Sú šteniatka naozaj čistokrvné belgické ovčiaky?
Dobrý deň môžem sa opýtať či tieto šteniatka sú čistokrvne belgické ovčiaky ? Lebo chcela by som belgického ovčiaka ale niečo sa mi na nich nezdá takže dúfam že tu je niekto skúsení a pomôže mi ďakujem vám ...Majú 5 týždňov

Čistokrvné šteniatka majú PP tak isto aj rodičia . Cena za šteniatko býva oveľa vyzsia ako šteniatko podobne určitému plemnu . Ak kupuješ čistokrvného psa . Dostaneš knemu jeho rodokmeň . Dostnanes kupnopredajnu zmluvu ( kde môže byt aj napísané či je šteniatko vhodne ďalej do chovu , alebo chs trvá na kastracii psíka )a balíček ( odporúčaní dávku a stravu pre šteniatko ) .zaznam o ockovani a niektoré Chs ponúkajú aj rengen kĺbov taktiež cipovane . Chs stanice ponukaju šteniatka oveľa neskôr ako 5-6 týždňov . Minimálne 9 týždňové .treba hľadať inzerát kde stojí napísané chovna registrovaná stanica ponuka šteniatka ……
Ja som tak strašne vďačná za to, koľko ľudí si konečne uvedomuje problematiku mnoziarni a bezpp zvierat.. vždy ma potešíte ženy , keď otvorím komentáre 🫶🏼🫶🏼
@martul ako príliš mladé? Hádam vedia, komu sa narodili, nie? Ci aj tebe dali rodný list až keď si mala pol roka? To je to isté.
Ak je pes cistokrvny, tam ma PP. Ak ho nema, nie je... a nie je o com diskutovat.
@kavasmliekom Chovateľ zasiela agendu na plemennu knihu až po šiestom týždni šteniatok, keď sa cipuju a očkujú. Väčšina chovateľských staníc spisuje s novým majiteľom zmluvu, kde ma jasne definované, ako dodá PP. Maju tam na to často čas... ja som brala šteniatko z chs keď malo dva mes a ďalšie 2 mes som čakala kým mi prišlo pp.
@domina_153 su tie steniatka z chovnej stanice?
@kavasmliekom vôbec to nie je to isté, keď má rodičov s PP to neznamená že aj šteňa bude.
Keď matka aj otec sú belgický ovčiak.tak šteňatá sú čistokrvne.nemusia mať papier o pôvode.
@martul ja nepíšem, že musí mať PP, ale hádam keď vedia preukázať doklady rodičov, aj ukázať rodičov, kde 5 týždňové šteňa ešte bude chodiť za mamou, tak vidíš či je to vlčiak, či bernardyn, alebo mix všetkých cigánskych psov. A z Gelnice ešte k tomu. Nechcem nikoho uraziť, samozrejme
@janula2511 ako vieš, že otec ktorého ukážu je otec? Ako vieš ci starý rodicia neboli mix belgicaka a nemeckého ovčiaka alebo belgicaka a československeho? Jaj ty sa len tak pozrieš a vidíš celú ich generáciu kto co bol a nepotrebuješ ani pp. Ty si aká skvelá. Čiže keď vyrastas s rodičmi a pozrieš sa na nich tak vieš povedať či sú tvoji alebo ci si adoptovana áno? Len na základe pohľadu 🤣🤣 alebo ako to zistíš ci si ich a ci si Slovenka keď nemáš rodný list a nevieš kto sú tvoji rodicia a kto sú tvoji predkovia ? Sa preber a vytiahni hlavu z piesku.
@kavasmliekom ty si tiež iná macherka keď už 5 tyz šteniatka vieš voľným okom povedať aká je to rasa a co z toho vyrastie 😀 šteniatka týchto plemien sú takmer rovnaké. Keby som ti doniesla napr stena pudla ,Portugalskeho vodného a puliho by som sa pobavila ako by si rozoznala ktorý je napr pudel. A ty si taká odvážna ze pozrieš na 5 tyz stena a vieš ci nieje šmrncnute 👏👏👏
@dada2703 ale ja nechcem vidieť len šteňa, ale rodičov, ich doklady, ich pôvod. Jedine, ze si "požičajú" rodičov a papiere. Vtedy áno, oklamať by ma oklamali. Ale aj v takom prípade chcem zmluvu o kúpe a dodatočne papiere, a nie už 5 týždňové šteňa.
Mne to príde akokeby ich naši spoluobcania z osady predávali 🫣
@kavasmliekom už rozumiem prepáč zle som pochopila.
@dada2703 v pohode 😊
@kavasmliekom vieš síce mam psov s pp ale keďže je to živý tvor ci je s PP ci bez ochorieť môže. Ale keď už si ide kúpiť šteniatko bez PP teda tak aspoň nech si nastuduje na ake dedičné choroby to dane plemeno trpí a aspoň kúpiť od takých ľudí, ktorý aj keď majú rodičov bez PP ale dali urobiť tieto testy. To je to najmenej ved ak niesom čistý mnozak ale tie zvieratká mam rada tak už len kvôli nim im dám urobiť tie testy. Je najľahšie kúpiť si psa bez toho aby vedela ci rodicia niesu prenasaci a keď jej za pol r povedia na klinike ze ma zle nohy a treba operáciu kde vezme 2 až 5 tis eu na operácie? Ja mam psa s pp a bohužiaľ rodicia su testovaný a aj napriek tomu ma nezrastene stavce a kĺby zle a je len otázkou času kedy ochrnie. A to som za prvé dva roky dala do operacii cez 5tis eu. Toto si treba dobre zvážiť..
@dada2703 ja som mala psa s PP a psa bez papierov.a poviem ti nikdy viac psa s PP.
@janula2511 ja zasa taketo rozdiely nerobím ale stále treba myslieť na to,že sú to živé tvory a ani pp nám nezaručí zdravie bohužiaľ príroda je príroda.
@konikfaridah no a teraz keď mi moju sučku nabucha dajme tomu susedov pes(obaja rovnakej rasy) , tak akože tie šteňatá mam utopiť? Radšej ich predat na bazosi za rozumnú cenu.
Ďalšia vec kto sa rozumie do čistokrvných plemien,obzvlášť ovčiakov, by mal vedieť, že nie je až tak dobre mat úplne čistokrvný vrh.
@janula2511 presne tak. To je stará známa vec , že čistokrvné majú viac zdravotné problémy. No nevedomy sa chcú oháňať čistokrvným plemenom.
@sickynickyobsadene predavat ako miesanca typu XXX (NO, boxer a pod) za veterinarne nahrady.
Pointa je, ze niekto predava cistokrvne plemeno za ucelom zisku a pritom sa nejedna o stenata s PP
Belgicky ovciak ma 4 schvalene varianty, a to: Groenendael, Laekenois, Malinois a Tervueren.
Vo veku 5 tyzdnom je z jednej foto nemozne urcit cistokrvnost. Na druhu stranu, odfotit pokope 5 tyzdnove stenata chce velku davku stastia.
Treba sa obratit na majitela suky a poziadat ho o info ohladom zapisu chovu, chovneho paru.
Kazdy inzerat cistokrvnych plemien ale zacina uplne rovnako.
CHS XYZ prijima rezervacie na stenata z vrhu A, B, C, D.... Pocet psov a suciek
Matka XYZ (skusky, zapisne cislo, RTG, Genetika) + foto
Otec XYZ (skusky, zapisne cislo, RTG, Genetika) + foto
Predpokladany datum mozneho odberu stenata a jeho cena (niekedy sa cena neuvadza a chovatel vam ju povie ked sa ozvete mailom alebo telefonicky)
@sickynickyobsadene no neviem, neviem…moja necistokrvna fena (zachránená z mnozky) ma za sebou ablaciu zvukovodu, druhé ucho sa snažíme zachrániť injekciami za 40€/mes, aby neostala komplet hlucha, alergie, srdcovú arytmiu, zlcnik sa jej plní sedimentom… tí, čo sa “oháňajú” papierovými psami, sú väčšinou tí, čo vedia, ako trpia tie nepapierové… a samozrejme , PP nie sú záruka zdravia , ale máš aspoň istotu , že pes nemá vrodené vady… ak aj ma , tak si o tom informovaná… veľa ľudom by som dopriala takého záchranného psa z mnozky … aspoň by videli, čo všetko si pretrpi matka steniatok a aké doživotne následky ma..
@domina_153 keď chceš čistokrnvého belgičáka určite nehadaj nič na bazoši, len podporíš množku a ani nebudeš vedieť čo si prinieseš domov. Za mňa chovateľská stanica Tri Sestry, alebo Betkin dvor a iné overené stanice. No zamyslí sa nad tým, máš na to chovať takéhoto psa? Máš dostatok času a skúsenosti?
@sickynickyobsadene asi taka známa ako blud,že keď pes zozere surové mäso bude napádať ľudí alebo keď fena nebude mať mladé dostane rakovinu.
@martul samozrejme, že šteniatka ešte nebudú mať PP ale rodičia ho mať musia. Ak ho nemajú, tak sú to krížence

@dada2703 však vieš o tom, že každý klub má svoje podmienky? Napr. slovenský klub border kólii môže mať fena vrh max. 1x ročne (zdroj: chovateľský poriadok, článok 6)... Nerozširuj nepravdy. Nehovoriac o tom, že ani to seriózna chovateľská stanica nerobí. A narozdiel od bpp si môžem overiť ako často chovateľ na jednej fene odchová vrh a rozhodnúť sa, či stanicu ktorá ide na maximum povolených vrhov podporím alebo nie.