Starostlivosť o vodnú korytnačku v zime doma
Prosím, čo s vodou korytnačku v zime. Chovám vodnú korytnačku už 4 rok, má už cez 2 kg. Ma veľké akvarium. Minulý rok som ju nechala ,,driemat,, v chladnejšej, tmavej miestnosti. Teraz je neskutocne nervozna, bucha do skla, žerie normálne. Ja neviem, čo robiť, čo by bolo pre nu najlepšie. Prosím o skúsenosti reálnych chovateľov. Dakujem
Mala som 15 rokov vodnu korytnacku, ostala mi po detoch 🙂. Nikdy som neriesila ci je leto alebo zima, bola stale rovnaka. Az ked prestala zrat, bolo zle. Davala som jej lampu, aby mala viac svetla, ale aktivna bola stale.
@anonym_autor mali sme vodnú korytnačku (písmenkovú) veľmi dlho, nikdy sme neriešili zimovanie - mala stabilnú bytovú teplotu vzduchu aj vody, aj svietenie stále rovnaké.
@anonym_autor mali sme vodnú korytnačku (písmenkovú) veľmi dlho, nikdy sme neriešili zimovanie - mala stabilnú bytovú teplotu vzduchu aj vody, aj svietenie stále rovnaké.
@sissy27 prosím, do akej vysky v akváriu ste mali vodu. Mala tiez nejakú suchu plošinu? Mala v akvarku kamene? O korytnačku sa stará 16 ročná dcéra. Iba sa koli nej hadame. Ona chce, aby bola cela ponorena, aby plavala. Tie kamene sa mi zdajú nevhodné, iba sa do nich zabara.
nie kazda korytnacka musi zimovat, aj ked sa o tom vsade pise. nechaj ju v akvariu, ale trochu zniz teplotu vody, tak na 22–24 °C a skrat svietenie – simuluj miernu zimu. 😀 ak sa po par tyzdnoch sama zacne upokojovat, moze polodriemat, menej zerie, menej sa hybe, je to v pohode. ak je stale aktivna, zerie, bucha do skla, tak proste nezimuje 😀 niektore korytnacky to tak proste maju. 😉
Moja mala ostrovcek, kde bola praveze rada. Urcite by mala mat take miesto. Uz to original akvarim malo plosinu.
@sissy27 prosím, do akej vysky v akváriu ste mali vodu. Mala tiez nejakú suchu plošinu? Mala v akvarku kamene? O korytnačku sa stará 16 ročná dcéra. Iba sa koli nej hadame. Ona chce, aby bola cela ponorena, aby plavala. Tie kamene sa mi zdajú nevhodné, iba sa do nich zabara.
@anonym_autor jasne, ze potrebuje nejake miesto, kam si vylezie a bude v suchu, to nie je ryba aby len plavala 😳 to uz si 16r mohla nieco nastudovat, internet hadam ma.
Vodu sme mali tak do 2/3 akvaria, na dne strk, velky kamen kam si vedela vyliezt. Filter a ohrievac u nas neprezili, vzdy ho rozbila, takze cistenie kazdy tyzden, niekedy sme to robili tak, ze sme ju krmili v druhom akvarku, tak sa rovno aj vyspinila a dali sme ju spat, pomohlo to.
A teda vodna korytnacka sa pri dobrej starostlivosti doziva desiatky rokov a samozrejme rastie, takze akvarko bude treba casom vacsie a vacsie, to asi dcera bude prekvapena.
@anonym_autor ano nasa ma aj plosinu a tam sa chodi pekne vyhrievat pod svetlo
@anonym_autor vodná korytnačka sa cez zimu dáva do piesku, potrebuje sa zahrabat.. a potrebuje tmu. Sama sa ti tam už pýta 🙂

Nemam sice korytnacku, ale vela som o tom citala, hlavne v suvislosti s hadmi, no aj korytnackami. Ak ide o tu najbeznejsiu korytnacku pismenkovu, ta nepotrebuje zimovat. Ale ak chces, tak je tam vela podmienok. Urcite musi byt uplne zdrava a silna. Postupne ju treba menej a menej krmit, az uplne prestat. Nechat ju poriadne vyprazdnit aby v crevach neostal trus a potrava, ktore by zacali hnit. Postupne znizovat denne svetlo a teplo az k teplote cca 15 stupnov. Nakoniec ju treba dat na chladne vlhke miesto, kde bude konstantna teplota cca 6-8 stupnov celzia. Pri hadoch sa odporuca podstielka a listy, aby sa vedeli schovat, ako je to pri korytnacke, to uz neviem. A potom opacny postup pri odzimovani. Najskor zvysovat teplotu, presunut ju do miestosti s 15 stupnami, postupne teplotu zvysovat. Pomalicky zacat krmit.
Ono zazimovanie nie je take jednoduche, chce to cas a miesto. Ja preto svoje zvery nezimujem, lebo nemam na to cas a priestor.
Ak je to ozaj korytnacka pismenkova, ta to v domacich podmienkach nepotrebuje. Zabezpec jej dostatok tepla a svetla a vitaminy, teraz uz je predsa len malo svetla, mozno jej to vadi, chyba. Ak je vsak stale nervozna, mozno by bolo vhodne zajst k veterinarovi.
Ak je to iny druh, tak skus potom cez internet najst poradne pre tvoju konkretnu korytnacku - napr. na FB je vela skupin, kde ti ochotne chovatelia poradia. Drzim palce.