icon

Slzavé očko u nájdeného mačiatka

Dobrý deň prajem chcem sa informovať , našla som dnes malé mačiatko cca 5 týždňov , zobrala som ho domov dala som vodu a trošku kapsičku ,
Ma hnačku
Boji sa
Spi v sede
Očko práve ma slzave
Malo pije
Viete mi niekto poradiť čo mám robiť ?
V stredu ho vezmem na vet.
Ďakujem

pepek11
3. nov 2025

@jessicafacunova92 vezmite ho na veterinu čo najskôr, ešte dnes. Môže mať aj panleukopéniu a tam je priebeh choroby veľmi rýchly.

euka210
3. nov 2025

@jessicafacunova92 oko vycistit ocnymi kvapkami normalne ked mate doma, kludne aj oftalmoframykoin.
Zatial len mlieko davat.

janagem
3. nov 2025

Určite veterinu čím skôr. Aké malé je maca? Ma modré oči? Aku kapsicky si mu dala? Ono hnačku môže mať aj kvôli tomu, že mu niekto iný dal mlieko. Na očká mi Mae prípravok, ale veterinar vám pomôže najviac

Mlieko - nie kravské len kozie! - v závislosti od veku

anonym_9ea0c5
3. nov 2025
@euka210

@jessicafacunova92 oko vycistit ocnymi kvapkami normalne ked mate doma, kludne aj oftalmoframykoin.
Zatial len mlieko davat.

@euka210 mlieko urcite nie! Len macacie, ziadne krabicove.

aalt
3. nov 2025

Veterinar. Pravdepodobne odcervit. Boji sa, lebo asi ma doteraz taku skusenost - preto aj spi v sede. Ak mu bude dobre a bude napapane, tak si rychlo zvykne. Mlieko sa da kupit macacie Lactol - nasim davame ako doplnok aj teraz.

refly
3. nov 2025

Takmer každé vonkajšie mača má očné infekcie. To sa rieši najľahšie, stačí už spomenutý oftalmoframykoin alebo uniflox. Škoda že nie ste bližšie, lebo uniflox sa mi tu aj povaľuje...
Hnačka sa väčšinou vyrieši odčervením, prípadne antibiotikami. Tiež je to extrémne bežné. Predsa len odstavenie, zmena potravy, v tomto prípade aj stres. Ale hnačky sú tiež niečo, čo má každé druhé a väčšinou ľahko riešiteľné, ale je treba aby sa na to pozrel veterinár.
Bojí sa - to prejde. Potrebuje iba čas, trpezlivosť a láskavú ruku.
A to že málo pije.... no, mačky až tak veľa nepijú a ťažko takto povedať že čo je "málo". Sú to púštne zvieratá a väčšinu vody dostávajú zo stravy. Preto je veľmi dôležité kŕmiť hlavne konzervy a kapsičky. Väčšina mačiek zomrie na odpálené obličky a kŕmenie granúl tomu dopomáha. Trocha by piť určite malo, ale mačky toho zas fakt veľa nenapijú...

A v žiadnom prípade nie kravské mlieko. Mačky nevedia stráviť laktózu a aj typ proteínu, ktoré obsahuje je maximálne nevhodný. Takže ani bezlaktózové neprichádza do úvahy.
Kozie, alebo to mačacie je ok, ale nie je vôbec nutné. Vo veku 5 týždňov už bežne prechádzajú na tuhú stravu a zvieratá sa s tým moc nepiplú tak, ako my ľudia. Už mlieko nepotrebuje, ale neublíži a je to nejakých extra pár živín. Najmenej hodnotné je to, čo bežne predávajú v sekcii s krmením. To je iba taká maškrta pre dospelé mačky, s takmer nulovou hodnotou. Kozie je trochu lepšie. A najlepšie je normálne práškové umelé mlieko pre mačky. A dokonca, mačky sa dajú odchovať normálne na sunare, ak potrebujete niečo hneď a je problém zohnať mačacie.
Ale ak papá tuhú stravu, tak nie je treba vymýšľať s mliekom.

euka210
3. nov 2025

no my mame doma takeho najducha...odhad medzi 1-mes a tuhe ani za svet nechce a uz ho mame cez tyzden. Len mlieko pije.

jessicafacunova92
autor
3. nov 2025
@refly

Takmer každé vonkajšie mača má očné infekcie. To sa rieši najľahšie, stačí už spomenutý oftalmoframykoin alebo uniflox. Škoda že nie ste bližšie, lebo uniflox sa mi tu aj povaľuje...
Hnačka sa väčšinou vyrieši odčervením, prípadne antibiotikami. Tiež je to extrémne bežné. Predsa len odstavenie, zmena potravy, v tomto prípade aj stres. Ale hnačky sú tiež niečo, čo má každé druhé a väčšinou ľahko riešiteľné, ale je treba aby sa na to pozrel veterinár.
Bojí sa - to prejde. Potrebuje iba čas, trpezlivosť a láskavú ruku.
A to že málo pije.... no, mačky až tak veľa nepijú a ťažko takto povedať že čo je "málo". Sú to púštne zvieratá a väčšinu vody dostávajú zo stravy. Preto je veľmi dôležité kŕmiť hlavne konzervy a kapsičky. Väčšina mačiek zomrie na odpálené obličky a kŕmenie granúl tomu dopomáha. Trocha by piť určite malo, ale mačky toho zas fakt veľa nenapijú...

A v žiadnom prípade nie kravské mlieko. Mačky nevedia stráviť laktózu a aj typ proteínu, ktoré obsahuje je maximálne nevhodný. Takže ani bezlaktózové neprichádza do úvahy.
Kozie, alebo to mačacie je ok, ale nie je vôbec nutné. Vo veku 5 týždňov už bežne prechádzajú na tuhú stravu a zvieratá sa s tým moc nepiplú tak, ako my ľudia. Už mlieko nepotrebuje, ale neublíži a je to nejakých extra pár živín. Najmenej hodnotné je to, čo bežne predávajú v sekcii s krmením. To je iba taká maškrta pre dospelé mačky, s takmer nulovou hodnotou. Kozie je trochu lepšie. A najlepšie je normálne práškové umelé mlieko pre mačky. A dokonca, mačky sa dajú odchovať normálne na sunare, ak potrebujete niečo hneď a je problém zohnať mačacie.
Ale ak papá tuhú stravu, tak nie je treba vymýšľať s mliekom.

@refly ďakujem veľmi pekne ale vyzerá že sa adaptoval na nové prostredie , už sa napapal , takže už som menej v strese len ma štve to oko tie kvapky pôjdem zajtra kúpiť a plus snim na vet ,
A keď ma tu hnačku tak môžem mu dať aj tak kapsicku od značky Félix junior ?

refly
3. nov 2025
@jessicafacunova92

@refly ďakujem veľmi pekne ale vyzerá že sa adaptoval na nové prostredie , už sa napapal , takže už som menej v strese len ma štve to oko tie kvapky pôjdem zajtra kúpiť a plus snim na vet ,
A keď ma tu hnačku tak môžem mu dať aj tak kapsicku od značky Félix junior ?

@jessicafacunova92 Tie kvapky sú na predpis, to Vám len tak nepredajú. Veterinári to úplne bežne majú po ruke, takže treba si ich nechať predpísať alebo ísť vetovy. Bez predpisu tiež je celkom ok borová voda (ale treba kúpiť špecificky na výplach oka, tie majú nižšiu koncentráciu), ale neviem zaručiť že to bude dosť silné, aby to vyliečilo. Uniflox by bol určite lepší, ale ak treba niečo hneď, tak aj borová voda urobí službu...

Samozrejme. Kŕmiť ho musíte, bez ohľadu na hnačku. Raritne sa stane že mačky mávajú alergiu na hydinu a môže mať hnačky aj z toho, ale je milión krát pravdepodobnejšie, že to budú červy, alebo zápal čriev. Najlepšie je ak sa budete držať jedného typu krmiva a zatiaľ moc nevymýšľať, keďže zvieratá nesú zmeny krmiva trocha ťažšie a nové by sa malo zvádzať postupne. Môžete mu do toho primiešať aj varené, nesolené natrhané kuracie alebo morčacie. To sa mačkám odporúča, ak majú hnačky.
Odčerviť môžete aj sami, bežne u veta alebo v lekárni kúpite napríklad caniverm. Určite kúpte pastu pre mačiatka a nie tablety. Niekedy to ide ľahko, raz sa mi stalo že som musela odčervovať dlhodobo a použiť viacero značiek x_x
Mne veterinár hovoril že im môžem dať aj smectu na hnačku a aj som skúšala na viac mačatách, ale nevšimla som si žiadny rozdiel. Ak chcete skúsiť, tak určite to neublíži.

aalt
3. nov 2025

Este pozor ci nema blsky, tie lepsie vykynozit cim skor. Co sme nasli partyzdnove maciatko, tak slo hned "do sprchy", blsky z neho len tak vypadavali. Ale bol hned pokoj.

frflos_nespokojny
3. nov 2025

ak ho mate doma, tak mlieko vobec nedoporucujem ( jedine Bezlaktózové mlieko) a na oci je najlepsia ocna masticka a co najskor veterina