Skúsenosti so zápalom mozgových blán u psov
Dobrý deň. Začnem od začiatku. Minuly týždeň môj psík ( čivava) prestal mat akoby silu v zadných nohách. Podlamovali sa mu, padal kade tade. Utekali sme s ním veterinárovi ráno. Pichol mu injekciu, na ďalší deň ďalšiu a na tretí deň ďalšiu. Psík znova behal ako predtým. V nedeľu sa mu to cele vrátilo. Zobral som ho pondelok k inému veterinaorvi nakoľko ten prvý mal dovolenku. Ten mi povedal ze to vyzerá tak že ma zapal mozgových blán. Ale keď som ho k nemu bral tak už bol v takom stave že mu aj predné nohy odchádzali. Pichol mu kortikoidy. Aj k tomuto chodím už 3 deň, ale povedal ze to je dlhodobá liečba. Psík zas beha ako keby mu už nič nebolo. Ideme znova v sobotu na ďalšie.
Máte s touto chorobou niake skúsenosti? Je tu majitel niakeho psíka ktorý toto mal a Psík mu úplne vyzdravel?
Ďakujem za odpoveď🙂
Ak ide o SRMA, tam je v podstate neustala davka kortikoidov a potom idete protokol na nutene pauzy. Tam tie kortikoidy zahadne zaberu ako zazrak, ale chce to najprv dobre vysetrenie, na SRMA je potrebne MRI a odber mozgomiesneho moku ( vykonava Neurovet TN, Sibra v BA a Jaggy Brno, odd neurochirurgie), tam sa to potvrdi. Dobre je, ze teda pichli steroidy a pekne zabrali. Otazkou je, kolko chcete investovat, nakolko to vysetrenie na neurologii vyjde cca 500 -1500 eur Podla toho kde a co vsetko robia. Poznam vela pacientov so SRMA, aj s tym dobre dozili ( alebo stale ziju).
Nevidim dovod preco by to mala byt SRMA. Absolutne to tak nevyzera. Za prve, neudavas nic o psovi (vek plemeno anamnezu). Za druhe, pes vobec nebol riadne vysetreny a diagnostikovany. Ak ho len napichali (s nsaid a kortikoidmi), mohlo to byt uplne hocico - napr aj uuuplne bezna spondyloza. Co je teda stokrat pravdepodobnejsie ako nejaka srma. Nevidim naozaj dovod podla coho bola stanovena tato diagnoza a preco by to pes mal mat 🙂
@colsami ďakujem pekne za odpoved. Ospravedlňujem sa za nedostatok informácii. Pes je 4 ročná čivava. Tento veterinár robil RTG, teplotu mal 39,6 keď som ho vtedy doniesol v pondelok v zlom stave. Vtedy už len ležal, úplne mu ako keby odišli nohy. Hmatal ho z každej strany, robil s ním všelijaké cviky. A vtedy mi povedal ze to vyzerá na zapal mozgových blán. Po prvej dávke tých kortikoidov sa utorok už normálne postavil na nohy a dnes už behá.
Nevidim dovod preco by to mala byt SRMA. Absolutne to tak nevyzera. Za prve, neudavas nic o psovi (vek plemeno anamnezu). Za druhe, pes vobec nebol riadne vysetreny a diagnostikovany. Ak ho len napichali (s nsaid a kortikoidmi), mohlo to byt uplne hocico - napr aj uuuplne bezna spondyloza. Co je teda stokrat pravdepodobnejsie ako nejaka srma. Nevidim naozaj dovod podla coho bola stanovena tato diagnoza a preco by to pes mal mat 🙂
@colsami minulý týždeň som bol u iného, ten mu to tiež liečil injekciami 3 dni, po 3 dňoch behal ako zdravý ale v nedeľu sa mu to vrátilo
@colsami ďakujem pekne za odpoved. Ospravedlňujem sa za nedostatok informácii. Pes je 4 ročná čivava. Tento veterinár robil RTG, teplotu mal 39,6 keď som ho vtedy doniesol v pondelok v zlom stave. Vtedy už len ležal, úplne mu ako keby odišli nohy. Hmatal ho z každej strany, robil s ním všelijaké cviky. A vtedy mi povedal ze to vyzerá na zapal mozgových blán. Po prvej dávke tých kortikoidov sa utorok už normálne postavil na nohy a dnes už behá.
@tibsi1998 urcite by to mal vidiet neurolog, lebo ta diagnoza nie je sranda, je fakt, ze toto plemeno je prave na tieto ochorenia pomerne nachylne. Lebo zase len tak pchat do psa neustale steroidy. Tam dostanes vacsinou na doma medrol/ prednison a musi sa drzat najnizsia mozna davka bez toho, aby sa vratili priznaky.
@tibsi1998 urcite by to mal vidiet neurolog, lebo ta diagnoza nie je sranda, je fakt, ze toto plemeno je prave na tieto ochorenia pomerne nachylne. Lebo zase len tak pchat do psa neustale steroidy. Tam dostanes vacsinou na doma medrol/ prednison a musi sa drzat najnizsia mozna davka bez toho, aby sa vratili priznaky.
@kiki68 jasne určite to sobotu prekonzultujem s veterinarom, on je veľmi skúsený ale určite chcem spraviť pre môjho Luckyho čo sa da. Musím sa spýtať lekára či to môže byt aj obyčajný niaky zapal. Hovorím, teraz behá, skáče, hra sa. V pondelok som myslel ze zomrie 🫤
Mam tiež 3r Xcivavy, naša sa zrazu nevedela postaviť na nohy, išla som na veterinu a namiesto pichania injekcii jej odobral najprv krv a spravil röntgen kde zistil či nemá problém s chrbticou a zistil jej ,,zrasty” medzi poslednými stavcami ktoré ju blokujú v pohybe. Teraz je už mesiac na liekoch a chvalabohu problém nie je. Pred rokmi zase shitzu mal problém akoby mal mŕtvicu a bol to pristiknuty nerv. Čiže najprv nech ti ho poriadne diagnostikujú až potom urcujte diagnózu.
Ked boli psovi podane kortikoidy tak ano, velakrat ucinkuju zazracne a rychlo. Bez ohladu na to, aka by bola finalna diagnoza, zaberaju na velmi vela veci a rovnako dobre. Kazdopadne pes nie je dodiagnostikovany. A na tento stav dobre pise kocka vyssie, ze co sa tyka diagnostiky, potvrdit sa len tak od oka neda, je tam uplne iny postup (ako pise).
Vela stastia, drzte sa.
@tibsi1998 skôr vysunutá medzistabcova platnička v oblasti krčnej chrbtice. Kortikoidy by mal brať len krátkodobo ( majú veľa nežiadúcich účinkov) a určite sa nedávajú pri zápale mozgových blán. Dlhodobo pomáhajú skôr prírodné doplnky. Ak chceš napíš správu.
Píšem po niekom čase. Robil mu RTG tam nič nevidel, bral mu krv len nie na kliešťove choroby ( co sa mne nepáčilo) . Dostával kortikoidy zase 3 dní po sebe,psik behal ako zdravý ale teraz po vysadení sa mu stav zhoršil zase. Lekár mi odporučil CT lebo hovori že môže mať nádor na mozgu.
Nemôže to mat s kliešťa celé? Aj sme mu našli dosť veľkého nacucnuteho ale lekár hovorí ze s toho konkrétneho kliešťa to nie je lebo by nevydržal toľko na psovi lebo toto sa už ťahá mesiac.
Mňa aj napadlo, moja priateľka každý druhý deň umýva doma dlažbu samozrejme niakymi prípravkami ktoré majú v sebe chémiu. A pes to už pol roka vždy tu zem oblizuje, ale až prehnane. Nemohol sa otráviť niak tymi chemikáliami?
Každopádne už som si urobil na stredu termín do Sibra kliniky tak som zvedavý :( vždy po 3 dňoch injekci kortikoidov sa mu stav úplne zlepší. Neni to kratka liečba?
- kortikoidy mozu zaberat expresne rychlo (to je este ten lepsi pripad)
- toto asi tazko bude mat nieco s olizovanim umytej podlahy
- nie, nacucany kliest je maximalne pardnovy a aj tam potom dlho trva, kym sa nejake ochorenia prejavia, niekedy az tyzdne
- ano, moze to byt aj nador rovnako ako hocjake neurodegenerativne ochorenie alebo ortopedicky problem, pripadne neurologicke deficity
- nie, nacucany kliest je maximalne pardnovy a aj tam potom dlho trva, kym sa nejake ochorenia prejavia, niekedy az tyzdne
- ano, moze to byt aj nador rovnako ako hocjake neurodegenerativne ochorenie alebo ortopedicky problem, pripadne neurologicke deficity
@colsami ďakujem za odpoved. No uvidíme, v stredu rano idem do Sibri k neurologovi tak som zvedavý. Hádam sa s toho psík dostane lebo už sme na pokraji 🫤
@colsami P.S. tú podlahu som myslel tak ze či náhodou kvôli tomu lizaniu podlahy čo naozaj robí až príliš ze či náhodou s tých chemikálií sa niak neotravil a tie chemikálie mu niak nenapadli nervový systém
Ja som pochopila tuto "hypotezu".
Nie.
Píšem po niekom čase. Robil mu RTG tam nič nevidel, bral mu krv len nie na kliešťove choroby ( co sa mne nepáčilo) . Dostával kortikoidy zase 3 dní po sebe,psik behal ako zdravý ale teraz po vysadení sa mu stav zhoršil zase. Lekár mi odporučil CT lebo hovori že môže mať nádor na mozgu.
Nemôže to mat s kliešťa celé? Aj sme mu našli dosť veľkého nacucnuteho ale lekár hovorí ze s toho konkrétneho kliešťa to nie je lebo by nevydržal toľko na psovi lebo toto sa už ťahá mesiac.
Mňa aj napadlo, moja priateľka každý druhý deň umýva doma dlažbu samozrejme niakymi prípravkami ktoré majú v sebe chémiu. A pes to už pol roka vždy tu zem oblizuje, ale až prehnane. Nemohol sa otráviť niak tymi chemikáliami?
Každopádne už som si urobil na stredu termín do Sibra kliniky tak som zvedavý :( vždy po 3 dňoch injekci kortikoidov sa mu stav úplne zlepší. Neni to kratka liečba?
@tibsi1998 smer neurolog jedine, tam treba MRI a odber mozgomiesneho moku. Potom budes vediet presne, co sa deje a ake su sance na liecbu
No.. sme s Luckym doma. Išli sme k neurologovi do Sibra. Pán doktor urobil prvotne neurologické vyšetrenia, zhodnotíl ze by trebalo urobiť MRI a ten odber toho mozgomieskoveho moku. Hneď si Luckyho tam nechali.. MRI mal úplne v poriadku, diagnózu stanovilo až odber toho moku. Ma Meningo-myelitídu. Neurológ mi povedal ze vlastne veterinár u ktorého sme boli mu v podstate zachránil život ze hneď nasadil kortikoidy aj keď na 3 dni len lebo tým zabránil šíreniu. Čo sa týka kliniky tak Sibra klobúk dole. Personál, lekári TOP. Aj keď na MRI nič nenašiel, ukázal nám všetky snímky od chvosta az po hlavičku, všetko vysvetľoval, vysvetľoval o chorobe a ďalšom priebehu liečby. Klobúk dole. Takže tak sme dopadli. Ja si myslím ze lepšie ako keby bol diagnostikovaný niaky nádor. Ďakujem pekne aj Vám ze ste mi radili a pokúšali sa pomôcť 🙂