icon

Ako efektívne vykúriť chodbu v staršom dome?

29. nov 2023

Ahojte, potrebujem si poradiť. Kúpili sme si starší domček a pomaly prerabame. Na chodbe nebol radiátor a mame mokré steny aj plesnieva nám to. Ako to vykurit máme kúpiť tam radiátor do elektriky ale aký typ? Plus aj v niektorých izbách v rohoch od zeme máme mokrú stenu. Neviem či máme veľkú vlhkosť alebo prečo je to mokré..
Dom není zateplený aj strecha je ešte pôvodna. Možno by pomohla výmena a zatepliť, len momentálne nemáme na to.

oblecenie99
29. nov 2023

@f333 No posudok sa robil kvôli hypo, a to asi vieme, ako by dopadlo, keby znalec napísal tieto skutočnosti. Na druhej strane, takéto obhliadky sa robia doslova 5 minútové, sotva by niečo zistil. Inými slovami, posudok je v tomto (ako aj v X všetkých podobných prípadoch) nevyhnutná formalita. Nič viac

maryetta
29. nov 2023

Ten dom vam zozerie este vela penazi. Nooo ked ste aj kupili…. Za ozaj super cenu. Za taku v niektorych lokalitach nekupis ani len pozemok ☹
Ale teda my sme mali len “mini” plesen popri tom co vidim na tvojej fotke. A v takej izbe by som veru nespala. A deti uz vobec nie.

oblecenie99
29. nov 2023

Ale ak sme už pri téme... Aktuálne riešim tiež vlhkosť v byte (našťastie nie takého rozsahu) ide o rohovú izbu v paneláku.. Začali sa nám rosiť okná, vždy iba na ráno, pár cm zdola, ale tak štve ma to. Takže som zaviedla opatrenia, kúrenie aj cez deň aby sa udržala teplota, samozrejme vetrame a objednala som si Ceresit. Ale to je asi len dočasne a skôr o ničom, ako čítam, tak viete niekto odporučiť, čo ešte skúsiť? Napr. aspoň značku dobrého elektrického odvlhčovača...? Panelák je zateplený, okná plastové. Vďaka 🙂

simca06022011
29. nov 2023

@oblecenie99 ak ten posudok robili kvoli hypo, tak to bolo hlavne kovli cene, ten znalec iste neriesil problemy domu a ani ich neupozornoval, nevaroval, nepovedal co treba... on zdokumentuje a oceni stavbu.

euka210
29. nov 2023

Nam sa zacala robit tiez plesen 2r po vymene okien...ale dom je tehlovy cca 30r co stavali svokrovci. Vetrala som a kurila ako debilna, ze to pomoze, ale pri minuse von boli rano rohy mokre tam kde manzel vravel, ze su tepelne mosty, hoci vlhkosf okolo 50 sme sa snazili drzat a 21C. Min.jar sme zateplili len kvoli tomu, aby sa plesen nerobila...hoci oproti vasmu to bolo malinko a stale hore, lebo mame pivnicu.
Vlhkost sa zraza v najchladnejsom mieste izby...obvodove mury vavsinou, rohy.
Pri takej mokrote od spodu to myslim chce odbornejsi pohlad a radu. Ale odvlhcovac urcite, aj radiator na chodbu.

maca206185
29. nov 2023

Určite to tam treba dobre vykúriť nech sa sušia steny . My sme mali tiež mokré, zimné steny v miestnosti kúpili sme tam aj elektrický radiátor značka Elíz a odkedy tam kúrime aj v noci aspoň na 25 stupňov tak ráno nemáme ani vlhké okná ako sme zvykli mať . Síce sme to nemali až tak mokré ako vy na foto ale podľa mňa aspoň o niečo lepšie by to tam bolo s radiátorom.

oblecenie99
29. nov 2023

@simca06022011 Presne tak.

maryetta
29. nov 2023

@oblecenie99 ono sa to niekde vyzrazat musi. Tu je problem bud zaluzie… alebo aj zavesy. Alebo kombinacia. Tym ze vzduch tak necirkuluje… resp aj tym. Ceresit pomoze ale… ci to je riesenie? Neviem. My sme do teraz mali vlhkost v izbach 60-65%.
Teraz ako prituhlo ze su mrazy tak islo to krasne dole 45-50%. Takze ono aj zalezi v akej oblasti si. My tu mame dost vlhko.

simca06022011
29. nov 2023

@oblecenie99 k tym oknam si to vygoogli... su tam rozne dovody.. niekedy je nutne az skla menit... pokym iba okno je mokre, steny a ram okolo suche, tak bude problem iba okno (a vniektorych pripadoch je to pri velkych teplotnych rozdieloch vraj aj ok). myslim, ze slovaktual ma o tom clanky, prednedavnom som to citala...

oblecenie99
29. nov 2023

@maryetta Po rokoch som si povedala, že v tomto byte budeme mať v spálni závesy, tak super, akurát čakám na úpravu od krajčírky 🙈 ale rozmýšľala som, že zruším vnútorné žalúzie, tiež som o tom čítala.. nie je to taká katastrofa, ale zase, je to tam, a plesne počkať nechceme. Vďaka za radu

oblecenie99
29. nov 2023

@simca06022011 Díki, skúsim vygooglit, zatiaľ to robí len okno.

maryetta
29. nov 2023

@oblecenie99 ked uz budes mat zaves ok 😉 ale potom skus povytiahnut zaluzie. Aspon 10-15cm. Mozno to bude lepsie. Treba ozaj skusat.

simca06022011
29. nov 2023

@oblecenie99 no my sme mali aj problem zo stenami, ale okna tak mokre ze mi po nich tieklo od hora dole.. a nam pomohlo vybrat komplet zaluzie. Okrem toho sme prarabali aj interier bytu komplet, lebo panelak neplanovali zateplovat a my sme mali tepelne mosty vsade.. potom uz sa len sem tam rosil spodok okna, ale teda v tej zadychanej spalni.. nie je sa comu cudovat rano :DDD PRedtym sa nam okolo zaluzii vsade plesen robila, dole, hore... ja som savom umyvala okna :D

jarka_black
29. nov 2023

@oblecenie99 Ceresit sú vyhodené peniaze. Treba el. odvlhčovač, s veľkou nádobou, denne odoberie zo vzduchu aj 10 litrov vody. Ceresit 2 deci za týždeň ...
A samozrejme treba nájsť príčinu a odstrániť ju.

denisah6
30. nov 2023

Menili ste radiátory a kotol, čože rozvody ostali pôvodne? Fúha, no celé zle poviem ti. Radiátory ste mali nechať pôvodne a vymeniť kotol a rozvody. Totižto staré liatinové radiátory obsahujú oveľa viac vody ako tieto nové, niekedy aj 10x viac. Udržia teplo oveľa oveľa dlhšie ako nové radiátory, tie sú studené krátko po tom, ako vypne kotol. Rozvody najlepšie medené a hrubostenná izolácia.

A kde máte pivnicu? Pod chodbou? Pretože to by sa dalo ešte prevŕtať betónovú dosku a dopojiť radiátor. Ďalšia otázka, kde je termostat, ak na chodbe nie je radiátor?

banalu
30. nov 2023

Toto naozaj chce odbornika, tam toho moze byt viac, problem sa spustil vymenou okien, ako uz bolo povedane, tesnia az prilis a tak to zacalo cele vlhnut a plesniet. Prvym riesenim by bol elektricky poriadny (ten cereist na tablety je tak na parapet do jednej malej izby, nie na takyto vazny stav), alebo aj lokalna rekuperacia. U svokrovych rodicov to namontovali, lebo 80 rocny dom tiez plesnel, presne vymenili okna a zacal problem. Prarodicia, nevetraju a bum problem na svete. Ta lokalna rekuperacia robi zazraky. Je to take vacsie zariadenie na stenu alebo su take len cez stenu male do kazdej izby.
Na chodbu by som zvolila asi klimatizaciu (ta aj kuri a su take co maju program susenia vzduchu).
Kazdopadne nebude to lacne vyriesit, bohuzial ☹️

martul
30. nov 2023

Dom je v dobrom stave?! Sranduješ?! Toto nie je mokrý fľak, vy máte kompletne navlhnuté, modré plesnivé steny. Dom nie je absolútne odizolovaný. Dúfam, že tu ešte nebyvate. To, čo to tu radia sú také krátkodobé riešenia. Ohlaste si človeka čo sa tomu fakt rozumie, nech vám poradí, to že sa to stalo ,, až " keď ste vymenili okná to bolo len vyvrcholenie celého problému v dome.

autor
30. nov 2023

@denisah6 Aj rozvody všetko na komplet bolo vymenené, boli tam staré a teraz máme medené.
Áno pivnica je pod chodbou, termostat máme vnutri v obývačke.

autor
30. nov 2023

@martul Bývame tu od leta

jaga18
30. nov 2023

Ahoj, nejdem čítať co ti už radili, tak sa budem možno opakovať. Elektrický odvlhcovac je super, ale samozrejme neodstráni príčinu. Ale isto pomôže po dobu, kým to budete komplexne riešiť. Neviem ake mate možnosti na vykurenie chodby, no do konvektiru by som nešla. Je to 9brovska spotreba a účinok minimálny. Odporučila by som na chodbu dať klímu a tým to celé vykurit a fúkanim aj presušiť. Je tam minimálna spotreba energie a maximálna účinnosť pri tomto probléme, ale aj je to praktické do budúcna. My takto vykurujeme celý dom. Len počiatočná investícia je trochu vyššia, ale na spotrebe sa to rýchlo vráti.

martul
30. nov 2023

Tak sa môžeš pomaly chystať doktorovi, lebo v takýchto podmienkach žiť, to je čistá katastrofa.

yanni
30. nov 2023

Moj otec je od fachu. Cize dobre ste si zavarili. Uz tou kupou. Ked sa kupuju take domy, nie je to hned na byvanie. Treba najskor vsetko poprerabat. Izolacvia je dolezita. Vymenili ste okna, co bola chyba. Tie tesnia ale dom nie je na taketo okna "stavany". Cize vsetka vlhkost sa vam drzi v dome. To cierne na tvojej foto je plesen. Hned von z toho domu. A hlavne, ak mate deti.

autor
30. nov 2023

Viete mi odporučiť aký elektricky odvlhčovač kúpiť,je veľa druhov a ja sa v tom nevyznám.

autor
30. nov 2023

@martul Nechápem prečo k doktorovi čo to má s tým spoločné?
@yanni Nejak to musíme vyriešiť, nemôžme ostahovat sa nemáme kam. Preto sme si kúpili dom aby sme mali svoje bývanie.

martul
30. nov 2023

Lebo z tých plesní a vlhkosti chytíš ochorenie pľúc a čojaviem čo všetko na celý život. Ani nechcem vedieť či máte deti.
Viem o čom hovorím, kamoška takto bývala v obecnom nájomnom byte a chlapca má takého chorého, že dovi dopo.

martul
30. nov 2023

@yanni Toto jej píšam aj ja od začiatku, ale nejak to nechápe. Tu nepomôže odvlhčovač, ani klíma, ani kúrenie.

jarka_black
30. nov 2023

https://www.alza.sk/lacne-odvlhcovace-vzduchu/1...
vybrala som podľa vlastností
Treba sa však zamerať na príčinu. Na rakovinu si tiež nedávame paralen.

autor
30. nov 2023

@jarka_black Ďakujem, popozerame si to.

autor
30. nov 2023

@martul Možno v tom niečo bude čo píšeš, ako som písala vyššie budeme to riešiť. Viem že nie sme jediný čo majú takýto problém, sú ľudia čo žijú v oveľa horších podmienkach. To není riešenie že odsťahovať sa