icon

Ako riešiť problém s vodovodnou prípojkou suseda?

21. nov 2024

Ahojte
Chceli by sme kúpiť dom s pozemok. Je tu veľký problém v šachte sú dvoje hodiny jedny “naše” druhé susedove. Sú to dvaja bratia jeden predáva dom a druhý čo má tu prípojku je sused. Mali to len ústne dohodnuté a na pozemku nie je žiadne vecne bremeno ani ťarchy. Keď sme sa rozprávali so susedom tak súhlasil že by sa spravilo vecne bremeno lenže s bratom ktorý to predáva nemajú veľmi dobrý vzťah a dnes keď prišlo k stretnutiu ich a realitaka tak sused povedal že s tým nesúhlasí a riešiť to nebude. Bola som v šoku keď mi to realitak volal keďže nám povedal niečo iné a im iné. Budeme kontaktovať určite aj právnika ako by sa to dalo riešiť ale chcem ísť ešte osobne sa skúsiť po dobrom dohodnúť so susedom. Čo robiť ak má pošle do kelu s tým ? Môžme ho len tak odpojiť ? Že by sme ho písomne upozornili že do nejakého dátumu si má spraviť vlastnú prípojku a ak nie že ho odpojime? Je to vôbec takto možné ? Po sudoch sa mi veru nechce doťahovať ale domček sa nám strašne páči len toto je veľmi nepríjemne a celé to stojí na tomto probléme ako ďalej. Máte niekto skúsenosť ? Nevydržím kým sa stretneme s právnikom tak preto píšem aj tu či náhodou niekto nevie poradiť.

Strana
z2
mariska1989
22. nov 2024

@zalka áno ak by ona ho odpojila sama je problém .ale keď sa mení majiteľ vedela by pohnúť . A presne o to ide aby to chcel ten dotyčný. Ak nechce stačí ho len nejako presvedčiť , donútiť. Neviem si predstaviť že by som mala šachtu u niekoho iného na pozemku . Či ak by prasklo niečo pri chalupe a bude treba zastaviť hlavný ventil a oni zamknuté poprípade pustený pes no neviem neviem . Každý by mal mať svoje veci na svojom pozemku . Podľa mňa cúvol pretože vedel že to bude finančne niečo stať a 100€ to isto nebude

hedviga2
22. nov 2024

@anjelicek26 no ved toto

tundra
22. nov 2024

@mariska1989 šachta musi byt verejne pristupna,tak isto aj uzaver vody k šachte.
Nezijem na Slovensku,raz sme prisli, pred polnocou a poculi sme hučat vodu.Vyrazilo spojku pred vodomerom a voda tiekla v šachte plnym prudom.
Havarijna sluzba nechcela prist,az po asi troch urgenciach prisli.Dost dlho trvalo, kym nasli uzaver vody pred sachtou,bol ,zahrnuty hlinou na opacnej strane cesty.

quinyy
9. feb 2025

Dobry den prosím vás , vyriešili ste to nejak?
Mame takýto problém. Bývame v dome 6 rok. Bol veľký pozemok ktorý sa rozdelil na 3 časti a na projekte sme sa dohodli že bude šachta na vodu pre tri domy na spoločnej prístupovej ceste. My sme vtedy bývali v zahraničí cize to cele robil nás už teraz sused. Šachtu kúpil zlu nie taku aby po nej mohli chodit autá cize to cele umiestnil na nás pozemok bez nášho súhlasu. Od zaciatku nám to vadilo ale potrebovali sme rýchlo bývať. Vykľul sa z neho za tieto roky pekný hajzel a chceme tu prípojku na jeho dom odstrániť. Aké sú prosím vás možnosti? Máte s tým niekto skúsenosti? Ako ste dopadli vy?

Strana
z2