icon

Ženy v mužskej energii: Ako sa vrátiť k ženskosti?

21. apr 2024

Akurat som dopocuvala jeden zaujimavy podcast, kde sa rozoberalu zeny v muzskej energii a muzi zas v zenskej. Je to neskutocna pravda. Sama som bola mininalne 10 rokov muzskej energii. Mala som to z detstva, kde otec podvadzal mamu, tak som si zaumienila, ze ku mne sa muzi takto sprsvat nebudu. A kupodivu som stretavala samych slabochov, nie muzov. Kamosky naokolo niekedy nepohli ani prstom a tie vedeli zbalit na pekne reci tych chlapov a okolo mna sa vzdy motali umrncani muzi, ktorých som musela ja viest. Ziadna opora...samozrejme to bolo aj tam ze ja som bola trn general a muz sa len viezol. Po rozvode s prvym mužom som sa zacala zamyslat, ze cim to je, ze preco ti muzi s testosteronom nepritahujem:D na terapiach som prisla na to, ze cim to bolo. Trvalo mi asi 6 rokov, kym som sa dostala opat do svojej zenskej role a konecne mam uz 7 rokov vedla seba silneho a milujuceho muza, pri ktorom sa citim ako kralovna. Aj tu na fore velakrat vidim zeny v mojom starom JA. Opovrhujuce muzmi, velmi dominantne, miesto milujuceho manzela si svojim velitelskym pristupom vychovavaju druheho syna a nie manžela. Chcem tymto príspevkom poukazat, ze sila zeny nespociva v tom, ze aka je samostatna, silna, dominantna, ale skor je v zenskej laskavosti. Tym vieme pohnut muzmi, nie nasou sebestacnoztou.

lovely_place
22. apr 2024

Odporucala by som si podcast s vojtkom aj realne vypocut,ak ho udavame ako zdroj.takisto odporucam aj jeho podcasty a knihy,pre vsetkych tu na obohatenie😊 on praveze tuto muzsko zensku energiu vobec neobhajuje a berie ju ako konstrukt spolocnosti/vychovy.treba aj citat/pocuvat s porozumenim 🤷‍♀️ rozumiem autorka,co tym chces povedat,chapem aj odporcov,nejdem proti nazoru nikoho tu.zapracovat na sebe by sme mohli asi vsetci,tam sa myslim zhodneme 😊ale vojtka si musim zastat,dost mi zmenil pohlad na vztahy,ludi a to ako vztahy “maju” vyzerat (mozu) 😊

naneta258
22. apr 2024

@tululu plne súhlasím 👏👏👏

zmrzlinka2021
22. apr 2024

@lovely_place Aky ma on podcast?

zltalienka
22. apr 2024

@tululu sama si do toho zoznamu úloh zahrnula "emancipovanom vztahu k partnerovi s rovnocennou delbou uloh ".... takže dnešná žena v partnerskom vzťahu nemá všetko riešiť sama, ale majú si tie úlohy podeliť. PODELIŤ.
Za mňa je žena sprostá keď robí všetky úlohy a chlapovi nič neostane na riešenie. A keď to robí dokonca dobrovoľne, lebo musí byť "najlepšia", tak to je 2x taká sprostá.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
zltalienka
22. apr 2024

@tululu ako tak rozmýšľam nad "očakávaniami spoločnosti", ktoré si napísala.... aký má byť vlastne "dnešný muž"? Čo ma vlastne vo vzťahu/v rodine riešiť okrem poskytnutia genetického materiálu na potomstvo a podieľania sa na financovaní domácnosti? Už nič? To stačí?

wolf_
Autor odpoveď zmazal
aurora33
22. apr 2024

@zltalienka absolútne s tebou suhlasim. Ja som ambiciózna, emancipovana, sebestačná, ale nie som natoľko sprostá, aby som riešila všetko sama. Ved na to sme predsa dvaja. Takže pipajuci Edupage, rozbité kolena, či rozhovory s deťmi riesi aj môj muž. Nie som robot.

tululu
Autor odpoveď zmazal
thoughtfulweirdo
22. apr 2024

Tak som si to celé pri obednej káve prečítala a teda mám šťastie, že k sebe nechcem dominantného partnera 😅
Ale seriózne, toto nie sú žiadne energie, toto sú tie skutočné "dženderové ideológie".

tululu
22. apr 2024

@zltalienka Ano, ulohy si maju podelit, samozrejme. Ale casto sa tu sklonuje, ze zena by mala vediet zvladnut vsetko aj sama,vsak? Je tu xy tem,kedy sa opakuje,ze zena ma mat tolko deti, tolko vydavkov a taky zivotny styl, aky by vedela zabezpecit sebe a detom aj sama,pretoze je inak financne a teda aj fyzicky zavisla na manzelovi. Preto som pouzila ten rozpor,lebo to rozpor je.

tululu
22. apr 2024

Ale inak pri kave som uvazovala nad takou hypotezou, 😀 ak sa chce niekomu uvazovat o nesmrtelnosti chrusta so mnou 🙂
Predstavme si 2 opustene ostrovy. Na jednom zije 100 muzov, od narodenia ziju na tom ostrove,nepoznaju ziadne "dzendrove" stereotypy a ani poziadavky spolocnosti. Na druhom opustenom ostrove je za podobnych podmienok 100 zien. Myslite si,ze by obe ostrovne skupiny mali rovnaku dynamiku? Ak by sme mali 20 takychto ostrovov, spolocenstva by fungovali uplne nahodne alebo by mali urcite podobnosti v rieseni problemov a usporiadani, hierarchii?

zltalienka
22. apr 2024

@tululu tak to sú tie ženy, čo presne tak fungujú, že ony musia všetko samé....je to len vzorka žien, ale určite nie väčšina.
Mňa by skôr zaujímalo ako sa má "kráľovná" pri tom "silnom a dominantnom" mužovi. Či je jej úloha podobná ako úloha muža pri "silnej" žene, teda len porodiť potomstvo a finančne sa podieľať na domácnosti (ak chodí do práce) a muž doma rieši varenie, pranie, upratovanie, nakupovanie, servis okolo bytu/domu, auta, iného majetku, servis okolo detí, učenie s deťmi, krúžky, lekárov, očr.....

zltalienka
22. apr 2024

@tululu tie 2 opustené ostrovy...keďže mám 3 chlapcov.. chlapi by sa vzájomne fyzicky napádali a súperili medzi sebou...a keďže by rýchlo prišli na to, že sa nemôžu navzájom pozabíjať, tak by si vymysleli aktivity na vybitie toľkej fyzickej energie, čo v sebe majú.
Ženy... netuším....

viestta
22. apr 2024

@zltalienka zeny by miesto fyzickej sily by pouzili silu slova a divocina by to bola rovnaka ako na tom muzskom ostrove. Hierarchia stada by sa prejavila na jednom aj druhom, akurat zeny by sa po veceroch ohovarali a muzi by mozno zistili, ze da sa skvasit kokosove mlieko a potom by ho v druznej spolupraci popijali a potom by boli vsetci kamarati

tululu
22. apr 2024

@zltalienka Neviem, ja tu muzsku a zensku silu chapem inak. Vobec to nesuvisi s tym,kto doma perie a kto viac zaraba. Ja konkretne absolutne nie som prototyp krehkej neznej zeny, bez problemov vezmem synov opekat hlboko do lesa,tam sa ucia rubat,pilit,sekat, liezt a prideme zadymeny a zaspineny ako traja zalesaci, pricom mojho muza nic z toho nelaka a aj tak to nic nehovorino tom, ci som ja zenska a on muzsky. To sa prejavuje v situaciach, ked je potrebne posunut misku vah bud na pevnejsiu, logickejsiu manzelovu stranu alebo tu moju, empatickejsiu a sucitnejsiu. A to neznamena,ze moj muz nie je empaticky,pozor, to su stereotypy, ale z mojho pohladu maju naozaj muzske a zenske riesenia a nazory uplne inu dynamiku.A naozaj nevidim, preco by to malo byt zle, ak je to komplementarne? Verim,ze su aj ine verzie reality ako totalitny patriarchat, ultra feministicke extremy alebo bezpohlavny mismas.

zltalienka
22. apr 2024

@tululu aj teraz si použila stereotyp... mužská logickejšia stránka.
Písala som niekde, že ak sa dvaja dopĺňajú, že je to zle?
Mne je v princípe úplne jedno kto si ako žije...len tuná autorka sa pasovala do role, že objavila pravdu pravdúcu, pričom je to len jedna z mnohých teórií, ktorá celkom statočne pokuľháva.

viestta
22. apr 2024

@tululu u nas som na logiku a techniku ja. Mam sa teraz hodit z mosta len preto, ze nie som emotivna nezna kvetinka?

lenkasarka
22. apr 2024

@viestta neblázni bez teba by tu bola nuda.

tululu
22. apr 2024

@viestta a kolko zien prosim ta poznas, ktore su technickejsie a logickejsie ako ich partneri? lebo ja ovela menej, aj ked ano,poznam zopar. a netusim, co je na tom pohorsujuce alebo co to dokazuje/vyvracia.
@zltalienka pozri, toto nie je stereotyp, geneticky a biologicky je muzsky a zensky mozog inak formovany rozdielnym hormonalnym profilom. su ludia, ktori to maju takto vo vacsej ci mensej miere, ale asi sa bavime o statickej vacsine, ci o tych vynimkach?

viestta
22. apr 2024

@tululu prinajmensom to vyvracia tie gender stereotypy, ktore su predmetom celej tejto diskusie. Proste treba niekoho niekde zaskatulkovat a musi sa spravat podla toho co ma v medzinozi, bez ohladu na to aka je osobnost, na co ma vlohy, co ho bavi... Nema vybocovat...

zltalienka
22. apr 2024

@tululu ja Ti neviem... neštudovala som medicínu a ani nič príbuzné, aby som sa k tomu vedela vyjadriť.
Ale netuším čo to má s tým, čo tu rieši autorka. Keďže ona sa vyjadrila, že byť silnou ženou, ktorá sama chce vyriešiť úplne všetko, lebo ona musí byť najlepšia, lebo musí mať všetko pod kontrolou je MUŽSKÁ energia. S čím nesúhlasím. Muži sa takto nesprávajú (teda nie štatistická väčšina, iste sa nájdu aj takí jedinci). Normálni ľudia sa takto nesprávajú. Toto nie je o mužskej či ženskej energii, toto je o tom, že daná osoba nevie spolupracovať a tým pádom nevie tvoriť zdravý, normálny partnerský vzťah. Ak by sme vzali takto opisaneho "silného" muža, tak ten nebude mať svoju partnerku za kráľovnú, ale za nesvojprávnu bytosť, ktorá nebude mať ani prístup k peniazom, lebo však on vie najlepšie, čo treba kúpiť a za slúžku, ktorej bude nadávať, že nič nerobí dostatočne dobre.
Vadí mi to, že negatívne vlastnosti ženy sa v tejto teórii opísali ako MUŽSKÁ energia. Nie je to mužská energia, je to negatívna vlastnosť. A bude rovnako vadiť u muža aj u ženy.

scorpionflower1
22. apr 2024

@zmrzlinka2021 v nasej spolocnosti sa ovela zhovievavejsie vnima, ked dominantny a panovacny muz ako ked ma tieto vlastnosti zena.

neviditelnypes
24. apr 2024

Zaujímavá téma, prečítané všetko (linky som ale neštudoval), @wolf_ dobrý postreh o zaradení do témy "Domáci miláčikovia". 🙂 A @tululu spýtal som sa umelej inteligencie:

Ja: "Ahoj Bingy. Predstavme si ostrov, kde od narodenia žije 100 chlapov (nechajme bokom ako sa tam ocitli). Na inom ostrove podobne žije 100 žien. Ako myslíš, že by to na tých ostrovoch fungovalo, asi nie rovnako?"

Copilot: "Ahoj! Na týchto dvoch ostrovoch by mohli existovať zaujímavé rozdiely. Predstavme si, že na prvom ostrove, kde žijú iba chlapi, by sa mohli vytvoriť spoločenstvá založené na spolupráci a súdržnosti. Chlapi by sa mohli špecializovať na rôzne úlohy, ako napríklad lov, stavbu prístreškov alebo obranu. Ich spoločenstvo by mohlo byť zamerané na efektivitu a praktickosť.

Na druhom ostrove, kde žijú iba ženy, by sa mohli vytvoriť iné spoločenstvá. Ženy by mohli klásť väčší dôraz na komunikáciu, vzťahy a spoluprácu. Ich spoločenstvo by mohlo byť viac emocionálne a zamerané na podporu a starostlivosť o seba navzájom.

Samozrejme, toto je len teoretický scenár. V skutočnosti by na oboch ostrovoch existovali rôzne faktory, ktoré by ovplyvňovali ich fungovanie. Napríklad kultúra, tradície, prírodné zdroje a individuálne osobnosti by vytvárali jedinečné dynamiky na každom ostrove. Každopádne, je to zaujímavá myšlienka na zamyslenie! 😊"

Ja dodám že chlapi by asi nešťastných novorodencov kŕmili zemiakovými lupienkami a pivom, pretože určite by medzi prvými úspechmi bolo ich vymyslieť. 🙂 A trochu mi to pripomenulo známu tému o treste za zobratie banánu pre opice a postupné vymenenie ich všetkých, až na konci žiadna banán neskúsi zobrať hoci nikdy nezažila čo sa stane (skrátene).

tululu
24. apr 2024

@zltalienka S tymto suhlasim, ide mi iba o to, aby sme sa nedemonizovali muzske a zenske odlisnosti. Byt rovnocenni neznamena byt rovnaki.
@neviditelnypes Zaujimavy napad, hodit to Bingovi 🙂 V kazdom pripade, ja by som najradsej zila na zmiesanom ostrove.Alebo opustenom. Podla nalady.

zltalienka
24. apr 2024

@tululu samozrejme že muži a ženy nie sú rovnakí. Mám synov a najmladšiu dcérku a tie rozdiely (nielen fyziologické) sú zjavné od útleho detstva. Aj keď aj dcérka sa hrá s autíčkami a legom a nemá problém sa s bratmi klbčiť. Ale ona keď si chce udobriť ocka, tak sa usmeje, zavlní, zatočí s vlasmi...chlapcov by toto teda určite nenapadlo.

ciernysokol
8. máj 2024

@la_dolce_vita
No, by si sa cudovala, kolko chlapov u nas vo firme bolo hotovych z videa, kde soferovala sexi traktoristka. Vsetci. Ale nasa sexi sekretarka ich uz az tak nezaujima.

ciernysokol
8. máj 2024

@ autorka
Mam jednu kamaratku. Nie je modelka, nie je vobec jemna, nežná. Je samostatna, sikovna, inteligentna. Ale to su aj ine. Do tejto je zalubena (alebo sa im paci) pomaly polka ich useku, pretoze je velmi ziva ,casto sa smeje (dokonca obcas nezensky rehoce), je uprimna, jednoducho, ide z nej zivot. Tak ako mi to vysvetlis?

mladena
9. máj 2024

veľmi zaujímavá téma, dostala som sa k nej až teraz keď to tu niekto spomenul, chcem povedať že je to pravda a mne pochopenie tohto princípu priam zmenilo život.... a chcem povedať že práve na tejto stránke vidím často ženy, ktoré si myslia, že sú sebavedomé a asertívne, ale pritom sú v mužskej energii 🙂 🙂 🙂 ale to je aj vinou spoločnosti, minule som narazila na youtube na rozhovor slováka s iným slovákom, ktorý mal myslím priateľku z filipín a boli tuším niekde v thajsku, ktorá si tam len spokojne plávala s kvetom vo vlasoch a ten chlap očarený si veľmi pochvaloval, že tie ženy sú iné ako u nás, že sú ženské 🙂 a tak ako sa stráca ženskosť vytráca sa aj mužnosť. Opakujem zaujímava téma.