icon

Ako oznámiť vlastníkovi bytu graviditu?

15. apr 2022

Pekné sviatky prajem, s partnerom sme pracovali v zahraničí ja som sa vrátila kvôli tehotnosti a musela tu žiaľ ostať tak sme si vybrali byt to som už bola v 9-10 týždni ale majiteľom sme to nepovedali keďže sme ten byt potrebovali, sme slušní a čistotní obaja takže nemáme žiaden problém.. No keďže už bruško začína vykúkať som v 16 týždni už teraz.. Tak by sme to radi oznámili majiteľom lenže mám stres, strach z toho že som to na začiatku zamlčala... Neviem ako im to oznámiť.. Pýtali sa na začiatku prečo som ja ostala na SK a partner v NL povedali sme iný dôvod.. S platením sme zatiaľ problém nemali, navrhli sme majiteľom že zaplatíme aj viac, čo sa aj stalo, teraz tiež máme pripravené peniaze za dva najmy dopredu nie za jeden ako je v zmluve.. Ale chcem poradiť ako to oznámiť majiteľom.. Ako to povedať a vysvetliť celé... Pred tým som už bola dva x tehotná a prišli sme o to v 10 týždni a 21 týždni.. Takže sme z časti boli sami v napätí ako to dopadne.. Sme ochotní nerobiť problémy i keď máme zmluvu na rok, sme ochotní odstúpiť a nájsť si nieoc iné, s nikým nechceme byť za zlé a robiť problémy.

merrynka19
20. apr 2022

@veronicka88 áno. Šak ja by som napr skôr prenajala byt rodine s deťmi. Ako rodine so zvieratkom. Tiež mám ten názor,že svoj byt môžem prenajať komu chcem. Ale tiež mi to nedalo nenapísat, ako niektoré ženy písali že by neprejali byť matke s deťmi. A vôbec som to nepísala tebe tak načo si ty reagovala na mňa ako je môj kkment hodny dna...

veronicka88
20. apr 2022

@merrynka19 pretože som ho pochopila ináč a vyznel inak ako si mi to vysvetlila.ospravedlnujem sa...keby sme sa bavili osobné možno by x komentárov v tejto diskusii vyznelo inak ako keď sú napisane

bluka2
20. apr 2022

@abbey1 tak hej, verím, že v menších mestách je to inak. V podstate môj pohľad na to je podložený iba Bratislavou a väčšími mestami. Mňa nikdy nepreverovali, ešte ani depozit som neplatila v tej BA. Keď si človek prenajíma v istých bublinach, tak fakt sa dá celkom spoľahnúť na bezproblémovu skúsenost a to s deťmi, či bez. Napríklad cez nejaký pracovný portál vieš, že ten človek zarába aspoň minimálnu sumu podľa dakej tabuľky a nikto si nechce robiť zle meno v práci. To je fakt taky najlepší systém prenájmu pre obe strany podľa mňa, s deťmi či bez, to túto nehrá rolu.
(Dúfam, že táto téma bude žiť, lebo som si práve prečítala o mŕtvom novorodencovi v hniezde záchrany, kde nefungovala signalizácia a mám celkom z toho dosť...)

abbey1
20. apr 2022

@bluka2 Plne s tebou súhlasím.

oneinamillion
20. apr 2022

@veronicka88 “Ale nikto s aspoň kúskom finančnej gramotnosti nemôže tvrdiť že sme hyeny a okradaci a že nemám svedomie🙈🙈🙈”
A to ti tu niekto napisal?
🙈🙈🙈

oneinamillion
20. apr 2022

@moonlight1210 To, že by som ja takú zmluvu nikdy nepodpísala, som napisala v tomto vlákne viac krát. Neviem teda, prečo teraz píšeš, že som tým mala začať aj skončiť 🤷‍♀️
Príde mi tak nejak samozrejmé, že čo sama nechcem, nebudem robiť ostatným. Pre niekoho je to morálne kázanie, pre niekoho jasná vec, o ktorej netreba diskutovať.
Akurat tu z fóra vyplýva, že bežná prax prenajímajúcich rodičov detí je odmietnuť nájom rodine s deťmi, čo mne nedáva zmysel, a preto sa pytam na dôvody.
Mám už taký zvyk, že keď niečomu nerozumiem, tak sa pýtam.

Úplne chápem to, že keď podpisujem nejakú zmluvu, zaväzujem sa akceptovať jej podmienky, to skutočne netreba vysvetľovať. Autorka vie, čo podpísala, tak snáď vie, ako postupovať (btw, bolo jej to tu už x-krát napísané)..

oneinamillion
20. apr 2022

@nika523 další človek v diskusii, komu ešte ľudskosť niečo hovorí.. vdaka za nádej🙏🏻
Človeku je väčšinou ťažko z toho, na čo tu narazí.
Ľuďom dnes už úplne chýba pokora.
Aby raz sami neboli odkázaní na pomoc tých, ktorých včera odmietli..

ailiba
20. apr 2022

V najomnej zmluve urcite nie je, ze nemozes otehotniet. To majitela nemusi zaujimat. Ine je to, ked sa uz babo narodi... To uz musi vediet a riesit. Takze povedala by som mu to, aby ste potom nemuseli riesit nieco s novorodencom...pockala by som ale este par tyzdnov. Normalne mu vysvetli svoje dôvody.

oneinamillion
20. apr 2022

Ju, a posledná vec.. nech už aspoň niečo zmysluplne si odtiaľto odnesiem.. Z právneho hľadiska je to ako? Môžem si dať ako prenajímateľ podmienku, že prenajímam len ženám 20-25? Len VŠ vzdelaným? Alebo.. len s modrými očami?
Kde je hranica medzi oprávnenou požiadavkou a diskrimináciou?

veronicka88
20. apr 2022

@oneinamillion čítaj dozadu diskusiu...mne nie konkrétne ale vo všeobecnosti sa tu v tomto duchu pisalo

veronicka88
20. apr 2022

@oneinamillion so svojím majetkom si môžeš robiť čo chces.ak ti príde iný človek ako máš záujem stačí povedať že si si vybrala iného kandidáta..absolvovala si už obhliadky ak si šla prenajímať?ak nie potom je to ťažké evysvetlivat

oneinamillion
20. apr 2022

@veronicka88 prečítala som celú.

moonlight1210
20. apr 2022

@oneinamillion "Mám už taký zvyk, že keď niečomu nerozumiem, tak sa pýtam."
skor im vycitas, ako vobec mozu odmietnut rodinu s detmi, ako sa pytas, ale dobre.

oneinamillion
20. apr 2022

@moonlight1210 Moj prvý príspevok v diskusii bol úplne vecný, zaujímali ma dôvody, lebo skutočne neviem, či mal byť primárny problém hluk, či škody na vybavení bytu, problémy s prípadným vysťahovaním, či čo. Všetko mi to príde riešiteľné a úprimne, ťažko si predstavujem situáciu, kde dieťa spôsobí nejaké vážne poškodenie na materiálnom vybavení bytu. A áno, mám už čosi odžité s deťmi aj bytmi.
Proste mi tento koncept neprenajímať rodinám s deťmi pripadá ťažko pochopiteľný z hľadiska vecného aj ideového, ale nech si každý koná podľa svojho vedomia a svedomia🤷‍♀️

heleninamama
20. apr 2022

Keďze tu niektoré evidentne nechápete, aké riziko je prenajať byt tehotnej žene, alebo žene a deťmi, odporúčam si prečítať o zaujímavom prípade, ktorý sa stal tento týždeň v ČR. Slobodná matka s tromi deťmi (5, 3 roky a 6 týždňov) sa pred pôrodom nasťahovala do podnájmu. Po troch mesiacoch už nemala na nájom a bola vyzvaná byt opustiť. Uprosila majiteľku, aby ju tam nechala ešte týždeň počas sviatkov.
A potom dobodala deti nožom, keďže nemala peniaze, ani kam ísť - trojročné je mŕtve, dve zvyšné sú v nemocnici. V kalužiach krvi ich našla práve tá majiteľka bytu. Toľko k tomu, aké typy žien chodia s deťmi po podnájmoch a aké vedia spôsobiť problémy... A samozrejme, niektorí ľudia riešia najmä zlú majiteľku, ktorá ju chcela vyhodiť na ulicu a štát, že sa mal o nich všetkých postarať...
Nik nevidí nezodpovednú ženu a ešte nezodpovednejšieho muža/mužov, ktorí si narobia deti a nemajú s nimi dlhodobo kde bývať.

moonlight1210
20. apr 2022

@oneinamillion Tak pre priklad, okrem beznych dovodov, ze deti (naozaj) vedia zariadenie celkom znicit. Hlavne, ak su to take ADHD nezastavitelne motorove mysi (a to nikto vopred nevie, ci si take v rodicovskej loterii nevyberie) - si predstav situaciu, ze prenajmes byt rodine s detmi. Hoci vyzerali slusne, prestanu platit. Najprv sluby, potom uz sa prestanu aj pretvarovat.
Ty mas zmluvu taku, ze ich mozes vyhodit. Nie je v tom problem. Ale oni zacnu, ze ci chces na uliciu poslat male deti.
A tu si mozes vybrat.
Bude ti stat byt, ty nan budes platit naklady (peniaze, ktore si mohla pouzit na svoje deti - boli by sa ti totiz za normanych okolnosti vratili v podobe najmu) a oni ho budu uzivat zadarmo. V podstate ich scasti nedobrovolne zivis. Utrhas svojim detom od ust, aby najomnici zili v pohodli a nemuseli nic.
Alebo im tie dvere ukazes. (Popripade ta to stoji dalsie peniaze ich odtial vobec dostat.)

A napriklad toto emotivne, neprijemne rozhodnutie si mozes odmietnutim najmu rodine s detmi vopred usetrit.

veronicka1901
20. apr 2022

Nikto z nás nevie, ako môže dopadnúť. Život prináša rôzne situácie. Nikdy nehovor nikdy. Čo keď bude jedna z nás možno o pár rokov potrebovať riešiť ťažkú životnú situáciu a nebude mať kam ísť? Neviem, keď matka normálne pracuje, prečo si nemôže prenajať byt? Najomné bude v pohode vládať platiť, len napr v danom období nebude chcieť riešiť hypotéku a pod.?

chestnut
20. apr 2022

@oneinamillion jednoznacne lebo podla niektorych ludi ini ako rasovo cisti a bezdetni nie su normalni…uprimne by ma zaujimalo kto by im teda prisiel normalny😀

darkswan
20. apr 2022

@veronicka88 napriklad uz tvrdenie, ze normalni ludia sa zabezpecia a vlastne byty si prenajimaju len marginalni nenormalni ludia s automaticky financnymi problemami... to uz samo o sebe je znacne pre mna obmedzne vnimanie....Podla tejto schemy su napr. nemci, rakusania totalne nenormalni...dovodov preco si ludia prenajimaju byt je milion a nevidela by som to len cierno a bielo...taktiez by som radsej prenajala byt matke s dietatom ako bande studentov, ci party parikom...ale to je moj nazor...navyse sa mi nepaci toto povysenecke hodnotenie rozvedenych zien, sama som a nepokladam sa za menej cenneho clena spolocnosti...vdakabohu byt som si kupila na hypo sama a som rada, ked tu citam rozne osocovania ci uz na rodiny s detmi alebo matky samozivitelky...najviac sa mi este paci ked na nimi ohrnaju nos pani manzelky ktore napr. bez manzela by si ani neciarkli...treba sa prebrat z temneho stredoveku...

eeffka
20. apr 2022

@darkswan neviem kto ti tak dvihol tlak, ale ako mozes porovnavat nemecky systen s regulovanym najomnym a slovensky? U nas proste najom je viac ako bezna rezia +hypo. Tak snad len blazon bude takto zit dlbodobo. Na preklenutie isteho obdobia je to ok, ale je to ekonomicky nezmysel. A matky samozivitelky, ale detto aj muzi samozivitelia, mlade rodiny s 1prijmom, su proste statisticky horsia platobna skupina z dovodu,ze ak vypadne prijem nie je 2. Ktory dorovna.
Sama o sebe pises ze si si zabezpecila hypo... asi si to tak citila, ze je to rozumne.

darkswan
20. apr 2022

@eeffka s tym regulovanym najmom nemas celkom pravdu, kopec ludi si tam prenajima aj za drahsie ako by ich vysla hypo...vela ludi napriklad ten najom berie ako docasne riesenie, napr. taka matka samozivitelka ked uz o tom hovorime, na cas kym sa rozvedie, vyriesi BSM co sa vie na sk neumerne predlzovat... aj slobodny clovek ma len jeden prijem ked uz sme pri tvojej logike uvazovania nad ideal podnajomnikom...kto to teda potom presne podla teba je? byt som si kupila lebo som chcela vacsi, vacsie pohodlie...co by uz pri najme velmi ako to nazyvas rozumne nebolo... nastastie banka nehodnoti ako MK🙂a pri tej statistike tak iste vyskumy aj tvrdia, ze tieto zeny maju casto krat aj vacsiu zodpovednost, financnu, atd🙂

eeffka
20. apr 2022

@darkswan slobodnemu cloveku zbalim kufrik a bez vycitiek ho vyhodim na ulicu, matku s dietatom asi nie, az taka bezcitna nie som ... ved pisem, docasne riesenia chapem, a da sa to aj normalne komunikovat, ale ked som vyberala najomnikov do 1izb bytu by si valila oci, akych som mala zaujemcov. Len 2 perlicky: manzelia cca 50, co sa krutili ako hady pri mojej otazke oni do podnajmu ? Nakoniec ze to vezmu ale trebalo by prerobit sprchac v kupelke pre 90r tazko chodiacu babicku, skoro som spadla z gauca.
A mlada zena s dietatom, vsetko bude super, musiodiat s podnajmu lebo idu predavat aj mi ukazala povodnu zmluvu... zavolala som im, vyhodili ju lebo si tam prevadzkovala kadernictvo na cierno.

darkswan
20. apr 2022

@eeffka to ano, ludia su zvlastni v tejto dobe obzvlast, ale to nezavisi od stavu slobodny, zenaty...nemam rada len skatulkovanie

abbey1
20. apr 2022

@darkswan Možno by sa ti nezdvihol tlak, keby si čítala pozorne či s porozumením, nezamieňala by si si slová ako väčšinou a len a podobne ;)

darkswan
20. apr 2022

@abbey1 mne sa ale tlak nezdvihol, kedze to tu uz bolo spomenute viackrat pre istotu som si ho aj zmerala....117 na 80 je fajn🙂

veronicka88
21. apr 2022

@eeffka jemine...my zas romku,zlatú,sympatickú,ktorá mi volala a prosila nech nikoho iné v ten deň envola. Na obhliadku,prišla položila na stôl depozit plus nájom podpísala zmluvu,o 24hod mi poslala MAIL! že čo sa stane ak by v pondelok išla dlhodobo do Holandska aa vypovedá zmluvu....asi štyri maily s takými špekuláciami že na piaty som jej poslala mail ja že v pondelok môže prísť podpísať výpoveď a pre peniaze.prisla a viac sme o nej nepočuli. Potom chlap,ktorý vyvolával každý deň,slušný,sympatický,v sobotu povedala e byť berie. Ok.v pondelok volala že on nás mal len ako zálohu že mu volali že mu schválili hypo. Ostatné pomôcok lebo to už by som sa eozohnila

zuzuliennka1
21. apr 2022

@moonlight1210 mam syna PAS a ADHD, ma 4,5r a neznicil este nic. Takze to tiez nie je pravda.
Moja kamaratka ma dve zdrave deti (su vo vlastnom) a maju popisane vsetky steny. Ja nemam v byte ani skrabancek 🤷🏼‍♀️ takze ani diagnozy nie su nijaka “zaruka” ze byt lahne popolom pri takych detoch.

Ja som otehotnela prvy mesiac v podnajme, ako to tu citam, mali sme asi najlepsieho prenajimatela pod slnkom, absolutne s tym nebol problem, este my sme si v tom byte na vl. naklady niektore veci opravili a z bytu sme potom odchadzali a nechavali ho v lepsom stave, nez sme sa nastahovali.

bluka2
21. apr 2022

@eeffka haha,pobavil ma ten sprchác, lebo keď som prišla s jedným kolegom do Číny, on si našiel byt a povedal, že ešte bude pár dní v hoteli, kým mu majiteľ neprerobi vaňu na sprcháč 😀 že vaňu neznáša. A vieš čo? Majiteľ to spravil. Ja som si zas povedala nech mi maľuje steny a dala som mu presne aj značku farby (najmenej toxicku) čo chcem, potom som chcela inú práčku - dostala som 😉 pozdravuje dlhodobo blázon

bluka2
21. apr 2022

Jaj ešte vymeniť kuchynský stolík som chcela (posielal mi linky, že čo by sa mi páčilo) a nech zoberie 2 telky preč 🙂

tomi97
Odpoveď bola odstránená