Zotavovanie psíka po operácii kolena: Skúsenosti a rady
Ahojte je tu niekto komu operovali psika na roztrhnuty väz kolena ? Operacia prebehla v stredu vo veterinarnej klinike zevraj bez komplikacii. Chodime momentalne snou na injekcie ATB v pondelok dostane poslednu. Potom za 2 tyzdne na vybratie stehov. Som znepokojena psik je odvtedy bez nalady netesi sa jest to je. Pytala som sa na toto veterinara zevraj ju to este boli. Psik este chodi stale na 3 nohach aj teraz sa trase. Len sa na nazor pytam som znepokojena.
@colsami ja neviem,myslím,že každá jedna rana po operácii si vyžaduje lieky proti bolesti,tobôž taká,ako si sama opísala ,veľká operácia. Nie vždy a nie každému veterinárovi sa dá veriť. Lebo som reálne nepočula ešte,že by niečo živé ,nemalo bolesti po takomto zákroku. Takže tým,že sa autorka bude informovať,nie si vydupavat lieky proti bolesti,nič nestratí. Ja si myslím,že naopak organizmus,ktorý trpí sa tazsie zotavuje. A tento psík sa majiteľke nezdal a myslím,že oprávnené. Je to starý psík,o to horšie a nikto mi nenahovori,že nemá bolesti. Alebo,že ho tie bolesti nejako liečia.
@csipcsip000 neviem ci ti pomozem, ale pred par mesiacmi aj mojej fene operovali nohu, ale iný problém mala, nie tak vážny, no a ona nechcela piť.. a našťastie po celom dni trápenia ma napadlo, že ja som jej dala úplne inú misku než na akú je zvyknutá. Je zvyknutá na kybel a ja som jej dala plytku misku, aby sa nemusela namáhať vstávať ku kyblu l🙈🤣 takaaa blbosť. Ako náhle som dala zase kybel tak pila. Misky sa ani nedotkla. Je to maličkosť, ale možno niekomu to pomoze 🙂
Ahoj, nasmu psovi operovali krizovy vaz kolena TTA formou. Rano ho prijali, doobeda zoperovali a poobede uz mohol ist domov. Dostal domov lieky tusim na 5dni co boli ATB a na bolest. Celu noc sa triasol a tak jemne knucal a pritom on je fakt silny pes, bull ale tiez ho to bolelo. No na druhy den ako sa isiel vencit tak zacal nozku pouzivat a na nu dostupavat co sme vobec necakali a bolo to fakt super lebo ju pomalicky rozhybal co nam aj doktor hovoril ze by mal na nu hned zacat stupat. Lenze nas mal 2roky ked ho operovali. Teraz bude mat 5 a uplne bez problemov. Je taky isty ako aj predtym ze ani nie je poriadne vidno jazvu. Perfeltne sa zahojil ale trvalo to 3mesiace. Musel mat kludovy rezim a vencenie na voditku. Neboj bude aj tvoj v poriadku ale kazdy psik sa hoji inak. Ak papa konzervy tak jej ich daj aby nieco v sebe mala ale urcite nie mlieko lebo moze mat hnacky a problem s travenim. Vydrzte to a bude dobre 😊
@maciatkolulu zajtra ideme na injekciu k veterinarovi budem sa pytat na lieky proti bolesti ale ani na klinike nam nic neodporucili
@miselka007 moja neknuci ani prvu noc po operacii neknucala ..moja je uz 4 dni po operacii nožku absolutne nepouziva ani na nu nestupa veterinar povedal ze takto moze byt aj 10 dni ...mlieko uz nebudem davat bol do zufaly pokus do nej dostat tekutinu ...papat papá len to pitie ved bude dehydrovana
Inak operacia trvala hodinu este v ten den som ju priniesla domov nebola hospitalizovana
@csipcsip000 naša bola cca 3 týždne do zadu sterilizovana a tiež vravel veterinár že môže byt 1-2 dni ubolena, uknucana… No naša bola “ina” skoro 10-12 dni… smutná, uknucana, nervózna (ničila nám veci), no cudzí pes… po tých 2 týždňoch sa to znormalizovalo… Podľa mna má pes ešte pozostatok z operácie, do toho tabletky a aj “iný rezim” ako mal do teraz.. Bude dobre uvidis 🙂
@zzuunnaa dufam ze ano chcem naspät mojho veseleho psika
@maciatkolulu neviem ako inak Ti to mam vysvetlit, nez to co som jasne a logicky popisala k tym liekom, musi pochopit kazdy. To co pises je Tvoje laicke hladisko, ok v poriadku ked si to tak vykladas, ale nevies ako to funguje do detailov a co autorkin pes naozaj dostal alebo nie. A mozes si byt ista ze ziaden veterinar ho nenecha trapit sa, AK by nejake lieky potreboval a naozaj nedostal 🙄 Tymto stylom iba vzbudzujes v autorke strach a nedoveru. Ma pri sebe odbornikov takze urcite treba pocuvat v prvom rade tych, nez poradkyne na fore, ktore psa nevideli, neoperovali a NEVEDIA co pes realne dostal a ako sa naozaj sprava.
Navyse sa k tomu nebudem vyjadrovat kedze vacsina majitelov ani nevie ze pes aj proti bolesti nieco dostal, ci uz v depotnej forme alebo davaju injekcne, majitelia su popleteni a v strese takze riadne nepocuvaju ked sa im vysvetluje (normalka), bezne ani nevedia co a ci su atb alebo nsaid, takze podla tychto nekompletnych info od majitelky veterinara nesud.
A veterinar co robi rpsv operacie nie je nijaky "dedinsky vakcinovac", takze ako hovorim, plne by som mu doverovala v menezmente pacienta po narocnej operacii.
Autorka: pes sa ti Vobec nedehydruje ak zerie konzervy, takze sa naozaj daj do pohody a vsetko co sa Ti nevidi ries s veterinarom, od toho su kontroly. Ale uz nie je viac co dodat k tomu, myslim ze som to stokrat napisala a to mi prebehli rukami minimalne desiatky operacii ruptur skrizenych kolennych vazov za posledne roky. Takze uz sa k tomu nebudem vyjadrovat lebo niektore rady ked tu vidim, fakt nerobia dobrotu.... Drzim palce, ak dodrzis pokyny svojho vet a nestane sa nic necakane co sa tyka komplikacii (kedze sa jedna o zivy organizmus ako aj u ludi), bude to oki 😊
@colsami posledna otazka aj to je normalne ze este stale je taka unavena ? Ze by najradsej vzdy spala ?
@csipcsip000 samozrejme ved bola na tazkej operacii, psik nebude vesely stastny a aktivny ako srnka 🙂
Spytaj sa ludi po operaciach kolena, ci cisarskych rezoch a pod, ako sa citili este dlho po ... 🙂
@colsami ako nič v zlom...nie som totálny laik, myslím,že v autorke nechcem nič vzbudiť,akurát to,nech sa informuje u tých odborníkov. Ja som vedela presne,čo môj pes dostáva,ako mám postupovať v prípade bolesti a neverím,ani keby čo bolo,že pes nemá po takejto operácii a v jeho veku bolesti. Čo dostáva a čo nie by mal vedieť majiteľ a aj to mať v papieroch. Toľko k téme lieky proti bolesti a ako pokračovať.
Ahoj. Ona je z tej bolesti po operácii vyčerpaná, tak aj doháňa. Keď pôjdete na injekciu, pýtaj si aj lieky na tíšenie bolesti.
@maciatkolulu informovala som sa dnes u veterinara posledne ATB dostala povedal ze ju ta nožka boli ale nedal tabletky pred operaciou jej dal nechcela som to nutit za kazdu cenu
@chvostik1 nedal mi pritom vie ze ju to boli
Aj ju odvazil ale neschudla
@colsami ahoj si tu ešte ? Chcela by som sa ťa na niečo spýtať
@csipcsip000 Ahoj. Ako ste to nakoniec zvládli? My sme 2 dni po operácii krížového kolenneho väzu a ide ma poraziť. Hlavne z toho, že veterinár nám vravel, že kľudový režim, maximálne ísť so psíkom von len vykonať potrebu. No ten môj je ako divoch. Síce kňučí, ale v ohradke, ktorú som mu spravila (2mx1m), nonstop chodí do kolečka po 3 nohách a snaží sa dostať sa von, aj keď som pri ňom. Chyba mu už dvor a jeho psia parťáčka. Dosť sa bojím, že týmto chodenim v tej ohradke vysiluje tú zdravú nôžku a pretrhne si kolenny väz aj na tej. Po akom čase, ste boli že úplne ok? Ďakujem
@bambulka104 ahoj, bolo by vhodne zvazit klietku a nie ohradku. Klietku, ktora bude na jeho velkost ze tam bude pohodlne lezat a kde nebude mat vybeh (naco ma psik vybeh 2x1m? Nema mat co vybeh, ma podla moznosti naozaj lezat prve dni, a prejst na kratkom voditku pomalym tempom ze sa vycura vykaka, a znovu do klietky, ked v ohradke nema pokoja).
Drzim palce.
A ano, ked zbytocne bude pretazovat druhu nohu, je vysoka pravdepodobnost ze rupne aj ta.
@colsami ďakujem moc za radu, dneska vybehnem kúpiť ohradku a dám ho tam🤗

@colsami pred operaciou sme lieky dostali potom uz nie ja to tiez nechcem nejako silit