icon

Ako prerobiť 3-izbový byt na 4-izbový?

25. apr 2025

Prosím ako by ste prerobili tento byt na 4 izbový? Byt je v pôvodnom stave a je veľký 87m2 je to výmera akú majú 4 izbové byty. Chodba je dosť veľká tam si predstavujem jedálenský kút aj pre 6 osôb.

Ako prerobiť 3-izbový byt na 4-izbový?
autor
25. apr 2025
@katrin21

Takto jedine..obyvacka s kuchynlu spolu... zavriet vchod do obyvacky, bol.by iba cez kuchynsku cast, nalavo stol a pod nim sedacka do L, oproti TV
Detske izby - rozdelit tu vacsiu pri vchode tak, ze okno zostane kvazi spolocne,ako maju bauringy. Ze na hranici ramu bude priecka a cast okna bude 1 izba ,cast druha izba. Vzniknu dve izbicky 2x4,75 co je v pohode aj na rolldor a za nim postel a pod okno.stolik

@katrin21 Áno aj takto ľudia tie byty prerábajú myslím to priečku medzi kuchyňou a malou izbou zbúrať a spojiť 🙂 len tú najväčšiu izbu by mi bolo asi ľúto dať tam priečku.. podľa návrhu čo chcem ja tak aspoň tie dve izby čo majú loggie ostanú veľké

autor
Autor odpoveď zmazal
autor
25. apr 2025
@guiseppinka

Ja absolutne nechapem trendu mat najvacsiu izbu spalnu. Ved v spalni clovek iba spi. Ja by som dala spalnu vedla kuchyne a pokial musia byt 2 samostatne izby ako detske, tak by som sadracom rozdelila najvacsiu izbu. Nic netreba burat ani presuvat

@guiseppinka máš pravdu na spalnu úplne stačí aj ta najmenšia izba v byte

vejapa76
25. apr 2025

Najlacnejšie riešenie ktoré navyše neuberie z priestoru je investovať do kvalitného gauča na každodenné spanie. Ty s mužom na gauči v obývačke a deti každé svoju izbu.

uzivajden25h
25. apr 2025
@biba_18

@jana_eyre_2 keďže je to na fasade museli by mať aj stavebné povolenie…

@biba_18 pozor toto sú predstavené logie. Nemôže zrušiť stenu medzi nimi. Tá je pripravená k fasáde a podieľa sa na Tom aby sa všetky logie neodtrhli. Ta rada zrušiť stenu je úplne drb.nuta

uzivajden25h
25. apr 2025
@uzivajden25h

@biba_18 pozor toto sú predstavené logie. Nemôže zrušiť stenu medzi nimi. Tá je pripravená k fasáde a podieľa sa na Tom aby sa všetky logie neodtrhli. Ta rada zrušiť stenu je úplne drb.nuta

@uzivajden25h oprava korektor , predsadene logie, prikotvena k fasáde - spravne

biba_18
25. apr 2025
@uzivajden25h

@uzivajden25h je to možné, ale mne to nenapadlo a ani tie bloky nepoznám, takže ma tá myšlienka nijak nevzrušila ☺️

katrin21
25. apr 2025
@zalka

@katrin21 pekne len ja by som vymenila okno a spravila výstup na balkón z oboch izieb... A stenu od izby 1 by som posunula smerom do chodby a vstup z kraja do obývačkokuchyne

@zalka okna vymenit nedovolia len tak, meni sa tym vzhlad budovy.
Za mna to,co som dala je jedina vhodna ,logicka a aj ergonomicka volba

katrin21
25. apr 2025

Ale ak nechces velku izbu delit sadrokartonom , tak to nemas ako inak spravit. Ostatne izby su male ... urcite by som nedavala kuchynu a obyvacku dokopy do tej izby napravo od kupelne...

katrin21
25. apr 2025

A za mna spalna potrebuje miesto na vela ulozneho priestoru..ja mam 3 dverovy rolldor, satnik a este to nestaci... takze...za mna spalna mini moze byt iba ak mas miesto na nejaly satnik inde

zalka
25. apr 2025
@katrin21

@zalka okna vymenit nedovolia len tak, meni sa tym vzhlad budovy.
Za mna to,co som dala je jedina vhodna ,logicka a aj ergonomicka volba

@katrin21 tam je balkon, to by nevideli že je balkonové okno, a ked robia kúpelky do kuchyne, že časť okna nechajú v kúpelke, a samozrejme rám je hrubší ...

katrin21
27. apr 2025

Este raz citam tvoje navrhy a chyba mi tam praktickost. Totiz:
Je ti luto rozdelit tu 1 velku izby nq dve, pritom by boli dost velke, zaroven ale chces robit velmi komplikovanu prerabku co sa tyka odpadov s presunom kuchyne na druhu stranu.
Zhrniem ti to: rozdelenim 1 velkej izby ziskas 2 mensie,ale dlhe krasne tam vojde aj rolldor , postel a stol pri tej dlzke izieb. Staci zburat 1 priecku a zavriet jeden z dvoch vchodov nalavo . Podla toho, kde budes umiesnovat sedacku a tv. Da sa nechacht ces kuchynu, alebo z chodby a linku potiahnut az do rohu po sucasny vchod do nej.
Este vies aj kusok ten prieator zvacsit posunom tej priecky do chodbicky .

Ty chces ale zvysovat svoje naklady na prerabku komplikovanym presunom potrubi a odpadov. Mozno bude nutne navysit aj podlahu...
Ziskas tak ci tak 2 miestnosti,ovela mensie , ako keby boli napravo. Stol chces davat do chodby. Ergonomicky a prakticky sa mi tvoj navrh nepaci.

katrin21
27. apr 2025

Druha moznost s inym vchodom do obyvacky

katrin21
27. apr 2025

Jezis,nejako mi to zle vlozilo

katrin21
27. apr 2025

Tak este raz

biba_18
27. apr 2025
@katrin21

Este raz citam tvoje navrhy a chyba mi tam praktickost. Totiz:
Je ti luto rozdelit tu 1 velku izby nq dve, pritom by boli dost velke, zaroven ale chces robit velmi komplikovanu prerabku co sa tyka odpadov s presunom kuchyne na druhu stranu.
Zhrniem ti to: rozdelenim 1 velkej izby ziskas 2 mensie,ale dlhe krasne tam vojde aj rolldor , postel a stol pri tej dlzke izieb. Staci zburat 1 priecku a zavriet jeden z dvoch vchodov nalavo . Podla toho, kde budes umiesnovat sedacku a tv. Da sa nechacht ces kuchynu, alebo z chodby a linku potiahnut az do rohu po sucasny vchod do nej.
Este vies aj kusok ten prieator zvacsit posunom tej priecky do chodbicky .

Ty chces ale zvysovat svoje naklady na prerabku komplikovanym presunom potrubi a odpadov. Mozno bude nutne navysit aj podlahu...
Ziskas tak ci tak 2 miestnosti,ovela mensie , ako keby boli napravo. Stol chces davat do chodby. Ergonomicky a prakticky sa mi tvoj navrh nepaci.

@katrin21 a čo je v izbe 2?

biba_18
27. apr 2025
@katrin21

Tak este raz

@katrin21 a ešte viac by sa mi páčilo kuchyňu a obývačku vôbec nedávať dvere a stôl otočiť kolmo na novú priečku, ktorá by končila kúsok za stolom, ak by sa sedelo pri stole, sedelo by sa trochu do cesty, ale to nevadí ak všetci sedia pri stole…

nelca84
27. apr 2025

@autorka skoda, ze ste sa nad tou prerabkou nezamysleli skor, nez ste ten byt kupili. Podla mna je to uz aj ako 3-izbak nepodarene, lebo dve izby su mega velke, tretia pidi izba a kuchyna tiez mala. Teraz to uz bude len o kompromisoch... Ja som vyrastla v trojizbaku so 67 m2, ale vsetky izby boli rovnomerne velke, bolo to lepsie vyuzitelne. V tomto pripade vacsia vymera neznamena viac priestoru...

kp7333
27. apr 2025
@katrin21

Tak este raz

@katrin21 v tomto pripade by som stol vysunula az do chodby, lebo je nerealne do cca 18m stvorcovych natlacit aj kychynu, aj sedacku, aj stol. V kuchyni by som nechala len pult na rychle jedenie a opticky predel od miniobyvacky.

jana_eyre_2
27. apr 2025
@nelca84

@autorka skoda, ze ste sa nad tou prerabkou nezamysleli skor, nez ste ten byt kupili. Podla mna je to uz aj ako 3-izbak nepodarene, lebo dve izby su mega velke, tretia pidi izba a kuchyna tiez mala. Teraz to uz bude len o kompromisoch... Ja som vyrastla v trojizbaku so 67 m2, ale vsetky izby boli rovnomerne velke, bolo to lepsie vyuzitelne. V tomto pripade vacsia vymera neznamena viac priestoru...

@nelca84 inak poznám ten byt naživo, vzdialená rodina v takom bývala a tá mala izba je skôr taká pol izba, ale podľa mňa to je v pohode byt, hoci možno na pôdoryse tak nevyzerá..

jana_eyre_2
27. apr 2025

Inak ja by som asi v tej malej izbe urobila spálňu, lebo tam reálne nič moc ako posteľ a skriňu človek nepotrebuje (sama mám takú spálnu -8m² a úplne to.staci), najväčšiu izbu rozdelila vstavanou skriňou na mieru, ak teda nie tými posteľami ako som už dávala fotku.. a nechala by som tam aj dvere na balkón keď už je to.yeda taký drbnuty nápad ako to tu niekto písal 😒 ale ja mám asi drbnute nápady s 0vou výpovednou hodnotou ako som si už vypočula..

nelca84
27. apr 2025
@jana_eyre_2

@nelca84 inak poznám ten byt naživo, vzdialená rodina v takom bývala a tá mala izba je skôr taká pol izba, ale podľa mňa to je v pohode byt, hoci možno na pôdoryse tak nevyzerá..

@jana_eyre_2 no presne, skor by som to nazvala 2,5 izbovym bytom. A co mali v tej polizbe?
Ako viem si to predsravit s jednym dietatom, ze sa spoji kuchyna s malou izbou a ostane velka spalna aj detska. Ale nasilu z toho robit stvorizbak, no neviem.

jana_eyre_2
27. apr 2025
@nelca84

@jana_eyre_2 no presne, skor by som to nazvala 2,5 izbovym bytom. A co mali v tej polizbe?
Ako viem si to predsravit s jednym dietatom, ze sa spoji kuchyna s malou izbou a ostane velka spalna aj detska. Ale nasilu z toho robit stvorizbak, no neviem.

@nelca84 spálňu, mali tam len posteľ a skriňu, okno je vlastne len také jedno krídlové.. a tak ako autorka písala, tak vo väčšej chodbe mali jedáleň..

ninan2
27. apr 2025

Inak ten prerobený 4-izbak na fotke, čo sem autorka dávala ako príklad úžasnej prerábky, je v ponuke na predaj už od minulých Vianoc (2023) a nikto ho nechce. Je blízko nás na Šustekovej v Petržalke. Tá "obývačka " je extrémne malá, zmestí sa tam na šírku len pohovka pre 2 osoby, a jedálenský stôl je hneď oproti vchodovým dverám. A predávajú to v pohode ako 4-izbový, aj s vyššou cenou teda, aj keď teda rozlohou je totožný ako hocijaký 3izbák v tom vchode.

ninan2
27. apr 2025

My sme to už s hľadaním veľkého 4izbáku v Petržalke vzdali a kupujeme novostavbu 110 m². Máme 4 deti, inak sa nedá. A potrebujeme aj navyše ešte 1 WC/kúpeľňu a väčší balkón a pivnicu. Tieto panelákové byty majú všetky jednoducho malú rozlohu.

autor
27. apr 2025
@nelca84

@nelca84 Ja som vyrastala v byte kde bola jedna malá loggia z kuchyne a plocha cez 60m.. tento byt sa mi hneď zapáčil výmerou hneď to bolo vidieť že má dosť m2 a najvyššie poschodie plusko dve veľké loggie. Ako určite to není najlepšia dispozícia a využitie priestoru ale mne len to príde najhoršie malá izba pri kuchyni ale aj to na spálňu stačí. Tento byt sa jedná ako najväčší 3 izbak v Petržalke v panelákoch

autor
27. apr 2025
@katrin21

Tak este raz

@katrin21 Ďakujem pekne si to navrhla a možno aj tak to prerobíme rozdeliť tu izbu normálne priečkou len asi bude treba aj meniť balkónové okno a tam kde bude priečka niečo neviem čo prerobiť manžel to spomínal 😁 Kuchyňu a malú izbu asi necháme tak ako je teraz dispozične bez búrania priečky.. na spalnu stačí a kuchyňa je úzka ale aj celkom na dĺžku ok teraz je tam stará linka a viem si predstaviť ju potiahnuť až pod okno do elka a jedálenský stôl buď do obývačky izba pri kúpeľni myslím alebo aj do tej haly. Hala + chodba majú cez 17m tak tam sa úložného priestoru celkom dosť vytvorí. Viem že aj tých 8m malá izba je málo ale na manželskú posteľ aj nejaku komodu a tv na stene to bude ok 🙂

autor
27. apr 2025
@jana_eyre_2

Inak ja by som asi v tej malej izbe urobila spálňu, lebo tam reálne nič moc ako posteľ a skriňu človek nepotrebuje (sama mám takú spálnu -8m² a úplne to.staci), najväčšiu izbu rozdelila vstavanou skriňou na mieru, ak teda nie tými posteľami ako som už dávala fotku.. a nechala by som tam aj dvere na balkón keď už je to.yeda taký drbnuty nápad ako to tu niekto písal 😒 ale ja mám asi drbnute nápady s 0vou výpovednou hodnotou ako som si už vypočula..

@jana_eyre_2 Nikto nemá drbnute nápady ja som rada za každú radu ktorá sa tu napíše.. ja si trochu pripadam že asi není u ľudí celkom ok jedáleň na chodbe v byte ako sa tu sponenulo ale ja som už reálne videla urobenú jedáleň na chodbe vo viacerých bytoch🤣 Tak máš podobné výmerou spalnu ano? Da sa v pohode v nej fungovať?

autor
27. apr 2025
@ninan2

Inak ten prerobený 4-izbak na fotke, čo sem autorka dávala ako príklad úžasnej prerábky, je v ponuke na predaj už od minulých Vianoc (2023) a nikto ho nechce. Je blízko nás na Šustekovej v Petržalke. Tá "obývačka " je extrémne malá, zmestí sa tam na šírku len pohovka pre 2 osoby, a jedálenský stôl je hneď oproti vchodovým dverám. A predávajú to v pohode ako 4-izbový, aj s vyššou cenou teda, aj keď teda rozlohou je totožný ako hocijaký 3izbák v tom vchode.

@ninan2 inzerát na byt takto prerobený som tu dala preto lebo sama o tom rozmýšľam 😁 a takých bytov tento typ som už videla viac na nete kuchyňa presunuta do obývačky keďže je tam hneď kúpeľňa je jednoduchšie ťahať rozvody.. jasné že je to malé ale je to skôr obývačka plus kuchynsky kút. Ja som si to predstavila potiahnuť linku na celú dĺžku tej izby 4,20cm tv na stene a sedačku pri stene pri balkónovych dverách buď menšiu sedačku elko alebo pohovku normálnu 3miestnu väčšiu.. jedálenský stôl do haly .. návštevy máme minimum tak priestor v obývačke ma najmenej trápi nám úplne stačí aj menšia sedačka.

jana_eyre_2
27. apr 2025

Áno dá sa, len ja mám podkrovnu, takže ona je ešte skosená zo stropu, takže síce nie úplne priestranna, ale máme tam 180tku posteľ, jednu veľkú skriňu a nočný stolík.. mne to úplne vyhovuje, lebo v spálni fakt okrem noci trávim minimum času, iba čo uložím veci maximálne.. my ale bývame v dome a deti majú vlastné izby, aj tak sú stále v obyvacko-kuchyni..