icon

Aké máte skúsenosti so životom na samote?

janula2511
27. sep 2019

Prosim vás, skúsenosti by som potrebovala od tých čo žijú na samote alebo na polosamote. Uvažujeme s muzom že by sme išli bývať na samotu. Prosím vás napíšte čo máte skúsenosti, pre a proti.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2019

@margaretka_ Inak, kazdy rodic v podstate chce to najlepsie pre dieta, to je jasne, len nie kazdy vie dopredu odhadnut, co je to najlepsie. Ak mas nejaku znamu ucitelku na prvom stupni, tak sa jej skus opytat, kolko deti pri vstupe do skoly ma napr. zly uchop tuzky a potom to treba napravat, pritom rodicia ho v dobrej viere ucili pisat. Podobne zlozvyky su pri citani a isto sa daju najst dalsie. Laik si to vsak nevsimne a na druhom stupni sa to isto da tazsie odstranit ako v prvej triede. Ale toto su len take prkotinky.

margaretka_
28. sep 2019

@dskjhfdlkdjhl dakujem za nazor a upozornenie na veci, viem ze domace vzdelavanie nie je pre vsetkych. A samozrejme sa do toho neidem vrhat bezhlavo. A urcite si nemyslim, ze viem dieta naucit vsetko lepsie ako studovany pedagog.

dskjhfdlkdjhl
28. sep 2019

@margaretka_ nemas za co, doporucujem aspon rok dopredu nastudovat potrebne veci, lebo ono sa moze zdat uplne lahke, ze naucim niekoho pisat/citat/pocitat, ale az take jednoduche to nie je. A treba byt nielen o aspon kilometer pred ziakom, ale treba mat nadhlad, vidiet, co s cim suvisi, proste je lepsie sa dopredu pripravit, lebo za pochodu potom stihat domacnost, vyuku a svoju pripravu, to uz je nieco ine. A hlavne pevne nervy, lebo vlastne dieta Ta bude menej posluchat, ako keby si tam mala 20 cudzich. Ono sa bude snazit vymyslat napr., aby si nieco odlozila na neskor, atd.

znamanneznama
28. sep 2019

@janula2511 ked su deti male (tak do 5rokov)tak urcite v meste,ja som prvu MD mala som synom v meste sme byvali a to ozaj uplne nieco ine ako tu,medzi nasimi detmi je rozdiel 6 rokov ,mala nebola planovana (az o rok neskor)ale urcite je velmi chcena a lubena,len aj na nej vidim,ze tu na dedine sa tie baby uz bud poznaju z detstva,alebo si ziju ten svoj zivot (chapem,ale niekolko pokusov z mojej strany bolo,aby sme sa spoznali,odpoved ziadna)...tak casom som pochopila,ze to nedava zmysel a chodim prec,kde sa mala vyblazni,pohra,mne soferovanie nevadi vobec(aj praci som mavala casto sluzobky,mna soferovanie bavi),kolkokrat idem len tak s malou sa previezt do mesta na ihrisko😉.....ale aby som nebola uplne negativna,tak my sme byvali v bytovke,v super lokalite,ale ta zostava obyvatelov bola na prasky,boli sme tam len dve mlade rodiny,tak sme sa skamaritili (doteraz sme priatelia a chodia aj ku nam),ostatok boli zatrpknuti dochodcovia,nedostatok miesta na parkovie,furt s niecim problemy,suseda pravidelne o 8 mej,ked som uspavala maleho jazdila na rotopede,v nedelu od 6tej klepala rezne🤣takze uz by som sa urcite do bytu nevratila....inak paci sa mi,ako prijdu ku nam (kamosi,rodina) a vraj "ty mas super vyhodu si dat kafe na terase a ticho"....no ano...to je strasne super,to ozaj v lete s muzom zijeme na terase,grilovanie,pivkujeme,syn tu ma rovesnikov a on zaziva nieco take ako ja v detstve (muz je z panelaka,ja z domu),do tmy chodi s kamosmi po lese,dedine,stavaju si domceky z kamenov,chodia na bikeoch pozriet spoluziakov,v tomto vidim,ze ma iny svet,ako ked len ihrisko v meste a domov,zas ked si na byte chodis viac po vyletoch,nam ked sa podari (manzel ma pracu,kedy nie vzdy moze ist uplne mimo dom),tak bud si dame vylet tu,alebo ideme na celodenny vylet😉...ja by som sa na byt uz nevratila,ale ak by mi niekto ponukol a zaplatil dom na okrajovej stvrti mesta,tak uprimne,hned to beriem,zial,ked sme sa rozhodovali ohladne domu,ja som bola pro za mestsku cast,moj muz si hned toto zamiloval,kazdopadne okolo domu stale nieco a dnes som muza videla len ked prisiel na obed a to robi vonku (ale je pravda,ze vsetko si robime uz svojpomocne,takze necakam zazraky)🙄

znamanneznama
28. sep 2019

@simca06022011 ku nam tiez pride sused pomoct a na pivko ,suseda mi hovorila,ci nejdeme na spolocnu dovolenku na rok,ale ja akosi nemam potrebu,stretneme sa,nas maly je u nich ako "doma"ich dcera chodi ku nam na pokec,tak nejak fungujeme,ked som sa vymykla,tak s malou na rukach a so synom sme bezali ku susedom (jasne ze som nemala mobil a najhorsia vec je stylove madlo na dverach🤣),tak sme u nich stravili vecer,kym nas neprisli nasi odomknut,co byvaju len 25 km,
🤣odvtedy mame nahradny kluc schovany,pre tento pripad😉

malinajahoda
28. sep 2019

@znamanneznama prosím a ako ďaleko si to mala z domu na ihrisko do mesta? Koľko km? Lebo momentálne je to aj u nás takto 🙂

0silvia0
29. sep 2019

@znamanneznama ak som to spravne pochopila, syn zapadol vyborne a ma kamosov ale dcera nezapadla a musis s nou ist na ihrisko autom do mesta?

znamanneznama
29. sep 2019

@0silvia0 dcera bude mat 2 roky,rovesnicky tu sice ma,ale ich mamy nemaju zaujem o dake spolocne veci,preto s nou radsej chodim prec,dcerka je spolocenska,ma rada deti,nevidim dovod byt s nou sama doma,ked nemusim

0silvia0
29. sep 2019

@znamanneznama aha tak, ona je este malicka, to si predtym nenapisala, takze si s nou asi na rodicovskej dovolenke...

yukki
29. sep 2019

Podľa mňa buď človek o tom uvažoval a túžil dlho, žiť si v kľude na samote ďaleko od doktorov, susedov, škôl, a potom ten život prijíma so všetkým čo prináša, alebo o tom nikdy neuvažoval a potom radšej by sa mal zabyvat kdesi bližšie civilizácii.

znamanneznama
29. sep 2019

@0silvia0 ano,ved u nej sa to urcite casom zmeni,ale momentalne je to takto,syn sa postupne zoznamil,deti s tymto nemaju daky problem,aj preto sme ho prihlasili tuna do skoly,nech spozna tunajsie deti

popolusska
29. sep 2019

@margaretka_ a kde ten bezny zivot dieta zazije, ak sedi cely den s rodicmi na samote? Bezny zivot sa odohrava vzdy v nejakej skupine, kolektive, v praci...nie na zahrade u rodicov pri oberani paradajok. Mne je tych deti luto... najkrajsie na skole boli kamosi, „obchodovanie“ s desiatou, spolocne obedy, kopa srandy... to im ty doma nevykompenzujes ani ked sa na hlavu postavis. A myslim si, ze socialne kontakty, vztahy, ludia a naucenie sa, ako funguje skupinova dynamika, je to najdolezitejsie, co dieta pre buduci pracovny zivot potrebuje...

margaretka_
29. sep 2019

@popolusska ak by si si precitala moje komentare, tak by si sa z nich dozvedela, ze nebudeme byvat na uplnej samote (mame tam niekolko susedov, aj s detmi), ze budeme mat aj blizko do mesta. A ze netravime cele dni doma a ze moje dieta travi cas aj v kolektive

popolusska
29. sep 2019

@margaretka_ napriek tomu mu nenahradis ten pocit, ist prvykrat so skolskou aktovkou na chrbte hrdo do skoly, alebo to, ked si prvykrat sadnes v lavici k buducemu kamosovi... rodicia, ktori o zazitky na zakladke deti dobrovolne oberaju, su podla mna egoisticki. Sleduju vlastne predstavy, pohodlnost a mozno aj vlastne obavy z kolektivu... deti by mali mat moznosti, naucit sa priebojnosti, tolerancii, vidiet silne vzory (a to uz v ranom veku) a to sa neudeje za 45 minut na kruzku hudobnej vychovy...

dkethe
29. sep 2019

Mam znamu v cr co zije na samote, a nikdy nie su sami :D su rodina polovnikov, cize nonstop s kolegami v reviri, chovaju zvery cize rodinna zabijacka, a vlastne rodinne akcie nonstop, plus naozaj siroky okruh znamych, vycviky psov... :D

domculik
29. sep 2019

@yukki presne tak, bud na to si alebo nie. ja by som sa napr. v panelaku udusila, ale niekto ma radsej mestsky zivot. takze treba sa dopredu zaradit ;)

dooscoby
29. sep 2019

My sme s muzom dlho riesili byt alebo dom, zatial sme v byte s tym, ze sa nam podarilo kupit pod lesom pozemok, taka bocna ulicka v dedine s cca. 600 obyvatelmi, za nami pole, sused z jednej strany. Do roka planujeme siete a potom mini domcek, zatial na vikend neskor trvale byvanie. Ja si viem predstavit polosamotu, moj muz je tazky introvert, kamosov nema ziadnych a pre neho nieco robit hlavne s drevom a byt zavrety v dielni je raj. Mne uz mesto vadi, vsetko preplnene, za nami culy stavebny ruch, okna som v zivote nemala tak zaprasene, MHD hlava na hlave, do roboty sa trmacam aj hodinu. Deti ok maju skolu, kruzky v meste, ale syn iny obvod cize ma az jedneho kamosa suseda, mala ma skolu 10 min.pesi a ziadne hodim tasku a ide von, vsetci v jej veku 10+ su zalezeni doma za TV, mobilom alebo na kruzkoch. Syn si nema ist s kym vonka hrat futbal lebo na ihrisku za domom deti do max. 3 rokov, ani dcera tam nechce chodit, ze su tam len mrnata. Takze ani v meste zivot drti nie je vyhra, susefia sa menia, kazdy si hladi svoje. Ja uz som unavena a dufam, ze do 5 rokov postavime aspon hrubu stavbu. Urcite v meste nechcem zostarnut a dozit. Ten pocit, ked prideme na pozemok, ticho nie lebo su susedia, ale ten klasicky dedinsky ruch, cvrcky, vzduch pre mba plus. Ale byt v meste planujeme nechat kvoli detom, vsak od 18 si mozu byvat sami a chodit domov na vikend 🙂 od hlavneho nesta sme asi 45 min.autom, bus vlak hodinka aj pol cize ziadna katastrofa, dalej sme uz kvoli detom nechceli lebo muz je z LM a je to uz daleko.

alexandraalexandrova
29. sep 2019

@janula2511 nezijem na samote, mam ale kamaratku ktora tam zije uz dlho s muzom a s detmi, bola som u nich viackrat, takze viem ako ziju, preto sem pisem...zalezi ako daleko ste od civilizacie, ake su pristupove cesty, ci mate auto, ci budete vo velkom pestovat a chovat zvierata, ci mate alebo planujete mat deti ktore budu dochadzat do skolky, skoly...ono je to tak krasne, je tam ticho, klud, vsade naokolo lesy a verim ze su ludia ktori by tam dokazali zit stastne, ale lahky zivot to nie je...teda kamaratka ma zvierata aj pole, zahradu, cize sa o vsetko musi starat, nemoze prakticky odist niekam na viac dni, zver musi zrat, kozy sa musia dojit, zahradu treba polievat, cize je to taka dost nesloboda, lebo tam nie su ziadni susedia co pridu a posrataju sa ak chcu ist prec...dalsia vec je dostupnost a cesty, zastavka je od nich 2 km daleko cez pole, kde po dazdi byva velke blato a v zime je to nebezpecne, smyka sa, ide sa do kopca, cestu tam nik neudrziava, sneh sa neodhrna, cize aj autom je to dost obtiazne. Kedze ma deti, je to dalsi dokezity faktor, dceru musi nosit kazdy den do mesta do skoly a nazad, co zaberie dost vela casu. Bez auta by sa nepohli, hoci kedysi ho mat neplanovali ale kvoli detom to bolo nutne, Takisto v pripade nudze sa dostat do nemocnice je dost tazko, zachranka by k nim ani netrafila...a deti...proste nemaju kamaratov, partakov, su nonstop doma s rodicmi...tiez som vyrastala dost odrezana od rovesnikov, tak viem ze to nie je pre deti dobre...
z mojho pohladu je to fajn ak si vsetko vopred premyslite a zoberiete do uvahy vsetky tieto faktory...lebo potom uz to zmenit nedokazete...
pre mna by bolo idealnejsie byvanie na kraji dediny, alebo ak na samote, tak velmi blizko dediny aby som v pripade nudze dokazala tam dojst aj peso...dalej by som nesla...

margaretka_
29. sep 2019

@popolusska mas asi inu predstavu o zivote ako ja. Ja si nemyslim, ze kazdy musi mat v zivote rovnake zazitky. Zatial som svoje dieta ochudobnila iba o preplakane dni kvoli skolke (poznam jeho povahu, viem ze klasicka statna skolka by mu nevyhovovala) Chodi do lesnej skolky, kde chodi rad a travi tam hodiny s detmi, kde sa moze hrat ako sa mu prave zapaci. Takze nemienim pokracovat v tejto debate, ty stale popisujes iba tvoju predstavu o zivote na samote a detoch, ktore iba oberaju zeleninu s rodicmi a ze kolektiv je iba kratky organizovany kruzok.
Prajem ti peknu nedelu

modrava
29. sep 2019

@margaretka_ viem, ze uz nechces debatu a diskusiu, ale mna tak vseobecne zaujima, kde u takych matiek ako si ty konci u deti obdobie "ako sa mu prave zapaci" ako chcu take mamy ucit deti, ze zivot je aj o tom, co sa nam nepaci, kde nam niekto-nieco (aj zivot a osud) nedovoli to co prave chceme. kedy sa s tym nauci dieta-pubertak-dospely clovek vyrovnavat? v 10ke uz mu nedovolis co sa mu zapaci? alebo v 15ke? v 18ke?, bude sa to ucit v 30ke?
nerypem, jednoducho ma zaujima ako chcu take mamy pripravit deta na realny zivot...

margaretka_
29. sep 2019

@modrava nerozumiem asi. Ja som napisala, ze ma moznost sa hrat s kanaratmi ako chce, nie ze cely zivot si robi co chce. Normálne mame doma pravidla. A normalne sa musi aj v beznom zivote prisposobovat okolnostiam a spravat slusne.

zooeynka
29. sep 2019

@margaretka_ obdivujem ako trpezlivo odpisujes na zjavne provokacne otazky. Ludia nemaju ponatia o tom co je domaca vyucba, ale urobia si v hlave nejaky obraz o tom ako sa dieta flaka a neuci. Detto zivot na samote. Ludia si predstavia spinave deti co cele dni nahanaju kozy na luke, neschopne komunikovat s inymi ludmi, proste uplnych zufalcov....a pritom nechapu ze deti, ktore nespracovava skolsky system su slobodomyselnejsie, tvorivejsie, sudrznejsie....Ale uznavam, ze taky zivot nie je pre kazdeho.

modrava
29. sep 2019

@margaretka_ naviazala som na to, ze vyberat si co sa chce ucit... a skolka kde si tiez v podstate vybera cinnost ktora sa mu prave paci. ja beriem skolky a skoly ako pripravu na zivot. tie osnovy a system nie je samoucelny. niekto v tom vidi vychovu k stadovitosti, pre mna je to o zivote v spolocnosti. napriklad moja dcera sa uz v skolke naucila zvladat agresorov, mala senzory na vznikajuci problem, naucila sa obhajit seba a presadit sa bez nasilia.

modrava
29. sep 2019

@zooeynka je tu diskusia.. slusna, bez urazok a utokov. neviem kde vidis provokacie... neviem ako ostatne, ale mna to teda zaujima ako vychovat deti mimo nasho skolskeho systemu.

zooeynka
29. sep 2019

@modrava to ze ty povazujes nieco za vhodnu pripravu do zivota(skola,skolka)je ok. Ini ludia povazuju za pripravu do zivota nieco ine. Napr.daju prednost domacej vyucbe, zivote uzko spatom s prirodou. Niekto vidi, ze skolsky system a presne osnovy potlacaju v detoch tvorivost, snahu o vymyslanie novych moznosti, postupov a rieseni(kedze je vsetko uz stanovene a ziak sa to ma len naucit, bez moznosti trenovania mysle samostatne premyslat). Tomuto sa da vyhnut pri domacom vzdelavani.

modrava
29. sep 2019

@zooeynka z toho co hovoris mi vyplyva, ze deti zo skolok a skol nie su schopne samostatne premyslat, hladat riesenia 🙂 ... celkom usmevne
znami dali dceru do montesori.. skolka, skola.. a mladsieho syna potom do normalnych zariadeni s tym, ze uz tu chybu ako pri dcere neurobia. mali dost problemov s dcerou aj v skole aj doma okolo tych 13-15 ... tak neviem.
zaujima ma ta tema..

margaretka_
29. sep 2019

@modrava ja si myslim, ze cim starsi clovek, tym sa lahsie prisposobi akejkolvek situacii. Preto nemam potrebu nasilne trvat na tom, ze musi chodit do skolky, kde by bolo vhodne sa zapajat aj do aktivit, ktore ho nebavia, len preto, ze mozno niekedy o 30 rokov bude mat pracu, kde bude robit veci, co ho nebavia. Na co by to bolo dobre?
A na co je dobre nutit dieta ucit sa veci, ktore ho v tej chvili vobec nebavia, ved co z toho ma? Akurat ho to znechuti. A pri tom sa moze napr viac venovat inemu predmetu a da mu to 100x viac. A k tym menej zaujimavym veciam sa moze dostat neskor. Napr taka ja, neznasala som geografiu a dejepis. Som to iba ticho odsedela a naucila som sa na pisomku, aby som mala na vysvedceni co najlepsie znamky. Ale vedomosti mi to z tychto predmetov dalo mizerne. A pritom su veci, ktore by ma z tej oblasti zaujimali, ale v ramci skoly to tak neslo, muselo sa tu a teraz riesit presne toto.

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2019

@zooeynka ako mozes vediet, ze tie, co s domacim vyucovanim nesuhlasia, ze nemaju o tom ponatia. Za mna mozem povedat/napisat tolko, ze viem naozaj dost o domacom vyucovani a prave preto (alebo napriek tomu) by som do toho nesla. A mna v podstate zaujimalo, ze nakolko su matky, ktore do toho chcu ist, pripravene, kolko maju skusenosti atd. Takze ako provokativny prispevok by sa dal hodnotit skor ten Tvoj.

modrava
29. sep 2019

@margaretka_ napriklad uz na strednej.. teda ak predpokladam, ze na nejaku take dieta ide. bude tam mat 1-2 oblubene predmety. a zvysok? v 15tich, v najtazsej puberte sa stretne s tym, ze sa ma ucit nieco co "musi". ten navyk, ze idem sa ucit matiku ktoru 8 rokov doma ignorovalo a ucilo sa ju len zlahka pri mame, ktora ho netlacila do niecoho co nechcelo.
presla som pri nasich detoch dvoma pubertami a poviem ti, ze velakrat ich tlacil prave ten pocit, ze "to treba" lebo sa to musi.

dskjhfdlkdjhl
29. sep 2019

@margaretka_ Ohybaj ma mamko, pokial som ja Janko-na take si zabudla? Pubertaka neohnes, aj ked sa na mihalnice postavis a usami budes odrazat.