Vyber prívetivého psíka pre deti na dvor
Ahojte,
zvažujeme kúpu psíka. Vedeli by ste mi poradiť drobnú rasu, ktorá je priateľská k deťom? Psík by bol vonku na dvore.
@ukgirls uplny suhlas
Ako si vychovas tak budes mat. My mame Weimara, a je to gaucove zlaticko ❤️
@dobryden Nezvládnuť to môže hocikto, aj ten čo deti nemá. No o Boc-kách by som moc nepovedala že sú priateľské, môjho psa už neraz napadli 😄 Stále tu spomínaš čo chce autorka, ale nikde nevidím že jej píšem aby si hneď kúpila staforda. Tak napr jazvečík sa šľachtil na polovky a boc na pasenie, čo si nemyslím že by autorka robila ( keď už ideme hovoriť na čo sa pes šlachitil)
@ssimusska Moze ho hocikto nezvladnut-citujem Ta,teda pises ze to je idealne k detom ked je s nim vela roboty,zaujimave.Ako potom by sa ten pes choval ak by namiesto gauca bol na dvore a mal by minimum aktivít,kedze vatsina rodin ma ine povinosti ako venovanie sa psovi tych 5h denne.Taky jazvečík ak ho nezvládnem je mensia sanca zeby ublížil tak ako ten nezvládnuteľný staford.
@dobryden poznám aj stafordov čo sú na dvore a sú vychovaný. Vieš ono keď si kúpiš psa aa musíš oňho aj starať, nie len ho vyhodiť na dvor a nechať ho tam celý život. Keď nemajú čas na výchovu psa a následné dennodenné venovanie sa mu, nech potom ani nerozmýšľajú nad kúpou. Ale ako vidím, pre ten šnúre vždy len zlý a zlý staford, nik iný.
@dobryden k deťom na záhradu bez pravidelného výcviku, prechádziek a socializácie žiadny 🙂 autorka ani nenapisala, či má nejaké skúsenosti so psom, ako chodia do práce ( po materskej napr. Keby je náhodou na nej to tiež neviem) atd. Chýba toho dosť, takže pri tejto otázke akú položila poviem že neviem.
okrem povahovych vlastnosti plemena (ano urcite ziadne "ostre" nie su najlepisa volba), je dolezita vychova... bez nej, alebo psik s nejakym traumami = vzdy moze byt problem.
ak si clovek zaobstara steniatko a nezanedba vychovu, vycvik, socializaciu tak na rezim rodiny sa nauci, ci uz to budu gaucaci, alebo aktivini sportovci. Hlavne nech mu je dobre :D
Mali sme staforda a ta teda deti a aj dospelych milovala a aj oni ju. Mala si z neho robila konika 😁 nikdy im nic neurobila. Vedela kde je autorita co si moze dovolit a co nie. Teraz im strasne chyba a mala za nim plakava 😭 ak by bol niekedy dalsi psik znova isto staford 👍
Moja kolegyna mala kedysi davno Rigdgebecka.....neviem to spravne napisat. 🙂Taky dobry a mudry pes to bol. Mala vtedy 3 deti.
Zlatý retriever, border kólia sú skvele rodinne psy. Akurát sú veľmi hravé, potrebujú milionkrat hodiť loptičku, vychádzky, pozornost, to moc niesu psi co dokážu žiť na dvore same bez spoločnosti celu zimu .
Tak isto labrador super, len kým je mlady, šteňa vie poriadne rozryt záhradu a popresadzat stromčeky…
S tých rodinných možno ešte bernsky salašnícky pes, len to už je riadny macko
Ostatne plemena co sa tu spomínali tiez, ale treba si naozaj zvazit co viete psovy ponúknuť, viete ake ma dane plemeno nevýhody a ako s tým pracovať ..
Stafordy deti milujú, ale s ostatnými psami na prechádzke môžu mať konflikty ked niesu dostatočne socializovane, tak isto kratšia srsť v zime by mal byt dnu. Vlčiak tiez super, ale je to strážny pes, s tým treba rátať, pokiaľ si neskúsený majitelia zadovážia dominantného samca nemusí to dopadnúť dobre. Stavače - vyzla, weimar ideálne rodinne psy ale hyperaktivne, lovia všetko, zdrhaju z dvora, husky to iste..
Jazvečici sú tvrdé palice s nimi treba vedieť
Kokrspaniely sú milé psíky, ani veľké ani malé aj ked tak isto poľovný pes tak to ma svoje špecifiká
@lujza123 a k stavacom - vyzly, weimary, dalmantinci, ze potrebuju aspon 2 hodiny aktivnej aktivity denne (nie pasivnej), su to tzv.zipsove psy, co dlhsi cas osamote doslova trpia a pretrpia. Najradsej by sa zipsovali o nohu majitela.
A hrabu, behaju hore dole dokruhu a dookola.
Aktivne doscihove kone.
@belllinka stafordy sú dosť teritoriálne a nie moc priateľské k iným psom, preto je u nich dôležitá socializácia. Len ked si psa zaobstará človek co ma v péčku tak to môže dopadnúť zle. Ale agresívnych je vela psov, no u kotníkarov to nikto nerieši a tie následky niesu tak zle ako u silných stafordov ktorý majú ten stisk čeľuste riadny ..
Ale samotné plemeno v dobrých rukách je vynikajúci rodinný pes
@opica_skorica viem 🙂 mame stavača, ten musi mat hodinovú vychádzku behom kazdy deň, ináč je neznesiteľný Ale k deťom, ľudom je zlatíčko.
A presne ako píšeš, to nieje typ psa co dokáže byt sam cele dni na dvore. Celkovo tých plemien vylozene na dvor co tam budú spokojný osamote až tak moc nieje
Podľa mňa chciet psa k deťom nestačí, fakt sa treba pri hľadaní vhodného plemena zamyslieť aj nad inými vecami. O psa sa budú starať a mať zodpovednosť predovšetkým dospely tak by mali vyberať podľa svojich možnosti, štýlu života
@lujza123 presne👍👍👍👍👍
@ssimusska ja nemám stredoveké názory, to sú fakty. Samozrejme, že môže byť dobrý rodinný pes, ale je tam to niekoľko krát ALE. Ale musí mať skúseného majiteľa, ALE musí byť dobre vycvičený, ALE musí mať každý deň dostatok pohybu a práce, ALE, ALE ALE... a keď mu prepne, tak následky sú podstatne horšie, ako keď prepne nejakému zmetákovi.
Australsky ovciak, je psia pestúnka a o deti na dvore sa stará ako o svoje ovce ❤...stanica odkial sme brali my aktualne aj ma volne steniatka.
@ssimusska Tieto bojové plemená majú 2 základné problémy:
1/ Musia byť vedené skúseným chovateľom (to ovplyvniť vieme)
2/ Nevieme akú povahu bude mať v budúcnosti (to ovplyvniť nevieme)
A čo ak bude mať ten staford zlú povahu s ktorou nič neurobíš? To dáš preč psa alebo budeš tŕpnuť kedy niečo urobí? Ja mám stredného špica (pôvodne mal byť skôr malý) od jeho dvoch mesiacov. Veľmi priateľský pes k deťom, vedome by im neublížila. Ale je aj veľmi živá a hravá. Pri hre častokrát keď ju decká rozšantia kusne. Aj mňa sem tam cvakne. Síce nie takou silou ako keď jej hodím kosť, ale príjemné to nie je. A to je pomerne malý psík ktorého mám pomerne dobre zvládnutého. Si neviem predstaviť, že by mňa alebo moje deti takto kusol nejaký bojový pes. Ani nemusí chcieť, ale následky pre malé deti môžu byť fatálne

Zalezi co tomu psíkovi viete ponuknut. Velke plemena treba cvicit a bravat von aby boli spokojne. Isla by som na Vasom mieste do menšieho plemena. Ak vam nezalezi na plemene, chodievajte do utulku venčiť a tam uvidite, ci vam nejaky psik prirastie k srdiečku a ako reaguje na deti. Tak aspon nebudete kupovat macku vo vreci.