icon

Ako efektívne šetriť energiu a znížiť náklady?

20. feb 2025

Ahojte,koľko kWh energie(elektriny) miniete za rok ? A koľko za ňu platíte ? Máte potom nedoplatok alebo preplatok ? My máme 3 izb. rodinný dom,od septembra tu bývame ,no celé leto sme ho prerábali išli stroje ,proste všetko čo s prerábkou chodí 🙂 máme za necelých 8 mesiacov spotrebu 1525 kWh a platíme 35€ mesačne..nemám predstavu koľko kWh je veľa a málo v tomto prípade preto sa obraciam na Vás 🙂 kúrime s plynom ale všetko ostatné máme na elektrinu 🙂

stellarstar
20. feb 2025

Na kWh sa nikdy nepozerám resp nepozorujem, nepotrebujem mat o všetkom presný prehľad. Ale mali sme preplatok okolo 100 eura, platila som 53 e mesačne a teraz nám zdvihli cenu na 83 e mesačne keďže ceny el šli hore ( žijem v at ) ale doteraz sme mali vždy preplatok okolo 100 e a platila som 50 kedysi v starom byte aj 30 e ale nedoplatok sme nikdy nemali. A to telka furt u nás fičí

lukbe
20. feb 2025

Podľa mňa, ak ste mali pustene tie stroje, nie je to veľa. Platíme mesačne asi tiež tak a priemernú spotrebu za mesiac mame asi 130 kWh, 4 izbovy byt.

balerina2025
20. feb 2025

rekupiracia priemer 150-160 kw. podlahove kurenie. no a ked sa kuri aj 200 kw. dost na byt

balerina2025
20. feb 2025

@stellarstar budeme plakat, uz nie je strom bremse, mame aktualne oproti min rok 50 eur na mesiac az 80 eur na mesiac ( AT)

sticker
bluemoon24
20. feb 2025

Tak 4825KWh nebo 1525KWh? Pri skoro 5000 KWh a platbe 35€ bude nedoplatek urcite, pri 1525kWh nejspis taky, ale minimalni. Jakou mate sazbu? Jakou mate cenu za 1mwh elektriny?

doriiis
20. feb 2025

Netuším,koľko kwh.Platime podľa spotreby,takže žiadny preplatok ani nedoplatok nevznika

inaemre
20. feb 2025

@balerina2025 nechapem ludi ktory sa spoliehaju na Bremse v AT a doteraz na to kaslali. Su si samy na vine. Inteligentny clovek sleduje spotrebu aj ceny...zmeni spolocnost ked najde lepsiu ponuku. My sme mali vzdy tak lacny Strom ze nam hadam tu Bremse ani nebolo treba. Viem ze asi 2x sa vracali peniaze pri rocnom zuctovani u nas v NÖ a to bol nas preplatok. 🫣 Uplna zbytocnost ktora len stat stala peniaze a teraz musi stat sestrit na kazdom rohu....

inaemre
20. feb 2025

My mame spotrebu asi 8.000 kW rocne, ale mame vyrivku, elektroauto a 5 izbovy dom.
Platim 130€/ mesacne. Pri cene elktriny tusim 0,17€/Kw
Ale len do vcera, od vcera mame vlastnu fotovoltiku takze ideme platby rapidne znizit 😊

balerina2025
20. feb 2025

@inaemre kazdy rok som mala preplatky. mam dobru spolocnost, no zial cene sa nevyhneme. ziadna spolocnost sa nevyhne zvysenej cene.
na ziadnu brzdu som sa nespoliehala, nikdy, a vracali nam
no teraz to budes citit aj ty, kazdy. ja si KW sledujem.
ine zeny ani neveedia tunak aku mavaju spotrebu, lebo to vsetko nechavaju na muza

biba_18
20. feb 2025

@balerina2025 ja neviem akú mám spotrebu ale ani to nepotrebujem vedieť - míňame elektrinu rovnako, rovnako sa správame, teda je to len číslo…

balerina2025
20. feb 2025

@biba_18 pre niekoho kto si sleduje naklady, to vyznam ma. a teda v Rakusku su trocha ine ceny energii ( samozrejme aj ine platy) ....takze v porovnani so SVK tu je citelny rozdiel.

angela85
20. feb 2025

Cca za rok cez 2000kwh, možno 2200. Mesačná záloha cca 40€. Je to plus mínus stále toľko.

balerina2025
20. feb 2025

@angela85to je dobra spotreba, asi byt ze?

angela85
20. feb 2025

@balerina2025 nie,4 izbový dom, jedno podlažný. Ale všetko možné na elektrinu. Ale kúrenie a vodu máme na pevné palivo,to nás vyjde cca 500€ rocne

balerina2025
20. feb 2025

@angela85 no parada na RD. aj tak stale super nas ovela viac vyjde v byte ( ale sme AT)

tilly
20. feb 2025

My máme ftve, takže spotrebu elektriky neriešim. Za 320 m2 dom platím 44 eur mesačne a to keď je počasie ako dnes, kurim celý deň klimatizáciami, čiže zadarmo a ani plyn neminam. A to som dnes k tomu prala, susila a varila a ešte sme vrátili do siete kopec kW. A u nás je skoro vždy niekto doma, ja mám 90% HO.
V lete nám idú klímy a bazén a ešte vraciame, tak uvažujem nad malým elektroautom a budem jazdiť zadarmo.

biba_18
20. feb 2025

@tilly no ale tie vstupné náklady…

tilly
20. feb 2025

@inaemre v rakúsku máš aj virtuálnu batériu, alebo máte baterku?

tilly
20. feb 2025

@biba_18 hej, ale keď pôjde elektrika stále hore, tak sa ti to vráti rýchlejšie, ako sa predpokladalo. Ešte chceme dať tepelné čerpadlo niekedy v lete a úplne zrušiť plyn. Budeme brať 4 čerpadlá, tak hľadám niekoho, kto dá dobrú cenu. A ftve nás tiež vyšla menej, ako by vyšla bežného človeka. Cca 5500 eur a máme tuším 20 panelov a 10kw menič. Odhad návratnosti bol 5-7 rokov. Za prvý rok mi vracali 600 eur a to sme to mali od leta.
Som zvedavá či a koľko budeme mať preplatok tento rok.

inaemre
20. feb 2025

@tilly mame vlastnu baterku.

tilly
20. feb 2025

@inaemre to je super.

angela85
20. feb 2025

@biba_18 aj my chceme ísť do fotovoltaiky. Ale mas pravdu,vstupné náklady sú vyššie,ale chceme to dať na klímu a chceme si skôr ušetriť robotu s kurenim

andrejka1974
20. feb 2025

@tilly však klimatizácia tete dosť jednoduchšie je kúriť drevom

ekira1
22. feb 2025

My máme okolo 4 000kWh ročne, platíme 90€ a máme vždy preplatky.

tilly
22. feb 2025

@andrejka1974 s drevom je to jednoduchsie? Mala som pocit, že drevo treba objednať, posielať, nanosiť, bordel okolo, páliť krb...

andrejka1974
22. feb 2025

@tilly Šetrí veľa energie , drevo ti dovezú ty sama si uskladnis a kúriť drevom naložíš raz za tri hodiny a vykúriť rýchlo a efektívne kúrime tak na dome mám kotol na drevo

angela85
22. feb 2025

@andrejka1974 my máme dokonca splynovacku s akumulackou,nám stačí naložiť raz za deň dopĺňa mäkké drevo a vykuri nám to dom aj vodu. Keď sú väčšie zimy tak treba doplniť. Ale fakt Max dva krát za deň keď je viac ako -5 stupňov. Drevo donesu,my len uložíme. Nie veľa roboty. Zakurit viem aj ja a je to tak do 10 minút.ale predsa len už rozmýšľam kvôli väčším teplam v lete že dať klímu a máme dom na kopci,tak ftv sa oplati

tiezjedna
22. feb 2025

Za január spotreba 720 kWh, zálohy v prepočte 220 € (máme to v Kč). RD; bežné spotrebiče + pár zbytných vecí (troje PS, 4 TV a pod). Plyn iba na kúrenie.

andrejka1974
23. feb 2025

@tiezjedna to je dosť veľa my mame spotrebu do 300 za mesiac a platím 75 EUR a ešte nám vracajú a to mám aj vírivku čo filtrácia ide denne 2 x 4 hodiny

tiezjedna
23. feb 2025

@andrejka1974 ja na elektrine varím každý deň a máme elektrické podlahové kúrenie, to sú asi najväčší žrúti... Bazén máme tiež vyhrievaný, ale tam je spotreba minimálna, to vieme. Nejako to neriešime, proste takúto máme reálnu spotrebu🙂 A je to prepočítané z Kč, my žijeme v CZ, tu je myslím elektrina drahšia než na Slovensku.