Zomrelo nám mláďatko morčiatka
Dobrý deň zakladam túto diskusiu s neuveriteľne boľavým srdcom .Máme morčiatko a bolo mu samému smutno tak sme mu priniesli z čoho produktu kamaráta ,5 krát som sa pýtala predavačky či je chlapec 5 krát odpovedala áno.Nakoniec to bola samica ktorá porodila,s tým že sme to išli ihneď oznámiť a samozrejme povedali že ju zoberú naspäť ale musíme počkať kým dokoji,lenže my sme si ju už obľúbili aj malé ,tak sme sa rozhodli že si ich necháme a dievčatko dáme vykastrovany.Dnes to boli tri týždne ,ešte ráno sedel pod mamou , pravdepodobne ho kojila a o pár hodín už ležal stihnuty a zasipany pilinami.Velmi nás to zobralo veľmi sme plakali ,jedol ,ponechával si po klietke ,ešte vyjedal ovocie a zeleninu,prevažne jedol len ovocie a zeleninu máme a ockovi ,a ešte seno. Čo sa mu mohlo stať ? Prečo tak od zrazu zomrel ? Je možné že mama ešte bola mladá a skoro ho mala ale mala už rok ,včera jedol paradajku a odvtedy bol ešte kojeni
@jessi288 To je mi ľúto 🥺 Nam takto z neznámych príčin tiež umrel sýrsky škrečok ani sme nevedeli ze bola kotna keď sme ju kupovali až jedného dňa sme jej šli so synom vymeniť postieľku a malý mi hovorí ze tam má akúsi malú bábiku a keď mi ju ukázal bolo to mŕtve miminko malinké a ružové. Ale muselo sa asi mŕtve narodiť alebo neviem. A teraz tiež už máme morciatko mala 2 mesiace keď sme ju kupovali a čoskoro bude mať 3 rôčky😊a predtým sme mali tiež chlapca a už bol veľký keď sme kupovali a po 4 mesiacoch nám z ničoho nič zomrel...
@jessi288 chápem tvoju bolesť, ale ono je veľmi nebezpecne upínať sa emočne na zvieratá, pri nich musíš počítať, že nie sú tu navždy a veľmi pravdepodobne každé domáce zviera mnohonásobne prežiješ. Teraz plačeš za niekoľko týždňovým morčaťom, ako veľmi by si plakala za svojim obľúbeným psom keby ti zomrel po 15 rokoch?
Bohuzial taketo zvieratka hocikedy uhynaju z neznamych pricin. Ak chcete chovat zvierata, musite s tym pocitat a nebrat to k srdcu. Prvy pripad clovek zvycajne preziva intenzivnejsie, potom sa na to da zvyknut... v opacnom pripade chov zvierat nie je pre vas.
Plati to aj pre hopodarske zvierata ako sliepky, prepelice, kraliky...
Ak to bola samica identifikovana ako samec, teda chovana spolu so samcami, mohli ste ju kupovat kludne uz kotnu, je to relativne caste. Mohlo tam byt pribuzenstvo medzi rodicmi a z toho vyplyvajuce geneticke poruchy. Uz to nezistis.

@jessi288 u morčiatok v takom veku býva najčastejšou príčinou náhleho úhynu tráviaci problém. Aj keď ešte cicajú mlieko, v troch týždňoch už potrebujú veľa sena, ktoré udržuje trávenie v chode. Ak viac jedol ovocie a zeleninu, mohlo mu to spôsobiť hnačku alebo zastavenie čriev a to je, žiaľ, u morčiat často veľmi rýchlo smrteľné. Niekedy môže ísť aj o vrodenú vadu, ktorú navonok nevidno. Nebola to vaša vina, dali ste mu všetko, čo ste vedeli.. je mi to ľúto