Problémy so správaním maltézskeho psíka v dome
Dievčatá máte niektorá maltezaka? Presťahovali sme sa z bytu do domu, uz je tomu pol roka… pred tym na dom chodil prostredie poznal, ocikava a znackuje asi vsetko co vidi crepniky, steny, pradlo, koberec, stĺpy v dome a nie len to… Rano ho púšťam na dvor, pred obedom na dvor poobede a vecer. Teda 4x ta deň, ked som doma aj častejšie. Ale akonahle ideme do prace a do skoly, zacne brechať ako šialený behat hore dole hned naschval sa vycvarga a vykaká!!!!!!!! Hocikde je mu to jedno. Cely dom nam smrdí a kazdy den zmyvam vysavam a periem. Dookola. Skoro ma porazilo. Vyprala som dnes posteľnej pradlo. Isla som do mesta pridem o pol hodinu a obliečka od spodu ocikana. Vyprala som župany predvcerom, detto… fuj to, nesmieš, spreje, po zadku, pohroziť. Nic. Nezaberá. Co s nim robit.? Podlozku mi dotrha. Moze byt maltezak aj vonku? Samozrejme tieň a stromy a ohradu velku by sme kupili, ale ci pri tychto psoch je to normalne?, lebo je to divne. Ale uz si neviem poradit sama.
Akoze co s nim robit? No samozrejme ze mu vymedzit priestor. Ci uz miestnost, ohrada, ohradka, klietka. Nevidim dovod aby pes ktory sa doma nevie spravat tam pobehoval a nicil vsetko. Dospely pes i tak ten cas co ste prec 90% prespi.
Tak hlavne s ním začni chodiť na prechádzky,veď sa musí nudiť, keď je stále iba na svojom dvore.
@belllinka ,,hlavne,, som nepisala ze nechodim s nim na prechadzky…
@belllinka ty si nezamestnaná?
Vykastrovanie by pomohlo na to značkovanie.
prečo?
Veď ten pes je úplne vystresovany a nevyspatý. On urgentne potrebuje svoje miesto. Napr klietku, alebo mu odhradiť menšiu časť v nejakej miesnosti, kde bude vedieť, že je to jeho a pôjde si tam ľahnúť.
My mame maltezaka, bol vychovavany ako bytovy do jeho 10 mesiacov a potom sme sa prestahovsli do domu. preto potrebuje aj v dome vencit 2x denne rano a vecer. Ak robim z domu pustam ho cez den na zahradu. Tvoj pes je zvyknuty na vencenie, treba ho chodit vencit na prechadzky. Nas ma 6,5r a nikdy si nezvykol ze len na dvor. Inak zadrziava kako a na dvore sa nam moc nevykaka. A potom knuci ze chce ist von a tam sa vykaka.
Nas ziadnu klietku ani miesto nema, nepotrebuje. Pelech ma na poschodi, ale miesto si najde aj dole na gauci ci na posteli v hostovskej.
Tvoj pes potrebuje pravidelne vencit - teda to na co bol od stenata zvyknuty.
@basulaak vencime tiez. A miesto ma, ma svoj pelech, ma priestor, vsetko ma..
@enmery ma
keď odchádzate z domu, nechajte ho vo vyhradenej miestnosti, aby vám neoštiaval celý dom a periny.
Koľko býva doma sám? Ja by som možno zvážila kúpiť nejakú väčšiu klietku dnu, v ktorej by bol zatvorený kým je sám. Nie je to úplne ideálne riešenie, ale keďže ide o malého psa, ktorý bol doteraz dnu, na dvor by som ho nedávala. Ale je to zvláštne správanie, skôr by som pochopila keby bol zvyknutý na dvore a zrazu v byte by panikáril keď má byť sám.
@0silvia0 aj to uz spekulujem. Ci radsej nie dnu, ohradu, tam pelech a toaletu pre psov + voda.
Pelech nie je to, čo potrebuje. Keďže takto Ti vyvadza on už je vysilený. Musíš mu zabezpečiť buď tú klietku alebo presne preňho ohradit len jedno miesto, ktoré bude len jeho "istym" miestom.
Takto sa spraval aj nas v rodine maltezak. 🤣Riesenie je obmedzit priestor bud len na chodnu kde nema vela priestoru ako narobit zlobu alebo potom vyssia ohradka alebo klietka. Ked ostane sam plienka aby neocuraval nic len na 💩 pomoze asi jedine klietka - svoje miesto spravidla nebude chciet oznackovat. A urcite na obmedzeny priestor ucit postupne nie zo dna na den na cely den.
Sla by som najprv k veterinarovi, vylucit ochorenie mocovych ciest atd.
Ale z popisu mi pride, ze je chudak v strese odkedy ste sa prestahovali, a snazi sa vytborit si "vlastny" priestor. Mozno sa aj boji, ked odchadzate, ci sa vratite.
Kto je prenho hlava smecky? Nemoze to byt aj problem dominancie?
Skuste najst v okoli niekoho kto psy cvici, ci by vam nepomohol s tymto problemom. Veterinar mozno nieco na ukludnenie pre psa.
Ale urcite netrestat, nebit!!, nekricat, tym mu nepomozete.
Aj my máme maltézáka. Od 3 mesiacov sa pýta von na potrebu. Nehodu odvtedy mal vnútri možno 5-6x. Na posteľ nesmie. V spálni má pelech, má veľkú klietku že by v nej mal pohodlie aj vlčiak. Od začiatku ako ho máme, má 1rok a 2 mesiace, spí v klietke, tak isto je zatvorený aj keď je sám doma. Má tam pelech, hračky. Pes potrebuje svoje miesto. Klietka nieje trest. Každý deň s ním chodím na cca 3km prechádzku. Keď náhodou nemôžem ísť aspoň ho nechám vybehať na dvore, hádžem mu loptičku.
Maltézák by určite nemal byť vonku, on je bytový pes a potrebuje pri sebe svoju rodinu.
Na to značkovanie pomôže kastrácia

Samozrejme na vecer a v noci by bol dnu, a prec ho dať nechceme. Ale ci zvládajú aj taketo psy pobyt vonku. V noci ak nezatvorim dvere na spalni tak mi lobzi po dome a ocvargava na truc vsetko. Iba ak zavriem a nema kde chodit vtedy cusi.