3 zvieratá v garsónke
Čo si myslíte o kombinacii 2 mačky a pes?(fenka) spolužitie v garsonke.
O psoch toho veľa neviem, ale mačacie správanie študujem už roky a roky sa mačkám venujem. Máme 4. Mačka nepotrebuje mať veľký priestor, potrebuje mať "katifikovany" priestor. Ľudia si myslia, že dajú mačku na gauč a bude tam ležať celý deň a nechať sa škrabkat, lebo pes to možno zvládne. Ale mačka nie je pes. Mačka je ako dieťa a naozaj mačky potrebujú "svoju" izbu, svoj priestor aby boli šťastné. My máme 5 druhov škrabadiel, lebo každá mačka preferuje niečo iné a ešte chce aj zmenu. Teda vertikálne tyčové škrabadlo ( škrabanie zdola-hore), vertikálna vlna (obojsmerné škrabanie), horizontálne škrabadlo rovné na vysokej polici , vertikálne škrabadlo spustené smerom dolu (škrabanie zhora-dolu) a skrabaci most, ktorý sa dá škrabať zhora aj zospodu ležmo. Okrem toho máme vysoký strom (2 metre) a rôznymi preliezkami a domčekmi. Po celej stene máme nainštalované poličky, stupienky, po ktorých behajú, skáču alebo tam oddychujú (ešte chceme pridať rebríky a hojdacie siete). Niektoré mačky majú radi závesné pelisky na oknách či radiatoroch. My máme na radiátore taký ten drevný kryt a na ňom decky, keď sa kúri, mačky sedia tam. Okrem toho majú po byte na rôznych miestach porozmiestnovane pelisky a domčeky a nábytok máme zariadený tak, aby dokázali prechádzať cez rôzne výškové levely- z vysokej skrine na strom, odtiaľ na poličky, odtiaľ dole na gauč, odtiaľ na stôl, odtiaľ na ostrovček, na chladničku, na linku a zasa dole na spodnú linku, na zem, pod stôl, do tunela... Okrem toho potrebujú rôzne zachodiky na rôznych miestach. Mačka nie je náročná na chov ani priestor, ale nie je to rybička ani pes, čo ti bude ležať pri posteli. Je to bytosť, co vyžaduje svoj priestor, svoje súkromie, zabezpečenie všetkých svojich potrieb. Tak ako potrebuješ špeci miestnosť pre dieťa, kde má všetky svoje veci, nábytky, svoje kráľovstvo, kde nie je obmedzovane a vie sa tam naplno rozvíjať a realizovať, tak treba brať aj mačku. Naše mačky majú obývačku, väčšinou ju majú pre seba, lebo my trávime väčšinu času v pracovni, prípadne v detskej a potom večer už v spálni. Obývačku využívame keď prídu návštevy alebo cez víkend tam spolu jedavame. Neokupujeme im ich miestnost celodenne, keď prídeme do obývačky, sú radi, hrajú sa s nami, prídu sa maznať. Do kuchyne a predsiene majú voľný pohyb, spálňa, detská a pracovna sú naše a tam nechodia. V rodine máme zásadu, že každý má právo na súkromie. Ani dieťa nám nechodí do spálne. To je výlučne moje a manželovo miesto. v garsónke by som nechcela bývať s ostatnými členmi domácnosti (dvoj alebo 4nohymi, lebo bývať na jednej kope spôsobí akurát ponorku. Každý musí mať svoje súkromie) a iba dodatok- nikdy nám nič nezničili, nedoskriabali gauč, neohryzli dvere, nezničili žiadny nábytok. Lebo majú všetko pre to, aby boli šťastné a mali naplnené svoje potreby. Nepotrebujú svoju frustráciu prejavovať ničením vecí. Lebo nie sú frustrované.
@daridari11 ja by som mala rovnaky nazor, keby som to citala v case, ked som chovala prveho kocura. Ved mal odo mna vsetku lasku a pozornost, aj pristup na velky balkon, ako by mu mohlo nieco chybat? A vyzeral aj on spokojny, zial, vela ochoreni typickych pre macky je spustanych prave stresom. Ty naozaj nemozes vediet, ci su tvoje macky spokojne, aj ked sa tak tvaria. Tento rok sme zacali na zahradu nosit kocura, ktory bol dovtedy chovany len v byte, uplny mojkacik, ale vidiet ho vonku v prirode je stastim aj pre nas. My sme zamerne vyberali pozemok, kde by sa macky mohli bezpecne pohybovat, kedze su sucastou mojho zivota a vzdy budu. Pozri na nase macky za beznych okolnosti postelove...
Podla toho aky pes ak nieco ako Civava, maltezak, york moze byt ak vacsie plemeno tak nikdy.
@cocolino234 a taká možnosť, že sa stahuje lebo musi, vlastní dve mačky a psa a jediné čo si môže dovoliť je garsónka taka možnosť nie je? Tak sa možno rozhoduje či to zvládne, alebo ich musí niekam umiestniť..
Za mňa nie je problém, ak sa jedná o jedného/dvoch ľudí v garsonke a zvieratá vedia bravat dostatočne často von a venovať sa im.. koľko zvierat žije v rodinných domoch a je im horšie ako v byte..
@cocolino234 možno nemá inú možnosť...
@daridari11 macka je lovec, im to vzrusenie proste chyba
Ja som tiež mala mačku cca 2roky,nasla som ju jedno ráno ako mača pri obchode,dali sme ju sterilizovať,veterinárne ošetrenie,bývala s nami v dome.ale od mala sa tulala v našej veľkej záhrade.prisla pobudla s nami a keď stále pri terase pustila som ju von a myslím že bola šťastná.jedno ráno sa pýtala von a už sa nevrátila,niečo sa jej určite stalo.bola úžasná a ja som za tie dva roky nadobudla lásku k týmto zvieratám lebo sú úžasné svojou divokostou a nesputanostou
Bývali sme s manželom rok a pol s dvoma mačkami a jedným psom v malom jednoizbovom byte len kuchyňa a jedna izba, iná možnosť nebola a moje zvieratá boli vždy spokojné a šťastné lebo mali dostatok lásky a pozornosti. Denno denne vydím zanedbané utrapene zvieratá po uliciach aj na dedinách a v osadách ani nehovorím tam trpia zvieratá a nie v malom byte, uznávam že to nie je ideálne ale ak nie je iná možnosť....
Asi mesiac sme dokonca mali tri mačky keď som na ulici našla malé mačiatko a kým sa neadoptovalo a všetko dobre fungovalo mali sme doma čistota nič zničené
týranie zvierat aj ľudí... v žiadnom prípade.
pre pana jana, ja uz fakt nechapem. Preco mate ludia zvierata v bytoch??? Je to zviera, potrebuje priestor, nech sa sprava akokolvek lenivo a vyzera ako rohozka pred dvere, je to zviera. Komu by sa pacilo vacsinu zivota stravit v interieri?
@cocolino234 super napísané, ja mám napríklad všetky zvieratá z zachránené z ulice a mala so raz psíka aj od cigánov, tam trpia zvieratá a nie v byte a nech mi nikto nehovorí ako svoje zvieratá trápim lebo ich nám v byte
A trpia aj v domoch na reťazi a zavreté v kotercoch a na dedinách zanedbané choré mačky a mačiatka rodiace dvakrát do roka,
@nika523 ale no tak! Vzdy moze byt samozrejme "horsie"! Ale na tie m2 tolko zvierat proste neni dobre, je to proste NUDA pre to zviera neskutocna... hlavne, ked chodi do prace.
Isto nie hygiena nulová, chlpy všade v jedle no všade nikdy nikdy a ešte raz nikdy a vôbec do žiadneho bytu zviera by som si nedala.
Jediny problem by som videla maximalne v tom ze by mali macky malo priestoru, ale ked tak rozmyslam tak momentalne mame aj my dve macky v jednej velkej izbe a vsetko v pohode. Podla mna by to nemal byt teda problem.
Za mňa úplne v pohode.
Dve mice v pohode. Ale psik neviem, ci mu staci jedna miestnost.
Človek tu nájde neskutočné odpovede 🙈🙈 My máme dvoch útulkáčov a tú lásku čo dávajú, pretože žili v podmienkach akých žili je na nezaplatenie ❤️ Jeden je od nezodpovedného človeka, čo bol lenivý nechať sterilizovať mačku a druhý bol odchytený a zavretý v garáži v prepravke, kde za ním chodili každý deň tak na pól hodinu. Inak z útulku dávame väčšinou mačky k ľuďom do väčších bytov, jednak na dome by niektoré neprežili, pretože tam nemajú bezpečné miesto.
Ale garsónka je rozhodne strašne málo pre toľko zvierat. My máme štvorizbový a dvaja kocúri nám stačia. Okrem iného, niektoré by sa mali pozrieť na pána Jacksona Galaxyho, aby sa trochu o tých mačkách aj niečo naučili 🤡
baby, skutočne je nutné sa v každej téme pohádať?
@elizabet173 Ja myslím, že každá iba vyslovila svoj názor....až na jeden trochu primitívnejší koment.
A neni to jedno? Ked tie macky a psa doma chcem moze mi byt uplne u ... co si tetusky na MK o tom myslia🤣🙈 Skor by ma zaujimalo ci ten pes mackam neublizi a ci sa znesu
@daridari11 trošku dosť
Psia buda

Keď sa také niečo opýta, tak musí čakať, že dostane aj také odpovede. Veď aj to je názor, že si to niekto nevie predstaviť tak fungovať. Aj keď má rád zvieratá. Tiež by som povedala, že aj to samotné zviera potrebuje viac životného priestoru ako tlačiť sa v jednej miestnosti.