Strava pre kocúra
Ahojte. Zvažujeme , že si z utulku vezmeme kocúra. Čo davate mačkam žrať ? Je dôležite , aby mali kapsičky 3x denne ? Kocura/mačku zvažujeme mať normálne vonku , sme na dedine a chceli by sme taku čo chyta myši proste "dedinsku". Čo som pozerala , tie kapsičky su dosť drahe. Granule ešte ako tak... Ďakujem
@anonym_autor my mame mačku a teda jedáva 2x denne kapsicku väčšinou (konzervy nechce a to už ma 6 rokov). Granule ma vždy v miske a občas si dá hlavne keď jej niečo uškodí alebo tak si dáva aj to. A potom take pamlsky ako plnené vankúšiky alebo tyčinky. Ale teda naša chodi aj von ale asi 2 roky bola len dnu a teda nechytá myši je čisto na tejto strave. Našu varenú vôbec nechce. Naša ma rada značky whiskas, Félix pripadne z Dm-ky. Napríklad tie drahé z chovproduktu vôbec nechce.
Na obidve tvoje otazky uz su tu diskusie
1 https://www.modrykonik.sk/forum/domaci-milacikovia/ako-casto-a-akym-mnozstvom-krmit-kocura/
2 https://www.modrykonik.sk/forum/domaci-milacikovia/ake-znacky-granul-a-kapsiciek-pre-macky-odporucate/
Dobre bude ked aspon prve dni bude krmeny tym, cim bol v utulku. Tam ti budu vediet odporucit vhodne krmivo nikdy dopredu nemozes vediet, ci nebude mat intoleranciu alebo alergiu alebo specialnu vet. dietu.
@anonym_autor moji maju granule, kupujem vačšie balenie 10kg, Purina. A dostavaju čerstve maso. Vychadza to lacnejsie. V tych kapsičkach ani neviem čo je. Mačičky vezmite dve. Bude mu smutno a bude slaby (v pripade subojov medzi mačkami, ak by sa dostal na cudzie mačacie uzemie). Zaklad je vykastrovat, očkovat, odčervovat. Mačke nedavat mlieko.
@anonym_autor Naš kocúr ma pasteku raz ci dvakrát denne, taštičky prestal jest, k tomu denne čerstvé mäso-panenku alebo kuracie a granule ma k dispozícii stále. Tie mu kupujeme s vysokým obsahom mäsa.
Vobec nemusi jest kapsicky. To som ani nikdy nepocula, ze by bola takato "povinnost" 🙂 Kludne moze byt cely zivot na granuliach.
Teraz tu bola taka tema ...
Nie nemusi mat stale kapsicky ani ich nemusi mat vobec. Ale aj ked bude chytat mysi, tak mu nieco dat musis.
Nase maju hlavne granule (Josera) a trocha konzervy (Gourmet). Dostavaju rano a vecer, cez den podla hladu iba granule. Nikedy si daju viac, niekedy vobec. Teraz v lete jedli menej, neviem ci teplom, alebo si chytili. Mysky chytaju, teda aspon nosia. Dnes prsalo, tak dosli sa dnu schovat.
Ku granulam potrebuju viacej vody, tu samozrejme potrebuju aj tak, ale ku granulam viac. Cize stale niekde cista miska s vodou. Najlepsie aj nie hned pri jedle. Aj tak, ked najde mlaku, tak pije z nej 😉
Ludske jedlo nejedia, samozrejme ani mlieko. Na zimu im zvyknem dokupit susene macacie Lactol a vecer dostanu trochu aj to. Surove maso zjedia velmi malo a len trocha. Obcas maju aj nejake maskrty, tie palicky a podobne, ale vyslovene sa za tym netrhaju.
Inac samozrejme ockovat, odcervovat a zvazit kastraciu. U maciciek nezvazovat a rovno dat.
@anonym_autor raz som si chcela adoptovať mačku, a útulky v mojom okolí dávali mačky iba do vnútra nie vonku, tak sme si ,, adoptovali,, jednu túlavú a samozrejme dali vykastrovať očkovať odčerviť. Aby som odpovedala na tvoju otázku, nemusíš furt kapsicky kľudne kúp granule
Mam 2 kocúrov vonkajso-vnútorných . Granule majú stale, kupujeme carnilove pre sterilizovane mačky a kapsicky whiskas obom denne po 2ks. Čiže mesačne to vychádza strava cca 50€ kapsicky + 30€ granule. Čiže nie až tak lacná záležitosť ak im nechceš dávať tesco granule plne obilnín.
Ale skôr ma zaráža že chcete vziať mačku z útulku a kapsicky ti prídu ,,drahé” ….. čo urobíš keď bude mat nejaký problém, čo u vonkajšej mačky je aspoň u nás častý problém - prvá vec na ktorú by mal apelovať samotný útulok je kastracia (30-60€ záleží od veterinára) u nás časté zápaly alebo mechanické poškodenia očí, očkovania, jednému sa jeden čas vytvárala zrazenina v uchu kde každá návšteva (uspatie, nadrezanie, drenáž, čistenie) stala cca 30€ a tých návštev nebolo malo. Takže si treba rozmyslieť či vôbec mačku/kocura potrebujete, resp ste ochotní do neho vrážať peniaze ak to bude potrebné lebo mat mačku nie je len o strave.
Mam 2 kocúrov vonkajso-vnútorných . Granule majú stale, kupujeme carnilove pre sterilizovane mačky a kapsicky whiskas obom denne po 2ks. Čiže mesačne to vychádza strava cca 50€ kapsicky + 30€ granule. Čiže nie až tak lacná záležitosť ak im nechceš dávať tesco granule plne obilnín.
Ale skôr ma zaráža že chcete vziať mačku z útulku a kapsicky ti prídu ,,drahé” ….. čo urobíš keď bude mat nejaký problém, čo u vonkajšej mačky je aspoň u nás častý problém - prvá vec na ktorú by mal apelovať samotný útulok je kastracia (30-60€ záleží od veterinára) u nás časté zápaly alebo mechanické poškodenia očí, očkovania, jednému sa jeden čas vytvárala zrazenina v uchu kde každá návšteva (uspatie, nadrezanie, drenáž, čistenie) stala cca 30€ a tých návštev nebolo malo. Takže si treba rozmyslieť či vôbec mačku/kocura potrebujete, resp ste ochotní do neho vrážať peniaze ak to bude potrebné lebo mat mačku nie je len o strave.
@maddie1711 súhlasím. My sme mačku prijali z von nie z útulku síce. Ale už len každý rok 30€ ockovanie stojí . 100-150€ bola sterilizácia. A potom take tie zranenia co sa stanu- mala asi 3x zapálenú ranu že ju niekto pohrýzol atd. Zatiaľ nič vážne za tých 6 rokov nemala ale tiež by sa z tohto nedostala keby nejdeme k veterinarovi. Čo sme mali pred tam kocúrov tak jeden musel mať aj operáciu a jeden bohužiaľ ochorel na mačacie chlamýdie a z toho sa už ani nedostal aj keď sme stále boli u veterinára.
@maddie1711 súhlasím. My sme mačku prijali z von nie z útulku síce. Ale už len každý rok 30€ ockovanie stojí . 100-150€ bola sterilizácia. A potom take tie zranenia co sa stanu- mala asi 3x zapálenú ranu že ju niekto pohrýzol atd. Zatiaľ nič vážne za tých 6 rokov nemala ale tiež by sa z tohto nedostala keby nejdeme k veterinarovi. Čo sme mali pred tam kocúrov tak jeden musel mať aj operáciu a jeden bohužiaľ ochorel na mačacie chlamýdie a z toho sa už ani nedostal aj keď sme stále boli u veterinára.
@anonym_fb97b5 veď toto, s takými výdavkami pri mačkách neráta nikto, lebo velmi vela ľudí to berie tak, že to nie je jeho starosť keď je mačka vonku
My máme dve mačky, jedna odmieta kapsicky úplne. Má rada len granule a surové mäso. Druhá má rada "kapsicky" ale dostáva jednu za deň lebo pýta len ráno a samozrejme surové mäsko čerstvé neodmietne inak len granule
@anonym_autor ja dávam svojej 2 až 3 krát denne konzervu a potom papá granule počas celého dňa a pri nej je vždy miska čerstvou vodou.Aj mlieko pije nerobí jej zle mám to odsledované.Treba aj toto mokré jedlo spýtaj sa veterinára nie je dobré len čisto granule jesť.Pretože je problém s vykakaním niekedy a môže byť aj dehydratovaná po čase ak nemá vlhké krmivo rozumej kapsička,konzervy.Nemusíš kupovať nejaké exkluzívne ak na naň nemáš.Sú rôzne ceny aj kvalita.Popozeraj na zoohite atd.My sme tiež v dome ale na noc naša spí vnutri.Alebo ju dajte aspoň do nejakej prístavby,kotolne s búdkou na zimu a jeseň.No a čo sa týka myší a inej hávede priprav sa na to že vám ich možno bude nosiť aj dovnútra.Naša to robí či už živé alebo mrtvolky 😁😆 ale už som na ňu vyzrela nepúšťam ju dovnútra ak búcha na klučku na dverách otvorím len takú štrbinku a dovidenia ak má niečo v papulke
@anonym_autor ja dávam svojej 2 až 3 krát denne konzervu a potom papá granule počas celého dňa a pri nej je vždy miska čerstvou vodou.Aj mlieko pije nerobí jej zle mám to odsledované.Treba aj toto mokré jedlo spýtaj sa veterinára nie je dobré len čisto granule jesť.Pretože je problém s vykakaním niekedy a môže byť aj dehydratovaná po čase ak nemá vlhké krmivo rozumej kapsička,konzervy.Nemusíš kupovať nejaké exkluzívne ak na naň nemáš.Sú rôzne ceny aj kvalita.Popozeraj na zoohite atd.My sme tiež v dome ale na noc naša spí vnutri.Alebo ju dajte aspoň do nejakej prístavby,kotolne s búdkou na zimu a jeseň.No a čo sa týka myší a inej hávede priprav sa na to že vám ich možno bude nosiť aj dovnútra.Naša to robí či už živé alebo mrtvolky 😁😆 ale už som na ňu vyzrela nepúšťam ju dovnútra ak búcha na klučku na dverách otvorím len takú štrbinku a dovidenia ak má niečo v papulke
@liusa82 este som nepocul o macke, ktorej nerobilo zle mlieko. Aj si videla jej stolicu?
Radšej túto myšlienku hneď zavrhni, ak riešiš hneď na začiatku cenu krmiva. Ak si myslíš , že ti dajú mačku/ kocúra len tak tak sa mylis. Ak strávill/la nejaký čas v nejakom depozite, je veterinárne ošetrený/ ná tak zrejme budú chcieť nejaký adopcny poplatok ( čo môže byť aj 50-100€ a v podstate tie peniaze použijú na iné mačky ktoré stiahnu z ulice ).. Uvedom si aj fakt, že tie mačky už sú zvyknuté na život v interiéri.. Ak ju mienis hneď vypoklonkovat von ,tak ti dlho tie myši chytať nebude+ nikto ti nezaručí že ich aj chytať bude.. Trápi ťa cena kapsiciek čo vo mne vzbudzuje pocit, že ak ochorie tak ju necháte asi radšej uspať, aby to nebolo príliš drahé, alebo čakať či to prežije alebo nie.
@anonym_autor my dávame kapsičky ale aj premrazene surové hovädzie maso nakrájané na male kúsky
Macku ti na vob z utulku nedaju
@anonym_autor granule friskies su fajn... tasticky delin 1 na 2x, polku ma rano, polku vecer... znacky striedam.
Hlavne je dolezite mat stale cerstvu vodu, macky miluju vodu a ak su na granulach, aj ju potrebuju o to viac.
Co sa tyka stravy, lepsie im robi jest v mensich davkach a castejsie,cize ideal mat tie granule pocas dna v miske a rano a vecer trochu tych tasticiek/ konzerva.
Ak chces lepsie granule, zoohit ma vyborne Concept for life, tie velmi mackam chutia. Ale 3kg stoja 20. Cize su drahsie.
Friskies kupujem v akcii v Bille ked stoja 5e , max.7..cize...
Mali sme macku, co kapsicky nwchcela,ale vacsina maciek ich miluje.
Zachod cistit podla potreby, ideal kazdy den ale da sa aj 1x za 2 dni, ak je vacsi a macke to nevadi. Niektore su haklive a potrebuju cistenie denne.
Macka je celkovo cistotny tvor, ak je zachod spinavu, pojde inde.
A jedlo by nemalo byt blizko zachoda.
@anonym_autor ale ak ti je draho kupit co i len obycajne granule, neber s zviera..je to zivy tvor a dava vela lasky,zasluzi si normalny stravu a nie spoliehat sa,ze si chyti mysi.
Na von z útulku nedostaneš. A ani sa nečudujem, tiež som sa piplala so zachránenými zvieratami, treba to vypiplať, preliečiť, inzerovať, chovať ďalšie zviera, ktoré reálne vôbec nechcem. Ten dlh na veterine sa občas pohybuje v stovkách za každú jednu... čas, peniaze.... niekomu ju dám na von, len aby mi o týždeň alebo o mesiac povedal že ju prešlo auto, alebo roztrhal susedov pes.
A ak je vám veľa kúpiť kapsičku, tak načo vôbec riešite mačku? Sú aj granule, aj keď to absolútne nie je vhodné krmivo pre mačky. Veľké prekvapenie, ale mäsožravec by nemal žiť na kukuričných krekroch. To, že je to suché tiež nie je pre ne vhodné. Väčšina mačiek zdochne na zlyhanie obličiek a práve tie suché granule sú to, čo im k tomu dopomáha.
A veterina? Budete kastrovať, očkovať? Viete čo je felv a fiv? Chcete kocúra... čo budete robiť ak bude mať močové kamene/piesok? To je najčastejší dôvod, prečo končia kocúri na veterine. Ja som mala dvoch a obidvaja to mali. Ako... ja som asi na to mala celkom smolu, ale aj s takýmto niečím treba rátať a zvlášť u kocúrov.
Je vám veľa kúpiť kapsičku, čo urobíte ak ho nájdete zrazeného dychčať na kraji cesty? Ak chcete mačku na von, tak je to viac menej otázka času. Vysolíte pár stoviek, ak nie tisíc na veterinu alebo sa iba budete pozerať ako sa zvíja niekde v jarku?
Sorry, ale kúpiť zvieraťu, ktoré si adoptujem aspoň priemernú stravu a základnú lekársku starostlivosť je absolútne minimum. Máte problém už aj stým prvým bodom. Kúpte si radšej šlopec na myši. Alebo nechajte pri dome nejaké krmivo a nejaká túlavá, ferálna mačka sa možno prikmotrí, bude obsmŕdať okolo a možno aj nejakú myš chytí.
Ale nevyhadzujte mačku z interiéru von a neničte takto prácu ľudí z útulku.
Na von z útulku nedostaneš. A ani sa nečudujem, tiež som sa piplala so zachránenými zvieratami, treba to vypiplať, preliečiť, inzerovať, chovať ďalšie zviera, ktoré reálne vôbec nechcem. Ten dlh na veterine sa občas pohybuje v stovkách za každú jednu... čas, peniaze.... niekomu ju dám na von, len aby mi o týždeň alebo o mesiac povedal že ju prešlo auto, alebo roztrhal susedov pes.
A ak je vám veľa kúpiť kapsičku, tak načo vôbec riešite mačku? Sú aj granule, aj keď to absolútne nie je vhodné krmivo pre mačky. Veľké prekvapenie, ale mäsožravec by nemal žiť na kukuričných krekroch. To, že je to suché tiež nie je pre ne vhodné. Väčšina mačiek zdochne na zlyhanie obličiek a práve tie suché granule sú to, čo im k tomu dopomáha.
A veterina? Budete kastrovať, očkovať? Viete čo je felv a fiv? Chcete kocúra... čo budete robiť ak bude mať močové kamene/piesok? To je najčastejší dôvod, prečo končia kocúri na veterine. Ja som mala dvoch a obidvaja to mali. Ako... ja som asi na to mala celkom smolu, ale aj s takýmto niečím treba rátať a zvlášť u kocúrov.
Je vám veľa kúpiť kapsičku, čo urobíte ak ho nájdete zrazeného dychčať na kraji cesty? Ak chcete mačku na von, tak je to viac menej otázka času. Vysolíte pár stoviek, ak nie tisíc na veterinu alebo sa iba budete pozerať ako sa zvíja niekde v jarku?
Sorry, ale kúpiť zvieraťu, ktoré si adoptujem aspoň priemernú stravu a základnú lekársku starostlivosť je absolútne minimum. Máte problém už aj stým prvým bodom. Kúpte si radšej šlopec na myši. Alebo nechajte pri dome nejaké krmivo a nejaká túlavá, ferálna mačka sa možno prikmotrí, bude obsmŕdať okolo a možno aj nejakú myš chytí.
Ale nevyhadzujte mačku z interiéru von a neničte takto prácu ľudí z útulku.
@anonym_d0cd06 a vidíš v tomto máš pravdu.
Náš kocúr mal "len" zlomenú labku a nechali sme tam 1.000€ len taký fukot. Áno mohol žiť aj so zlomenou ľahkou, zrastlo by sa mu to bez problémov ale prečo nechávať zviera trpieť.
Mam dve macky vonku. Rano maju granule ( to si vyjedaju behom dna) a vecer maju konzervu/ maso. Ak uz teraz riesis cenu krmiva tak kasli na to. Macka potrebuje kvalitne krmivo a nesmie mat iba granule. Macka je obligatny(vylucny) masozravec,v podstate nevie travit sacharidy takze tie lacne granule a konzervy plne obilnin a soje nedokaze spracovat a stupa okrem ineho riziko cukrovky. Druha vec ze macka nepocituje smad.pije velmi malo vody,vacsinou ju ziskava z potravy.macka vylucne na granuliach je vlastne permanetne dehydrovana,preto vela mackam zlyhaju oblicky ( ja v lete ku granuliam davam aj vyvar/ macacie mlieko kvoli prisunu tekutin). Takze ak nemas na taky zaklad ako je strava ani si zviera nezaobstaraj.a to je este kastracia,ockovanie, odcervovanie,ochrana proti vonkajsim parazitom a samozrejme vonkajsis macka ma vacsie riziko ochorenia,urazov atd. Takze treba pocitat aj s pripadnou veterinou

My dávame nášmu granule.