Ako praktizujete minimalizmus v každodennom živote?
Ahojte žienky, ktoré ste mininalistky. Ako u vás vyzera minimalizmus v praxi? Dajte nejaké tipy prosím... Ďakujem
@klementinka58 no to ti verím, fakt by sme mali po byte, myslím že takmer každá žena...
@klementinka58 tak je to cca 330eur mesacne... :D to bezne zena v meste, chodiaca po shoppingoch da v pohodicke.. myslim...
@simca06022011 no pre mna to bolo dost, kedze neusetrim tolko
Nemame ziadne dekoracie, ani vianocne gule, sosky, vazicky, gebuzinky. Mame malo nabytku, prazdne ciste priestory. Na kuchynskej linke len kavovar, konvica a saponat pri umyvadle. Nemam ziadne blbosti ani ine masiny na kuchyni. Co treba pouzijem, potom vsetko odkladam do sufilkov.
Nemam ani 350 parov topanok ani 300 umelych kabeliek a opaskov v kazdej farbe. Mam maximalne 25 parov co tiez nie je najmenej, ale su kvalitne a nosim ich viac rokov, kedze kupujem kozu. Takze mi vydrzia. Selektujem, darujem nenosene a malo nosene veci do sekaca, zvysok co je vo velmi zlom stave vyhadzujem.
Oblecenia mam vela, tym sa netajim, ale znova kvalitne, nadcasove hlavne saka, kosele, bavlnene tricka a taketo veci. Takze vsetko mam roky. Oblecenia mam asi viac ako priemerna zena, ale to mam rada. Zas, ja si kupim niekedy za mesiac len jedno sako, kasmir, alebo hodvab ale to su palky. Nekupujem nic v HM, zare a tychto obchodoch, lebo to su smejdy, ktore sa zrazia po vyprati a aj tak to ide do kosa. Toto nemienim podporovat.
Co sa tyka sperkov, mam rada minimalizmus, mam len zopar kusov co sa zmesti do jednej beznej sperkovnice. Nemam ziadnu bizuteriu ani plastove farebne veci, nemam to rada.
Takze domacnost je minimalisticka, zopar kvietkov na dekoraciu, inak vsetko funkcne, drevene, zelezne, sklenene, kozene. Proste prirodne materialy.
Oblecenia by som mohla mat ovela menej priznavam, ale tak robi mi to radost, zarobim si na to, tak preco nie. Mna nejake dobre padnuce sako vzdy potesi, ale zase topanky. kabelku ci sperky kupujem veelmi vynimocne.
Este naco si davam pozor je jedlo. neznasam vyhadzovat jedlo ci pokazene potraviny z chladnicky, takze sa snazim kupit len fakt to, co viem ze zjeme.
@klementinka58 no ved jasne ze je to dost.. ale zase ked to rozmenis na mesiac, ta polozka je nie extrem. To ze niekto neusetri tolko, je ina vec.. kopa ludi neusetri nic a minaju vsade,
Teda ak je maslo v akcii, kupim jedno alebo dve ak nemam ziadne v chladnicke. Nekupujem 10 kusov do mrazaku, ani nekupujem 10litrov oleja do spajze. Mam jeden otvoreny olej, ked je na spodku tak kupim druhy. Proste co sa tyka jedla, kupujem priebezne a okrem beznych zasob na priebeznu spotrebu nemam doma ziadne spajzove konzervove a mrazakove zasoby. Kedysi som tiez kupovala vo vsetkom a trieskala do mraznicky a vsetko sa potom vyhadzovalo, lebo som aj zabudla co bolo doma. Nuz nie dakujem. Ak je aj moj oblubeny jogurt v akcii, kupim par kusov na dany tyzden co viem ze zjem. Nemienim kupit 30kusov a potom to jest kazdy den aby sa "zjedlo".
@simca06022011 ja som si myslela že som divná keď mi stačí tak málo topánok keď vidím v okolí koľko ľudia kupujú 😀
@deborahzelenkava tak toto je napr u mna nepredstavitelne, aby som priebezne kupovala potraviny... ja mam spajzu aj mrazak... a potraviny kupujeme dost. Nie zase 10ks do mrazaku, ale teda mna by slak trafil cakat s olejom na dne flase kedy dojde..musim mam v zalohe 2ks. :D jogurt kupujem po 6-8-10ks, mlieko kupujem podla toho ake,a le s kludom po kartone, konzervy detto.. kedze to pouzivame a casto nosime jedlo "z daleka", cize to si ani neodbehnem kupit. Vari sa u nas ale denno denne. Keby som vyhadzovala, to by bola ina vec.
@zuzanka.zuzu lenže minimalizmus je hlavne o tom nekupovať nič čo nepotrebujete, vyhadzovanie veci ,ktoré sa nazbieraju za pár týždňov je hazardovanie s prírodou a o tom minimalizmus nie je
@renesance80 zrejme som tento level osvietenia ešte nedosiahla 😉
no mna by 20 000 navyse viac potesilo na ucte ako kopa oblecenia v 5m dlhej skrini + dalsi 5m dlhy satnik zapratany....Styl mi chvalia kolegyne, dokonca niektore chcu chodit so mnou nakupovat aby som im poradila, len sa nastavit, ze nemusim mat kazdu vychytavku co leti
Ako pises v komentaroch, ze sa to neda nastavit kym su deti male a POTREBUJU vela hraciek a oblecenia.. Nepotrebuju. Ak chces realne fungovat minimalisticky, tak je idealne od babatiek. Tie deti na to naucia. Aspon ja som mala jasnu viziu - vzdy mi bola nesympaticka detska izba plna miliona hraciek pozosypanych kade tade, s ktorymi sa deti nehraju, nevazia si ich, maju ich znicene, dolamane.. Presne ako @slovakboy opisuje toho chlapca, to sa mi ratalo a vedela som, ze takto to s detmi budem mat nastavene aj ja. A mam. Maju "malo" hraciek, s kazdou sa hraju dlhodobo, vazia si, nenicia. Nie, deti vobec nepotrebuju more hraciek, dokonca pre ich rozvoj je lepsie mat dve stavebnice, ako tonu plastovych hovadin z kiku a pepca. Cize vobec nie je pravidlo, ze deti maju vela hraciek. Maju len tolko, kolko my chceme, aby mali.
A detske oblecenie. Ved to je na dve velke zasuvky. Vobec toho vela nepotrebuju a rastu prudko prve roky, cize je to aj zbytocne. Syn ma teraz vylozenych na bezne nosenie 10 triciek s dlhym rukavom, asi sestoro teplakov, 3 mikiny, softshelky, a hotovo. Nie je treba vela, vobec. Aj s detmi sa da minimalisticky a je to pre ne ovela lepsie. Na pozornost, rozvoj, robenie si poriadku vo svojich veciach...
@blackcat8885 vôbec nie si divná. Ja mám jedny nad kotníky kožené už možno aj 18 - 20 rokov. Keď som im naposledy menila opätky, tak mi tam čosi s fixkou "poopravoval" obuvník, no skoro ma vystrelo. Že to sú už neviem aké staré či čo. Som nechápala, nosím ich ozaj len príležitostne. A na bežné nosenie mám jedny teplé topánky, to je u mňa na zimu všetko. Potom mám jedny poltopánky a nejaké topánky na leto tiež už asi 100 rokov. Jedny kožené lodičky, tiež asi 20 ročné potrebujem dať opraviť, tak snáď sa to ešte bude dať. Podrážka sa začala odlepovať, tak asi lepidlo už dožilo 🤭. Ale im ozaj nič iné nie je. Ja mám traumu, žeby som musela ísť hľadať a kupovať nové 🙈.
Preto ja tie nákupné mánie nechápem. Veď v bežné dní chodím iba do potravín, max. do drogérie. Na oblečenie musím ísť cielene do nákupného centra. Načo by som tam len tak išla? Keby že nechcem nič kúpiť a akože náhodou si niečo kúpim. 🤷♀️ Nenachádzam na tom žiadnu logiku.
V práci som založila SWAP kútik, nepotrebné veci môžu iným poslúžiť. Alebo navstevujem miestnu charitu, ktorá 4x ročne organizuje bazár zadarmo, tam darujem nepotrebné veci a naopak nájdem pre seba také, ktoré potrebujeme my. Neodoberám newslettre. Nekupujem sezónne. Opravím, keď sa dá. Požičiam, keď sa dá.
Snažím sa žiť minimalisticky posledných asi 10 rokov. Je to ale beh na dlhé trate , kopec zlyhaní a opätovných návratov. Dnes môžem povedať že to mám v hlave upratané už . Nenavštevujem žiadne pepco , teddy, ani iné obchody tohto typu . Na stenách v celom dome mám DVA obrazy - originály od maliarov, jeden som dostala k 18 rokom a druhý ako dar k promóciam , teda ú pre mňa cenné nie len čo do hodnoty ale je tam aj silná citová väzba. Mám jednu sošku Adonisa , ktorú som dostala od prvého frajera k 18 narodeninám , kúpil mi ju v starožitnostiach a to je jediná vec okrem kníh čo mám v regáloch v obývačke . Žiadne závesy , žiadne záclony, ale mám kvalitné bezpečnostné žalúzie. V celom dome nenájdete u mňa jediný koberec alebo vankúš. jedna sada bežných tanierov na používanie a jeden slávnostný servis kúpený v záložni , zo 60 tych rokov, pre mňa nádherný , jeden kávový servis zakúpený cez marketplace ( 50 te roky ) , jeden čajový servis zakúpený cez marketplace ( 50 te roky ), ozdoby na vianočný stromček ešte z doby keď som aj bola malá a môj muž malý .majú cez 50 rokov a pre mňa sú nádherné a jedinečné , pamätám si ich ako dieťa. V kuchyni mám jeden elektrický hrniec v ktorom varievam polievky , ryžu a parím knedle , mikrovlnku a rýchlovarnú kanvicu . Viac nechcem lebo to nevyužijem .
Som veľmi konzervatívna čo sa týka oblečenia a líčenia, takže si kupujem kvalitné veci a menej a dlho ich nosím alebo používam . Bižutériu nenosím , iba zlato . Kabelky mám 4. Kozmetika je pre mňa achilova päta , ale aj to som už vyriešila , kupujem výrobky od dvoch firiem a dokupujem len už keď sa mi míňa. Rovnako tak čistiace prostriedky s výnimkou veľmi výhodných akcii. Menšie deti po sebe dedili tam kde sa to dalo , alebo mi kamarátka posúvala po svojich synoch na môjho najmenšieho a stále posúva, za čo som jej vďačná . Ja zas ešte dobré veci tiež posúvam kamarátke pre jej deti , za čo zas ona je vďačná mne. Minimalizmus uplatňujem aj pri nákupe potravím , kupujem len základné jednozložkové potraviny, nekupujem žiadne mrazené polotovary , minimum sladkostí a doma jednoducho varím , ale chodíme sa občas aj najesť do reštaurácie. Doma nedržím žiadne kvety, kvôli mačke a psom . Zato cez leto mám balkóny zakvitnuté až až muškátmi , petúniami alebo inými kvitnúcimi kvetmi . Triedim odpad , mám zakúpené kalifornské dážďovky ( fuj ) ktoré mi požierajú všetok bioodpad a vyrábajú mi humus , mám vlastnú čističku takže minimalizujem výdavky na vývoz žumpy , pravidelne kontrolujem výdavky kde a načo sme dali peniaze . Ani zďaleka netrpíme núdzou ale pre mňa " dopriavanie " si nadbytočnými nákupmi a následným vyhadzovaním je nezmysel . Radšej deťom zaplatím zimný či letný tábor vo Wachumbe , hodiny angličtiny a ruštiny alebo investujem do dovolenky .
ja neviem ako naučiť tomuto môjho muža... on keď len nevie nájsť napr. zimné rukavice, nebude sa namáhať viac ich hľadaním, ale kúpi ďalšie. a takto je to so všetkým. plné skrine oblečenia, ktoré ASI ešte bude nosiť, pritom som to za 2roky, odkedy sme spolu, na ňom nevidela... keď sme ho sťahovali, to bolo jedno utrpenie - všetko sa mu zíde a teraz to postupne (tajne) vyhadzujem... 🙄
My ked sme sapred 5.rokmi stahovali velmi vela som vytriedila hlavne hracky po drtoch, oblecenie a veci do kuchyne. Poodnasala som na zberny dvor a tam si mozu ludia prist zobrat co potrebuju. Tety uz len cakali kedy sa muz zjavi a co bude vykladat.
Priznam sa, ze muz je odkladac, mal poodkladane veci co mal este za slobodna a to ma 50.
Aj teraz ideme robit fotovoltaiku a v technickej ma zasa poodkladanych krabic. Uz sa tesim, ze to pretriedime.
@tamtamka26 to ako môj muž. Ja mu potajomky vyhadzujem oblečenie lebo jeho otec pribral dáva mu veci po sebe čo môj muž nepovie nie a nenosí to. A ja to vyhadzujem. Ked som sa pred 7r sťahovala k mužovi vyhodila som mu zo skrine 7vriec oblečenia 😀
@subartic Preco fuj kalifornske dazdovky? My ich mame doma uz asi 5 rokov a su uzasne.😊 Je neuveritelne, kolko toho dokazu spracovat. Nevyhadzujeme takmer ziadny bio odpad. Vsetko zjedia a produkuju krasne spracovany humus. Velmi som s nimi spokojna.
@blackcat8885 no presne, len šálok a harabúrd za 3 krabice sme preniesli, lebo to je od mamy, od sestier atď... podsedáky na záhr.sedenie to bola kapitola! stále sa to prekladalo, ani za svet vyhodiť, resp dať na charitu! a teraz, keď sa ho opýtam na to, tak sa ma opýta - to je moje? také som ja mal??? 😅 hlavne, že životne dôležité veci.
@ramzesa ja tiež nemám rada nakupovanie a už som nad sebou rozmýšľala - či to nie je lakomosť? jedna vec je, že som žila sama s 2 deťmi, tak som si premyslela, na čo dám peniaze a ďalšia - že neznášam skladovanie harabúrd - od oblečenia po ozdobné rárohy. moja babka žila kedysi v tom nedostatku, že ich bolo 7 detí a topánky do školy dvoje a teraz nevie, čo od dobroty... stále nemá dosť kabátov, čižiem, nohavičiek atď... denne varí a pečie vo veľkom (čo ak niekto príde) a potom vyhadzuje...
@tamtamka26 môj muž si nevšimne že vyhodím 😀 a keď náhodou aj áno poviem že nieee
@blackcat8885 ja tiež väčšinou poviem, že asi pri sťahovaní sa to niekde založilo a určite to nájdeme 😀 všetko schopné skončilo na charite 😀
@tamtamka26 toto ja by som nevedela. Ja aj deti oboznámim, že toto ide preč a poviem aj dôvod. Väčšinou zaberie 😀.
A čo sa týka nakupovania a lakomosti, tak toto u mňa určite nie. Neviem ani zgrlošiť. Ale ten samotný proces, kým si niečo nájdem, vyberiem, vyskúšam 🙈. Horor pre mňa. Minule som išla s najmenším kúpiť nohavice a akoby som seba videla a počula. 😀 Keď som mu zahlásila, že ich musí vyskúšať, tak ten pohľad 🤣. A ešte koľko frflal, kým sme s nimi odišli domov. Najradšej mu kupujem bez neho, ale už mu nesedí hocičo.
https://www.martinus.sk/645143-minimalisticky-d...
Fajn kniha, je tam kopec konkrétnych rád, ako uplatniť minimalizmus v živote

@simca06022011 no dnes už ani tie veci nie sú také kvalitné, že to môžeš nosiť roky... Ja mám na zimu dvojo topánok, jednu parku a jednu dlhšiu bundu. Obe sú čierne,vták asi vyzerám, že nosím to isté. Plus trojo riflí... A som vybavená na zimu...asi tiež sociálny prípad...