icon

Prechod z barfu na granule pre psy

18. sep 2025

Ahojte. Chcela by som sa ešte popýtať tu, keďže vidím, že je ti dosť tém aj o psíkoch. Chovateľ kŕmi šteňatá čisto barfom ( nepožaduje to an po nás). Ja by som chcela kŕmiť granulami, s bafrom nemám žiadne skúsenosti ( a asi je nákladnejší, neveim). Chcela by som sa spýtať čo by ste radili vy. Prejsť na granule? Ako? Alebo pokračovať barfom ? Ako?

Strana
z2
mikasa_ackerman
18. sep 2025

@anonym_autor odporúčam napísať do skupiny psíčkarky, tam ti určite poradia skúsenejší ľudia ako tu, kde to ľahko prehliadnu😇
https://www.modrykonik.sk/group/1998/

wolf_
18. sep 2025

BARF nie je/nemusí byť finančne nákladnejší ako kvalitné granule. Práve často sú tie mesačné náklady na BARF nižšie.
A tieto otázky by som smerovala na chovateľa. Ak je to seriózny chovateľ určite vám veľmi rád všetko ohľadom BARFu vysvetlí (ak by ste v tom chceli pokračovať) a rovnako seriózny chovateľ veľmi rád pomôže so správnym prejdením na granule. Nebojte sa radiť s chovateľom, aj od toho je chovateľský servis 🙂

autor
18. sep 2025
@wolf_

BARF nie je/nemusí byť finančne nákladnejší ako kvalitné granule. Práve často sú tie mesačné náklady na BARF nižšie.
A tieto otázky by som smerovala na chovateľa. Ak je to seriózny chovateľ určite vám veľmi rád všetko ohľadom BARFu vysvetlí (ak by ste v tom chceli pokračovať) a rovnako seriózny chovateľ veľmi rád pomôže so správnym prejdením na granule. Nebojte sa radiť s chovateľom, aj od toho je chovateľský servis 🙂

@wolf_ chovateľ nieje moc zhovorčivý a príjemný, preto sa radšej spýtam inde

wolf_
18. sep 2025
@anonym_autor

@wolf_ chovateľ nieje moc zhovorčivý a príjemný, preto sa radšej spýtam inde

@anonym_autor uf, tak to by som si rovno rozmyslela aj samotnú kúpu šteňaťa - sama som jednu rezerváciu na šteňa zrušila z podobných dôvodov a dodnes to považujem za veľmi dobré rozhodnutie, ale do toho ti kecať nebudem...
V každom prípade ja BARF považujem za najkvalitnejšiu stravu pre psa, ale len v prípade, že človek vie čo robí... No napr. ja kŕmim granulami lebo pri BARFe potrebuješ mať aj dosť miesta v mrazáku apod, je to zložitejšie aj keď cestuješ niekam so psom.. A zároveň napr. ja využívam kŕmnu dávku aj pri výcviku psa a to je tiež s BARFom náročnejšie...

zojazoja
18. sep 2025

Su dve skupiny. Jedna krmi barfom, druhá granulami. Keby som mala len jedneho psa, možnosť a čas a neviem co všetko, kŕmim barfom . Ale krmim granulami. Nie najlacnejsimi. Ale zatial klop klop, psy su uz niekolko rokov bez zdravotnych problemov. Pri barfe si treba ale riadne o tom naštudovať. Su o tom rôzne skupiny na to na FB, rôzne weby pomocné. Granule treba ale kvalitne. Žiadne z Tesca a podobne.

anonym_594c19
18. sep 2025

@anonym_autor Mas to jedno,pes zozerie vsetko.Nerob z toho dramu.

autumn1
18. sep 2025

Tak v prvom rade si treba uvedomiť, že na barf je potrebná pomerne veľká mraznička, teda pre malé plemená asi nie ale čím väčší pes tým väčšiu treba. Pre predstavu dospelý pes má dostávať 2-3% svojej váhy, šteňa 4-5% čo znamená, že pri stredných-veľkých plemenách to bude okolo 1kg (aj viac) na deň. Pokiaľ mraznička by nebola problém tak v dnešnej dobe predávajú aj kompletné mixy kde máš všetko v takom pomere v akom má byť, čo si myslím, že je fajn pre začiatočníkov. Čo sa týka ceny tak napr malé plemeno vie vyjsť a granulami na takých 10-15€, s barfom to môže byť 20 max 30€, čo nie je až taká záťaž pre peňaženku. Väčšie plemeno s granulami môže vyjsť okolo 40€ a barf 72€ (tak mne to vyšlo keď som uvažovala nad barfom ale stopla ma kapacita mrazničky), čo už okolo tej stvoky môže byť pre niekoho diskutabilné, či si to budú môcť dovoliť. Pokiaľ by si nemala kde uskadniť mäso tak o barfe naozaj sa nemusíme baviť. Čo sa týka prechodu ideálne na prvé dni by som kúpila pár kg kompletného mixu a postupne by som miešala s granulami, poznám viacero chovateľov, rôznych plemien, čo to tak robia aby potom budúci majitelia nemali problém ani s jednou možnosťou, ale je možné, že šteniatko od začiatku nebude mať žiaden problém s granulami, je to 50:50. Ale pre istotu mala by som aspoň 1kg (záleží od veľkosti šteniatka) kompletného barfu v mrazničke (ten koniec koncov vieš skŕmiť ako odmenu po pár gramoch a nič sa nestane). Čo sa týka prechodu ak budeš chcieť postupný alebo ak bude šteniatko odmietať granule. prvý 1-3deň ja by som dávala 100% pôvodné krmivo (t.j. barf) vzhľadom nato, že bude mať dosť stresov z nového prostredia, režimu, ľudí potom 4-6deň 25% granule zvyšok barf, 7-9deň 50% granule 50% barf, 10-13deň 75%granule zvyšok barf, od 14dňa 100% granule. Čo sa týka množstva na granuliach máš tabuľku a snáď chovateľ ti bude vedieť povedať koľko treba toho barfu aby si si to vedela vypočítať. Ak nie, tak na viacerých stránkach predajcovia ti budú vedieť poradiť, na mixano ak sa nemýlim ti zostavia dávku presne podľa veľkosti a váhy, alebo sú na fb skupiny, kde by som sa spýtala. Ja si naozaj nedovolím radiť, viem, že tie 4-5% sú podľa mesiacov kedy koľko ale nie som v tom odborník.

autor
18. sep 2025
@autumn1

Tak v prvom rade si treba uvedomiť, že na barf je potrebná pomerne veľká mraznička, teda pre malé plemená asi nie ale čím väčší pes tým väčšiu treba. Pre predstavu dospelý pes má dostávať 2-3% svojej váhy, šteňa 4-5% čo znamená, že pri stredných-veľkých plemenách to bude okolo 1kg (aj viac) na deň. Pokiaľ mraznička by nebola problém tak v dnešnej dobe predávajú aj kompletné mixy kde máš všetko v takom pomere v akom má byť, čo si myslím, že je fajn pre začiatočníkov. Čo sa týka ceny tak napr malé plemeno vie vyjsť a granulami na takých 10-15€, s barfom to môže byť 20 max 30€, čo nie je až taká záťaž pre peňaženku. Väčšie plemeno s granulami môže vyjsť okolo 40€ a barf 72€ (tak mne to vyšlo keď som uvažovala nad barfom ale stopla ma kapacita mrazničky), čo už okolo tej stvoky môže byť pre niekoho diskutabilné, či si to budú môcť dovoliť. Pokiaľ by si nemala kde uskadniť mäso tak o barfe naozaj sa nemusíme baviť. Čo sa týka prechodu ideálne na prvé dni by som kúpila pár kg kompletného mixu a postupne by som miešala s granulami, poznám viacero chovateľov, rôznych plemien, čo to tak robia aby potom budúci majitelia nemali problém ani s jednou možnosťou, ale je možné, že šteniatko od začiatku nebude mať žiaden problém s granulami, je to 50:50. Ale pre istotu mala by som aspoň 1kg (záleží od veľkosti šteniatka) kompletného barfu v mrazničke (ten koniec koncov vieš skŕmiť ako odmenu po pár gramoch a nič sa nestane). Čo sa týka prechodu ak budeš chcieť postupný alebo ak bude šteniatko odmietať granule. prvý 1-3deň ja by som dávala 100% pôvodné krmivo (t.j. barf) vzhľadom nato, že bude mať dosť stresov z nového prostredia, režimu, ľudí potom 4-6deň 25% granule zvyšok barf, 7-9deň 50% granule 50% barf, 10-13deň 75%granule zvyšok barf, od 14dňa 100% granule. Čo sa týka množstva na granuliach máš tabuľku a snáď chovateľ ti bude vedieť povedať koľko treba toho barfu aby si si to vedela vypočítať. Ak nie, tak na viacerých stránkach predajcovia ti budú vedieť poradiť, na mixano ak sa nemýlim ti zostavia dávku presne podľa veľkosti a váhy, alebo sú na fb skupiny, kde by som sa spýtala. Ja si naozaj nedovolím radiť, viem, že tie 4-5% sú podľa mesiacov kedy koľko ale nie som v tom odborník.

@autumn1 ďakuejm za rozsiahly komentár. No ten mrazaku mi vôbec nenapadol. Nemám už pomaly kapacitu pre nás a nie ešte pre psa. Takže asi zostanem pri granuliach

autor
18. sep 2025

Baby a vedeli by ste mi doporučiť nejak značku granúl? Pri predchádzajúcim psíkovi sme kŕmili Brit Care Dog Hypoallergenic Junior Large Breed

autumn1
18. sep 2025
@anonym_autor

Baby a vedeli by ste mi doporučiť nejak značku granúl? Pri predchádzajúcim psíkovi sme kŕmili Brit Care Dog Hypoallergenic Junior Large Breed

@anonym_autor osobné skúsenosti mám s BritCare, BritFresh, Carnilove, Ontario, N&D a všetky viem odporúčiť, záleží najmä od preferencií psíka, čo mu sadne.

zojazoja
18. sep 2025

Ja tiez jedného zo psov krmim N&D.

anonym_30ce93
18. sep 2025

Z môjho pohľadu je to dosť aj o čase. Ak nemáte čas na prípravu jedla tak granulky. Ak máte, môžte psovi aj variť. V takom prípade netreba mať obrovský mrazák na mäso. Osobne by som sa v budúcnosti granuliam úplne vyhla. Za tú cenu kvalitných granúl máte kopu čerstvého mäsa. Pre príklad, 100g mäsa dá psovi viac živín ako 100g granúl, takže tých granúl musíme skrmiť viac aby sme sa dorovnali živinami mäsu.

zojazoja
18. sep 2025
@anonym_30ce93

Z môjho pohľadu je to dosť aj o čase. Ak nemáte čas na prípravu jedla tak granulky. Ak máte, môžte psovi aj variť. V takom prípade netreba mať obrovský mrazák na mäso. Osobne by som sa v budúcnosti granuliam úplne vyhla. Za tú cenu kvalitných granúl máte kopu čerstvého mäsa. Pre príklad, 100g mäsa dá psovi viac živín ako 100g granúl, takže tých granúl musíme skrmiť viac aby sme sa dorovnali živinami mäsu.

@anonym_30ce93 načo variť a zbytočne tym o živiny prísť? Rýchlejšie je surové mäso, kosti, zelenina, ovocie a doplnky. Da sa aj nabalickovat na tyzden napríklad a len vyťahovať z mrazaku.

misulka22
18. sep 2025

Mam dvoch psov cez 50kg krmim barfom finacne ma to stoji omnoho menej,cas par minut,viem co davam do misky,viem okamzite a presne na mieru prisposobit krmnu davku aktualnym potrebam.ja som uchyl na krmenie mojich zvierat kedze son to studovala,takze u nas granule nie🤣ale zas ked vidim cim su niektori schopni krmit psa tak radsej kvalitne granule.

andrejkaandri
18. sep 2025
@misulka22

Mam dvoch psov cez 50kg krmim barfom finacne ma to stoji omnoho menej,cas par minut,viem co davam do misky,viem okamzite a presne na mieru prisposobit krmnu davku aktualnym potrebam.ja som uchyl na krmenie mojich zvierat kedze son to studovala,takze u nas granule nie🤣ale zas ked vidim cim su niektori schopni krmit psa tak radsej kvalitne granule.

@misulka22 ak sa môžem opýtať kde sa to dá študovať?

autumn1
Autor odpoveď zmazal
autumn1
18. sep 2025
@anonym_30ce93

@anonym_30ce93 "100g mäsa dá psovi viac živín ako 100g granúl, takže tých granúl musíme skrmiť viac aby sme sa dorovnali živinami mäsu" toto je riadna blbosť, tá prvá časť vety je pravda ale určite sa granúl viac neskrmuje pre príklad mojej vychádza 200g granúl a keď som počítala na jej váhu mäso vyšlo na 600g. Kebyže skrmujem ešte viac granúl má minimálne nadváhu. Takže áno, granule sú menej výživné to je jednoducho fakt ale nedorovnáva sa to tak ako si uviedla. Granule (s výnimkou "raw/coldpress") sa spracúvavajú pod vysokými teplotami a tým sa ničia živiny a keď raz sú v niečom živiny zničené žiadna vyššia dávka ich nenavýši ani žiadnym spôsobom sa živinovo nedorovná mäsu.

misulka22
18. sep 2025
@andrejkaandri

@misulka22 ak sa môžem opýtať kde sa to dá študovať?

@andrejkaandri SPU nitra. Vyziva zvierat a krmivarstvo.

sandri
18. sep 2025

@anonym_autor na barf sa robia aj spolocne zavozy - nakupis online a obchod.to dovezie ako hromadnu objednavku spolu s inymi objednavkami na 1 miesto. Teba to vyjde lacnejsie ako keby si si platila dovoz domov, pripadne keby si kupovala v kamennom obchode a obchod nemusi riesit rozvoz na viacere miesta. Co sa tyka miesta v mrazaku - zalezi od velkosti psa. Ak budes mat psa s vahou do 15 kg, denna davka barf je 300 gramov. Tie hotove balicky su zvacsa kilove, cize jeden ti vydrzi na 3 dni. To je 10 balickov na mesiac, co sa este da narvat do mrazaka 🙂

sandra49
18. sep 2025

@anonym_autor baby prosím vás, vedeli by ste mi doporučiť stránky, odkiaľ objednávate hotové namiešane balíčky so všetkým čo je potrebné aby v tom bolo. Ďakujem krásne

misulka22
18. sep 2025
@sandra49

@anonym_autor baby prosím vás, vedeli by ste mi doporučiť stránky, odkiaľ objednávate hotové namiešane balíčky so všetkým čo je potrebné aby v tom bolo. Ďakujem krásne

@sandra49 ja objednavam do psi misky ciste maso ale maju aj hotovky. Krmimmasem ma tiez hotovky, barfme.cz, barfdog...
Len si to prepocitaj ci sa ti to oplati.ak mas maleho psa asi to je jedno,mne by tie hotove dost navysili cenu

misulka22
18. sep 2025
@sandra49

@sandra49 este to mnozstvo kosti a vnutornosti tvojmu psovi nemusi sediet v tych hotovkach s tym treva tiez pocitat.a napr klbovu vyzivu musis pridavat ta nie je v tych hotovych

anonym_459952
18. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor krmim granulami Friskies Balance. Tie jediné mi pes zožerie. Inak žerie čo dôjde pod ruku. Od odrezkov z mäsa z obedu až po sušený chlieb.

wolf_
18. sep 2025
@anonym_459952

@anonym_autor krmim granulami Friskies Balance. Tie jediné mi pes zožerie. Inak žerie čo dôjde pod ruku. Od odrezkov z mäsa z obedu až po sušený chlieb.

@anonym_459952 pekná ukážka ako/čím psa nekŕmiť 🙂

anonym_459952
18. sep 2025
@wolf_

@anonym_459952 pekná ukážka ako/čím psa nekŕmiť 🙂

@wolf_ prečo? Iné nezozerie. Nenechám ho hladného.

wolf_
18. sep 2025
@anonym_459952

@wolf_ prečo? Iné nezozerie. Nenechám ho hladného.

@anonym_459952 pretože to nemá s kvalitnou stravou absolútne nič spoločné... Ty kŕm čím chceš - vyjadrila som sa k tomu čisto len preto, aby si z toho autorka (prípadne niekto iný) nebrala (napr. z nevedomosti) príklad 🙂

anonym_459952
18. sep 2025
@wolf_

@anonym_459952 pretože to nemá s kvalitnou stravou absolútne nič spoločné... Ty kŕm čím chceš - vyjadrila som sa k tomu čisto len preto, aby si z toho autorka (prípadne niekto iný) nebrala (napr. z nevedomosti) príklad 🙂

@wolf_ tak či tak musí vyskúšať z akých granule bude ich psovi dobre. Tu hore uvedené sú u nášho dobre tak na sračku a vracanie. Môžu byť kvalitné aké chcú, keď ich pes odmietne, tak sa môže človek aj na hlavu postaviť. Tak ako ľudia majú rôzne chute ale aj problémy s trávením, tak majú aj psy. Nášmu sadli Friskies. Konečne nemá hnačky, nezvracia. Takže za mňa sú dobré 👍

wolf_
18. sep 2025
@anonym_459952

@wolf_ tak či tak musí vyskúšať z akých granule bude ich psovi dobre. Tu hore uvedené sú u nášho dobre tak na sračku a vracanie. Môžu byť kvalitné aké chcú, keď ich pes odmietne, tak sa môže človek aj na hlavu postaviť. Tak ako ľudia majú rôzne chute ale aj problémy s trávením, tak majú aj psy. Nášmu sadli Friskies. Konečne nemá hnačky, nezvracia. Takže za mňa sú dobré 👍

@anonym_459952 áno, každému psovi sadnú iné granule, ale ten komu na výžive svojho psa záleží po nekvalitných granuliach nesiaha za žiadnych okolností, kvalitných možností na skúšanie čo sadne je dosť 🙂 ale znova opakujem - kŕm čím chceš, dôvod prečo som na to vôbec zareagovala som už napísala 🙂

sandra49
19. sep 2025
@misulka22

@sandra49 ja objednavam do psi misky ciste maso ale maju aj hotovky. Krmimmasem ma tiez hotovky, barfme.cz, barfdog...
Len si to prepocitaj ci sa ti to oplati.ak mas maleho psa asi to je jedno,mne by tie hotove dost navysili cenu

@misulka22 ďakujem ti za vysvetlenie aj za stránky. Práve riešime možné alergie a doporučujú nám v nemeckú vyrábané krmivo a je teda riadne drahé oproti Brit co dávame. Hľadám možnú alternatívu ale zas aby sme si to mohli dovoliť. Pes je stredný, do 20kg. Takže zisťujem aké sú možnosti. Dakujem ešte raz.

misulka22
19. sep 2025
@sandra49

@misulka22 ďakujem ti za vysvetlenie aj za stránky. Práve riešime možné alergie a doporučujú nám v nemeckú vyrábané krmivo a je teda riadne drahé oproti Brit co dávame. Hľadám možnú alternatívu ale zas aby sme si to mohli dovoliť. Pes je stredný, do 20kg. Takže zisťujem aké sú možnosti. Dakujem ešte raz.

@sandra49 daj si urcire urobit testy na alergie a uvidis co vybehne. Lebo moze mat alergiu napr len na kura alebo len na psenicu a teda vobec nemusis riesit ziadne specialne krmivo.

Strana
z2