Ako efektívne riešiť klimatizáciu v byte?
Ahojte, byvame v byte 4kk, obyvacka a kuchyna na juh, spanie na sever. V tychto horucich dnoch je to na umretie po obede. Aktualne sa varilo a v kuchyni je 31 stupnov.
Zvazujem klimatizaciu, ktorej som sa dlho branila. Ide o to, ze balkon je v detskej, takze klimatizacia by asi tym padom musela byt v detskej ci? Nechcem tahat trubky 15x15 cm cez byt aby som ju dostala do obyvacky.
Prosim vas mate niekto klimu riesenu inak? Resp. Ako mate riesenu klimatizaciu? Neviete si cu aj ine moznosti?
Dakujem za nazory. Aktualne sa len zacinam rozhliadat a zistujem si moznosti, pre a proti.
@dusankomoj no nemáš pravdu. Sú bytovky, kde nemôžeš mať klimatizáciu na fasáde hocikde. U nás môžme len na balkóne. Byty bez balkónu majú smolu. Nemôžu mať klimu nikde
Asi bude najlepšie zavolať tiež správcovi. A následne zavolať firme oni ti poradia. Lebo darmo ti tu mi budeme písať keď nevidíme byt.
@really8 nie, len taký odskok od plafóna, v ktorom budú tie rúrky schované. Takto sme to mali v pláne my, lebo rúrky by nám išli komplet cez celú detskú izbu do obývačky a to som v žiadnom prípade nechcela. Napokon sa nám ich podarilo schovať pod sadrokartónový plafón (my sme ale robili prerábku bytu a vtedy sme riešili aj klímu)
Mne jednu jendotku sekali do tehlovej steny a druhu jednotku sekali do betonu. Urobili sa, ale spravili za jeden den, potom potrebujes zatmelit tie diery. U nas prichytili len tam kde potrebovali, zvysok som si zavolala murara. Stenu vyspravoval pekne, nevidno nic. Alebo si das listu, ta je siroka cca 7cm, hruba 3cm. Ja som nechcela listu, tak sekali. Inak, najlepsie investovane peniaze, konecne sa da v byte zit.
@really8 mne vychadza, ako najlepsie riesenie klima bez vonkajsej jednotky.Potrebujes len dve diery do steny.Ja sa ju chystam montovat,ako vykurovaciu jednotku.V lete chladi,v zime hreje.Topka na trhu.
https://klima-vertrieb.de/klima/kompaktklimager...
@really8 moji rodicia maju dve izby vedla seba kde chceli dat klimu, tak vonkajsia jednotka je na balkone a dve vnutorne jednotky. Ja mam z jednej strany na balkone a z druhej na fasade. Nikoho sme sa nepytali, az nebudu susedia kazdych 5minut fajcit na balkone, tak ja nebudem potrebovat klimu. Ale nastastie nam nikto nic nehovoril. Tiez to je ale u nas zakazane, po spravnosti by to mali vlastnici chvalit.
@amarilka26 nejde mi o susedov. Byvame v panelaku kde je vacsina bytov stale v druzstevnom vlasznictve. Takze by nam to muselo schvalit druzstvo a to sa nestane. Nedovolili ani satelit susedom nie ze este klimu. Hlavne su to izby do ulice. To by bolo ako past na oko.
@really8 pozri toto video,klima je namontovana pod oknom.Vlastne od tohoto typka,mam ten model vo vyhliadke.
@really8 my mame doma mame v každej izbe viedli to vrchom lištami a dve a dve sú spojené na jednu jednotku čiže dve jednotky mám na balkóne a štyri vnútri
@andrejka1974 a vies mi prosim poslat tu fotku listy a klimy? V byte? To vedenie ma najviac trapi. Akoze uz zvazujem ze by sme mozno aj tie stropy porobili ale to by som musela odist s detmi k mame a neviem ci mi to za to stoji😀😂
Vonkajšiu mame na balkóne a vnútornú jednotku mame na chodbe a krásne nám vychladiť celý byt
@smajlik323 ako mate riesene “vedenie”? Zasekane? Podhlady? Listy?
@really8 balkón mame v spálni a keď sme prerabali spalnu dali sme pod sadrokartón...takže nemáme žiadne listy ani nič
@sasa1310 nehádam sa😊 ja som to urobila tak,že prišli z firmy,poradili a nemala som dôvod ďalej skúmať. Ale je to naprd,keď sa niekam klíma nadá dať. Pochopím niečo historické,ale bytovka.
@really8 mám len túto
@really8 je to 10 cm lišta
@really8 jasne, rozumiem. No doba sa meni a leta su skutocne velmi teple, mozno by stalo za to riesit to s druzstvom.
Svokra ma 3izbovy byť
Kuchyna.izba zapad
Obývačka.spalna(balkon) vychod
Klimu majú na chodbe.fajne vychladi cely byt.
Ale hlavne obývačku a izbu oproti
Vonkajšia jednotka na balkóne,takže lišty majú potiahnuté cez spálňu.
@dusankomoj z firmy tiež neskúmajú či môžeš alebo nie. To ty by si mala vedieť. Lebo ťa susedia môžu vyzvať za odstránenie z fasády + zaplatiť a dať do pôvodného stavu. A my máme dizajnérsku novostavbu, tak preto nesmieme. My ju máme dole na balkóne kde ju nie je zvonka vidieť.

@really8 nám ešte radili, že schovať tú lištu do sadrokartónu, že by to pod plafónom vyzeralo ako stena. Neviem, či si vieš predstaviť, čo myslím.