Skúsenosti s psím psychológom Richardom Uliankom?
Ahojte. Má niekto skúsenosti so psím psychológom Richardom Uliankom? Prípadne k dispozícii jeho cenník služieb?
@dobryden no a teraz nám pribliz bezcharakterným ako ty pomahas tým miliónom detí - okrem mudrovania na koniku 😃😃😃😃
@mandzula mas uplnu pravdu, dakujem, myslim, ze uz sme vsetci posluzili dostatocne ako kybliky na cudziu frustraciu, snad sa pani aspon ulavilo a bude mat krajsiu nedelu 🙂
Uz tu nebudem reagovat, je to zbytocna energia i cas, autorka temy mi kludne moze napisat sukromne, ak bude chciet viac info alebo pokecat o konkretnych skusenosti, o ktore sa rada podelim. Pekny den vsetkym prajem 🙂.
Ako vidím, tak MK opäť nesklamal 🤦♀️ som rada, že existuje niečo také ako psí psychológ. Aspoň sa tým psíkom môže nejako pomôcť. Ale za to niektorým ľuďom by nepomohla ani svätená voda ...
dievcata ja som jedna z oponentov, ale ak dovolite, pisala som slusne. Co mne na tom vadi - alebo prekaza je etika celeho.
Sme na Slovensku, tu je mozne cokolvek - zena na prokurature, zacne presetrovat novinarku z inej krajiny, pretoze je sama obetou sekty, aj ked by mala byt na tej strane systemu, ktori pomoze inym citlivym, zranitelnym skupinam sa tam nedostat ...nie u nas preposiela kolegom spravy o tom ako je to fajn a z vlastnych sukromnych dovodov zacne trestne stihanie na niekoho, kto to na rozdiel od nas robi svoju pracu poriadne a normalne.
Ano, su rozni kouci a vestice a poslu vas za 6litrov na cestu kralovnej z Bali a tiez to volaju a vkladaju do psychologie, ci dokonca ze poskytuju terapie - v zmysle psychoterapie, teda zavadzaju a ludi neznalych, lebo aj taki su neinformuju presne.
A tak nejak je to aj s psim psychologom, vobec sa nepriem, ze je to zasluzna cinnost a ze je isto potrebna, pretoze ludia si kupia psa a maju pocit, ze to staci, teda ja som za nich rada, no nie je to psi psycholog a bodka a je fer to povedat a vysvetlit.
A ci uz sa z tej jednej skusky ci uz na veterine alebo na psychologii nazve etologickou - ak koncila blizko Presova, tak ako ano takuto parcialnu skusku mat moze aj ako psychologicka. Alebo koncila blizsie pri Prahe a ma skoncenu srovnavaci psychologii - teda porovnavaciu psychologiu a tiez cosi malo vie, tu skor o primatoch v porovnani s nami, teda iny pohlad, iny focus do zvieracej rise vzdy v kontexte s ludmi. To je vsetko ok, stale nie je nikde mozne studovat a delit to na klinickeho - poradenskeho - pracovneho a psieho psychologa (jednoducho su len prvi traja) ako cosi, co si vies skoncit, dostudovat a teda pouzivat. A ja chapem, ze u nas su veci ako etika jedno, no nemali by byt.
Teda mozem tu byt na spravanie zvierat, na to, ze naucim majitelov ako spravne a vhodne pristupovat k psikovi od steniatka, alebo ako sa starat o psika z utulku a na to, ze pomaham aj psikom, ktori vdaka ludom nemaju najlepsie skusenosti s nami - teda participujem na starostlivosti priamo v utulkoch, na veterinach alebo bars aj v zoo pri inych typoch zvierat, no stale by som to mala volat tak, ako to mam skoncene, pretoze je to fer. Nie, ze ci je to pekne. Pretoze aj ta co posiela ludi na cestu kralovnej, aj ten s mozgom na dlani, ktori nie je neuropsycholog a podobne typy si to dovolia presne kvoli tomu, co je na Slovensku potrebne, ak chces uspiet - forma, je to krajsia forma, tak si to vola takto, je to forma, co to lepsie preda, co ludia lepsie pochopia, pretoze robim cosi na ten styl, co na tom, ze ten obsah je cosi ine.
Tak len tolko som k tomu chcela dopisat. A pravdaze kazdy nech si to vezme sam za seba - kazdy ma etiku svojej prace v svojich rukach, sam vie pozriet do zrkadla a zreflektovat sa, ta spolocnost vyzera presne tak ako vyzera aj preto, ze veci, ktore drazdia mna by sa mali zmenit okamzite, niektora z vas tu spominala prave koucov, ale veci, ktore mne vyhovuju zas nech ostanu, lebo mne to pasuje, nevadi, ze je to chyba rovnakeho typu. Takto mame stat a hlavnych predstavitelov akych mame, lebo my sme ti, co si to pokrutia tak, jak im aktualne vyhovuje. Pricom aj pani veterinarka, s x skuskami z etologie a neviem akej pripravy psov alebo aj clovek bez veteriny, len s tymi certifikatmi by mozno stacilo ako vzdelanie, ktore mam uvedene. A pokojne nech sa vola trenerka, pretoze predpokladam ze tam je jej expertiza, alebo cvicitelka alebo vychovavatelka psov....podla toho ake vycviky a kde koncila a vie ich dokladovat, ved na nich asi bude cosi uvedene, co je smerodatne aj pre nazov toho profesneho odboru, na ktory sa nim profiluje.
@atinkaa Ja ti to poviem takto. Mala som vo fitku trenera, ktory nemal ani skolu, ani skolenia, na stene mu, ako to byva inde, nevisel ani jeden jediny opeciatkovany certifikat, no bol to pre mna a mnohych inych trener s velkym T, lebo mal "zhora dano" a strcil vsetkych, co som poznala aj s tymi plagatikmi polepenymi este aj na wecku fitka, do vrecka. Rovnako to vnimam aj u vyssie spomenuteho psieho psychologa, ktoreho som zazila neraz aj osobne. Je smiesne trvat tu na slovickach, ide o podstatu - ci pomoct vie, alebo nie. Kazdy z nas vie, ze nie je psychologom s papierom, no psej dusi - psyche - sa proste rozumie. Kto mu veri aj bez papiera, nech mu svojho psa zveri, kto nie, nemusi.
@atinkaa mňa osobne tiež pri psom trénerovi, cvičitelovi, vychovávatelovi, psychológovi nezaujíma papier. S trénermi mám bohaté skúsenosti, aj aktuálne, a papier ma nikdy nezaujímal a nezaujíma. Ani neviem, či nejaký majú - psieho trénera tiež môže robiť "každý". Zaujímajú ma reálne výsledky, nie papiere.
@mandzula ja ale nehovorim len o certifikatoch, ktore ti visia na stene, ano ludia ako dobrovolnici urobia obcas viac prace ako ludia, ktori to koncia ako svoje hlavne zamestnanie.
Dcerka mi teraz pise pracu o pani Izabele Textorisovej - co bola a aj je inak nasa najslavnejsia botanicka aj ked nemala vobec nic z botaniky vystudovane a bola to obyc pani postarka a ano boli to ine casy.
Ale tam nie je podstata, podstata je v etike celeho - teda ak to ten clovek tebe povie - nemam na to skoncenu skolu, ani vycvik ale sam cvicim a toto ti ponukam a ty do toho ides, tak je to ok. Ale ak sa zastituje tym, co nie je a niekto si ho vyberie a veri tomu, ze je cim nie je, tak to za mna v poriadku nie je.
A ano, je to o dovere, o uprimnosti, etike, pravde, take uplne nic nehovoriace veci na Slovensku. Teda opat v ukazke, ak ti niekto povie, venujem sa psikom tolko a tolko rokov, tolko o nich, viem, z toho vychadzam, take su moje skusenosti a ty si ho vyberies, tak asi aj vies, ze si ho nevyberas kvoli certifikatu, ale pre skusenosti a to, co ti konk.ponuka.
Snad je to jasnejsie. Ja hovorim o tom, ze u nas je prirodzene klamat, zavadzat, zastresovat sa niecim, cim nie som, pripadne sa este aj urazit a komentovat to ako malichernost - to neber ty ako utok na teba, to je teraz skor na adresu vsakovakych koucov a inych ''odbornikov''. Teda normalne by sme mali vediet reagovat ako dospeli a stat si za tym, nie ako skolkari, co sa biju po hlavach lopatkami furt. Ja myslim, ze to nie je na hanbu povedat, ako tu napisal niekto, tolko rokov sa venujem praci so zvieratami z ulice, take su moje skusenosti, vycvik nemam, skor prax s konk. zvieratami v tych a tych instituciach alebo neziskovkach alebo netusim kde a je to ok. A mozno prave to by ocenili aj dalsi, mozno by to povzbudilo aj inych, co maju take zalubi, len maju obavu do toho ist, na poli, kde to nie je trestny cin ako pan co dochodcom v domovoch predpisoval lieky a mal tusim skoncenu ucnovku a sikanoval ich....teda v oblastiach, kde je to uplne na mieste, teda aj v zmysle ludskej duse ponukam cestu kralovnej, ale nezastresujem sa psychologiou ani nicim, lebo aj ked ju ma skoncenu, tusi, ze ju to tam neucili, ale predam to ako vlastny koncept mimo studia a necham ludi, nech si vyberu, ale nech aj maju pravo sa zorientovat. Lebo je to fer, take banalne ale proste fer. A z druhej strany dava prilezitost pozriet do zrkadla a povedat, zijem ferovo. Nemusiet sa za seba hanbit. To je cele.
@wolf_ a s tym suhlasim, ale vela ti napovie asi o cloveku aj to, ked sa zastresi niecim, co nikdy nebol, nie je, lebo to napr. neexistuje v tomto konk. pripade. A ano inak mi to znie, ked by ti to niekto medzi cvicenim povie, ze po tolkych rokoch mu ludia hovoria, ze je cosi ako ''psi psycholog''. Kde by som videla, ze aj dany clovek to berie s nadhladom, nepasuje sa tam, ale zas ma skusenosti, ktore hovoria, to, co tym ocenenim najviac hodnotili jeho klienti - ludia.
a pardon este za tie zaluby a hrubku v nich ale zehlim, periem a nestiham sledovat vsetko vsade.
a opat ked to otocim do inej sfery, ak by platilo, co pisem vyssie, tak by sme nemali na Slovensku problemy ako mame, lebo by byvala hlasatelka nebola ministerkou, sranda ortoped by nam nevysetroval Covid *by the way, konk. jeho diplom a aj vobec jeho studium by som si rada prezrela tak nejak podrobnejsie u koho, co koncil, a galeriu alebo muzeum by nam neviedol asistent niekoho, kto ma papier na masaz guliek, tentokrat nie psich, bohuzial, alebo neviem...mozno aj tych. Tak aj pre take drobne detaily by bolo fajn, ak by sme vedeli kde sa hybeme, cim profesne sme, na co mame a na co uz nie.
@atinkaa toto je skopírované a sú to reči tohto psychologa o ktorom sa tu hovorí:
Máte nejaké špeciálne vzdelanie na výchovu psov?
U nás sa psychológia psov neštuduje, len kynológia a etológia zvierat. Sú to disciplíny, ktoré mi pri práci, ktorú vykonávam, nepomôžu. Odbor sa nazýva behavioristika a dá sa študovať iba v zahraničí.
Využívam svoje dlhoročné skúsenosti a nadobudnutú prax. Označenie psychológ psov je skôr môj marketingový prostriedok a psychológ psov je vlastne môj pes, s ktorým som to začal robiť. On mi ukázal cestu, že to máme robiť profesionálne, on je ten, ktorý dokonale rozumie psom, vie ich „odblokovať“ a „načítať“.
@cubos a preto ako pisem dievcata by sa mal volat kynolog a etolog, na ktoreho som to hned na prvu dobru tipla. Len tento prehlad nema kazdy a tak by bolo fer, ak by to bolo vysvetlene.
Behavioralne vedy su tiez fajn, je to o nejakom mojom impulze - podnete a reakciach....ale su aj neobehavioristi, ktori vedia, ze medzi S-R maju aj taku vec, ze O - co je v psychologii osobnost cloveka a tu je u zvierat problem - este vacsi ako u ludi, lebo aj sudny znalec ako Heretik, ked riesi niekoho, kto spachal nejaky cin, rovnako ako pes, ktory na niekoho zautoci, tak vie len do istej miery interpretovat to spravanie a len do istej miery predvidat buduce spravanie po naprave - bars aj tomu hovorme resocializacia. A kludne aj u zvierat, ktore tiez potrebujeme socializovat, len tu je myslim v tom O schovaneho daleko viac, nielen z historie psika, ktoru nepozna komplexne, nielen z toho, ze obzvlast u psov z ulice netusi, co vsetko je v mixe ako jeho rasa ''zabudovane'' a teda aj ten jeho ''odborny'' pohlad by mal byt nejako vycisleny, malo by to mat nejake evidence based - teda z nasich vyskumov, z nasich pozorovani, aby ty si vedela, ci slo o cloveka, ktori stretol 3 psov, 300 psov alebo ma za sebou takuto pracu s 3 tisickami psov a bol uspesny, tolkokrat. Vtedy by to bolo fer uplne, ale tam casto nie sme ani u ludi, bohuzial. A to vobec neberte ani jedna ako vycitku, skor aj kvazi ''odbornu diskusiu'' na danu temu, ktora vas zaujima a vnimam to, ktora je potrebna a teda super, ze sa tomu niekto venuje, ale ktora by mala mat svoje prezentovanie sa a vystupy, tak aby ste sa napr. podobali na podobne stranky, ktore pozeram ma rozvinute napr. Nemecko. Pretoze ja netvrdim, ze nemajme aj nieco nove a aj nieco speci, ale volajme to tak ako to je, prezentujme to tak, aby to bolo fer a pripadne aj komunikujte tie vysledky tak, aby to neznelo ako od Kocnerovej vestice, ale aby bolo od zaciatku aj mne ako potencionalnemu klientovi jasne, ze co mi neponukate. Alebo neponuka ten konk. clovek.
@atinkaa rozumiem čo píšeš a prečo. Nie odborný ale môj osobný pohľad je taký, že je v tých "slovách" chaos, a zároveň, že to nie je primárny problém.
Chaos preto, že za mňa osobne je všetko aj tak jedno a to isté (tréner, cvičiteľ, kynológ, psí psychológ,...). Nerobím v tom nejaké veľké rozdiely, beriem to čisto len ako slovíčkárenie. Každý dobrý tréner (cvičiteľ? kynológ?) je vlastne aj "psychológom", mal by byť. Psej duše určite a často aj tej ľudskej 🙃
Chápem, že riešiš to, že taká profesia, štúdium tu vlastne "neexistuje", a že slovo "psychológ" by malo mať nejakú vážnosť. Ale ako vravím, pre mňa je to len o slovíčkách. Ani psia škola, škôlka, univerzita, akadémia nie je reálnou školou a pritom sa tu také názvy používajú.
Ja za väčší problém považujem to, že sa odborníkmi nazývajú aj ľudia, čo na to proste nemajú, ani vedomosťami (nejde o papier, vedomosti akokoľvek nadobudnuté), ani skúsenosťami,... To, že úroveň mnohých cvičákov je na úrovni stredoveku... To, že kopec trénerov (alebo nazvime si to ako kto chce) psa akurát tak pokazí, nevie to s nimi atď atď... Toto považujem za väčší problém ako to aké konkrétne slovo v názve svojej profesie použijú.
@atinkaa ja chápem čo hovoríte, on sa ale tým netají, to chcem povedať.
To že nazval svoju stránku "Psycholog psov" mi nejak neprekáža. 🙂
Mala som problém a ten problém mi pomohol a pomáha riešiť.
Ja ho ani neberiem ako psychologa, rešpektujem to čo robí a podľa mňa to robí dobre.
Šla som za ním na základe recenzií a nie preto že sa volá psycholog.
Teraz možno dám blbé prirovnanie ale aj Pizzéria sa vie prezentovať "najlepšou pizzou v mieste", tá pizza nemusí byť tá najlepšia ale je to marketing proste 🙂
@cubos
@wolf_ chapem a beriem, ze sa u nas podvadza viac a viac na drzovku, no stale to podla mna ani tie male klamstva neospravedlni uplne. A kym nebudeme schopni “dorast” do dospelosti, vzdy aj ta skolka ala stat, a stat ako velka skolka bude taka ako to tu mame.
Citlivost na slova je asi ina u kazdeho psiu skolku, akadémiu a bars aj univerzitu vnimam, ze je to cosi kde vzdelaju mna - otazka je, ci nie je zavadzajuce ta skolka v zmysle mali psici a univerzita ze je to nadstavba ako aj u ludi vyssi stupen - aby som v skolke neziskala to, co na univerzite😅
A pizza, tak tu ja neviem ci vobec mame niekde ako pizzu ako sa prezentuje v rodnej krajine, najblizsie podla mna Taliansko a mozno Praha 🙈
A pokojne si tykajme ako je tu zvykom. Pekny vikend dievcata, ja tej vasej praci alebo praci, ktoru tu hajite fandim. Ma zmysel - ochrani ludi aj psikov✌️
@atinkaa dobre. Napísala si to veľmi osobne na báze odborných výrazov. Neúspešný či neuznaný absolvent?? 🙂🙂😉 Evokuje mi to to druhé 😊😊😊 tvoje príspevky nemajú absolútne žiadnu relevantnú hodnotu a prínosnú hodnotu k otázke. Stále figurujú na báze - niečo som vyštudovala ( evidentne ťažko v praxi uplatnuje - moja irelevantná hypotéza - hneď s deckom bez aspoň 10-15 odbornej praxe, bez publikačnej či prípadnej reálnej skúsenosti) človek ktorý túži po uznaní a potrebe sa vyjadriť k téme bez zbytočných obštrukcií, miesto toho aby jasne a vecne vyjadril svoj názor 😉😉😉
@misiak7777 nechapem, ale ak bol ciel urazit tak ides🙊, no na to, aby ti to klaplo by sme sa museli poznat a nalozit naspat ti nepotrebujem. Aj ked by sa dalo 🙈, lebo ved nazor si vyjadrila neosobne a uplne vecne.
Ja som tu chcela odkomunikovat nieco a myslim, ze u inych sa to aj podarilo. U teba nie a v niecom ta to vytocilo, nevadi. Aj ked nebolo to moj plan. A moja kariera ta vobec trapit nemusi, kazdopadne dik za starost.
@dobryden za mňa je ukážka tvojho charakteru ze sa dokonca viackrát zapajas absolútne zbytočne do témy o ktorej hovno vieš a ešte mas tu drzosť riešiť kto ako míňa svoje peniaze. Kedy si radšej sama venovala energiu tam kde je užitočnejšia ty pokrytec
@atinkaa takto 🙂 produkujes tu výrazy mnou vyštudovanom odbore, a pritom vieš, že predpoklad je, že diskutujuce sa stratia v relevantnosti prípadne irlevantnosti tebou prezentujúcich názorov - vyplodov. Ak máš pocit, že bola snaha ti naložiť, tak sa v mojom názore nemýlim 😉😉😉
Totiž každý človek aspoň približne vzdelaný v odbore blížiacim sa k danej téme vie, že vo verejnej diskusii používa terminológiu a vedie diskusiu tým smerom, aby bola zjednodušená aj pre laickú verejnosť 😊😊😊
@misiak7777 ale ja tvojim akoze cudzim slovam rozumiem, ja som sa nestratila a ani si mi nenalozila, ja len nechapem co mi ako psychologicka teda pises a v com sa mi snazis nastavit zrkadlo a skus menej smajlikov alebo ich aspon korektne pouzivaj. Ak niekoho komentujem - reflektujem - niekoho poucam, barsjake ine terminy aj co ma nenapadnu a este viac polopate hovoria o tom, co som urobila blbo, tak mi to daj vediet nejako rovnako polopatisticky najma teda ak si studovana a hviezda v obore, inak zacinam mat kus pocit, ze si bud cesta kralovnej alebo mozog na dlani, oboje parada a uspech, ale nie nezavidim ti ani im. Ja ludom doprajem a na MK v temach, ktore ma zaujmu a mam cas normalne diskutujem. Aj sa ano obcas snazim priniest iny pohlad a aj normalnu ale vecnu slusnu diskusiu, do tem, kde sa to zvrhne tak ako teraz s tebou, do osobnych utokov v zmysle mojej kariery, este by si mi mohla vytknut icka a ciarky alebo dake gramaticke ine konstrukty-tvary-patvary😀, ale ok beriem, dala si sa na vyklad cudzich slov, ktore paradoxne vadia iba tebe ako odbornicke.😅 teda asi ta to nepotesi, ale you made my day😘💃
Inak vsetky dievcata, co tu komunikovali na rozdiel od teba normalne, normalne rozumeli, ze je to z mojho pohladu problem etiky - nic komplikovane som nepisala, jedina, ktora tu vyskakuje jak certik z krabicky si ty a to bude asi tymi prikladmi, ktore som uviedla a chapem sebareflexia nie je uplne nieco, co by nam vsetkym slo a teda aj kus boli.
Kazdopadne aj tak pekny vecer, ulavila si si a okejko. Niet nad to kopnut si do menej uspesnej kolegyne - absolventky, ked by si hned mala aj pravdu👏, lebo ved tak to tie viac uspesne robia.
Myslim, ze lepsie sme temu, ktoru som ja smerovala k etike v teme o psikoch ani nemohli ukoncit, to je myslim made my day na druhu 🙈👍. Tomu baby sice rozumiet nebudu, ale ty si expert tak si dovolim. Ano psychologovia, ci uz hviezdy a uspesni alebo menej a nedoznani ako pises sa pru o to, co vsetko potrebuju mat a kolko atestacii a co vsetko maju skoncit aj ti, teraz konciaci aby mohli pracovat napr. aj na seba a medzitym nikomu z nich nevadi ani cesta kralovnej, ani mozog na dlani a dokonca ani barsjaky iny koucing ci uz life alebo nelife a ani hypnoza na zivnostensky alebo vestenie ako mame za smer v parlamente, hlavne, naj kolegyne a kolegovia dru, ked chcu mat prax. Konec hlaseni. Proste taka slovenska parada. Mimochodom, jak to dopadne za par rokov je vidiet v slovenskych pediatrickych ambulanciach, presne tam totiz dlhodobo nechceli pustit starsi kolegovia tych mladsich a tu su vysledky, su tam do stovky, je ich na ruke spocitatelny pocet a nik nevladze logicky sluzit nocne na pohotovosti, ale vsetkych uspesne odradili, presunuli do Ciech. Ale ved na co sa poucit, vlastnou hlavou, tak jak veducko vo vedeni, bars aj do pekla.
Prajem ti ale cokolvek, co mas a co chces, naj sa ti dari a skus ako psycholog menej do toho ist ako vestica, evidence based to totiz nema ziadne a je to rovnako ako nazvat sa tu v teme ''psi psycholog'' proste nepatricne, barsjak sa mi to moze pacit/nepacit, nie je to koser, ze tu o mne vynasas sudy, len tak z brucha este sa zastitis psychologiou a pritom vies, ze si uplne mimo eticke ramce, ale ze kompletne a ludsky tiez. A to ti znova opakujem v tejto teme si na tom takto jedina, ale snad sa ti ulavilo. Haleluja!
@atinkaa no vida, čerstvý absolvent 🤦 som dobre trafila, kráľovná nie som, netrúfam si na to (dúfam že mnou použité slová sú už bežne zaužívané v slovníku - inak beda nášmu vzdelávaciemu systému). Veľa rozprávaš - píšeš a pointa ti uniká 🙂 ešte raz ako a dobre mienená rada, rozprávaním prípadne písaním sa snaž priblížiť k publiku. A nie týmto výbuchom🙂
@misiak7777 uz nic nepis prosim ta, bude to lepsie. A btw. inak si uplne mimo, vsetkym. Diki aj za to poucenie a nevyziadane rady. Je to forum, poradim si aj bez teba ''mami'', a ked by nahodou nie tak ostatni ma usmernia, mozno aj inak ako ty - ze pisem vela, uz som to tu citala a ano - kazdy mame nejaku formu. Ze pisem komplikovane s kopou cudzich slov, si jedina, ak by som chcela byt ty, tak ti napisem dostuduj si, najma ak pises, ze sme v tvojej teme, ja som ani nenapisala, ze som absolvent cohokolvek, novy alebo stary. Kazdopadne, ak dovolis budem si pisat ako chcem ja, od toho fora su, na rozdiel od teba - pisem ludom partnersky, nemam potrebu ich urazat, ak uz sa aj nic nove nedozvedia, jednoducho diskusia ako ma byt. S tebou ma to priznam ani nebavi, lebo sme od psikov na mile vzdialene a aj som pozerala, co si pisala tu inej pani-dievcine, ze sa ma predviest, no tak ty si sa teda predviedla. Ozaj ze....smutne, najma ak si psychologicka s praxou.
@atinkaa Ja to ako klamanie, podvádzanie nevidím.
Tak ako je za mňa OK nazvať sa "psím trénerom" bez papiera, tak je za mňa OK nazvať sa "psím psychológom" bez papiera. Nejaký extra rozdiel v tom nevidím.
A mne osobne je proti srsti porovnávať v tomto ohľade ľudský a zvierací svet. Neviem koľko máš skúseností s psími odborníkmi a koľko s tými ľudskými. Ja mám skúsenosti s ľudskou psychoterapeutkou a koučkou, a áno, tu ma "slovíčkarenie" zaujíma nakoľko sú podstatné rozdiely medzi psychológom, psychoterapeutom, psychiatrom, koučom... A mám skúsenosti so psími odborníkmi, kde ti ani neviem povedať ako sami seba nazývajú. Fakt neviem. A ani ma to nezaujíma popravde.
Hlavný dôvod je u mňa ten, že ten ľudský svet máme viac špecifikovaný, definovaný, "prepracovaný":
- zatiaľ čo v ľudskom svete je jasne dané čo je škôlka, univerzita, kto tam vyučuje a aké musí mať vzdelanie, čo získam absolvovaním atď atď, skrátka je v tom systém.. tá "psia škôlka" "psia univerzita" nič z toho nemá
- zatiaľ čo v ľudskom svete zdravotná sestra musí mať adekvátne vzdelanie, veterinárna sestra nemusí
- a mohla by som pokračovať
A tak od ľudského psychológa očakávam určité vzdelanie, a od psieho psychológa neočakávam - očakávam od neho "len" patričné vedomosti, skúsenosti a želaný výsledok. Za klamanie by som to vnímala ak by sa niekto nazýval certifikovaným psím psychológom bez adekvátneho papiera alebo ak by niekto tvrdil, že má také a také "papiere" a nemá.
@wolf_ ja som myslim k tomu napisala ako to vnimam ja a ano chapem, ze kopa veci nie je definovana, mimochodom ani v ludskom svete - ono klasicky vidis najviac, najlepsie to, ci niekto podvadza alebo nie, ked jednoducho nechce - nevie - nemoze povedat pravdu, ak to je tak, ako to tu v prikladoch odznelo, tak je to za mna ok. Je jasne, ze ak hladas pomoc a tych moznosti je minimum pre psikov, tak ze si rada, ze mas pomoc, no stale, ak by sa niekto pytal a chcel mat informacie aj o tom, co ma kto skoncene a druha strana by sa ''krutila a vyhovarala'', ze to je narocne, ze sa to neda povedat jednoznacne, tak to je presne to v com vidim problem. Ale to uz by sme len dokola preberali, co sme uz pisali. A myslim, ze sa ani na tom uplne zhodnut nemusime. Dolezite je, ze sa nad tym uz len zamysli clovek, kym nieco take pre seba, pre psa vyberie. Napr. za mna je uplne ok aj ta skopirovana otazka a odpoved co tu dala cubos, myslim.....akurat mi na tom vadi to pomenovanie sa, ktore moze zavadzat, ale vo vetach potom je pomenovane co robi, comu sa venuje, comu sa nevenuje, resp. ako to robi a to je fajn.
@atinkaa nemyslím si, že je možností na pomoc so psíkom minimum. Myslím si, že ich je celkom dosť. A myslím si, že je na mieste, aby si človek riadne overil komu sa so svojim psom zveruje. Sama tu prispievam často do psíčkarských tém a xkrát som poradila nech vyhľadá DOBRÉHO odborníka, a to dobrého naozaj veľkým a zvýrazneným.
Otázky pred tým ako začnem spolupracovať s odborníkom na psov sú na mieste. Ale otázky "ako nazývate svoju profesiu a aké máte skončené vzdelávanie" mňa naozaj v tomto smere nezaujímajú.
@wolf_ ono sa skor pytas na kompetencie vzdy, ako na profesiu a vzdelanie (ak pozries vyssie, tak som to aj pisala), ja inak rozumiem, co pises a chapem aj, ze to co pisem ja sa zda byt nepodstatne, no ak by v tom bol poriadok a system, tak by sa prave lahsie hladal prave ten dobry odbornik vsetkym. V tom si myslim ladime - doplname sa. Ono dobre vyriesene eticke otazky - vztah ku klientom, nie su nikdy na skodu, aj ked sa zdaju, ze su z kategorie toto ja neriesim. Potom sa ludia zacnu pytat a zisti sa, ze sa riesi presne toto nimi, co potrebuju.

@dobryden práveže nie je ukradnuté psom.
Tam ľudia nechodia na prechádzku ale riešia problém.
Pridám Vám tu link a keď Vás to naozaj zaujím ako to funguje tak si prečítate a keď ide iba o rýpanie tak potom nevadí 😊
https://korzar.sme.sk/c/23235465/pred-utratenim...