Ako prerobiť 3-izbový byt na 4-izbový?
Prosím ako by ste prerobili tento byt na 4 izbový? Byt je v pôvodnom stave a je veľký 87m2 je to výmera akú majú 4 izbové byty. Chodba je dosť veľká tam si predstavujem jedálenský kút aj pre 6 osôb.

My sme pôvodne v 1 novostavbe zvažovali 9m² pre 2 deti, to by sa dalo iba pri poschodovej posteli, keďže musia mať aj stoly kvôli škole a nejakú tú komodu. Oblečko asi tiež len na chodbe. Nakoniec sme to zavrhli, aj tak by sa tam nedalo takmer hýbať. Teraz budú mať staršie 12,5m² a navyše loggia k izbe a mladšie deti 13m². Spálňa má cez 14m², ale manžel tam bude mať aj stôl kvôli home office. Obývačka s kuchyňou 40m² čo je ideál pre 6 ľudí 🙂
@katrin21 a ešte viac by sa mi páčilo kuchyňu a obývačku vôbec nedávať dvere a stôl otočiť kolmo na novú priečku, ktorá by končila kúsok za stolom, ak by sa sedelo pri stole, sedelo by sa trochu do cesty, ale to nevadí ak všetci sedia pri stole…
@biba_18 vsak ja som jedny dvere zrusila a priecku zrusila, jedny ,alebo otvor aspon tam treba . Bud z malej chodbicky do kychyne,alebp zo vstupnej...
Neni uplne nerealne mat na 16m2 aj linku aj obyvacku, mame take izby tak si to viem predstavit ked sa inak neda....ja by som preferovala radsej to ako mat kuchunu inde od obyvacky a mini spalnu. Ale kazdemu moze vyhovovat ine.
Inak ten prerobený 4-izbak na fotke, čo sem autorka dávala ako príklad úžasnej prerábky, je v ponuke na predaj už od minulých Vianoc (2023) a nikto ho nechce. Je blízko nás na Šustekovej v Petržalke. Tá "obývačka " je extrémne malá, zmestí sa tam na šírku len pohovka pre 2 osoby, a jedálenský stôl je hneď oproti vchodovým dverám. A predávajú to v pohode ako 4-izbový, aj s vyššou cenou teda, aj keď teda rozlohou je totožný ako hocijaký 3izbák v tom vchode.
@ninan2 kks, 250 tisíc za takýto byt, šaleny by ma dal pozdraviť…
Ten byt ma vela m2, ale vela ma v chodbach na ukor ostatnych izieb, za mna nestastna dispozicia a kedze nosne priecky idu cez tie chodby,nedaju sa ani spojit a nejako lepsie vyuzit. Videla som byt,kde v takej chodbe v strede mali akoby spolocnu cast ,sedacku a jedalensky stol,ale bolo to bez tych priecok..toto je tak robene,ze nikdy to nebude dokonale.. strácať priestor na chodbách je úplne najhoršie.
@biba_18 vsak ja som jedny dvere zrusila a priecku zrusila, jedny ,alebo otvor aspon tam treba . Bud z malej chodbicky do kychyne,alebp zo vstupnej...
Neni uplne nerealne mat na 16m2 aj linku aj obyvacku, mame take izby tak si to viem predstavit ked sa inak neda....ja by som preferovala radsej to ako mat kuchunu inde od obyvacky a mini spalnu. Ale kazdemu moze vyhovovat ine.
@katrin21 písala som odverách - že tie tam netreba…
Autorka, moja teta i sesternica majú také veľké haly. V kuchyni majú malý stôl a v hale majú lavicu so stolom... Není to zle, keď jedia spolu alebo viac osôb sú tam. Ak niekto niečo si uchmatne alebo je sám doma tak jedáva v kuchyni.
V pohode to tak urob, veľké sedenie do haly a dáky raňajkovy stolík do kuchyne.
A z tej izby veľkej urobíš pekne 2 detské.
Prípadne by sa dal prerobiť takto
@done Ďakujem za návrh takto prepojená kuchyňa s obývačkou a čiastočne aj s chodbou pekne ukáže 🙂
Necitala som ine komentare, ale asi by som z izby 3 vytvorila dve mensie izby, predelila ich len sadrokartonom. Vznikli by dva take uzke slize, ale mozno lepsie ako nic. Ale nie som architekt.
Tebe sa zda 8m2 na spalnu ok, ale budete tam dvaja, uz o polnoci vydychany vzduch.
Autorka a aj viac m2, oproti tomu ak by si presúvala kuchyňu na druhú stranu. Ak kuchyňa ostane na pôvodnom mieste a vznikla by tam ako nakreslila done kuchynoobyvacka.
Tebe sa zda 8m2 na spalnu ok, ale budete tam dvaja, uz o polnoci vydychany vzduch.
@natalka13 normálne máme mikrovetranie cez zimu, cez teplo otvorené okno a nemáme vydychany vzduch..
Vsak to iste som navrhla ja,len nie tak pekne nakreslene, vidis aspon,ze je to je fajn napad. Dvere mozu a nemusia byt. Ked nedas,bude to vzdusnejsie len viac burania,ale oplati sa to . Kuchynu by som volila ale urcite do L a stol okruhy trosku nizsie
A stolik v tej jednej detskej urcite pod okno otocit o 90st..totiz nie je to v mierke .ked tam das skrine 60-70cm zaberu hlbku a stolik min.60 a to je maly, lepsi je hlbsi...takze stolicka by mala malo miesta.
Treba mysliet aj na ergonomiu..alebo ok,ak nechat takto tak skrinu ukoncit skor.
Takto budes mat v byte dost ulozneho priestoru. Urcite z dlhodobeho hladiska nestacia v detskych komody, to casom zistis a ani rodicom iba rolldor na chodbe. Veci pribuda.
A stolik v tej jednej detskej urcite pod okno otocit o 90st..totiz nie je to v mierke .ked tam das skrine 60-70cm zaberu hlbku a stolik min.60 a to je maly, lepsi je hlbsi...takze stolicka by mala malo miesta.
Treba mysliet aj na ergonomiu..alebo ok,ak nechat takto tak skrinu ukoncit skor.
Takto budes mat v byte dost ulozneho priestoru. Urcite z dlhodobeho hladiska nestacia v detskych komody, to casom zistis a ani rodicom iba rolldor na chodbe. Veci pribuda.
@katrin21 aj tie postele zaberu omnoho viac miesta ako je nakreslene, vobec ten priestor nebude takto velkorysy, ved na sirku bude mat ta izba ledva 2m
Vsak to iste som navrhla ja,len nie tak pekne nakreslene, vidis aspon,ze je to je fajn napad. Dvere mozu a nemusia byt. Ked nedas,bude to vzdusnejsie len viac burania,ale oplati sa to . Kuchynu by som volila ale urcite do L a stol okruhy trosku nizsie
@katrin21 postele v detských sú v tom návrhu poschodové na mieru v deliacej stene ako na fotke čo pridala jana_eyre_2, nie pri jestvujúcich stenách ako v tvojom návrhu.
@katrin21 aj tie postele zaberu omnoho viac miesta ako je nakreslene, vobec ten priestor nebude takto velkorysy, ved na sirku bude mat ta izba ledva 2m
@nelca84 ja si viem realne predstavit tu izbu , nasi maju izbu, pracovnu, 2mx 3,5m...tato bude mat 4,7 takzw super.
Opticky najlepsie bolo,ked v tej izbe mali postel na sirku tych 2m pod oknom....lenzw tu je balkon. Yl teraz ju maju normalne, je tam 80cm siroka klasicka valanda a oproti ma mamina stary sijaci stroj a este asi 1m na prechod zostava,takze pohoda.... skrine su uzsie ako postel, vstavane maju do 70cm samozrejme daju sa spravit aj plytsie ale na ukor vesania.
Ako detskw izby to uplne postacuje.
Ahojte, my sme to urobili takto. Stena medzi vstuponou chodbou a izbou 3 bola vybúraná a pristavili sme také malé zástenie pri dverách aby to slúžilo ako chodbička, nech sa nevojde rovno do kuchyne. To modré je kuchynská linka. Ružové telka a zelené gauč. Prišlo nám to oveľa lepšie ako mať 2 veľké chodby v byte. Tá pristavaná čierna stena vyzerá, že je vo dverách ale reálne sú v tom nákrese tie dvere zle dané, sú bližšie k ľavej stene. Odpad riešený sanitárnym čerpadlom. Obývačková strana má 3.3 x 4m tým pádom čo je celkom pohoda, máme tam veľký gauč.
Takto máme pekne byt rozdelený aj na dennú a nočnú časť.
Ahojte, my sme to urobili takto. Stena medzi vstuponou chodbou a izbou 3 bola vybúraná a pristavili sme také malé zástenie pri dverách aby to slúžilo ako chodbička, nech sa nevojde rovno do kuchyne. To modré je kuchynská linka. Ružové telka a zelené gauč. Prišlo nám to oveľa lepšie ako mať 2 veľké chodby v byte. Tá pristavaná čierna stena vyzerá, že je vo dverách ale reálne sú v tom nákrese tie dvere zle dané, sú bližšie k ľavej stene. Odpad riešený sanitárnym čerpadlom. Obývačková strana má 3.3 x 4m tým pádom čo je celkom pohoda, máme tam veľký gauč.
Takto máme pekne byt rozdelený aj na dennú a nočnú časť.
@auxcron Ďakujem pekne super to vyzerá 🙂 u nás sa ešte ani nezačalo prerábať. Je super že vám celú stenu povolil statik dať preč. U nás zatiaľ plánujeme kuchyňu presunúť do druhej chodby pri kúpeľni a wc kúpeľňu spojiť tak vznikne linka naproti sebe a obývačku do najväčšej izby aby vznikol priestor aj na jedalensky kút.. akú miestnosť mate v byvalej kuchyni?
Ďakujeme, áno tú stenu povolil nakoľko je nenosná, je to len priečka. Zaujímavý nápad máte, môže to byť super ale keď chcete spojiť kúpelňu a WC, nemáte medzi nimi stupačky? V bývalej kuchyni máme hosťovskú izbu, časom detskú :D V tej menšej je pracovňa.

Aha jasné. Inak 8m² na spálňu je tiež málo, sice sa tam zmestí posteľ a pod, ale je to fakt tesné. Pri 2 osobách to nespĺňa normu na cirkuláciu vzduchu. Nemôžete tam dať preto priveľa skríň (ale tie sa aj tak nezmestia). Iba ten základ ako komoda na spodné prádlo a nočné stolíky. Chodbu máte veľkú, všetko ostatné oblečko by som dala tam.