icon

Rozmýšľame nad kúpou alebo adopciou psíka

12. jún 2025

Dobrý deň, rozmýšľame nad kupov alebo adopciu psíka. Rasa nám je jedno len mensi až stredný vzrast. Viete nám poradiť cca koľko mesačne vyjde psik?
Viem ze je to záväzok na veľa rokov , možno bude potrebovať ošetrenie aj iné ako len kastraciu a pipety..
Mame už micku, dcérka miluje zvieratka. Vdaka za odpoveď

rozkvet1
12. jún 2025

Tak závisí od vas ako sa oň chcete starať. Či budete ako klasickí ľudia ktorí krmia psa ľudskými zbytkami jedál alebo mu budete kupovať psie jedlo, očkovať ho, kastrovat a pravidelne chodiť na kontroly aby sa chlpac dožil co najviac. Osobne si myslím že mať psíka není finančne náročne.

tairyx
12. jún 2025

Za normálnych okolností, to znamená že psík nemá zdravotné problémy, potrebuješ pre neho iba jedlo. To sa pohybuje v rôznych cenových hladinách, podľa toho, aké sa mu rozhodneš dávať. Sú lacnejšie aj drahšie. To sa nedá vôbec takto paušalizovať. Niekto má psíka a na granule minie mesačne 20eur, niekto minie 50 (aj podľa veľkosti psa). Raz ročne očkovanie okolo 35eur. Daň za psa raz ročne - podľa toho kde bývate a či bývate v dome alebo v byte (u nás 40eur). Vrecká na extrementy- neviem 3eurá mesačne? Približne. Šampón pre psa- podľa toho ako často ho budeš kúpať, ak raz týždenne, automaticky minieš menej šampónu ako ten, ktorý kúpe psa 2krát týždenne.. potom pipety- myslíš proti kliešťom? Ja používam obojok scalibor, 40e ročne.
Ťažko to takto povedať. Ja môžem mať náklady na psa 20eur mesačne a ty môžeš mať 50.

biba_18
12. jún 2025

podľa jedla aké mu doprajete a či nebude chorý. 50-70 mesačne žrádlo a veterina, plus daň neviem ako máte u vás plus lieky ak by bol chorý… plus ja som mala plemeno ktoré potrebovalo oblečenie a kks, mal možno drahšie bundy ako ja keď som bola na materskej…

biba_18
12. jún 2025

a teda lieky, moj v poslednej fáze choroby potreboval lieky za 70€ mesačne…

wolf_
12. jún 2025

Ťažko zovšeobecniť
- daň za psa (ako kde, u nás 35 ročne)
- veterinárne ošetrenie - očkovanie (ako kde, ale tiež tak okolo 30 ročne), odčervovacie tabletky (nie drahé) alebo koprológia, niečo proti kliešťom apod (napr. bravecto cca 40).. čiže veterina nie nejak moc €, kým nie je problém... ak je problém ide to do stoviek až tisícov....
- strava - za mňa netreba ani debatovať či kvalitu alebo odpad - takže buď kvalitné granule alebo BARF - u nás pes 18 kg má vreco za 80€ tak na niečo vyše 2 mesiacov... ďalej záleží či by si kupovala aj rôzne pamlsky... alebo aj rôzne doplnky ako kĺbová výživa apod
- starostlivosť o srsť - pri niektorých plemenách minimálne výdavky (hrebeň, šampón a vybavené), pri niektorých ľudia platia aj salóny... to isté skracovanie pazúrov - niekto to robí doma, niekto si platí ... rovnako aj zuby - ten kto sa o zuby psa stará nemusí často platiť čistenie u veterinára...
- hračky - záleží... nejakému psovi sa kúpi hračka a má to na roky... ďalší je ničiteľ a treba dokupovať.. ďalší zas na hračky ani nie je ....
- výchova a výcvik - niekto to zvládne sám, niekto si platí trénerov, niekto behá aj po rôznych seminároch alebo nejakých akciách
- sáčky na exkrementy (za mňa zanedbateľná suma)
- oblečenie - nejaké plemená nulový výdavok, ďalšiemu treba... a vôbec.. celkovo tá výbava pre psa sa bude líšiť a aj potreba tú výbavu aktualizovať....
- oblečenie/obuv aj pre človeka - tiež záleží od psa, od aktivít s ním atď, ale ja som napr. s týmto nerátala, že kopec peňazí budem míňať aj na výbavu pre seba 😁
Proste.. To sa podľa mňa nedá takto povedať.. Niekto minie na psa mesačne zanedbateľnú sumu a niekto veľa....

qrstxyz
12. jún 2025
@rozkvet1

Tak závisí od vas ako sa oň chcete starať. Či budete ako klasickí ľudia ktorí krmia psa ľudskými zbytkami jedál alebo mu budete kupovať psie jedlo, očkovať ho, kastrovat a pravidelne chodiť na kontroly aby sa chlpac dožil co najviac. Osobne si myslím že mať psíka není finančne náročne.

@rozkvet1 no práveže mám pocit, že títo psíci, čo sa o nich majitelia prehnane starajú, sú na tom zdravotne najhoršie. S našimi chodíme k veterinárovi len keď naozaj niečo treba (väčšinou prípady ako steblo trávy v oku, čo si ja ako laik netrúfam vybrať), mimo toho vôbec. A zdraví sú, jeden je už v takmer seniorskom veku a energie má ako šteniatko, ani ostatní neveria, keď im poviem jeho skutočný vek.
@autorka nás teda veľa finančnéle nevychádza, vieš zohnať aj lepšiu stravu za menší peniaz, najčastejšie v mäsiarstvach odrezky, hrtany a vnútornosti, ktoré sa u nás bežne nekonzumujú. My skôr veľa času so psami trávime, dlhé prechádzky a tak, to je podľa mňa tiež dôležitý faktor hodnotenia kvality života psa, neverím, že pes, čo je celý deň vo dvore vymknutý bez venčenia, kontaktu s majiteľom a inými psami, ma šťastný život.

rozkvet1
12. jún 2025
@qrstxyz

@rozkvet1 no práveže mám pocit, že títo psíci, čo sa o nich majitelia prehnane starajú, sú na tom zdravotne najhoršie. S našimi chodíme k veterinárovi len keď naozaj niečo treba (väčšinou prípady ako steblo trávy v oku, čo si ja ako laik netrúfam vybrať), mimo toho vôbec. A zdraví sú, jeden je už v takmer seniorskom veku a energie má ako šteniatko, ani ostatní neveria, keď im poviem jeho skutočný vek.
@autorka nás teda veľa finančnéle nevychádza, vieš zohnať aj lepšiu stravu za menší peniaz, najčastejšie v mäsiarstvach odrezky, hrtany a vnútornosti, ktoré sa u nás bežne nekonzumujú. My skôr veľa času so psami trávime, dlhé prechádzky a tak, to je podľa mňa tiež dôležitý faktor hodnotenia kvality života psa, neverím, že pes, čo je celý deň vo dvore vymknutý bez venčenia, kontaktu s majiteľom a inými psami, ma šťastný život.

@qrstxyz ako môžu byť psy na tom zdravotne zle ak sa "prehnane" starám? Ísť za rok na kontrolu a na odbery ja už beriem ako samozrejmosť. Aj mne keď nič není tak idem na prehliadku lebo nikdy nevieš. Ja som s prvým psíkom nechodila a tiež bol zdravý a všetko a na koniec to zle dopadlo a dalo sa tomu predísť keby som vedela. Teraz chodím pravidelne a mám aspoň malú istotu.

nelca84
12. jún 2025

To je velmi individualne, my mame vlciaka od steniatka, uz ma 11 a pol roka. Strava nas vyjde okolo 80e mesacne, to je taky zaklad. Pocitaj kastraciu, ockovanie kazdy rok, obojok, alebo nieco ine proti kliestom kazdy rok, pravidelne odcervovanie, dan za psa kazdy rok, na zaciatok nejaka vybava, peliesok, obojok, voditko, misky, my mame aj velku spotrebu hraciek, lebo hracky milujeme, najma piskacie 🙈.
Uz dlhsie dostava aj klbovu vyzivu na striedacku s milgammou N. Mame za sebou jednu operaciu, teda okrem kastracie, kedy mu odstranili kozny nador a bol aj na dentalnej hygiene v narkoze. A to som urcite vsetko nespomenula. Ked to spriemerujem, tak je to urcite cez 100e mesacne. U mensieho psika to bude o nieco menej.

doublexgirl
12. jún 2025

Len prosim.. Ak psika kupujete, tak nie z bazosu, ale chovna stanica. Nepodporte mnozitelov .. Ale radsej adoptujte.. 🙏

slniecko39
12. jún 2025
@wolf_

Ťažko zovšeobecniť
- daň za psa (ako kde, u nás 35 ročne)
- veterinárne ošetrenie - očkovanie (ako kde, ale tiež tak okolo 30 ročne), odčervovacie tabletky (nie drahé) alebo koprológia, niečo proti kliešťom apod (napr. bravecto cca 40).. čiže veterina nie nejak moc €, kým nie je problém... ak je problém ide to do stoviek až tisícov....
- strava - za mňa netreba ani debatovať či kvalitu alebo odpad - takže buď kvalitné granule alebo BARF - u nás pes 18 kg má vreco za 80€ tak na niečo vyše 2 mesiacov... ďalej záleží či by si kupovala aj rôzne pamlsky... alebo aj rôzne doplnky ako kĺbová výživa apod
- starostlivosť o srsť - pri niektorých plemenách minimálne výdavky (hrebeň, šampón a vybavené), pri niektorých ľudia platia aj salóny... to isté skracovanie pazúrov - niekto to robí doma, niekto si platí ... rovnako aj zuby - ten kto sa o zuby psa stará nemusí často platiť čistenie u veterinára...
- hračky - záleží... nejakému psovi sa kúpi hračka a má to na roky... ďalší je ničiteľ a treba dokupovať.. ďalší zas na hračky ani nie je ....
- výchova a výcvik - niekto to zvládne sám, niekto si platí trénerov, niekto behá aj po rôznych seminároch alebo nejakých akciách
- sáčky na exkrementy (za mňa zanedbateľná suma)
- oblečenie - nejaké plemená nulový výdavok, ďalšiemu treba... a vôbec.. celkovo tá výbava pre psa sa bude líšiť a aj potreba tú výbavu aktualizovať....
- oblečenie/obuv aj pre človeka - tiež záleží od psa, od aktivít s ním atď, ale ja som napr. s týmto nerátala, že kopec peňazí budem míňať aj na výbavu pre seba 😁
Proste.. To sa podľa mňa nedá takto povedať.. Niekto minie na psa mesačne zanedbateľnú sumu a niekto veľa....

@wolf_ wau😍, obdivujem Vašu odpoveď, úplne súhlasím.
@doublexgirl presne tak, ak je psík z neovereného chovu / nedaj Bože od množiteľov, môže mať také zdravotné problémy, že náklady na veterinu niekoľkokrát prekročia "ušetrenú" kúpnu cenu...

autor
13. jún 2025
@doublexgirl

Len prosim.. Ak psika kupujete, tak nie z bazosu, ale chovna stanica. Nepodporte mnozitelov .. Ale radsej adoptujte.. 🙏

@doublexgirl určite nie kúpiť..a ani nechceme nejaké modernú rasu.. skôr utulok,aj micku mame z útulku. Hľadáme si kamaráta do rodiny nie modny doplnok..
Ďakujem Vam, sa rady tak je to všetko ok počítala som viac