icon

Plaz pre 15-ročné dieťa

9. sep 2025

Ahojte, máme doma iba škrečka. Radi by sme synovi -15 r. dovolili ešte niečo malé chovať -zaujal nás Pagenkon riasnatý.. Nenáročné podľa možností- a úplne ideálne, keby nepotreboval živý hmyz .Syn počul, od známeho, že si vystačí iba s kašičkami, ale dočítali sme sa, že potrebuje aj napr.kobylky. Je niečo iné, čo by mohol chovať a , čo by zodpovedalo by to našim požiadavkám? Máte osobnú skúsenosť ? Cicavca nie.

Plaz pre 15-ročné dieťa
kulinan
9. sep 2025

Tak máme agamu...6 rokov a naši chalani sú v pohode 14 a 18 rokov teraz. Ano kupujeme saranče,šváby,zophobas...a krmia ju v pohode. Nič zložité a milujeme tento plaz...

katarinaba
9. sep 2025

Snad kazdy jeden plaz potrebuje aj zivocisnu zlozku potravy - aspon ja neviem o plazovy cisto rastlinnom, mozno korytnacka alebo nejaky druh leguana - tieto osobne nepoznam, tam si to skus zistit.
Pagekon je nadnehrne zvieratko, mam doma dvoch. Ano, pisu, ze kasicky su zaklad, ale tie moje radsej cvrcky. Kase sa dotknu minimalne, aj to nie zakazdym. Kazdopadne im je potrebne ponukat kase aj cvrcky alebo cervy, pripadne male svaby. K tomu este treba vapnik - cisty vapnik kase vacsinou neobsahuju. Mozu obsahovat doplnok D3, tieto kase su pre gekonov, co nemaju to specialne osvetlenie. Nemozete im potravu obmedzit len na jednu zlozku. No chov gekona nie je nic zlozite, narocne - preco mate problem s podavanim hmyzu?
Ine plazy ani odporucat nebudem, ked je problem s podavanim hmyzu, tak asi este horsie to bude s podavanim hlodavcov.

elenajezova
9. sep 2025

My máme gekončíka nočného. Je úplne v pohode ..

autor
9. sep 2025

Ani neviem,asi preto že mám k hmyzu neprekonateĺný odpor ,aj strach z neznámeho a syn chodí napr.na tábory cez leto a bude to kŕmenie na mne.Taktiež keď ideme na dovolenku kolegyňa sa mi postarala o škrečka-po týždni mu prišla vymeniť vodu a nasypať krmivo, pochybujem,že by mi prišla cvrčkami kŕmiť jaštericu.

13uzivatelka11
9. sep 2025

A korytnačku?

autor
9. sep 2025
@13uzivatelka11

A korytnačku?

@13uzivatelka11 to neznie zle.Väčšina ale asi dosť vyrastie, či sú aj také malé,čo žijú v akváriu celý život?

katarinaba
9. sep 2025
@anonym_autor

Ani neviem,asi preto že mám k hmyzu neprekonateĺný odpor ,aj strach z neznámeho a syn chodí napr.na tábory cez leto a bude to kŕmenie na mne.Taktiež keď ideme na dovolenku kolegyňa sa mi postarala o škrečka-po týždni mu prišla vymeniť vodu a nasypať krmivo, pochybujem,že by mi prišla cvrčkami kŕmiť jaštericu.

@anonym_autor tak skus nieco precitat o tej korytnacke. Su vodne, suchozemske, velke male. Tam vsak sa uz speci osvetleniam nevyhnete. A ako kazdemu plazu - mineraly, vytaminy.

autor
9. sep 2025
@katarinaba

@anonym_autor tak skus nieco precitat o tej korytnacke. Su vodne, suchozemske, velke male. Tam vsak sa uz speci osvetleniam nevyhnete. A ako kazdemu plazu - mineraly, vytaminy.

@katarinaba Ok,ďakujem. Špeci osvetlenie nebude problém.Tú nenáročnosť som myslela skôr-že aby nebolo náchylné na choroby a pod.Napr. bojovnice sme chovali ,ale nikdy sa mi dlho nedožili,tak som to vzdala asi po 5.kuse.

katarinaba
9. sep 2025
@anonym_autor

@13uzivatelka11 to neznie zle.Väčšina ale asi dosť vyrastie, či sú aj také malé,čo žijú v akváriu celý život?

@anonym_autor inak - pokial by bol problem s podavanim hmyzu len pocas tabora ci dovolenky - tak to v pohode zvieratka preziju. S tym by som si hlavu nelamala. Hmyz by podaval len syn, ked bude v tabore, bude zverina dostavat len kasu. Za mna uplne v pohode.

marryliese
9. sep 2025

@anonym_autor my máme gekončíky nočné, sú nenáročné, ale treba počítať s tým že to nie je zviera na mojkanie, skôr na pozeranie. S kašou by som ako potravou nerátala, naše to nejedli a živá potrava je základ, u nás kŕmi manžel, našli sme si systém. Dávame cvrčky a sarančatá, šváby sa im ťažko prehltali. Terarko mame 45x80x40. Čiže treba rátať aj s priestorom plus udržiavať teplotu a vlhkosť. Výhodou je takmer žiadna starosť okrem krmenia, bobkujú na jedno miesto. Neľutujem že ich máme sú úžasné, ale vyberáme ich tak každý 4.-6. deň aby neboli v strese. Bez jedla vydržia cca 3 dni, naše už potom obchádzajú okolo skla a čakajú na prídel.

misulka22
9. sep 2025

Mam gekoncikov,pagekona,korytnacky suchozemske a vodnu.za mna pre dieta je idealna agama.ta je aj fajn na manipulaciu,vacsinou neagresivna,da sa vencit,pozre s vsmi telku...jedina nevyhoda,ze treba dost velke terarko.a samozrejme hmyz. Ak nechcete krmit hmyzom tak korytnacka.len tiez treba pocitat,ze vacsina nie je zrovna najmensia

autor
9. sep 2025

Prosím opíšete mi,ako to doma chováte-ten hmyz? To v nejakom boxe a kŕmite to? V Zverimexe si kupujete vždy čerstvé napr.raz za mesiac, či veľa naraz kúpite?Keď chcete kŕmiť jaštericu, to nejakou veĺkou pinzetou lovíte-nevyskočí viac kusov a nehĺadáte to po izbe ,popod nábytok? Vďaka

viestta
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor rozhodne nie vodnu korytnacku, ked uz, tak suchozemsku. Vodne su masozravce, suchozemske vacsinou bylinozravce, ale pocitaj s tym, ze aj nase korytnacky sa dozivaju viac ako 20 rokov aj ked velke nenarastu. Tropicke ziju este dlhsie. A potom je problem zimna hybernacia, niektore druhy ju potrebuju, niektore nie.

memma
9. sep 2025

@anonym_autor my máme suchozemsku korytnačku. Papa iba salatik, ovocie žiadny hmyz

autor
9. sep 2025
@memma

@anonym_autor my máme suchozemsku korytnačku. Papa iba salatik, ovocie žiadny hmyz

@memma v čom ju chováte?Či voĺne behá po byte stále?

anonym_086c09
9. sep 2025

Náš syn má vodnú korytnačku klopavku pižmovú...je malá a dorastie tak max 15 CM...kŕmi ju granulami a mrazenými červíkmi😁 tie červíky nechá rozmraziť v miske a nasype ich do "boxu na kŕmenie" aby nemusel čistiť akvaterarko...má ju 6 rokov, volá ju Bob a je jeho miláčik 😊

marryliese
9. sep 2025
@anonym_autor

Prosím opíšete mi,ako to doma chováte-ten hmyz? To v nejakom boxe a kŕmite to? V Zverimexe si kupujete vždy čerstvé napr.raz za mesiac, či veľa naraz kúpite?Keď chcete kŕmiť jaštericu, to nejakou veĺkou pinzetou lovíte-nevyskočí viac kusov a nehĺadáte to po izbe ,popod nábytok? Vďaka

@anonym_autor my objednavame, zo zverimexu nam dochli. Máme to v takej nádobe cca 20x20 cm. Kŕmime ich všetkým čo môžu, aby z nich gekončiky mali pestrú stravu. Zo začiatku sme ich vypúšťali do terarka a oni si chytili, teraz krmime z ruky aby sme mali lepší prehľad o tom koľko zjedia.

katarinaba
9. sep 2025
@anonym_autor

@memma v čom ju chováte?Či voĺne behá po byte stále?

@anonym_autor ja mam cvrcky v malom boxe, krmim ich zelenym zo zahrady - pupava, rozne listy co rastu zo zeme, kusok jablcka, alebo sa mi krmia takym gelikom - to mam uz v terarku, takze tym sa krmia tam.
Pagekonom ich pustam priamo do terarka, pred tym ich este dam do maleho poharika s vapnikom, aby sa obalili a tym v podstate davam vapnik pagekonom. Oni si ich tam pochytaju - je to lepsie ako z ruky, pretoze maju cvicenie lovu a ani sa nenudia.
Hmyz kupujem vacsinou na exo vystavach (v BA su raz mesacne) alebo kupim aj v zooobchode, ked uz inak nejde.
Inak tento boxik je super, nevyskakuju mi, ked ich vyberam. Chytam do pinzety a rovno cez odchlipnuty vrchnak davam do kelimka. Takto som sikovna, neutecu. A ak mi nejaky aj utecie, vacsinou ho chyti a zozerie macka. Ak nie, no tak niekam zalezie a tam zdochne. Pri upratovani ho urcite povysavam. Co uz, s tym uz musi clovek pocitat.

katarinaba
9. sep 2025

Toto je mix kelimok na vapnik

katarinaba
9. sep 2025

Toto je ten gelik co zeru cvrcky v terarku.

autor
9. sep 2025

Ďakujem vám.

marki07
9. sep 2025

odporúčam ti Tiliqua obrovska (Tiliqua gigas),dá sa s ňou manipulovať,pre deti ideálna.je všezravec,môže aj nemusí hmyz( hmyz lepšie ako mladátko),inak potom šalát,zelenina,konzervy pre macky-pastetoveho charakteru.Terarko väčšie,minimálne také ako pre agamu.

luliu
9. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tiež odporúčam agamu, síce potrebuje aj hmyz, ale keď bude syn mimo úplne jej postaci šalát a pod. Hmyz môže mať raz za čas, nemusí mať denne v dospelosti