icon

Príznaky besnoty u mačiek

vivien_123
23. mar 2025

Dobrý deň chcela by som sa opýtať, bývam na východe Slovenska kde sa v poslednej dobe vyskytlo pár jedincov ktorý mali besnotu. My máme mačky vonku, je ich 9 no a majú voľný prístup vonku. Včera sa mi jeden kocúrik vrátil domov a bol divný, mal stále trochu vyplazený jazyk, tieklo mu z očí a mal akokeby tiky. No proste sa akokeby sekal a mykal hlavou ako pri tikoch. V okolí je veľa kocúrov a hneď pred domom máme dosť rušnú cestu kde už nám niekoľko mačiek umrelo takže sa mu kľudne mohol stať niečo aj tam ale môj otec tvrdí že to môže byť besnota. Pre istotu som ho zavrela do voľnej miestnosti ktorú máme aby si neublížil pretože mi prišlo že má nejak poškodenú hlavu. Môže to byť besnota? Chuť na vodu aj jedlo má, je pritulný aj keď možno trochu menej ako obvykle. Nevšimla som si že by mal nejaké veľké množstvo slín alebo tak, má proste vonku špičku jazyka. Žiadne viditeľné škrabance nemá akurát ma na jednom mieste trochu vytrhnuté chlpy ale to môže byť po kliešťovi alebo sa pobil s nejakým kocúrom. Je to veľmi zlatý kocúrik a rada by som s ním šla na veterinu, lenže niesom dospelá a bývam s rodičmi ktorý mačky veľmi radi nemajú s na veterinu ma nechcú zobrať. Má zhruba rok a volá sa Cookie. Za rady dopredu ďakujem.

Strana
z2
pribinak
23. mar 2025

Zober v pondelok Cookieho k veterinarovi, nemusíš byt dospela

modrykolibrik
23. mar 2025

@vivien_123 skôr si myslím,že ho trafilo auto ale skús napísať nejakému Oztku popis im čo sa deje a určite ti pomôžu. Mne tak zachránili mačičku keďže liečba bola veľmi nákladná a micka bola pre mňa vsetkym

roxana280
23. mar 2025

@vivien_123 mačky sa proti besnote ockuju, my davame kazde 3 roky. Sliny mozu tiect aj zo zuba, ked ma nieco v ustach, tam niet co riesit treba ho zobrat na veterinu. Besnota je ochorenie kde niet lieku, rodicia by mohli mat rozum, ale chapem, tiez som mala rodicov ignorantov na dedine a nemali radi zvierata, som rada ze s nimi nezijem. Skus zavolat SOS macky, nejake zdruzenie co tam mate.

madeincssr
23. mar 2025

@vivien_123 besnota je 100% smrtelna, ak sa (u cloveka) vcas nepodchyti (hospitalizacia, injekcia). Je malo pravdepodobne, ze by ju kocurik mal (skor ho nieco zrazilo alebo sa pobil), ale pri kontakte s nim (odvoze k veterinarovi) bud pre istotu opatrna - prepravka, dlhe pevnejsie rukavy, pevne rukavice, nenechaj sa nim skrabnut, oslintat.
Na veterinara treba peniaze, alebo to skusit cez nejake tie OZ/utulky venujuce sa mackam (mozu mat zmluvneho/sponzorskeho veterinara).

mikasa_ackerman
Autor odpoveď zmazal
kiki68
23. mar 2025

Mozno by som zavolala veta domov, inak macky mate povinnost ockovat proti besnote.

roxana280
23. mar 2025

@kiki68 to tak vysvetlit sedlakom, co nedavaju sterilizovat, nie to este ockovat☹

smoulingirl
23. mar 2025

@kiki68 U nás to platí len pre psov, mačky sú stále dobrovoľné.

kiki68
23. mar 2025

@smoulingirl neplati to pre vsetky domace cicavce? Potom je to divne ten system, nakolko ta macka moze lahko preniest besnotu na cloveka.

lucia147852
23. mar 2025

@kiki68 mačky sa nemusia povinne očkovať proti besnote, len psy.

1gramofon
23. mar 2025

Tvoji rodičia nemusia mačky a ty ich tam máš aj tak 9? Tak to je voči nim trošku sebecké. Ide to dosť do peňazí pri takom počte a ešte keď k nim nemajú vzťah... Pri dvoch či troch by si možno časom zvykli a aspoň trochu by sa starali

roxana280
23. mar 2025

@1gramofon tak asi nema na sterilizaciu prostriedky, normalny rodic by ich dal sterilizovat a ockovat

roxana280
23. mar 2025

@kiki68 uz sa to stalo aj u jezka, ze mal besnotu.

1gramofon
23. mar 2025

@roxana280 jasné, že na to nemá, ale možno na to nemajú ani rodicia. Ona ani nemusí vedieť čo rodičia riešia nejaký finančný problém, alebo pomáhajú finančne niekomu v rodine a tým pádom potrebujú peniaze niekde inde a nie na 9 mačiek. To je extrém. Keby mala 2 alebo 3 tak áno, normálny človek sa dokáže postarať. Ale ona má 9 mačiek. Hovor si čo chces, je to veľa. Pokial ich tak veľmi preveľmi chce, tak by mala mať brigádu.

roxana280
23. mar 2025

@1gramofon nerozumies, macky sa extremne mnozia a pokial nie su kastrovane tak z maciek moze byt aj 16 za 4 roky, tak sa jej tych 9 mohlo aj namnozit z jednej

1gramofon
23. mar 2025

@roxana280 s týmto súhlasím, že kastrovat mali čím skôr. Na druhej strane dievča mohlo mať dvoch kocúrov, čiže žiadne mačiatka. Ďalšia vec je, že keď si nemôžem dovoliť toľko mačiek, rodičia ich nechcú, tak im nájdem nový domov kde sa o nich postarajú lepšie a zostanem na nižšom čísle. Tomuto dievčaťu chýba zodpovednosť. Rodičia jej to očividne nevedia normálne vysvetliť, ale tak aspoň nesebecky sa zamyslím, že čo je lepšie pre zviera

roxana280
23. mar 2025

@1gramofon ja som mala 16 rokov psika, nasi ho krmili odpadkami, ockovanie len proti besnote a skadial som mala vziat peniaze, ked som nemala ? Prva brigada v 16 rokoch, nemala som na nic, vreckove mi nestacilo ani na jedlo keby som chcela mimo skolsku jedalen? Ja jej naopak rozumiem, milovala som zvierata, vtedy ani telefony neboli ani tolko veteriny, aby mohol clovek zvieratu pomoct cez OZ.Smutne, ze su takyto rodicia a je ich ich vela.Za to teraz zijem ako chcem ja, macky milujem apsika a pomaham kde sa da. tato slecna mozno pojde v podobnom duchu, ja som chcela studovat veterinu, kto by mi platil asi internet? Ach, tak aspon svojmu synovi doprajem. Moji rodicia aj peniaze mali ale nedali, dali na ine, co bolo pre nich dolezite napr. mama na vsetky kostoly, otec na alkohol.

marsmykkok
23. mar 2025

@roxana280 Je iné mať jedného psíka alebo mačku a iné ľudia čo majú takýto spasiteľský syndrom a majú toho plno a trpia tým aj zvieratá... Mne to teda sympatické nie je a nepáči sa mi to. Napríklad pes potrebuje pozornosť a svoj priestor, ak niekto si niečo kompenzuje a má doma 10 psov nemá ako im poskytnúť toľko času, venovania, prechádzok ako človek čo má jedného alebo dvoch psov. A mačky detto, sú to osobnosti, každá iná, nie je im príjemné ak ich je toľko pokope a prenášajú si medzi sebou choroby a tak.

vivien_123
autor
23. mar 2025

@kiki68 tie mačky u nás porodila cudzia mačka, my sme sa ich len ujali a kŕmime ich. Rada by som ich dala kastrovať lenže mám trinásť a dať vykastrovať toľko mačiek je dosť drahé, ja im už vyše roka hľadám domovy alebo som skúsila písať rôznym útulok v okolí. Hneď pred domom máme nebezpečnú cestu na ktorej už nám pár mačiek zomrelo a preto ani nechcem aby tu boli, ja na kastráciu nemám a rodičia mi to určite nezaplatia

vivien_123
autor
23. mar 2025

@1gramofon my sme ich nekupovali, porodila ich u nás cudzia mačka ktorú potom zrazilo auto. Tá mačka u nás v stodole porodila dva vrhy mačiatok a pár z nich zrazilo auto ale ja sa im už vyše roka snažím nájsť domov, mám na niekoľkých skupinám inzeráty no zatiaľ sa mi podarilo darovať len jednu a teraz už sú dospelé čiže záujem už není vôbec

roxana280
23. mar 2025

@vivien_123 skuste cez nejake ozetko odchytavaju macky kastruju tam u vas v okoli pripadne veterinar by vedel poradit kam sa obratit, je ruja teraz
o rok ich bude raz tolko

vivien_123
autor
23. mar 2025

@roxana280 ja viem práve no, bývam s otcom ale na diaľku s mamou niečo hľadáme a už sa to snažíme riešiť

vivien_123
autor
23. mar 2025

@pribinak mám trinásť, bývam na dedine dosť ďaleko od mesta a nemám žiadne peniaze ani prepravku. Môj otec je po operácii a autom ma zobrať nemôže a autobusom s ním nepôjdem, keďže môže mať besnotu bojím sa s ním byť hodinu v autobuse len na postroji

vivien_123
autor
23. mar 2025

@roxana280 prosím? Akým sedlakom? Mačky u nás porodila cudzia mačka ja ich len kŕmim a už cez rok sa im súťažím cez všelijaké inzeráty hľadať domov. Ja nemám peniaze na to ich všetkých dát očkovať a kastrovať a rodičia mi to nezaplatia

marsmykkok
23. mar 2025

@vivien_123 No asi útulky nechceli pomôcť, lebo si mysleli, že mačka je Vaša a že len si vymýšľaš že cudzia, za dobrotu na žobrotu. Ja chápem aj rodičov, tiež nedám 500 eur za kastráciu cudzích mačiek hoci mám zvieratá rada, ale ja na tých 500 eur koľko robím. A veterinári sú aj taký dedinský, nemáte v dedine alebo v okolí nejakého čo chodí domov? Sú to často aj ľudia čo sa živia už niečím iným ako veterinou alebo na dôchodku, ale licenciu majú a nejaké lieky a odbornosť...

1gramofon
23. mar 2025

@roxana280 tvoji rodičov neospravedlňujem, nemali empatiu voči zvieratám. Moji rodičia toto isté.
Dnes je internet normálna vec, takže nájsť im lepší domov mohla.

vivien_123
autor
23. mar 2025

@1gramofon v trinástich si asi ťažko nájdem brigádu😃 a neviem kde som povedala že ich tak veľmi chcem, áno mám ich rada lebo sa o ne starám od malička ale už dlho sa im snažím nájsť domov. Môj otec je alkoholik ktorý má zvieratá rád akurát tak na tanieri a je po operácii a bývam aj s psychicky narušenou nevlastnou mamou ktorá by sa najradšej nestarala ani o mňa, natož platiť kastráciu a očkovanie. Všetko nechávajú na mňa a čakajú že im ešte aj nájdem domov, ja som rada že tu vôbec ešte sú keďže ich môj otec chcel niekde vyhodiť

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
vivien_123
autor
23. mar 2025

@1gramofon súdiť ľudí keď o nich nič nevieš to ti ide že😃 ani jednu z tým mačiek som nedoniesla ja, narodili sa u mňa a domov sa im snažím nájsť už dlho

1gramofon
23. mar 2025

@vivien_123 ale ale, predtým si nespomínala, že máš 13 a skladba tvojich viet na 13 nevyzerá. Buď si vyspelejšia, alebo si staršia a keďže tu občas takéto prídu, tak dávam väčšiu šancu práve tomu.
Je tu skupina milovníkov mačiek, možno by si po jednu mačku niekto prišiel.
Chodíš do školy, nikto z triedy nechce mačku ? U nás v triede sme si to občas takto vybavili.

Strana
z2