icon

Porastie ešte môj bernský salašnícky pes?

26. dec 2024

Ahojte nás pes má asi 7 mesiacov a mne príde malý...tie nohy má akési krátke...akože aj jeho rodičia boli takí menší ale dúfala som že bude väčší je šanca že ešte pôjde do výšky?

marsmykkok
26. dec 2024

Je s preukazom pôvodu? Ak áno opýtaj sa chovateľky, respektíve určite máte nejakú FB skupinu a tam vidíš ako vyzerajú jeho súrodenci. Alebo je bez preukazu pôvodu a od rodičov čo sa podobajú na to plemeno? Ak druhé tvoja smola, že ti je ľúto kúpiť psa s PP ak si potrpíš na exteriér, ale radšej kúpiš mačku vo vreci a potom sa čuduješ, že nevyzerá tip top.

autor
26. dec 2024

@marsmykkok nemal papiere ale videla som oboch rodičov aj keď je pravda že aj tí boli menší podľa mňa 🤔

pribinak
26. dec 2024

Tak keď rodičia boli menší, je logicke že aj ich potomok bude menší

Druha vec, má len 7 mesiacov, nemôžeš ešte robiť závery čo sa vzhľadu týka

autor
26. dec 2024

@pribinak no preto moja otázka znela či ešte môže narásť?

marsmykkok
26. dec 2024

Autorka tak ak nemajú preukaz pôvodu nie sú ani jeho rodičia bernské salašnícke psy a ani ten tvoj nie je, len sa podobajú výzorom, ale v minulosti to bolo mixnuté s niečím iným-zjavne s nejakým menším plemenom a možno aj s kratšími labami. Ak ide o väčšie plemeno, raz ukončený ešte nie je, ale ten najbúrlivejší rast áno, teda možno ešte podrastie, ale nejaký veľký prírastok v raste a ani v dlžke labiek neočakávaj už.

pribinak
26. dec 2024

To je otázka na veterinára ktorý sleduje tvoje šteniatko

autor
26. dec 2024

@pribinak no k veterinárovi máme ísť už až o rok.

@marsmykkok tak ja neviem možno že rodičia papiere mali to som sa nepytala

autor
26. dec 2024

Inak práve si tých psov pozerám na nete a oni na fotkách vlastne skoro všetci majú také akési krátke nohy asi som len čakala že sú vacsi

belllinka
26. dec 2024

Ved a kolko ma teraz v kohutiku?

autor
26. dec 2024

@belllinka namerala som ho

colsami
26. dec 2024

Ano, pes takehoto plemena rastie este aj po 7mesiacoch. Nie, necakaj ze bude z neho obor, ak aj rodicia boli nizki, sanca je velmi mala.
A okrem toho: nijako to neovplyvnis, ci porastie viac ci menej. Naozaj nijako. Je to najma genetika.

autor
26. dec 2024

@colsami ďakujem

abbey1
26. dec 2024

Prečo k vet až o rok?

colsami
26. dec 2024

@abbey1 pravdepodobne maju za sebou uz kompletnu vakcinaciu takze preockovanie o rok.

abbey1
26. dec 2024

@colsami Ale keď ma nejaké pochybnosti, môže tam skočiť kedykoľvek. Minimálne pre prípravok na odcervenie pôjde.

colsami
26. dec 2024

@abbey1 ist tam moze, ale veterinar jej na to naozaj nic nepovie. Ma psika bez PP, po malych rodicoch a bohvieakych starych rodicoch, takze naozaj je pre hockoho nemozne povedat, ci pes je alebo bude dostatocne velky... Toto proste nie je v kompetencii ani moznosti veterinara a dokonca ani nikoho 😁 vzhladom na vsetky velke otazniky.

Myslim ze navsteva veterinara s tymto jej 'problemom' bude uplne zbytocna. A najma, 7 mesacny pes este rast bude. Realne take plemeno do 10-11mes aktivne rastie. Potom este dospieva = nasvaluje a hrubne do cca 3 rokov.

Inak odcervovacie pripravky sa bezne kupuju aj v lekarnach alebo objednavaju z internetu, takze nie vsetci to kupuju v ambulancii.

purple_wolf
26. dec 2024

co sa tyka bernskych si nizsieho vzrastu taky zakrpateny aj vyssieho ... zalezi aj od toho ci je to pes alebo suka ale ak ma 7 mesiacov uz velmi neporastie

autor
27. dec 2024

@purple_wolf je to pes no tak máme asi zakrpateneho ďakujem

colsami
27. dec 2024

@purple_wolf neda sa mi neozvat ze pisete blud, velke plemeno je v 7.mesiace vo faze najaktivnejsieho rastu a este par mesiacov rast bude.

marianna621
27. dec 2024

Dobrý deň.
Máme dva Bernské psy 7 ročnú fenku a 2,5 ročného psa.
Psík nam ešte do léta cca teda do dvoch rokov rástol aj mu zmohutnela hlava.
Teda já som kedysi uvažovala o Leonbergerovi - cca 70kg pes ale volili sme menšieho Bernského. Naši majú okolo 50kg a manžel mi občas vyčíta, že to teda som vravela že bude malý pes a oni sú velké a naozaj budia rešpekt Minule za dedinou bolo nákladné auto s Rómami a keď som šla so psami okolo všeci naskákali na korbu. Teda naozaj sa s nimi nebojím nikam chodiť , ale sú maznáci a neviem si predstaviť že by niekomu reálne ublížili. Všetci susedia ich poznajú a neboja sa ich,neublížia ani iným zvieratkám,máme doma celý zverinec.
To či sú velké je skôr pocitová záležitosť, keď ideme v aute je schopná 50 kg fenka preskočiť z kufra na zadné sedadlo medzi tri osoby a tvári sa, že sa k nám v pohode vôjde. Doma ležia pod stolom alebo pri telke pod nohami a človek o ních ani nevie. Vadilo by mi mať malého psa,ktorý by skákal po gauči, alebo nábytku.
Tak teda tie naše sú pokojné aj velké akurát.
Ale myslím si, že sedemesačný psík ešte isto podrastie a bude postupne mohutnieť. Naša fenka pribrala a zmohutnela okolo troch rokov.
Nieje úplne dôležitá postava ani velkosť ,ale to, že vedia byť milý, vnímavý spoločníci ale je pre mňa výhoda že veľa ľudí má pri väčších psoch okamžite rešpekt ,lebo môzem s nimi aj sama chodiť aj do lesov inak som sa necítila konfortne, obzvlášť keď som bola sama s malými deťmi , ale keď sme mali psov mala som pocit bezpečia.
Len nech z neho rastie spokojný ,vyrovnaný psík z ktorého budete mať radosť a on bude šťastný pes.
Posielám naše fotky, aj keď som také kde by sa dalo dobre vidieť velkosť moc nenašla.

autor
27. dec 2024

@marianna621 no ti su krásni 😍 náš je ešte také bláznivé stena a prechádzky sú pre mňa skôr za trest lebo neviem kto vie či koho hlavne teda keď nejaký pes vo dvore po ňom šteká tak mám fakt problém udržať ho 🙈

priscilla07
27. dec 2024

Genetika a prvé dva roky veľmi ovplyvňuje rast strava. U týchto sa odporúča %bielkovin max 30%, aby sa rast paradoxne "spomalil" kvôli správnej osifikacii kostí a ukladaňu vápnika

marianna621
27. dec 2024

Ďakujem za foto. Je to naozaj Bernský a zdá sa mi, že má mohutnejšiu hlavu ako mal náš keď bol menší.
A naozaj pre ních je mimoriadne dôležitá strava.
Já som to tiež tak ako sa nemá netušila, no boli sme sa ,,ukázať,, pánovi veterinárovi a ten sa ma hneď pýtal ako ju chcem stravovať. Videla som jeho zdesenie a keď mi začal vysvetľovať, že do 1,5 roka veľmi potrebujú kvalitnú stravu ako už bolo vyžšie spomenuté, lebo veľmi rýchlo rastú a aby mali dobré základy pre kľby .
Doporučil nám krmivo, ktorým kŕmime prakticky až doteraz iba sme prešli z detskej na dospelácku formulu a takisto sme pridávali aj prípravky na kľby. Zo začiatku Alavis a neskôr sme menili viaceré značky.
A k tým prechádzkám . Teraz máte obdobie akoby puberty u psíka. Keď sme si objednavali fenku bola som rok po operácií PN a tak som si naštudovala viaceré knihy o výchove psa aj o Berňákoch.
Najviac mi pomohla kniha od cvičiteľa psov pána Cezara, ktorý vysvetľoval, že pes potrebuje mať pána,ktorý je vodca. A ako to robiť nie len slovami, ale aj postojom, tónom hlasu.
Z knihy o Bernských mám zas výrok pána profesora,ktorý sa pred 100 rokmi zaslúžil o ich chov a ten napísal, že Bernské psy sa rodia vychované.
Je to asi trošku nadnesené, ale mali sme aj iné psy a títo Bernský sa naozaj veľmi vedia naladiť na pána chcú mu urobiť radosť. Teda musia jasne vedieť čo smú a čo nie.
Počas puberty ,pri fenke som musela iba raz ju zapnúť do postroja a šla na vodítku,keď skúsila ma nepočúvať a šla si svojou cestou. Psíci sú viac samostatní, ale isto každý môze mať inú náturu.Psíkovi sme viackrát dali postroj a keď nepočúval a behal kam chcel musel chodiť na vodítku. To bolo pokiaľ sme ho opäť pustili a vždy nereagoval na naše pokyny.
Najčastejšie chodíme cca 4x denne za dedinou po ceste a keď ide akékolvek auto, motorka, traktor musia obaja prísť k nohe a sadnúť si na kraj na trávu. Presne to vedia a niekedy, keď vidíme že auto je ešte ďaleko tak ich hneď nevoláme, pribehnú a oni nam ukázujú , že ahá ide auto a sadajú si na kraj.
Nemusíme ich vôbec mať na vôdzke,lebo sú tak poslušný, ani v lese ked stretávame srnky, zajace a pod. nebehajú za nimi, to sa samozrejme museli naučiť, ale vedia ,že nesmú.
Raz sme na poli zbadali bociana, fenka sa za ním rozbehla ešte také nevidela ale zastala, otočila sa na nás či môže. Hneď sme ju posmelili nech beží a bocian jej samozrejme uletel. Tá bola očarená, nechápavo za ním hľadela. Ale bolo úžasné, že si uvedomila ,či môže.
Napríklad keď sú od blata musia stáť pred domom pokiaľ ich vyčistíme, ale oni nevedia rozlíšiť, kedy sú špinavý,tak vždy čakajú pred dverami na naše dovolenie, alebo na povel, že musia čakať .Samozrejme že najprv aj vbehli dnu, ale sme im vysvetľpvali, že majú špinavé labky .......dookola, stále a pochopili že čakajú na náš povel.
Myslím že druhý sa nám vychovával ľahšie ,lebo videl na fenke čo áno a čo nie. Ale vidím že vnímajú keď sa na nie o hnevám , napr. psík mi v skalke kopal jamy, fenka to nerobila a karhala som ho , tak na ďalšiu príležitosť už naozaj nehrabal v skalke , ale na hriadkách urobil obrovský kráter. Ale došlo mi, že už nekopal kde som sa hnevala. Tak som mu našla miesto so štrkom a ukázala som mu, že tam môže.
Ale doma nám nikdy nič nezničili. Máme drevený starožitný nábytok,nekušú, neškriabu, dala som im veľa rôznych hračiek a doteraz aj keď už pomenej sa s nimi hrajú.
Spomímam si ,že ten pán čo cvičil psy zdôrazňoval, že im nesmieme davať jesť od nášho stola keď jeme, qby sa učili poriadku ako to majú psy vo svorke, kde prvý je pán a potom ho rešpektujú.
A takisto by ste mali vchádzať do dverí prvý ako pán a pes až potom.
Já toto napríklad pri fenke vôbec nevyžadujem,lebo ona vôbec nieje dominantná a počúva veľmi ,ale pri psovi rada ukážem že som vyžšie v hierarchii.
Ale samozrejme najviac im je pán manžel na toho sú bytostne naviazaní .
A ešte bolo pre ná zaujímavé, že fenka nerešpektovala vôbec nášho syna, mal vtedy 12 rokov ,jeho to veľmi hnevalo, lebo sme ju jemu doniesli, ale mňa a manžela pekne počúvala až do momentu,keď mala 3 mesiace a vybehol na ňu rozzúrene susedov poľovnícky pes. Velmi sme sa zľakli a syn sa inštinktívne postavil pred ňu aby ju ochránil. Vybehol sused a urobil poriadok , ale od toho momentu začala fenka počúvať aj syna.
Prídu mi tieto psy veľmi múdre. Mali sme aj miešankiňu fenku a tá bola divočina robila si po svojom, potom sme mali poľovnícku milú fenku, ale tiež mala svoje spôsoby, no tieto Bernské sa mi javí, že sú oveľa viac naviazané na svoju rodinu. Aspoň naše sú mimoriadne milé a poslušné psy.Verím že aj Váš vyrastie k Vašej aj jeho radosti.

colsami
27. dec 2024

@autorka: vobec nevyzera byt maly. Je to krasne mocne steniatko, akuratne na svoj vek. Daj mu cas.

autor
28. dec 2024

@marianna621 áno sú múdre len ten náš nám teda toho vonku ponicil riadne ale dávam tomu čas ďakujem 🙂

derdia
6. jan 2025

Bernsky salasnicky a maly pes? Ved ten ked si sadne si polozi usta na stol🫣🫣🫣😁