icon

Ako sa namotivovať vypratať preplnený byt?

24. apr 2025

Ahojte zienky, prosim pomozte ako sa namotivovat vyhadzat stare veci. Mame trojizbovy byt, zijeme tu styria (manzel, ja, dve male deti). Koncom buduceho roka sa budeme stahovat do domu, ale kym k tomu pride, chcem sa zbavit veci, take, co uz nenosim, detske, ktore su uz detom male a tak podobne ale nemam na to vobec motivaciu, mam k tomu az odpor spravit to. Nechapem. Inak mi zalezi, aby sme mali cisto, upratane, co sa mi dari v obyvackokuchyni, ale izby otras, preplnene skrine, hracky detsky pretekaju, uz to nemam kam davat a tie izby posobia ako by tam bol stale neporiadok. Ked mam odkladat ciste pradlo do skrin, mam k tomu nechut, lebo tie skrine su plne, iba to tam musim pchat doslova. Viem, ze musim vyhadzat polovicu veci ale neviem sa k tomu dokopat, proste otvorim skrinu a radsej ju zavrem, ked to vidim. Ci to uz je daka choroba porucha alebo co, nechapem. Poradte prosim, ako to robite vy?

Strana
z4
juliet86
26. apr 2025
@ravehami

@juliet86 a co triedit? Oblecko ci vsetko mozne?

@ravehami urcite aj oblecko aj vsetko mozne. mne by najma pomohlo aj to ze nasledne by to ten clovek odviezol... do banky odevnej pre jednorodicov. do kolo. do sekacu rezke. do humany a tak.. akoze nechcem vytvarat odpad

heidi4
26. apr 2025

Autorka, odkial si? Rada ti ochotne pomozem, je to moja vasen, vyradovat nepotrebne, male, poskodene, alebo co uz proste nevyuzijem. :D mam uzkosti a nervy z napratanych priestorov, preto sa snazim priebezne vyradovat a vyhnut sa "kolapsu" domacnosti aj mna. 🤣
Babke som tak prevetrala izbu, mala zasoby asi este z roku 1984, starsie nez som ja sama. 🤣 Druha babka tiez rada vyraduje, uz nema co. Takze ja uz nemam komu co. :D ak chces pomoct, napis mi, pomozem, ja to beriem ako svoje "hobby".
Na mna bordel posobi stresujuco, potom mam zial aj bordel v hlave, posobi to na nas, ci tomu verime alebo neverime. Hlava to podvedome vnima.
Mam nakukanych aj dost videi o tom.
Najtazsie je zacat, ale potom to uz ide ako v zime na saniach. 🙂

heidi4
26. apr 2025
@heidi4

Autorka, odkial si? Rada ti ochotne pomozem, je to moja vasen, vyradovat nepotrebne, male, poskodene, alebo co uz proste nevyuzijem. :D mam uzkosti a nervy z napratanych priestorov, preto sa snazim priebezne vyradovat a vyhnut sa "kolapsu" domacnosti aj mna. 🤣
Babke som tak prevetrala izbu, mala zasoby asi este z roku 1984, starsie nez som ja sama. 🤣 Druha babka tiez rada vyraduje, uz nema co. Takze ja uz nemam komu co. :D ak chces pomoct, napis mi, pomozem, ja to beriem ako svoje "hobby".
Na mna bordel posobi stresujuco, potom mam zial aj bordel v hlave, posobi to na nas, ci tomu verime alebo neverime. Hlava to podvedome vnima.
Mam nakukanych aj dost videi o tom.
Najtazsie je zacat, ale potom to uz ide ako v zime na saniach. 🙂

@heidi4 priam som na tom az zavisla, priznam, ze ja zas denne beham po byte, otvaram sufliky, spajze, davam veci na swap a chcem sa ich zbavit a hladam dalsie, coho by som sa mohla zbavit. 🤣 Chcem mat co najmenej veci na manazovanie a drzanie v hlave (v podvedomi). A pri potencialnom stahovani mat co najmensiu ostaru s trepanim vsetkeho (ak tak ale budem potrebovat kamion, zial, do minimalistu mam stale na mile daleko. :D )

heidi4
26. apr 2025

Autorka, som z okolia BA, chodim aj do BA, ak naaahodou by si bola z daleka, nevadi, mozem ti dat aj par rad tu, ako zacat 🙂 daj mi pls par minut, teraz nemozem pisat, ale hned ako budem moct, spisem ti tie najpomocnejsie body a rady 🙂 je to taka moja guilty pleasure 🤣🤦

heidi4
26. apr 2025

Co je najlepsie vediet - btw vela videi je na YT, staci, ked zadas klucove slovo Decluttering (debordelizacia, vyradovanie) a mas videi na 3 zivoty :D :
- Treba vyradovat priebezne, je to celozivotny proces ci cinnost ako pravidelne umyvanie riadov, pranie, vynasanie smeti atd. Nestaci to urobit raz za zivot a mat pokoj. Ani nevnimame, ako casto a zazracne sa nam dostanu veci do bytu, uz tazsie ale odchadzaju a tak sa bordel hromadi a kopkuje doma. Ale cim castejsie to budeme robit, tym lahsie to pre nas bude, staci aj 5 min denne, priebezne ako pretriet prach atd. 🙂
- Najtazsie je zacat, samozrejme. Co ale ani ja neodporucam, co je demotivacne a kontraproduktivne, je vrhnut sa do toho a zacat vyradovat (a vytahovat) vsetky miestnosti naraz, vsetky sufliky a vysledok je len vybuch v byte, chaos a nic nevyradene. Prevalcuje nas to naraz. A frustracia. Treba zacat malinkou miestnostou, suflik po sufliku postupne, nie zacat kupelnou, skakat do obyvacky a skoncit v kuchyni.
- Zaciatok je ale lahsi nez sa zda 🙂 uplne postaci robit 3 kopy - pre 2 si pripravit velke cierne vrece na odpadky (co uz je zrele na vyhodenie, poskodene veci napr.) a velku krabicu na veci, ktore uz nechces, ale nic im neni alebo sa daju este niekym inym vyuzit - to je uz na tebe, ci ich niekomu darujes, das do swapu alebo predas. Zaklad je, ze to ide z tvojho domu, netreba v sekunde riesit, co s nimi urobis potom, zaklad a prvy krok je VYRADIT.
Ako to napr. robim ja, ale su viacere metody, striedam nejak bez rozmyslania, spontanne :D :
- Najlepsie je napr. vyhadzat si celu skrinu (alebo mensi suflik, objem je na tebe) - proste nejaku skladovaciu jednotku, moze to byt kludne aj krabica atd., na nejaku plochu, kde uvidis, co vsetko v nej bolo (verim tomu, ze ani sama nebudes verit a vediet, coho kolko mas :D tiez som tam bola, neboj, aj babka, plakala, ze nema tielka, ponozky atd., tak ja dekadu jej kupujem po 3 ks k sviatku o.i., no a teraz ma plny suflik tielok na 5 zivotov, nove, nenosene :D - to len priklad). A teraz co je potrebne: SPAT do tej jednotky (ci suflik, ci policka, skrina alebo krabica) vratis uz LEN tie veci, ktore pouzivas, potrebujes, su ti dobre. Nie je priestor drzat veci, ktore nevyuzijeme, su pokazene, male nam, nesedia nam. Vzdy pri kazdej jednej veci sa pytaj, ci to potrebujes alebo vyuzijes, ale neboj, pojde to praxou rychlejsie a lahsie, uz nebudes ani rozmyslat neskor. (Pisem dalej, len odoslem koment, aby mi nezmizol.)

heidi4
26. apr 2025

Sorry, furt som rusena, som v praci. :D pomaly pisem.
A tie veci, ktore nejdu spat, bud das do toho sacku na vyhodenie alebo do krabice na darovanie atd.
Tento postup odporucam na samy zaciatok, ked je potrebne a ocakavane velke vyradovanie, kus po kuse preberat, nie priebezne namatkove rychle vyradovanie (hladanie veci na vyradenie :D )
Casom budes panou svojich veci a domacnosti, nie ich otrokom.
Dalsia metoda, rychlejsia, je uz take "hobby" namatkove vyradovanie, ze uz nemusis vsetko vyberat von a rozhodovat sa o osude kazdeho kuska.
Z casu na cas (z nudy :D ) si otvor suflicek napr. ponoziek a skus najst 5 parov, ktore uz treba vyhodit. Alebo s gatkami, knihami, cimkolvek, co uz po case si netuzis nechat. Je to ako "hladanie pokladov" 🤣 zober si krabicu a vytahuj si nahodne veci, co by mohli ist prec. 🙂
Alebo "hra", ze nastav si budik na 5 min a skus pocas nich behat po byte a hladat veci, co nepotrebujes. Vzdy vzdy nieck najdes, ver mi.
Napr. Ze budes len ocami skenovat tricka v skrini a vyradis nejake bez skusania, ktore nemas rada. Alebo preskenujes policku kniziek a vyradis tie, ktore uz nechces.
Ver tomu, ze po polroku, roku, zas toho bude slusna kopka, aj ked poprve si si pri tej veci povedala Ano (ze ju chces a ostava). 🙂 fascinuje ma, ako sa ludska mysel a priority menia, jeden rok milujes nejaku dekoraciu, knizku, hrniec a dalsi rok zistis, ze si to ani nevyuzila alebo je to otrasne, nepotrebne. :D
Ak ma este nieco napadne, napisem, ale toto je len take gro celeho. Na vela veci prides sama uz podla toho procesu.
Ako napr. Andrea Minimalistka zistila, ze nepotrebuje mat 12 naberaciek na polievku, ked vzdy aktualne potrebuje len 1, kedze vari len 1 polievku. :D

heidi4
26. apr 2025

Najma ja som strasny pedant a mne osobne nejak prirodzene pomohlo, ked som este ani nevedela, ze decluttering je realna vec a prechadza si nim x ludi na svete, a topila som sa vo veciach, je kategorizovat si svoje veci. Stitkovac je must have. 👌🏻 Doslova hovorim, ze mi zachranil zivot.
Najvacsie su urcite Oblecenie, Topanky, Knihy, Kabelky atd. Co kategoria, to suflik, policka, krabica. Nemiesam ich spolu a teda mam vzdy super prehlad, kolko coho mam. Paci sa mi nejaka bluzka? Ak ich mam uz 50, nie, nekupim ju, nosim tie, co mam. 🙂 Do smrti mam nakupene oblecko. :D topanky detto.
Je super mat prehlad o tom, kolko coho mas (aj CO mas, lebo vela ludi aj zabudne, ze danu vec maju), to ta potom nelaka nakupovat dalsie veci, ked vies, ze ich mas doma plne komody a uz by si si ich nemala kam dat.

heidi4
26. apr 2025

*pocas toho procesu. Prepac, pisem v rychlosti a ruchu. Ak by si mala nejake konkretne otazky, kludne pis.
Niekedy sa stale este aj ja zacyklim. Pytam sa tiez vzdy zufala sama seba, ze Kua kde zacat???
Moja crazy hlava mi na to ale vzdy hned pohotovo odpovie milovanou (aj ked mozno nie uplne vtipnou, ci prinosnou :D) scenkou z The Big Bang Theory, ktoru povedal Raj Bernadette, ked chudera tusim tiez nevedela, kde zacat pri vypratavani garaze alebo zariadovani detskej izby (sorry, neviem uz presne). Raj s tym jeho funny britsko-indickym prizvukom "zaspieval":
"The best place to staaart is at the very beginning."
🤣🤣 Ale mal sakra pravdu.
Proste zacnes na zaciatku no. 🤣 Niekam sa urcite dostanes. :D cize je jedno, kde zacnes, hlavne, ze zacnes. 🙂
Tu hlasku si vzdy doma poviem a ficim dalej, uplne mi to vzdy ukaze cestu a osvieti ma. 🤣👌🏻👌🏻 Ale verim, ze kazdy ma nieco ine a svoje. 🙂 (Niekedy si este odpoviem replikou Bernadette, totalne otravenou z tej odpovede. 🤣 Ironicky I'm glad you're here. 🙄🤣🤣)
Kludne, pytaj sa, rada sa pokusim poradit. 🙂

heidi4
26. apr 2025

🤣🤣🤣🤣👌🏻

heidi4
26. apr 2025

A este samozrejme zlate pravidlo, alfa omega domacnosti: Kazda vec musi mat svoje vlastne miesto. Aby vzdy po pouziti si ju mala kam upratat a nepovalovali sa ti veci volne len tak lazo plazo po byte. Ktore nikam nepatria. Take by clovek nemal ani doma drzat. Cize aj tak sa da vyvarovat neporiadku, ale i tak prvy krok je najprv vyradit, preriedit veci len na tie, ktore si nechavate, az potom sa mozete pustit do organizovania a urcovania miest, kam veci patria (to ale mozno uz mate poriesene, len proste asi mate vela veci, ze vam kypia zo skrin, to som pisala skor uz vseobecne. 🙂 )

heidi4
26. apr 2025

Inak ja sa tomuto "vypratavaniu" venujem uz dost vela rokov (nejak podvedome, bez toho, aby som to brala, ze je to nejaka popularna a pomenovana vec), posledne roky sledujem moje 3 oblubene kanaly na YT - velmi zlate a inspirativne baby: The Minimal Mom, Clutterbug, a este jedna zlata so strasne vtipnou maminou 🤣👌🏻 (zistim meno, zdelim), no vacsinou to pozeram uz len kvoli pozitku z vyradovania a utvrdzovanim sa, ze idem spravnou cestou, preto ma zaciatkom tohto roka prekvapilo, ze Clutterbug dala mega pomocne rady, ktore som hned isla doma vyskusat a aplikovat a veru ze som aj vyhodila vela veci. :D pravidelne vyhadzujem z chladnicky stare omacky alebo lieky z lekarnicky a podobne mensie ("neviditelne") kategorie, ale tak prakticky spisala zoznam 25 kategorii, ktore si prejdime bytom a z kazdej skusme aspon 1 ks vyhodit a veru, ze som aj vyhodila. 🙂 tu je to video, ak by niekto chcel prelozit, prelozim 🙂 ale verim, ze nebude problem.
Milujem ju, strasne je vtipna a zlata 🤣☺️

https://www.youtube.com/watch?v=XDxCkQRLM10

(Ale skor to odporucam uz pre tych, ktori maju velke hromadne vyradovanie za sebou, toto je uz taka ceresnicka na torte 🙂 mensie vyradovanie uz len z toho, co ostalo 🤣 )

heidi4
26. apr 2025

Zrejme mala este jedno live video, to bolo tiez super, pripojim, ked najdem (takze nie som si ista, ci som teraz dala teraz to spravne, co myslim - proste vyhadzovanie prazdnych krabic, detskych veci, postelneho pradla atd. :D )

heidi4
26. apr 2025

Toto bolo to video, co som myslela, ale obe su super 🙂
https://www.youtube.com/live/KrmSgSLW4xM?si=psm...

A Shannon Torrens bola ta tretia baba na YT, ktoru som spominala, ale mna bavia jej videa len, ked tam ma tu vtipnu maminu pri sebe, ta dava perfektne hlasky. 🤣☺️👌🏻
No a uz koncim so spamom. 🙂

dooscoby
26. apr 2025
@heidi4

Toto bolo to video, co som myslela, ale obe su super 🙂
https://www.youtube.com/live/KrmSgSLW4xM?si=psm...

A Shannon Torrens bola ta tretia baba na YT, ktoru som spominala, ale mna bavia jej videa len, ked tam ma tu vtipnu maminu pri sebe, ta dava perfektne hlasky. 🤣☺️👌🏻
No a uz koncim so spamom. 🙂

@heidi4 mne dost napr otvorili oci detske burzy, zony bez penazi a swapy, kolko ludi ma az haldy, tony nepotrebneho oblecenia a velakrat hlavne detske je predavane dalej s visackami lebo sa nestihlo vynosit. Bicykle, kolobezky, odrazadla mali detska vzdy bazarove. Co sa da sa snazim najst z druhej ruky. Ale presne aj moja mama kupi cizmy, zalozi do skrine a potom pri upratovani sme ich nasli a mefzitym si kupila dalsie lebo nema. Aj dceru musim krotit lebo pubertu, kupi lebo sa jej to paci, oblecie raz a odlozi, ze sa jej to nehodi. Neznasam to, mne to pride ako strasne plytvanie.

maminkadeticiek
26. apr 2025

Ja som to robila niekolko mesiacov a to nebol preplneny.Sla som miesto po mieste a bezmilosti som vyhadzovala do kosa vsetko nepotrebne.Bez milosti,lutosti,emocii,rad radom.Cyhadzala som neskutocne mnozstvo veci,preto som nechapala ze mam este stale vobec co stahovat a to prisaham,ze sme nemali preplneny byt.Ak nie ai schopna takehoto radikalneho pristupu odporucam si zavolat niekoho na pomoc.

lilke
26. apr 2025

Môj manžel tiež všetko preplnené. A potom demotivacia. Donútila som ho každý deň vyhodiť/uložiť 10 vecí. Po týždni bolo vidno prvé náznaky (mal naozaj haldy), po mesiaci to už bolo celkom fajn... Síce veľmi pomalý spôsob, ale toto by si mohla dať.

heidi4
26. apr 2025
@dooscoby

@heidi4 mne dost napr otvorili oci detske burzy, zony bez penazi a swapy, kolko ludi ma az haldy, tony nepotrebneho oblecenia a velakrat hlavne detske je predavane dalej s visackami lebo sa nestihlo vynosit. Bicykle, kolobezky, odrazadla mali detska vzdy bazarove. Co sa da sa snazim najst z druhej ruky. Ale presne aj moja mama kupi cizmy, zalozi do skrine a potom pri upratovani sme ich nasli a mefzitym si kupila dalsie lebo nema. Aj dceru musim krotit lebo pubertu, kupi lebo sa jej to paci, oblecie raz a odlozi, ze sa jej to nehodi. Neznasam to, mne to pride ako strasne plytvanie.

@dooscoby aj mne to pride aj ako plytvanie, aj zamorovanie planety dalsim a dalsim odpadom (aj ta samotna produkcia novych veci), preto som si uz dlho nic nekupila, ale nosim a chcem znosit to, co mam najprv. Vystaci mi to tak do smrti. 🤣
Babke hovorim tiez, ak jej nieco chyba, nech povie, dokupim jej, ale z kazdej kategorie ma plny suflik, cize nepotrebuje nic a nosi to, co ma. Samozrejme jej aj hovorim, ze aj ked ma nieco znicene, znosene, male, nech da vediet, vyradime (lebo sama nevyradi 🙄).
Pride mi racionalne "pracovat s tym, co mame" (ked to plni ucel) nez kupovat 10. kus len preto, ze je v akcii alebo je to in. Totalne neekologicke, neekonomicke, neenvironmentalne atd.
A skodi to aj psychike, nielen Zemi, mat zahaldovany byt.
Cim clovek toho menej ma, tym sa slobodnejsie moze hybat a citit vo svojom priestore. 👍🏻

ninjah
26. apr 2025

Mam milion chuti ísť to spraviť za teba, milujem mat organizáciu 😂 mohlo by ti pomôcť rozdeliť si byt na menšie časti. Poslať všetkých preč na hodinu dve nech máš kľud a povedať si : teraz idem 1 miestnosť. Alebo, dnes idem iba detské oblečenie. Alebo iba topánky. Iba kuchynské náčinie. A takto postupne. Nachystáš vrecia, koše, vytriedis jednu časť a ideš o pár dni ďalšiu. A takto postupne. Začni a niečím malým nech ťa to úplne neodradí, kľudne len kozmetika v kúpeľni, veľa ľudí ma bežne kopu veci po záruke ako staré opalovaky a pod. A kúsok po kúsku, časť po časti a zrazu uvidíš veľké zmeny. Poprípade sa popredu informuj ak máš veci ktoré nenosite, sezónne, ale sú v dobrom stave rovno to vytried zvlášť a odnes napríklad na charitu a podobne.

dooscoby
26. apr 2025
@heidi4

@dooscoby aj mne to pride aj ako plytvanie, aj zamorovanie planety dalsim a dalsim odpadom (aj ta samotna produkcia novych veci), preto som si uz dlho nic nekupila, ale nosim a chcem znosit to, co mam najprv. Vystaci mi to tak do smrti. 🤣
Babke hovorim tiez, ak jej nieco chyba, nech povie, dokupim jej, ale z kazdej kategorie ma plny suflik, cize nepotrebuje nic a nosi to, co ma. Samozrejme jej aj hovorim, ze aj ked ma nieco znicene, znosene, male, nech da vediet, vyradime (lebo sama nevyradi 🙄).
Pride mi racionalne "pracovat s tym, co mame" (ked to plni ucel) nez kupovat 10. kus len preto, ze je v akcii alebo je to in. Totalne neekologicke, neekonomicke, neenvironmentalne atd.
A skodi to aj psychike, nielen Zemi, mat zahaldovany byt.
Cim clovek toho menej ma, tym sa slobodnejsie moze hybat a citit vo svojom priestore. 👍🏻

@heidi4 3 pytle oblecenia sa vyhodili. A neviem polovica same umeliny, cisty polyester. Nasla som topanky, nove, pytam mami, ze babkine kupene na jesen, neobute a 70€ 🙁 lebo chcela. A to maju policu vo WC plnu krabic s topankami. Na jesen jej ich nanutim aj ked len na nohy do vozika. Keby aspon mama mala taku nohu. Naibjednavane veci z witt, bonprix, samozrejme polovica velke, ale naco vratit vsak nechaj. A to dalsia skrina v chodbe ide vybuchnut. Ale aspon som na chalupu nasla v satniku skrinku do kupelne, aj tak ju maju prazdnu.

heidi4
26. apr 2025
@ninjah

Mam milion chuti ísť to spraviť za teba, milujem mat organizáciu 😂 mohlo by ti pomôcť rozdeliť si byt na menšie časti. Poslať všetkých preč na hodinu dve nech máš kľud a povedať si : teraz idem 1 miestnosť. Alebo, dnes idem iba detské oblečenie. Alebo iba topánky. Iba kuchynské náčinie. A takto postupne. Nachystáš vrecia, koše, vytriedis jednu časť a ideš o pár dni ďalšiu. A takto postupne. Začni a niečím malým nech ťa to úplne neodradí, kľudne len kozmetika v kúpeľni, veľa ľudí ma bežne kopu veci po záruke ako staré opalovaky a pod. A kúsok po kúsku, časť po časti a zrazu uvidíš veľké zmeny. Poprípade sa popredu informuj ak máš veci ktoré nenosite, sezónne, ale sú v dobrom stave rovno to vytried zvlášť a odnes napríklad na charitu a podobne.

@ninjah zee?? Aj ja presne :D mohli by sme si dat kludne taky babsky zraz u autorky, napr. nejaky vikend alebo co, ona posle muza, deti prec 😂 mozeme vyradovat a zaroven pripadne aj cistit ako Auri Katariina. :D moja babka s minimom energie a podlomenym zdravim len sedela/lezala na posteli, ja som kmitala okolo skriniek a len jej ukazala kazdy kus, ona povedala Vyhodit/Nechat (ak jej to bolo dobre, take musela vyskusat, ci to oblecie)/Prec (darovat, nie do kosa). Kludne aj autorka moze len sediet a hovorit rozhodnutia (ak bude mat toho plne zuby) a my mozeme kmitat okolo 😂 uplne by som si to uzila 😂

heidi4
26. apr 2025
@dooscoby

@heidi4 3 pytle oblecenia sa vyhodili. A neviem polovica same umeliny, cisty polyester. Nasla som topanky, nove, pytam mami, ze babkine kupene na jesen, neobute a 70€ 🙁 lebo chcela. A to maju policu vo WC plnu krabic s topankami. Na jesen jej ich nanutim aj ked len na nohy do vozika. Keby aspon mama mala taku nohu. Naibjednavane veci z witt, bonprix, samozrejme polovica velke, ale naco vratit vsak nechaj. A to dalsia skrina v chodbe ide vybuchnut. Ale aspon som na chalupu nasla v satniku skrinku do kupelne, aj tak ju maju prazdnu.

@dooscoby joooj, babke z pidi izby asi 20 vriec som vyniesla. Mala tam riadne retro oblecka, ako nejake kombinetky (co som ani nepoznala) alebo nejaky ruzovy zupan s perim a pom poms :D uplne ako z nejakeho stareho americkeho filmu 😂 a mini veci, ze do nohavic som ledva ruku vpratala (babka je raz taka nez ja teraz). Na kopec veciach uz praskala guma 😂 vyhadzovat to bola jedna radost. 😂 Nadherne sa jej prevzdusnila izba, veci mala totalne zlisovane, cize sme neverili, kolko tam toho sa zmestilo. Moj naj objav boli nejake tampony z 1984 😂🤦 sup to do kosa 🍾🍾🤩🥹
Ale co naj pomohlo, bola jej spolupraca!! Velmi som bola potesena, to je radost nieco aj robit, ked nehovori To sa zide, To mi nechaj (akoze fakt na 5 z 1000 veci to povedala len, to som jej samozrejme nechala). Velmi rychlo sa rozhodovala a vsetko slo lahko prec. Nechala som len ju rozhodovat, ja som bola len jej ruky a nohy. 🙂

slniecko5
26. apr 2025

Ja toto milujem robit.
Som strašne rada, že pri 5 deťoch nemáme zahltený dom, všetko ma svoje miesto, v skriniach len to, čo naozaj nosíme. Deti už samé triedia a posúvajú. Sú tínedžeri a sami vidia, že poriadok a minumalizmus idú dokopy.
Nevytvárame odpad, posúvame známym , krízové centrum.
Ale chce to robit naozaj priebežne, mať to ako filozofiu života, pravidelne triedim aj lieky, krémy, voňavky a posuvam, ak je to nožné.
Dcéra mala tendencie byt taký skrecok, ale už sa posunula🙂

heidi4
26. apr 2025
@slniecko5

Ja toto milujem robit.
Som strašne rada, že pri 5 deťoch nemáme zahltený dom, všetko ma svoje miesto, v skriniach len to, čo naozaj nosíme. Deti už samé triedia a posúvajú. Sú tínedžeri a sami vidia, že poriadok a minumalizmus idú dokopy.
Nevytvárame odpad, posúvame známym , krízové centrum.
Ale chce to robit naozaj priebežne, mať to ako filozofiu života, pravidelne triedim aj lieky, krémy, voňavky a posuvam, ak je to nožné.
Dcéra mala tendencie byt taký skrecok, ale už sa posunula🙂

@slniecko5 presne, je to zivotny styl, neni to o "upratovani" samotnom ako takom. Casom to ide uz automaticky, rozmyslime si, co dotrepeme domov, priebezne vyradujeme, aby veci z bytu aj odchadzali, pripadne, ked nejaka nova pride, tak staru vynesieme. A presne, dobre si rozmyslim, ci dam vec hned na miesto alebo necham vonku spolu s 10 dalsimi = bordel a ci sa mi to potom bude chciet upratovat, uz ked to bude take "naboptnane".

slniecko5
26. apr 2025
@heidi4

@slniecko5 presne, je to zivotny styl, neni to o "upratovani" samotnom ako takom. Casom to ide uz automaticky, rozmyslime si, co dotrepeme domov, priebezne vyradujeme, aby veci z bytu aj odchadzali, pripadne, ked nejaka nova pride, tak staru vynesieme. A presne, dobre si rozmyslim, ci dam vec hned na miesto alebo necham vonku spolu s 10 dalsimi = bordel a ci sa mi to potom bude chciet upratovat, uz ked to bude take "naboptnane".

@heidi4 ku nám keď niekto príde, často mi hovori, zw začal doma vyraďovať a triediť🙂
Ma to teší, lebo ten človek zrazu doma dýcha. Čistejšie hlava.

heidi4
26. apr 2025
@slniecko5

@heidi4 ku nám keď niekto príde, často mi hovori, zw začal doma vyraďovať a triediť🙂
Ma to teší, lebo ten človek zrazu doma dýcha. Čistejšie hlava.

@slniecko5 presne. Ja ked nieco vyradim suce do charity kontajnera, az mi paty horia, som schopna aj v noci v pyzame to letiet vyniest von z bytu, co sa tesim, ze to ide prec a bude byt o kusok volnejsi 😂 tiez sa mi lepsie dycha a zije, nie nadarmo sa hovori bordel v byte = bordel v hlave. 100% verim tomu, ze prostredie, v ktorom zijeme, nam vplyva na psychiku. Tie veci nam doslova kricia do tvare Aha, pozri sa na mna! Vidis ma? Som tu! Venuj sa nam, pouzivaj nas!
(Mozno sa tvarime, ze ich nevidime, ale nase podvedomie ich velmi dobre vnima.)

juliet86
27. apr 2025
@heidi4

@ninjah zee?? Aj ja presne :D mohli by sme si dat kludne taky babsky zraz u autorky, napr. nejaky vikend alebo co, ona posle muza, deti prec 😂 mozeme vyradovat a zaroven pripadne aj cistit ako Auri Katariina. :D moja babka s minimom energie a podlomenym zdravim len sedela/lezala na posteli, ja som kmitala okolo skriniek a len jej ukazala kazdy kus, ona povedala Vyhodit/Nechat (ak jej to bolo dobre, take musela vyskusat, ci to oblecie)/Prec (darovat, nie do kosa). Kludne aj autorka moze len sediet a hovorit rozhodnutia (ak bude mat toho plne zuby) a my mozeme kmitat okolo 😂 uplne by som si to uzila 😂

@heidi4 ahoj ja by som fakt takuto pomoc potrebovala zahltwna som strasnw

zazka666
27. apr 2025
@natalka13

musis zacat tym, ze zrusis zrave nakupovanie. 2 jarne kabaty naraz na materskej? a naco?
v dome bude viac miesta a budes zhrnat este viac.
my mame tretinu oblecenia ako pred 15-20rokmi a milujem tu cistotu a stale upratane u nas. ziadne blbosti pracholspace a handry.

@natalka13 ja mám tento rok detox od nakupovania. V decembri boli posledné nákupy. Tá raodsť, ked mi na účte ešte aj deň pred výplatou ostali peniaze. Mám odevy aj niekoľkoročné, nositeľné, tak ich nosím. 5 ročné bežne, jarník 15 rokov, kožená bunda 24 rokov a pod. Načo ďalšie? Radšej zainvestujem do akcií, na dovolenku.

zazka666
27. apr 2025
@zazka666

@natalka13 ja mám tento rok detox od nakupovania. V decembri boli posledné nákupy. Tá raodsť, ked mi na účte ešte aj deň pred výplatou ostali peniaze. Mám odevy aj niekoľkoročné, nositeľné, tak ich nosím. 5 ročné bežne, jarník 15 rokov, kožená bunda 24 rokov a pod. Načo ďalšie? Radšej zainvestujem do akcií, na dovolenku.

@zazka666 a ešte by som k tomu chcela dodať. Také nekupovanie šetrí aj čas a energiu. Keď si pomyslím koľko času som minula , kým som si vybrala nejaky tovar.

zeldia
27. apr 2025

Na YouTube majú dve Češky videa ako “kralovny poradku” veľmi inšpirujúce.

barbara9456
30. apr 2025

Ahoj, keď máš netflix, určite odporúčam pozrieť si Tidying Up with Marie Kondo. Oni rieši presne takéto veci... Ako vypratať byt, garáž... Ako sa rozhodnuť, či si danú vec nechať alebo nie, ako správne odkladať veci... Utkvelo mi v pamäti to, čo by sa ti možno hodilo. Stále sa sama seba opýta, či jej tá vec, ktorú chce dať preč, robí radosť. A tak sa vie správne rozhodnúť. 🙂

Strana
z4