icon

Ako byť viac ekologický?

12. nov 2023

V súvislosti s tým ako to je s klimatickou krízou na svete, sa mi vyskytla otázka, ako byt viac ekologickejsi a ako o tom hovoriť a motivovať ľudí okolo. Dajte tipy, ja sa už snažím dosť ale chcem viac.

Strana
z3
guliver19
12. nov 2023

@juliacenc ty si dobra dezolatka. Ty si volila fica alebo danka ze😃

juliacenc
12. nov 2023

@guliver19 urazaj svoju mater. Skoda ze ona nevedela o klimatickej krize, mozno by ta pre zachranu planety radsej nemala 😉

katica06
12. nov 2023

@katka700 nebudem nikomu klamať 100%sa vypestovať nedá hlavne pri práci na full tíme. Keď mám nadprdukciu rozdám, vymením. Na začiatku to bol pokus , omyl. Snaha zabezpečiť svojim deťom čo najviac zdravých potravín.

dagmarovita
12. nov 2023

Ekologicky..mat svojich farmárov a kupovat od nich, maso, vajcia zeleninu, ovocie.

guliver19
12. nov 2023

@juliacenc ano ano potvrdila si si to. Si jednoducha

juliacenc
12. nov 2023

@guliver19 a ty si co? Inteligent? Mozno tak v tvojom svete, kde je v najlepsom poriadku nadavat niekomu do dezolatov za ich podla teba zly nazor. Chudak, argumenty ziadne, uroven ziadna, si hovno.

katka700
12. nov 2023

@walentina7 Trošku si dovolím oponovať. Ludia majú na klímu vplyv, tak ako každý druh ktorého je na planéte proste veľa. Aj tie vyhynute mamuty menili klímu severnej pologule tým že zožrali čo sa dalo a tam kde boli sa stromom nejako nedarilo. Mnohé pradávne civilizácie napríklad na veľkonočných ostrovoch, angkorvat (snáď som to napísala správne) skončili lebo si dodzubali životné prostredie a zmenili klímu. Spaľovanie uhlíka schovaneho v zemi vo forme uhlia a ropy ľudský vplyv na klímu riadne zvýšil.
Na druhej strane, na zemi nikdy nebola stabilná klíma len relatívne stabilná klíma inak by neboli ľadové doby, malá doba ľadová v stredoveku, 40tkove zimy a podobne javy. Takže politici a aktivisti čo tvrdia že keď prestaneme používať fosílne palivá a prejdeme na elektromobilitu všetko sa na dobré obráti riadne klamú.
Načo je dobré predstierať že milankovicove cykly neexistujú.
Potom je tu ropná a uholna loby ktorá potrebuje status quo a svoje stále rastúce zisky a podporuje šírenie teórii že ľudská činnosť klímu absolútne neovplyvňuje. Neviem prečo potom toľko investujú do luxusných podzemných krytov kde prežijú v prípade apokalypsy.
Neviem kto je horší či ropaci alebo ekofanatici, každopádne obom ide o vlastné ekonomické záujmy a ľudia sú im ukradnutý.

katka700
12. nov 2023

@guliver19 Prosím ťa vyadruj sa slušne a neurazaj. To že s niečím nesuhlasis môžeš napísať slušným spôsobom.

annm81
12. nov 2023

K tej leteckej doprave by som napísala, že kompletné zrušenie osobnej leteckej dopravy nás absolútne nespasí. Letecká doprava sa na produkcii emisií podieľa pár jednotkami percent (tuším okolo 3%). Nemusíme sa úplne zriekat moderného sveta a pohodlia a vrátiť sa do doby kamennej. Pre začiatok by úplne stačilo, aby sme neplytvali a využívali veci efektívne. Načo lietať x-krát do roka na víkendový pobyt na druhý koniec sveta? Absolvovať tisíce kilometrov preto, aby sme strávili 5 hodín v nejakom meste? Radšej tie zdroje investovať 1-2 ročne do normálnej dovolenky. Načo kupovať každému dieťaťu pol tony plastových hračiek s výdržou dva týždne a pol tony oblečenia, čo nikdy nevynosí? Namiesto toho kupujme hračky a oblečenie, čo využije aj ďalšie dieťa, lebo vydržia. Načo kupujeme také množstvo potravín, ktoré potom zahodíme? Načo máme každú uhorku a jablká balené v plaste? Načo kúpime v zime tak, aby sme mohli chodiť v spodnej bielizni? Atď. atď.

osky
12. nov 2023

Mozes sa tu pridat do skupiny eko alebo do skupiny zero waste
Tam najdes velmi vela napadov.
Staci kliknut na moj nick a pozri si,v akych som skupinach-lahko ich tam najdes.

guliver19
12. nov 2023

@juliacenc niekto tu mal velmi zly den🙂 nevadi zajtra to bude mozno lepsie. Drzim palce silno

autor
12. nov 2023

@osky vďaka za tipy, idem kuknúť

trojnasobnamama
12. nov 2023

@valeria_h presne moj nazor.

domiklik
12. nov 2023

Robíš toho dosť... Ale ešte by si mohla zadrziavat dažďovú vodu do zbernej nádoby a polievať nou, pripadne pestovať mikro zeleninu, stravovať sa sezonne

juliacenc
12. nov 2023

@guliver19 nenamyslaj si, vobec si mi nepokazil den svojou debilitou. Tiez ti prajem, aby to bolo u teba zajtra lepsie aby si sa spamätal, neurazal ludi, nevysmieval sa…

alantroj
12. nov 2023

Taka klasika u nas doma, ziadny extrem. Separujem, kompostujem, nevyuzivane veci darujem v darovacich skupinach. V zahrade napr nepouzivam folie, namiesto nej pri zakladani zahonu davam karton z potravin a nan mulc. Pestujem kvetiny pre hmyz (motyli krik, trvalky). Nepouzivam hnojiva umele ale hosticke slepicince. Zadrziavam dazdovu vodu. Pred dazdom polievam zahradu (zamedzuje rychlemu vsakovaniu a udrziava podu dlhsie vlhku). Vyuzivam veci z darovacich skupin a zberneho dvora. Neplytvam potravinami.

olivierko229
12. nov 2023

Ak mas zahradu, mozes si nastudovat nieco o permakulture a prisposobit ju tomu. Mna inspirovali knihy Seppa Holzera (Zahrada k nakousnuti, a Poust nebo raj) a mam pocit, ze prave jeho system ozdravovania prirody je nasa zelena buducnost. Neolutujes to citanie, v Poust nebo raj, prave vysvetluje prirodne katastrofy, preco a ako za to moze clovek, a poskytuje logicke riesenia na tuto situaciu a konkretne priklady, kde uz premenil zdevastovanu krajinu na prosperujuci ekosystem. Zacali sme s upravami pozemku prave podla jeho logiky a na vyprahnutom vysusenom pasienku v kopci sa mi objavili skokany hnede.

j_m
25. nov 2023

😉 si super, rob veci i podľa svojho presvedčenia a štýlu, však nemusí byť všetko dokonalé a na 100% 😉 a ostatní sa buď motivujú a časom z časti pridajú alebo niie, ale nie je to o nich, ale o Tebe a tvojej rodine. Je to aj moja cesta 🙂 Držím palce Tebe aj ostatným.
Pekný dník.

Strana
z3