Skúsenosti s chovom nemeckej dogy
Ahoj, máte niekto nemeckú dogu z CHS? Veľmi by sme chceli veľkého psa, tak by ma zaujímalo aké sú dogy finančne náročné, tiež aj skúsenosti s povahou, zdravotným stavom a podobne. Máme roky skúsenosti s nemeckým ovciakom, ( bezPP) , labradormi z CHS, bernskym z CHS a kaukazkym ovciakom bez PP, nebol by to náš prvý pes. Rozmýšľame nad týmto plemienom prípadne írskym vlkodavom.
A inak, radim urcite psika od chovatela, tak ako zvazujete. Osobne by som sa bala kupit takeho psa od hockoho. Poznam par psikov bez PP a tie povahy (okrem jedneho) su katastrofa, uplne objektivne mozem toto napisat na zaklade vzorky xy psov, co poznam od nemeckych dog.
jasne že chov tak veľkého ps je finančne náročný žradlo stoji radovo viac ako pri malých plemenách, detto antiprazitné prípravky su drahšie pre veľké plemeno…
jasne že chov tak veľkého ps je finančne náročný žradlo stoji radovo viac ako pri malých plemenách, detto antiprazitné prípravky su drahšie pre veľké plemeno…
@biba_18 presne tak ako hovoris 😁 a staci ze taky pes ma hnacku z hocijakej blbosti co zje alebo poolizuje, a staci ze dostane do infuzky/kanylu par lieciv a uz len za to su to desiatky euro... co u maleho psika tie lieciky vyjdu tak 10e....
a doga a vlkodav, dosť veľký rozdiel čo sa týka povahy. vlkodav je chrt, to je úplne iná povaha voči ľuďom ale aj ostatným psom… aj keď ja čo som poznala dogu bola k deťom ako med. ale strašný kazisvet na záhrade…
doga by mala byť s vami vo vnútri, vlkodav v podstate tiež, lenže toho treba aj trimovať…
a obe plemená tým že sú veľké aj krátko žijú…
Kamoska mala dogy s pp. Financne proste ako velky pes- krmivo ,klbova vyziva,antiparazitika...inak to boli v podstate zdrave psy.ale dozili sa 8 rokov a aj to prekonali priemer.toto mna osobne odradilo od vlkodava myslim,ze priemernu dlzku zivota maju 5,5roka.
S cim treba urcite pocitat,ze vsetky tieto velke psy su nachylne na problemi s klbami,torziou zaludka a hlavne u tych vlkodavov rakovina kosti. Cize vybrat dobru chs,nesetrit na krmive a klbovej vyzive a mat odlozenu financnu rezervu keby nieco...pri takych plemenach tie operacie a liecba mozu ist do tisicov.
Ja som si preto vybrala velke plemeno,ale relativne zdrave.aj ked s tymto klby a torzia pocitam,ze mozu prist.
Doga je dogovite plemeno, takze v zasade bude mat inu povahu ako tie spomenute plemena. Je to citatelnejsi pes a tiez ma dobre srdiecko. Len je to na druhej strane taky posuk,co si vie zit svoj svet a prikazy bude brat nie uplne vazne. Hlavne to je pes, co je gaucak velkeho formatu, cize najradsej sa to obsmieta okolo zadku majitela a rodiny, proste to plemeno ma rado spolocnost, mazlenie, bude sediet vedla navstevy a nadsene pocuvat ludske hlasy. Taky vlciak je iny, to je skor pracovne plemeno. Doga je oproti tomu ako mama na materskej, co lieta okolo rodiny, lebo neni nic lepsie ako drzat rodinu pokope.
Inak u dogs pozor na spominane klby, tiez srdce a psa v lete nepretazovat. Lebo tam moze hrozit kolaps prehriatim.
Dogu sme mali, bol to úžasný pes s kľudnou povahou (keď dospel). Treba sa pripraviť na obdobie puberty, lebo je to slon v porceláne, ale on si neuvedomuje, že je veľký :D prestaneš vlastniť gauč- ten bude už jeho, najlepšie ak sa zmestíš vedľa neho. Treba ho samozrejme dobre cvičiť, aby bol poslušný, inak nemáš šancu ovládať ho na vodítku, ale to vieš keď si mala veľké psy. Inak je úžasný aj k deťom.
Najúžasnejšie psíky povahovo. Len tie nôžky, srdiečko a torzia žalúdka.... žijú veľmi krátko a je strašné sa navždy rozlúčiť s niekým, kto je najempatickejší člen rodiny.
Nehľadáme psíka na pár rokov, chceme spoločníka na dlhšiu dobu, preto je to ťažký výber. Nechceme energickú povahu na štýl borderky, skôr gaučoveho parťáka, ktorý bude hravý, zábavný ale aj spoločenský, cestovať s nami v karavane, proste vyplní to "prázdne hniezdo" po odchode detí. Pracujeme väčšinou na home Office, čas aj financie naňho mať budeme, ale rozbilo by mi srdce, keby ako mladý hneď ochorie a odíde 😢
Je nejaký zaručený spôsob, ako vybrať tú naj chovnu stanicu?
@anonym_autor na ekonomiku náročné, výbehovo zložité, a časovo 24/7
Nehľadáme psíka na pár rokov, chceme spoločníka na dlhšiu dobu, preto je to ťažký výber. Nechceme energickú povahu na štýl borderky, skôr gaučoveho parťáka, ktorý bude hravý, zábavný ale aj spoločenský, cestovať s nami v karavane, proste vyplní to "prázdne hniezdo" po odchode detí. Pracujeme väčšinou na home Office, čas aj financie naňho mať budeme, ale rozbilo by mi srdce, keby ako mladý hneď ochorie a odíde 😢
@anonym_autor pozri, kazdy pes moze odist mlady a nahle. Toto nezaruci nikto. Mala som buldocka ( ten je pribuzny dogam povahou) a ten pes napriek diagnozam prezil vsetky mozne zdrave psy okolo. Tie zdrave ovciaky a kadeco, tie super behali. Nas tak mohol kukat z lavicky. Hraval sa vecer s dogou a cane corso, lebo ti mohli pobehbut tiez az po 19:00 akonahle udrelo cez 22 stupnov. Ale medzitym poobede o 15:00 cumeli tiez len z lavicky a doma z gauca. Ale pes sa nam dozil 12,5 roka, na buldocka je to krasna staroba. Cize toto musis proste risknut
@anonym_autor Pozri skupiny na fb pre toto plemeno, zisti kto ma co doma a ako su na tom. Podla toho vyber chovku.
Z tych 2 ked chces gaucaka tak dogu. Osobne skusenosti s nou nemam ale susedia maju teraz uz druhu (6r) prva zomrela pred 10narodeninami, co je na to plemeno normalny vek. Do penazi na kvalitne krmivo to ide riadne ale je to velmi pokojny, nekonfliktny pes, s oboma chodia len na voditku par krat do roka na vylet takze nevyzaduje ani dlhe vybehanie. Pred rokmi som stretavala pri venceni aj vlkodlava ale ten pes mi povahou nesadol, taky svojsky bol. Ale kazdy jedinec je iny, skuseny chovatel ti bude vediet rezervovat to najpokojnejsie steniatko ak sa tak dohodnete, ved predsa bude s tymi strniatkami okolo 8tyzdnov tak bude vediet pribliznu povahu.
Nemám síce Nemeckú dogu ale mam Japonskú dogu pes má 14 mesiacov 89kg. Finančne to vyjde dosť cca 450 € mesačne strava+doplnky výživy a to nepočítam veterinárnu starostlivosť ak treba. Treba si to poriadne premyslieť kúpa šteniatka je ta najmenšia investícia.
teraz vázne 🙂
Nás po kastrácii uz je kludnejsi, fakt "gaucovy" pes, a miluje celú rodinu.
Rok som s nim chodil do ps.skoly, kde sa naucil základné povely, a aj ked má okolo 70 kg, tak ho moze vencit aj moj 5rocny syn...
Ale bola to makacka ! Ten pes si mysli, ze je civava, a túli sa, sadne na teba... atd.
Odporucam, aby ste takého psa videli niekde nazivo u rodiny alebo priamo u chovatela. My sme neboli na to pripraveni, ze bude az tak velky ...
Vo vnutri vsade chlpy, sliny, .... a to je základ (ked uz je kludny), pred tym sme nemohli nic nechat ani na linke ani na stole .. :D
A ked pije, proste liter vody este tecie aj 5 minut po tom :D :D
Ked ti tie veci vobec nevadia, tak je to uzasny pes, samozrejme financne nárocny !
Ked más nejaké otázky, kludne napis. Drzim palce.
Dospieva 2,5 roka,a pomaly už od 5 zomiera. Majú často nádory, hlavné kostí, a milión ďalších zdravotných problémov. Nikdy by som nechcela takého psa
Dospieva 2,5 roka,a pomaly už od 5 zomiera. Majú často nádory, hlavné kostí, a milión ďalších zdravotných problémov. Nikdy by som nechcela takého psa
@priscilla07 😔
Dogy su miliónové psy co sa týka povahy ❤️ náročné su na kŕmenie, potrebujú kvalitne krmivo a zožerú vela. Maju predispozície na tie najhorsie zdravotne problémy (torzia žalúdka, srdcové vady, osteosarkómy…) a dožívajú sa menej než priemerný pes, samozrejme su výnimky. Mala som dve, pes bol cely zivot zdravý, dožil sa 12 rokov, museli sme ho zial minuly rok eutanazovat kvoli osteosarkomu mesiac po tom co sa mu potvrdil, islo to rapídne. Fenka umrela na infarkt alebo mŕtvicu v 8r

Steniatko dogy s PP - normalna cena v akej sa aktualne pohybuje cca vacsina plemien s PP, cize nic extra
Chov dogy - velmi financne narocny, skrz jej velkost (ktora sa odraza na zradle, pripravkoch, zdravotnych zalezitostiach...).