icon

Pes alebo fena: výhody a nevýhody?

8. sep 2024

Ahojte. Chcela by som poprosiť majiteľov či psov alebo feny, aké sú + a - oboch. Rozmýšľame nad šteniatkom no nevieme sa rozhodnúť aké pohlavie. Ďakujem

doriiis
8. sep 2024

My máme dve fenky.A už psa nikdy ani nechcem.Pre mňa je veľké plus,že my všetko neocuravaju.

marsmykkok
8. sep 2024

to nie je o pohlaví, ale povahe konkrétného jedinca. Teda nepozerať čo má alebo nemá pod labami, skôr vlastnosti čo chceš. Ak pokojného psa, vybrať kľudnejšieho, ak na šport, vybrať energickejšieho, ak ako maznáka vybrať maznavého, ak ako strážneho vybrať takého ostrejšieho a tak.

enmery
8. sep 2024

V tom linku to máš pekne zhrnuté. My sme mali 2 fenky, psa a teraz opäť fenku a nemenila by som. Psa by som už nechcela.

vevebono
8. sep 2024

Ja som chcela strašne psa, ale sused mal suku a báli sme sa, že by to nerobilo dobre, tak sme kúpili sučku. A úprimne, psa by som už nechcela.

marsmykkok
8. sep 2024

@enmery úplná blbosť a škatuľkovanie, mám opačnú skúsenosť fenka aj pes rovnakého plemena, fenka dominantná, neznášanlivá s fenami, ostrá, tvrdohlavá. Pes jemný, s každým chce byť kamarát. Je to o tom jedincovi nie o pohlaví.

colsami
8. sep 2024

Suhlasim ze je to viac o povahe ako o pohlavi. Steniatka ja novym majitelom vyberam vzdy podla povahy, ak nie je na konkretne pohlavie nejaky velmi vazny dovod.

Suka na trave vypaluje kolecka, pes sice vsetko ocurava, ale nikdy nic som nevidela "vykapane" po psoch.
Mam a mala som aj sucky aj psov. Mat len jedneho, rodinneho psa, chcem psa-samca.

Vsetci ti co tvrdia ze sucky su "jemnejsie materskejsie a citlivejsie" by sa mali pozriet do dvorov ludi, kde maju psov viac. Vacsinou tam vzdy sefuje prave sucka a pes je pod papucou. Len tolko k tomu 😉

Autorka: ja by som realne poprosila chovatela nech vam vyberie stena podla povahy (neviem ci chcete pokojne ci aktivne ci priebojne ci ake). Chovatel je s nimi casto, kazde stena je ine. Ak je to seriozny chovatel, bude to najlepsie riesenie.

jumama
8. sep 2024

My mame psa a to preco sme chceli psa je, ze sme nechceli chovat steniatka. Chovatelka od ktorej mame psa, jej zalezalo na tom, aby sa chodilo na vystavy a aby sa pes alebo fenka uchovnili, ak budu mat dobre vysledky. Dopadlo to tak, ze nas pes nema spravny skus zubov a tak nemoze byt uchovneny a chvalabohu nas do toho teda uz netlaci.
Ci si zaobstarate fenku alebo psika, pride urcite u vas otazka, ci dat ci nedat kastrovat/sterilizovat, ak nechcete mat chovnu stanicu. Psom dost hrabe, ked haraju fenky. Vylizuju po fenkach ciky a potom z toho grcosia, proste ta thaju celu prechadzku za tymi pachmi... neviem, ako vela psikov okolo vas byva, ale kde je vela psikov a vencia sa po rovnakom okoli, tam urcite bude tento problem. Fenka ked hara, narocne je pre vas vencenie, lebo vas budu prenasledovat vsetci psy... Nam dva razy v zivote usiel pes na prechadzke a vzdy sme ho nasli par km pri haravej fenke, ked sme ho dobehli.
Moze sa zdat ze som sa upriamila na toto, ale mysim si, ze ine je ozaj o povahe a plemene psika.

doriiis
8. sep 2024

@jumama ...mať fenku neznamená automaticky mať chovnu stanicu.Aj bez kastrácie.

michaela329
8. sep 2024

Fenka, vernejšia, neznackuje, lepšie sa mi cvičila- samozrejme kastrovať po prvom háraní, kvôli jej zdraviu.

jumama
8. sep 2024

@doriiis Viem ze nie, len u nas naozaj na tom chovatelka nastojila.

egonsk
8. sep 2024

@colsami s tym vypalovanim je to inak zaujimavy ukaz. Mam psa aj fenku a ano, ta fenka niekedy vypaluje mocom travnik. Nie je to vsak vzdy, ale iba niekedy. Neviem, ci ked malo pije, alebo ked nieco divne zozere, kazdopadne za toto leto som mal len 2 kruhy a za obdobie do leta len jeden plus ocikala zeleznu platnu, ktora do dalsieho dna zhrdzavela 😁😅. Ale zato mozem povedat, ze to vypalene je ako poliate roundupom, trava sa tam nevie spamatat velmi dlho. Pes vsak ocurava rad kolesa na aue a tiez som mal hrdzu od neho, iked len lahku.

ukgirls
8. sep 2024

mala som babu 13 rokov - bola uzasna ucenliva teraz sme kupili psa.. akurat ma pubertu je pojasenejsi malinko hlupejsi ale dava daleko viac lasky ... ono to podla mna dost zalezi aj od povahy psa ... ja v tom rozdiel nevidim lebo kazdy mal ine plusy a ien minusy ..ako dieta som mala tiez psa a tiez bol viac mojkaci ...

dobryden
8. sep 2024

U nas asi lepsie vypálených trávnik ako obstaty dom .Ale v podstate sa skor zameraj na rasu ako pohlavie.Este dalsie minus u krátkosrstých psov su ich hompalajucie genitalie😟

jamimo
8. sep 2024

@marsmykkok súhlas. Mali sme psa pudla👍, opatrovala som 4 psov, 2 nemecké ovčiaky, labradora, jack russela a fantastické 🐕‍🦺🐕🐶🐩 Kamarátka má fenku čivavu a 🫣🤨🙈
Fakt záleží od povahy a výcviku 🤷‍♀️

lakebabe
8. sep 2024

Veľmi záleží od plemena a od povahy. Mala som fenu 13 rokov bol to taký mojkac, stále na ruky, posluchála ma na slovo, ale iba mňa, stačilo ukázať prstom.
Teraz máme psa , lebo muž ho mal ako stena už keď sme sa zoznámili. Na to ze je to velky pes je to ku mne strašný mojkac, tiež vie dat veľa lásky, ale k druhým je ostrý a hlavne strazi tak automaticky, keď ide okolo mňa niekto a skríkne alebo pes na mňa steká. Ma omnoho väčšie ochranárske pudy ako mala fena. Ale musím povedať, že poslúcha hlavne muža, mňa minimálne pritom som s nim omnoho viac času.
Keby som si mala znovu vybrať idem do feny, lebo tie ktoré poznám sú také jemnejšie.

katarinaba
8. sep 2024

Mam aj aj. Mala som aj aj. A vsetko zalezi od povahy psa. Moj belgicak je uplne ignorantsky na pachy, v zivote mi nikde zamerne neocuchaval miesta. Krizenec cucha vsetko. A krizenka je ako nadrzany pes - ta dokonca cvrkne tam, kde pes pred tym cural.
Kazdy ma inu povahu, na kazdom je nieco lepsie, nieco horsie. Belgicak je top, ona je druha a krizenec je teeti, ale nenecha si od nej skakat po hlave. Ale najlepsie je, ze ked ide pes po ulici, tak v cele vsetkych a najviac brechajuci je stvrty najmensi biewer s tromi nohami. Ten ide ako Napoleon a ostatny za nim.
Takze ako tu uz bolo spominane, prvorade je zvolit spravne plemeno podla moznosti a schopnosti (majitela) a potom riesit povahu u chovatela. Budete psa lubit rovnako.

elly11
8. sep 2024

Mala som aj psíka aj fenku a moja skúsenosť je ze fenka mne viac sedela. Mojkava..neskutočná..tulka..akože pes toto nikdy nemal. Ale zase na druhej strane to haranie..sem tam skvrnka..mame malé plemeno. Predtým maltezak twraz maltipoo

saraxyz
8. sep 2024

Ja som mala psov a teraz mám fenku. Je zlatá, ale je "žena". Madam sa zvykne uraziť. Mne osobne viac vyhovoval pes

beckynka89
9. sep 2024

Mám aj psa aj fenku. Obaja sú super - každý iným spôsobom. Do budúcna by som ale už asi radšej fenku. Ale je to v podstate jedno - kto má rád zvieratá a má k nim vzťah si to šteniatko zamiluje bez ohľadu na pohlavie.