ho dotrhal?” 🤦‍♀️ Tak to asi hovori za vsetko. Ten byt by “rozobral” za chvilu.
Je to pes bez vycviku, no dakujem pekne.
@drobcek100 Ano, kedysi rodicia vyberali dceram zenicha, aj ty si sa zasekla v tej dobe?

tramtada31
2. nov 2024

Tak 3 poschodie by malo byt v pohode, keďže tam nie je výťah, to už ste skoro na vrchu. S klietkou je problem u NO, potrebuje priestor a nejakú ohradu vám asi prebura. My sme mali jednu, ktorá sa nevedela dojest (trpela hladom), tá si aj dvere vedela otvorit, vyskočila na kľučku a nosom si otvorila dvere k sebe. Ale tak za skúšku nič nedate, hlavne sa priateľ musí do nej zamilovať, potom mu problemy spojené so psom vadit nebudu

opica_skorica
2. nov 2024

4 rocny pes, ktory zil a zije na dvore pri RD.
Potrebuje vycvik ako soľ.
Toto keď vyriešiš a nájdeš si čas, že chodiť so psom na cvičák, tak to bude oveľa lepšie. Pes sa socializuje a bude poslúchať viac a nielen teba.
My sme do toho išli.
So 7 ročným psom, ktorý nemal výcvik. Dnes má pes 10 rokov a nedá sa porovnať s obdobím pred výcvikom. Cvičák veľmi pomoze.
A bývanie?
To držim palce, aby ste vymysleli ako.

opica_skorica
2. nov 2024

@tramtada31 vyskakuju vsetky plemená. Mozu mať dvere na gulu, nie klucku. Alebo dať opačnú klucku.

belllinka
2. nov 2024

@tramtada31 co je v pohode na tretom poschodi? Tam sa nudit nebude a nebude stekat? A ruch bude pocut aj z ulice, aj z baraku z inych poschodi.

veronikavaneska
2. nov 2024

Ahoj a čo tak skúsiť psov naučiť na seba??? Skús pohľadať niekoho kto by vám s tým pomohol aby sa spriatelili a potom by to bolo jednoduchšie. Rodičia by mali síce troch psov ale oni by mali navzájom seba mohli by sa hrať santit spolu na dvore. Ty by si ich občas prišla pozrieť prispela na granule starostlivosť... Myslím že by to bolo pre všetkých najlepšie riešenie. Manžel spokojný, ty budeš kľudna alebo budeš vedieť že má kamarátov paikov a tvojich rodičov, dvor, sa postarajú. Rodičia budú spokojní lebo budú mať síce troch psov ale budú si rozumieť a nie teraz sa starať oddelene o nich. To musí byť riadne ťažké...

opica_skorica
2. nov 2024

@veronikavaneska toto je super nápad - pre autorku: cvicak, socializacia psa na ine psy, hlavne na domace psy, aby mohli byť traja spolu.

svetlonos
Autor odpoveď zmazal
svetlonos
2. nov 2024

@stanka_k
ja nie som materializmus ale Bohu dik, používam zdravy rozum! Obdobne zmýšľajúci ľudia i milujuci zvieratá to pochopili. A áno, vážim si aj peniaze aj majetok. Stalo to moj/ iných ludi čas v praci, ich energiu. A namiesto upratovania a výmeny nabytkov zdevastované akých po zvieratiek investujeme čas a peniaze s ľuďmi, ktorých mám rada.
Teoreticky sa dá pec naučiť, jasne a keď nie? Hlavne ale ze mam toho psa pri sebe a za ním spúšť. Teba prosím ta ako často sused vytapa?? Pravdepodobne menej často ako zničí pes byt či ?

svetlonos
2. nov 2024

@amarilka26
no ved to! Nechám si alebo mužovi zničiť byt lebo láska k zvieratku 😵‍💫 Tu ostáva zdravy rozum stáť. Mala som v dome i v byte zakrslich kralikov - vnútri! Ohrádka mala 2x1,20 m, boli v obyvacke. Cistila som x krat za deň a časom aj tak ten pach bolo cítiť. To nie je o lenivosti ale v drvivej väčšine je bordel a pach. A to mohli aj voľné behať.
Bola som aj v byte s labrador, tam žiadny smrad nebol ale tiez bol zvyknutý od malinka na vnútorné priestory a nie dvor.

marcaurel
2. nov 2024

@slecnazkosic čo to znamená nedovolila? Myslím, že vo vzťahu je potrebný kompromis…

autor
2. nov 2024

@veronikavaneska
@svetlonos pokusy o socializáciu boli, neúspešne. Nepohli s tým ani tréneri, neznesú sa proste. S inými psami ešte ok, ale tieto medzi sebou proste nie, idú si po krku. Na cvičak sme chodili nejakú dobu, ale ten prístup k psom bol otras, jedine čo vedeli, bolo vyškrtit psa na sťahovacom obojku

thirstymonk
2. nov 2024

@fairestofthemall Ja mám veľmi rád zvieratá, najmä na tanieri.

johanka21
2. nov 2024

Moji rodičia bývajú v rodinnom dome a odkedy si len pamätám, tak vždy sme mali nejakého a to vždy naozaj dobrého psa. Ale odkedy bývam na byte, tak si absolútne neviem predstaviť, že by som mala v byte psa. Ani keby to bol ten najlepší na svete. Podľa mňa, mať v byte psa a ešte k tomu veľkého, to je týranie zvieraťa a plus k tomu, nehygienické bývanie. Pes patrí na dvor. Prepáč, to je len môj názor, ale tvoj priateľ je zrejme tiež podobnej mienky. Takže radšej počítaj s tým, že tvoj priateľ vlastne nikdy svoj názor nezmení a ak sa nechceš toho psa vzdať, tak to sa asi radšej priprav na rozchod.

unicornlady
2. nov 2024

Autorka, odpovede na tieto otázky síce nič nevyriešia. Ale ak tvoji rodičia mali 2 psov, načo si si kupovala tretieho?
Či si bývala niekde inde a tam si mala psa? Hoci, ak pes má len 4 roky asi vyrastal u vašich.
A s priateľom si ako dlho?

lauricka
2. nov 2024

Žasnem. Normálny, zdravý a čistý pes predsa nesmrdí. Píšete tu o psoch akoby to boli tchory. Zrejme zanedbávate starostlivosť o ne, inak si to neviem vysvetliť. Alebo tu ľuďom prepína. Pardon za mimo témy.

bielasovicka
2. nov 2024

Autorka, no holt budeš musieť zostať bývať u rodičov. To si si mala rozmyslieť keď si psa kupovala ze inú možnosť mat nebudeš. Jedine ze by si si kúpila dom. Ved na takéto veci treba myslieť dopredu. Pes žije cca 15 rokov (neviem presne). To není vec, že ho len tak odložís keď sa nevieš už postarať o nho.

stanka_k
2. nov 2024

@svetlonos mňa osobne 3x, bohužiaľ. Ale nábytok som nevymenila ani raz, preto že by bol zničený a od psa už vôbec (ale pre môj rozmar a zmenu farby som niektoré kusky natrela a dala fóliu, keďže nemením funkčné veci, gauč a posteľ skrz zničené pružiny ) veď ja píšem o sebe, to že majú niektorí ľudia doma chliev, vypovedá konkrétne o nich. Často sú to tí ľudia, čo nechajú hovno na zemi, vyhodia papier hocikde.... My trávime čas spolu ako rodina aj so zverami, vyhovuje nám to a nemáme rozdielny pohľad na život a to, že ty máš iný pohľad, v poriadku, ži si podľa seba tak, ako ti vyhovuje 🤷🤷🤷

aandrea9
2. nov 2024

Nemecký ovčiak pracovná línia. Na čo ti bol taky pes ak nemá základný výcvik? Zvlášť ak majú tvoji rodicia psov. Tí ti boli málo? Skus mu nájsť nový zodpovedny domov. Mne ale bliká kontrolka z vety nežijeme spolu, ideme sa brať a budúci manžel má byt. Ale to je mimo témy.