icon

Prečo sa správanie mačky zmení po kastrácii?

angela7787
14. dec 2024

Ahojte. Chcem sa opytať na vaše skúsenosti s kastráciou a hlavne PO kastrácii mačky.
Na dedine mame vonkajšiu mačku, nájdenca, je u nas rok. Mame viac mačiek ale kastrovana je iba ona. Odkedy je kastrovaná tak vrčanie je jej neustály prejav. Z tej milej, priateľskej mačičky, sa stala agresivna fúria, čo napáda ostatné mačky a vrči neustale na všetkych okolo seba. O tej mačke viem iba podľa vrčania vždy skôr než ju uvidím. Prosim Vás to je normalne spravanie mačky po kastracii? Dlho som s tou kastraciu váhala a popravde neviem čo si o tom mam myslieť. S mačkou nebol nikdy problem odkedy je kastrovana zmenila sa že 100% nema z tej predošlej povahy nič. Na kontrole bola a po fyzickej stránke je ok

colsami
14. dec 2024

Nemusi to byt zmena po kastracii. Moze to byt jej povaha - ktora sa dospievanim tak prejavila, a vysoko pravdepodobne by taka bola bez ohladu na to ci by kastrovana bola alebo nie....

liusa82
14. dec 2024

kolko je po kastrácii či ju to nebolí ešte ak nie je zahojená a takto reaguje.Naša bola vtedy dosť dlho ukecaná a a umravčaná po operácii.Teraz je taká že človek o nej ani nevie má rok a pol kastrovaná bola ale ešte na jar

btus
14. dec 2024

my sme dali kastrovať mačku v 5 mesiacoch. Dnes má 3 roky, je von aj dnu a je to tá najmilšia mačička, akú si viete predstaviť. Vo vnútri sa nevyciká, nevykaka, nič nám neškriabe, spí so psíkmi v pelechu, alebo vo svojej kukani. Je to taký malý maznák. To, ako sa správa vaša nie je kvôli kastrácii ale bud má takú povahu, alebo ju niečo bolí. Skúste ju skontrolovať a ak je v pohode, tak to bude povahou. Ináč, môže byť, že ju bijú iné mačky a preto sa tak správa.

rozkvet1
14. dec 2024

@angela7787 dobre že si ju dala vykastrovat. Vieš koľko mačiatok by si mala behom roka? Pozri si reláciu kde hrá Jackson Galaxy, on cvičí takéto nevychovane zlé mačky aby sa stali dobrými a naozaj sa mu to podarí. Skús sa od neho inšpirovať

aandrea9
14. dec 2024

@angela7787 venuješ sa všetkým mackam rovnako? Je vôbec kontaktná?

angela7787
autor
14. dec 2024

@liusa82 Kastrovana bola pred 4 mesiacmi. Na kontrole bolo všetko v poriadku, tak neviem

angela7787
autor
14. dec 2024

@rozkvet1 Ano problem populácie mi je jasný, len možno či nieje lepšia sterilizácia, ale ako pišu aj dievčata možno je to jej povahou. Je to mačka ktoru som našla už väčšiu vyhodenu pri ceste a nechala som si ju, je u mňa necely rok. Ale zlata bola prve mesiace, obrat prišiel až po kastracii.

angela7787
autor
14. dec 2024

@aandrea9 odkedy je kastrovana tak nieje ani prítulná ani kontaktná. Ja by som sa jej venovala ale ona sa tak zmenila ze nechce. Hrať to absolutne vôbec, hladkať tiež nie, na ruky neexistuje. Doslova ako keby mi dali po kastracii inu mačku naspäť.

aandrea9
14. dec 2024

@angela7787 ach tak. Mam takú jednu cicu, ktorá fackovala všetkých zaradom. Chvíľu po kastracii bola rovnaký bitkár. Trvalo istý čas, kým nabrala odvahu priblížiť sa ku mne, ale ta chvíľa prišla. Odvtedy mam dojem, že proste iba ziarlila na ostatných pritulnych. Že ona bola proste bokom bez dotyku. Na ruky nie ale pohladenie si užíva. Skus možno postupne sa s nou skamaratit. Macacia psychika záhada ale ešte som nepočula o mačke, ktorá by sa po kastracii zmenila k horšiemu. Chce to čas, u nás to trvalo viac ako pol roka.

aandrea9
15. dec 2024

@rozkvet1 skôr učí človeka porozumieť mačkam a ich potrebám. Nevychovana zla macka neexistuje.

angela7787
autor
15. dec 2024

@aandrea9 ja som ju našla vo februari vyhodenu pri ceste, zahnisane oči. Hneď som ju ošetrila a ostala u mňa. Mne sa jedinej dala chytiť bez problemov, inym prve mesiace vôbec. A prišla mi taka smutna, myslela som že isto tym že ju niekto vyhodil. Po cca 2 mesiacoch uz bola lepšia a potom uplne zlatičko mojkadlo, do kastracie. 😥 odvtedy neni nikdy doma, stale sa niekde zašíva, len uvrčana pride jesť alebo po novom zbiť ostatne mačky.
Aj to čo pišeš určite to môže byť žiarlivosť na zvyšne lebo prejavy su viac ked je niektorá z nich prítomná.
A dnes sa stalo ze pride sa najesť len aby sa mohla pobiť. Začina byť až problémová. Zvyšne mačky sa jej boja. Fakt neviem čo robiť s ňou.

angela7787
autor
15. dec 2024

@aandrea9 ja osobne si teraz myslim že ta mačka si musela prejsť niečim v minulosti. Lebo keď som ju našla vyhodenu tak jednak mala zahnisane oči, ale mala aj veľmi peknu srsť (na čisto vonkajšiu mačku ak taku mala musela mať buď výbornú stravu alebo byť dnu) + ostrihane pazúriky. Ale ziadne fyzické zranenie. A bola smutna prve mesiace, nehrala sa vobec, nikomu okrem mna sa chytit nedala, potom sa to zlepšilo na par mesiacov ale po kastracii zase obrat. Keď som ju viezla na aute. Bola normalne v prenosnej klietke na dečke. Ta mačka znášala cestu mimoriadne zle, vkuse mraučala, posrala, povracala a počurala sa stale. Jedine keď som ju mala na rukach nebala sa ale soferuj s mackou na rukach, neda sa. Preto aj konšpirujem kde bola prvy cca rok svojho života, čo zažila, prečo ju vyhodili pri ceste? Neviem. Ja mam silny vzťah k mačkam ktore napriklad moje okolie ani nechape. Mne na toto povedala jedna znama načo krmim agresívnu k*rvu čo namňa 3 mesiace len vrči a mláti mi zvyšne. Ak taka bola aj v minulosti, tak prehodnocujem svoj nazor a asi by som pochopila človeka čo mačku naloží a odvezie preč. Pochopila, ale ja niečo take nedokažem urobiť. Snaď ju to prejde…

aandrea9
15. dec 2024

@angela7787 kto vie, čo zažila. Ja som tuto moju bitkarku vždy krmila obdaleč od ostatných, nech sa každý v klude naje. Síce aj dnes pobehuje od misky k miske, asi či naaaahodou ostatní nemajú niečo lepšie 😁 ale už nikoho netlcie. Všetky sú vonkajšie podotýkam a kastrovane. Problém bude asi tam, že ostatné cice nemáš kastrované. Prečo vlastne ak sa smiem spýtať?

rozkvet1
15. dec 2024

@angela7787 ťažko povedať čím to je. Ale podľa mňa kastrácia takto rapidne nemení zvieratá v zlom v povahe. Práve naopak, kastruju sa zvieratá aj preto aby sa upokojili. Možno sa jej proste zmenilo správanie ako sa to stáva aj u ľudí? Veľa si toho zažila v živote, teraz sa to možno začína odrážať na nej

angela7787
autor
16. dec 2024

@aandrea9 zvyšne mačky su mladšie, 5 mes kocurik a 6 mes macicka

priscilla07
16. dec 2024

Keď je sterilizovana, a ostatné nie sú, tak je vlastne na okraji "mačacej spoločnosti". Prípadne ak si ostatné nadobudla neskôr, tak ích nemusí nikdy prijať. Mačky su veľmi teritoriálne. Trpezlivosť a asi by som ju dala mimo ostatné mačky, aby nebola v strese.

aandrea9
16. dec 2024

@angela7787 ach tak...to sú ešte skolkari pojašení 😁 dvaja takí polrocni mi tu behaju 🙈 záhada tvojej prskajucej mačky je myslím objasnena. Teda ak prskajuca bola prvá na dvore a potom prišli skolkari. Jednoducho sú votrelci na JEJ dvore. Macka je teritoriálne zvieratko a oni maju tu drzosť, ze sa tam zdrzuju. Ono by sa to časom malo poddat. Tiež máme dve staršie....momentalne stvrty mesiac prskajuce.

patka24
16. dec 2024

@angela7787 kastracia natolko macke povahu nezmeni, je to pravdepodobne mrcha, teda... mrcha pomenovanie s prihliadnutim na moje potvory, mam 5 rocneho dokonaleho kocura a dve pol rocne sestricky 😬 jedna je " bez problemov" a druha ho prefacka ked treba, ale! Ona sa tvari ako zlaticko 😀 minimalne neobsedi pri hladkani, musi nas tiez aktivne hladkat, od pohladu dokonala macka.. ale! Ak sa stary kocur co i len zatvari, ze je viac doma ako ona, tak robi dramu, zjape, prska, skriabe... nebola taka, odflaskovala som ju, je to jej prirodzeny prejav mozno 3 tyzdne, kastracia nas len caka

refly
17. dec 2024

To nemôže byť kastráciou....
Nejdú jej tie mačatá na nervy? Ja mám mačky, občas mačence v dočaske a niekedy sa tým mojim tie mačatá páčia, niekedy nie. Jedna mačka ich pri najlepšom ignoruje, druhú som pár krát načapala nejaké mača oblizovať a kocúr sa s nimi občas naháňa. Ironicky, kocúry sú otvorenejší mačatám než mačky. Ale často krát sú tie mačatá na nich moc živé a skáču im po hlave.... a potom príde tá syčanica.
Mačky vedia žiť v kolónii, ale nie vždy si musia sadnúť. Niektoré preferujú spoločnosť, niektoré sú v hodné ako jediná mačka v domácnosti.
Tiež by som ešte počkala... ja som si vzala asi rok - rok a pol starú mačku z ulice, totálne ferálnu. Rok trvalo, kým som si ju ochočila. Teraz je to také bábo, len čo si sadnem na gauč, tak uteká vyskočiť na operadlo aby ma mohla podrgať.
Dala by som jej čas, porozmýšľala či tam nie je niečo, čo ju stresuje, zneisťuje, ect. Každá mačka má šialene odlišnú povahu a kým nie je plne dospelá, tak sa to ešte bude meniť. Možnože sa ukludní, možnože akceptuje tie druhé časom, keď to nebudú drzé mačence, možnože to je typ, čo sa neznesie s inými mačkami...

angela7787
autor
18. dec 2024

@priscilla07
@aandrea9
@patka24
@refly
Dakujem za vase rady, postrehy a skusenosti 😊nieco skusim, snad casom sa to zlepši. Este sa vas opytam Vaš nazor ako s kastraciu zvysnych čo sa tyka veku. Je aj kocurik aj macicka. Lebo kazdy inak hovori jedni ze lepsie ked su vacsie, iny ze uz v 3 mesiacoch mali byt. Su to ešte fakt „deti” aj spravanie maju take tak ja neviem. Veterinarka mi povedala ze kocurikov od 7-8 mesiac, mačičky kludne aj pred 1 rokom staci.

sense
18. dec 2024

Máme tiež nájdená z ulice , už tri roky je kastrovana a je to taký moj mazel mojkaci ale je veľmi žiarliva. Máme ešte jednu mačku a tá keď sa ku mne priblíži tak nasleduje atak....ale tak máme to podelené, ta druhá sa chodí túliť k dcére.
Ono môžu jej vadiť aj tie mačiatka. Plus teda tým vracanim chce zrejme ukázať kto je panom

refly
18. dec 2024

@angela7787 Ja by som kastrovala praveze opacne. Macky pred prvou rujou, vtedy sa velmi znizuje sanca na rakovinu mliecnych zliaz. Ak sa nestihne prva, moze sa aj pred druhou, to tiez pomaha. Uz menej, ale pomaha.
A kocurov praveze co neskor. Kocury maju az komicky uzku mocovu ruru a su mega nachylny na mocove kamene / piesok. Ako... velmi. Ja som mala dvoch, obidvaja to chytili aj ked mali veterinarnu stravu. S tym prvym to bolo totalne zufale, on sa zasekol, musel ho veterinar cievkovat a o tyzden sa mu to kludne stalo zase. Toho sme museli dat operovat a museli mu urobit novy vyvod, ale uz mal kvoli tomu trvalo poskodene oblicky. Mladsiemu kocurovy sa to stane raz za par mesiacov a po asi 2 hodinach mu to prejde, chudakovy... "zaseknuty kocur" je asi najbeznejsia zdravotna komplikacia bytovych kocurov :/ Preto je dobre s kastraciou pockat, aby kocur plne dorastol a zmohutnel. Nezabrani to tomu na 100%, ale znizuje to riziko.
Ak ale chodia von, tak sa odporuca skor, lebo kocur sa bude tulat a nieco sa mu stane. Macky s pristupom von sa dozivaju 2-4 roky, bytove kludne 15-20. A medzi kocurmi sa najviac siri FIV a FeLV, kedze sa v kuse biju a kusu. Preto sa kocurov odporuca kastrovat skor.

aandrea9
18. dec 2024

@angela7787 mačička ak má pol roka kludne daj kastrovat už teraz. Ak sú teda v byte a nie vonku na dvore so zateplenou budkou. Macicka bude mat zrejme onedlho ruju, tak pozor aby ju kocurik nenakryl, toho je schopny uz vo veku 6 mesiacov. Kocurika kastrovat vo veku 9 mesiacov, aspoň tak hovorí naša doki. Ak sa kocurik kastruje veľmi mladý, môže mať potom v dospelosti problém s mocovou trubicou a to je dosť nezvratná , bolestivá a draha záležitosť.

priscilla07
31. jan 2025

@angela7787 čím neskôr tým pre zviera lepšie. Kocúra najskôr po 12 mes. ( aby sa úplne vyvinuli močové cesty).Mačku môžeš aj skôr okolo 9 mes. ,ale ideálne je po prvom vrchu. Treba dávať pozor aby nebola gravidna pri sterilizacii viac krvacaa väčšina veterinárov nemá problém vybrať maternicu aj s mačkami, tie sa do par minút zadusia. Ak chceš mať doživotných mrzakov, tak môžeš aj skôr, určite to neodporúčam.

aandrea9
1. feb 2025

@priscilla07 ideálne po prvom vrhu? Prvý vrh rozdáš do dobrých rúk? Žiadne ideálne po prvom vrhu, to sú všetko mýty a hlúposti. Mačku cca vo veku 6 mesiacov a kocúra vo veku 9 mesiacov.