icon

Ako oznámiť vlastníkovi bytu graviditu?

15. apr 2022

Pekné sviatky prajem, s partnerom sme pracovali v zahraničí ja som sa vrátila kvôli tehotnosti a musela tu žiaľ ostať tak sme si vybrali byt to som už bola v 9-10 týždni ale majiteľom sme to nepovedali keďže sme ten byt potrebovali, sme slušní a čistotní obaja takže nemáme žiaden problém.. No keďže už bruško začína vykúkať som v 16 týždni už teraz.. Tak by sme to radi oznámili majiteľom lenže mám stres, strach z toho že som to na začiatku zamlčala... Neviem ako im to oznámiť.. Pýtali sa na začiatku prečo som ja ostala na SK a partner v NL povedali sme iný dôvod.. S platením sme zatiaľ problém nemali, navrhli sme majiteľom že zaplatíme aj viac, čo sa aj stalo, teraz tiež máme pripravené peniaze za dva najmy dopredu nie za jeden ako je v zmluve.. Ale chcem poradiť ako to oznámiť majiteľom.. Ako to povedať a vysvetliť celé... Pred tým som už bola dva x tehotná a prišli sme o to v 10 týždni a 21 týždni.. Takže sme z časti boli sami v napätí ako to dopadne.. Sme ochotní nerobiť problémy i keď máme zmluvu na rok, sme ochotní odstúpiť a nájsť si nieoc iné, s nikým nechceme byť za zlé a robiť problémy.

asocial
15. apr 2022

@vroni ja zas chapem, preco majitel bytu v byte nechce deti a najma male deti. A to vravim ako matka. Lebo viem, ake to ma nasledky na stenach, nabytku atd . Kto povie, ze jeho dieta nikdy nezaspinilo stenu, neocikalo alebo neogrcalo nabytok, klame. A okrem toho - u niekotrych strata jednej mzdy moze sposobit aj financnu insolventnost a to sposobit dalsie problemy. K autorke - chapem, preco si to nepovedala. Teraz treba vylozit karty na stol a uvidite - hop alebo..si najdete ine byvanie. Mozno vlastne.

vroni
15. apr 2022

@melanta, no, zato ty sa vyznáš ako hus v pive 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Mozes neprenajat byt rodine s deťmi, môžeš neprenajat tehotnej žene (keď to o nej vieš), ale nemôžes zakomponovať do zmluvy, že sa nájomcovi nesmú narodiť deti. Môžeš decentne obmedziť maximálny počet osôb v byte, aj keď to poznám len pri rozvedených oteckoch (ale povedzme, že to by šlo)

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni veď ty tam nenapíšeš, že im zakazuješ mať deti 🤦 napíšeš, že byt sa prenajíma bez detí, domácich zvierat a nefajčiarom...pri kontrole zbadáš porušenie - napr. si dovlečú mačku a tým porušili zmluvu od

vroni
15. apr 2022

@asocial, chápem. Ale na druhej strane, taky z reťaze odrhnuty študent tiež vie narobiť paseku, čerstvo rozvedená žena tiež, proste môžeš mať smolu aj na pôvodné pricetny vyzerajúceho najomnika. Problém je, že na Slovensku zákon nechráni poriadne ani jednu stranu, ani nájomcu a ani najomnika, vymožiteľnosť práva ako kdesi v rovnikovej Afrike, je riziko byt prenajať aj mat prenajatý....

vroni
15. apr 2022

@zuzanockamt, ved tým som začala. Neviem, či obstojí formulka bez deti (zvieratá, fajčiari a tak sú jasni). Druhá strana ju môže podpísať v dobrej viere (nemajú deti) a potom sa pritrafi... Jasne, zmluva uplynie a nájomca je mimo, ale či by sa to dalo kvalifikovať ako porušenie zmluvy, že tam býva posledné dva mesiace z roka novonarodene dieťa - to skôr nie. A zmluvy na neobmedzenú dobu snáď nedáva nikto. Teda, dúfam.

zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni myslím, že dva - tri mesiace to už majiteľ pretrpí, škody si odráta z depozitu, pôvodný stav vecí má snáď každý pri podpise nafotený a zakomponovaný v zmluve, nájom samozrejme adekvátne zvýši a potom, keď uplynie zmluva, tak dovi

vroni
15. apr 2022

@zuzanockamt, áno, asi áno.

zuzanka.zuzu
15. apr 2022

@vroni ak natrafíš na slušňákov, ktorí sa uplynutím zmluvy odsťahujú aj s novorodencom, tak budeš mať tento názor rovnaký do smrti. ale teraz si predstav situáciu, že žena porodí, majú doma mesačné bábo, zmluva skončila a ešte k tomu aj prestanú platiť lebo medveď - NEEXISTUJE aby ich niekto vysťahoval 😉

bodkolienka81
15. apr 2022

@vroni neries hluposti, zmluva je uzavreta pre dve osoby, pribudnutie tretej je porusenim zmluvy a dovodom na okamzite vystahovanie.
Takze v pripade autorky by som o tom predbezne majitela informovala, nech sa vie zariadit (upravou zmluvy alebo hladanim novych podnajomnikov), nech nemusi potom riesit stahovanie s tyzdnovym babom..

judit47
15. apr 2022

Pamatam sa ako si sa tu pytala pred par tyzdnami na konovi ze ci treba ukazovat zmluvu ci co lebo si sa vratila a si tehotna a frajer je v NL-vsetky ti tu pisali ze tehotentstvo bude pre vacsinu prenajimatelov problem lebo svk zakony nedovoluju potom vyhodit matku s dietatom-vo velkom si napisala ako ta bola hracka najst si ze ste dali dva najmy vopred a nebol problem- a hla tehotenstvo si zamlcaka🤣😅To len ze loz ma kratke nohy a mohla si v tom poste miesto robenia frajerky napisat rovno ze si zaklamala🥴

Drzim vam palce v kazdom pripade.

vroni
15. apr 2022

@zuzanka.zuzu, prečo? Príkaz na delozovanie dostanes, nemusis im poskytnúť žiadne náhradné ubytovanie. Vypnes plyn, elektrinu a sú vonku jedna dve. Áno, máš škodu. Ale tu máš aj keď ti nájomnik (alebo dvaja) prídu o prácu, začnú chlastat, zdevastuju byt a nechajú ti ho napospas. To je presne to, kde hovorím, že zákon nijako nechráni.

zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni vieš, ako toto dlho trvá? Najskôr výzvy, keď nereagujú, až potom polícia. Na dlhé lakte, prešli sme si tým s nájomníčkou bez detí.

vroni
15. apr 2022

@bodkolienka81, kým nemajú zmluvu, že kapacita bytu nepripúšťa viac než dve osoby, tak narodenie dieťaťa neporušuje žiadnym spôsobom zmluvu. Nahlásiť to musí, lebo treťou osobou sa menia preddavkove platby a bolo by slušne nahlásiť to skôr ako s dieťaťom v náručí, ale zmluvu to nijako neporušuje.

bodkolienka81
15. apr 2022

@vroni to dufam zartujes 🙂

zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni zmluvu podpisovali na dve osoby

vroni
15. apr 2022

@zuzanockamt, viem, tiež som mala jedného takého milého v byte. Ale to trvá, lebo slovenské súdnictvo. Nie lebo dieťa. Proste takéto mile peripetie riskujes akýmkoľvek nájomníkom.

zuzanka.zuzu
15. apr 2022

@vroni ele (aj plyn?) si vedia nahlásiť na svoje meno. a poplatky za správu platiť nebudú, správca ich bude vymáhať od teba

zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni tak si to nebudem ako majiteľ komplikovať deckom, keď to je prúser vždy

vroni
15. apr 2022

@zuzanka.zuzu, toto netuším, od čoho to závisí. U mňa to nešlo, elektrina a plyn musela byt na mňa (SPP). Vraj presne kvôli tomu, že ak by neplatil nájomnik, budú i tak pýtať odo mňa...
Autorka nepísala, čo majú v zmluve. Len ze sú dvaja. Neviem ako, keď on je v nl. Takže ešte môžu byť dve osoby ona a dieťa 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni ved ale zmluva sa píše na konkrétne osoby žijúce v byte, uvádzajú sa tam ich údaje, takže žiadne také, že ona a dieťa.

zuzana76
15. apr 2022

@vroni ale ved aj v zahranici mas napr. hotely, ktore su klasifikovane ako adults only, na SK to povolene nie je, tak su len adults friendly, ale myslim, ze najomca moze urcit v zlmuve komu chce byt prenajimat

vroni
15. apr 2022

@zuzanockamt, ja mam len nájomnika plus maximálne dve osoby, tie nie sú menovite uvedené.

zuzanockamt
15. apr 2022

@vroni manžel má konkrétne uvedené, kto tam býva, max.2 osoby a obidve musia byť v zmluve s údajmi...to, čo máš ty by nikdy neurobil

vroni
15. apr 2022

@zuzana76, ved práve, že ani addults only nie je povolené. A byty addults only áno? Sa mi nezdá. Nepochybne si môžeš najomnika vybrať. Ale nie, či otehotnie.

vroni
15. apr 2022

@zuzanockamt, každý máme vlastnú zlu skúsenosť 😉 Mam na to dôvod.

palicka
15. apr 2022

@vroni tak už len taka banalita, že v zmluve sú 2 osoby, po pôrode budú 3. A už je to zmena. Musel by byt podpísaný dodatok a ten proste nepodpíše. No a zmluva je neplatná

draik
15. apr 2022

@bodkolienka81
Píšete hlúposti. Porušením zmluvy by bolo, ak by sa tam nasťahovala už žijúca ďalšia osoba, nie novorodenec nájomcov. Riešenie je prenajímať na dobu určitú, napr. rok.

chestnut
15. apr 2022

@asocial no neklamem, ale moje dieta to nikdy nerobilo…kym sme presli do svojho, tak sme si prenajimali, nastastie sme mali stastie na ludi, ktori s detiatom nemali najmensi problem🤷‍♀️Rodinka mi pride menej komplikovana ako banda studakov alebo mladi party ludia

ajka0207
15. apr 2022

My prenajimame byt, ale pravdupovediac keby sa im narodí dieťa, ja to ani nezistim. Chodím tam raz za rok predĺžiť zmluvu, s tým že letmo obzriem či byt je v normálnom stave.