icon

Ako sa vysporiadať s plošticami u susedov?

eminka22
24. jún 2025

Prosím vás o radu, lebo som zúfalá. Mám sa sťahovať do nového bytu, avšak v byte oproti sa pred vyše mesiacom objavili ploštice. Susedia sú podnájomníci, je to rodina. Nechcem nikoho súdiť ale sú to indivíduá. Už sa u nich robil dvakrát postrek a stále sa ich nezbavili. Je tam problém, že majú frekventované návštevy. Postrek u nich sa robil z rozpoctu bytoveho domu. Ja som nástojila na tom aby sa v celom dome urobil pri druhom kole aj preventívny postrek. Keďže u nich stále sú, tak si vybavili na vlastné náklady inú firmu. Čo mám robiť? Už som zvažovala, že to nahlásim na rúvz aby to prešetrili. Mám strach zo šírenia.

dananov
24. jún 2025

Ak sa dá nesťahuj sa tam, ploštíc sa je ťažké zbaviť aj keď sa k tomu všetci stavajú zodpovedne. Určite nechceš sa dostať do situácie kedy budeš ich mať všade aj ty a budeš musieť vyhodiť svoje veci.

eminka22
autor
24. jún 2025
@dananov

Ak sa dá nesťahuj sa tam, ploštíc sa je ťažké zbaviť aj keď sa k tomu všetci stavajú zodpovedne. Určite nechceš sa dostať do situácie kedy budeš ich mať všade aj ty a budeš musieť vyhodiť svoje veci.

@dananov Nemám na výber, ja som ten byt kúpila. Sťahujem sa z podnájmu a 2 byty platiť nemôžem.

krasneleto
24. jún 2025

@eminka22 preventívne sa postrek nerobi... jednak je to financne narocne a postrek, horuce vaky a vsetky opatrenia sa robia iba ak sa plostice potvrdia... je to beh na dlhe trate... ci su susedia individua nekomentujem, ale vedz , ze ti nasi ziadne individua nie su, proste robia v skladoch a ani nevies ako to mas doma.. plostice maju rady cisto, nie spinu- to su svaby... u nas sa opakovane u susedov objavili a nepresli k nikomu, mali sme dva krat psikov v celom vchode...

kvadrinkaaa
24. jún 2025
@krasneleto

@eminka22 preventívne sa postrek nerobi... jednak je to financne narocne a postrek, horuce vaky a vsetky opatrenia sa robia iba ak sa plostice potvrdia... je to beh na dlhe trate... ci su susedia individua nekomentujem, ale vedz , ze ti nasi ziadne individua nie su, proste robia v skladoch a ani nevies ako to mas doma.. plostice maju rady cisto, nie spinu- to su svaby... u nas sa opakovane u susedov objavili a nepresli k nikomu, mali sme dva krat psikov v celom vchode...

@krasneleto keď sa našli na paneláku, kde sme bývali, tak sa robil postrek z FO. Byty na poschodí s tým dotyčným bytom a nad a pod bytom sa preventívne striekali pri prahu, v stupačkách a rohy chodby a kuchyne.

demografka
24. jún 2025

my nie sme individua a v aprili sme absolvovali 2 postreky v priebehu 3 tyzdnov, proste to decka doniesli z nejakeho turnaja, bohuzial... ja som si to platila sama, lebo sice som oslovila domovnika, ale mal to v pazi... u nas ale boli len v 1 izbe, striekal sa vsak cely byt, ale bolo by fajn dat si postrek veru okolo prahov, list, cesty kadial vedia prist... oslovila som suseda co byva nad nami, aby to vedel a sledoval
ak je to sused oproti tak to je malo pravdepodobne, ze k vam prejdu, vacsinou idu skarami do vedlajsich izieb
u nas nepresli ani z detskej do spalne nastastie

krasneleto
24. jún 2025
@kvadrinkaaa

@krasneleto keď sa našli na paneláku, kde sme bývali, tak sa robil postrek z FO. Byty na poschodí s tým dotyčným bytom a nad a pod bytom sa preventívne striekali pri prahu, v stupačkách a rohy chodby a kuchyne.

@kvadrinkaaa lenze to je absolutne zbytocne.. ak tam ziadna plostica nie je... nema sa postrekom co znicit... bohuzial... tak nam to bolo povedane... riesila som rovnaku situaciu , kedze ohnisko mal sused oproti... preventivne som parnym cisticom vsetko luxovala, ale postrek je zbytocny

macatt
24. jún 2025

Postrek nie je zbytočný, ja som to riešila na vlastné náklady, keďže 2 vchody ďalej to mali vemi rozšírené, striekali mi preventívne pri rúrach radiátorov, stupačku, prahy, vchodové dvere, balkón, okolo postele a sedačky.. postrek je účinný 3 týždne, keď by nejaká preliezla tak skape.. odliali mi do litrovej fľaše a každý mesiac postrek opakujem len na tých miestach… teším sa, že na balkóne nemám žiadnu háveď..

demografka
24. jún 2025
@macatt

Postrek nie je zbytočný, ja som to riešila na vlastné náklady, keďže 2 vchody ďalej to mali vemi rozšírené, striekali mi preventívne pri rúrach radiátorov, stupačku, prahy, vchodové dvere, balkón, okolo postele a sedačky.. postrek je účinný 3 týždne, keď by nejaká preliezla tak skape.. odliali mi do litrovej fľaše a každý mesiac postrek opakujem len na tých miestach… teším sa, že na balkóne nemám žiadnu háveď..

@macatt aj mne odlial trochu, aj nam vravel, ze cesticky aby mali streknute a 3 tyzdne neumyvat

macatt
24. jún 2025
@demografka

@macatt aj mne odlial trochu, aj nam vravel, ze cesticky aby mali streknute a 3 tyzdne neumyvat

@demografka áno, u nás to mali tak žiaľ susedia o 2 vchody ďalej, že museli prerábať 3 byty, vytrhať podlahu, vysekať omietky, tak určite mi to za to stojí, aby sa mi to sem nedostalo🙏🏼
Jedna babka čo ju neštípali, tak to neriešila, len vnúčatá keď prišli.. ďalší pán čo kúpil byt po takých nájomníkoch a jedny čo majú psíka tak nechceli striekať a tiež sa im to neskutočne rozšírilo, že to mali úplne všade🙃

demografka
24. jún 2025
@macatt

@demografka áno, u nás to mali tak žiaľ susedia o 2 vchody ďalej, že museli prerábať 3 byty, vytrhať podlahu, vysekať omietky, tak určite mi to za to stojí, aby sa mi to sem nedostalo🙏🏼
Jedna babka čo ju neštípali, tak to neriešila, len vnúčatá keď prišli.. ďalší pán čo kúpil byt po takých nájomníkoch a jedny čo majú psíka tak nechceli striekať a tiež sa im to neskutočne rozšírilo, že to mali úplne všade🙃

@macatt mame kocura, syn postipany, ni nenapadlo by ma nestriekat, prvorade bolo zbavit sa ich, vyhodili sme matrac aj rost a v 2 cykloch dali vystriekat

eminka22
autor
25. jún 2025
@macatt

@macatt Ja som si teraz este pre istotu profesionalnym postrekom od dezinsekcnej firmy postriekala vchod do bytu a kriticke miesta v byte. Ked nam to spravca oznamil na bytovej schodzi, tak uz aj suseda bola prekvapena ze to u nich je tak dlho. Bojim sa aby to nebolo na dlhe lakte. Problem su hlavne tie caste navstevy u susedov, asi by bolo vhodne vymenit najomnikov. Nechceli ani vyhodit gauc a matrace.

macatt
25. jún 2025
@eminka22

@macatt Ja som si teraz este pre istotu profesionalnym postrekom od dezinsekcnej firmy postriekala vchod do bytu a kriticke miesta v byte. Ked nam to spravca oznamil na bytovej schodzi, tak uz aj suseda bola prekvapena ze to u nich je tak dlho. Bojim sa aby to nebolo na dlhe lakte. Problem su hlavne tie caste navstevy u susedov, asi by bolo vhodne vymenit najomnikov. Nechceli ani vyhodit gauc a matrace.

@eminka22 bohužiaľ vyhodiť veci moc nepomôže, len sa to ešte roznosí po vchode.. to isté sa vlastne stalo aj v tom vchode, že tam bývali podnájomníci spoluobčania, ktorí byt zdevastovali a zapelešili a majiteľ sa rozhodol byt predať a realitka vynášala ten nábytok a tak sa im to rozliezlo, dotiaľ problém nikto nemal..treba to striekať vo fázach, lebo na vajíčka postrek nezaberá, len na vyliahnuté..
Áno, ja to tak robím, raz mesiac odtiahnem posteľ atď a postrek opakujem, mne hovoril ten pán deratizér, že milujú postelný prach a prach celkovo a keď im niekto zavonia tak nemajú problém sa vydať na cestu aj kilometer🫤
Tá čistota je dôležitá, oni potrebujú ten prach, aby sa nenápadne dostali kam chcú.. ja mám prerobený celý byt, všetko nové, trápila som sa roky a keby som mala vytrhávať tie parkety, tapety tak by to bol masaker, určite takáto prevencia a kontrolovať postel, sedačku dáva zmysel.. verím🙏🏼

macatt
25. jún 2025
@eminka22

@eminka22 je to na dlhé lakte, kamoška vo vchode striekajú 4 roky a vždy sa to zasa u niekoho objaví..