icon

Ako si vybrať a kúpiť živý vianočný stromček?

10. okt 2025

Ahojte keďže téma stromčekov je už v plnom prúde ja sa zasa chcem informovať ohľadom živého nakoľko vôbec nemám skúsenosť. Živý si pamätám z detstva potom už len umelý. Ako dlho živý vydrží? Kedy je najlepší čas na kúpu co sa ceny kvality týka? Tesne pred sviatkami už sú zvyčajne asi len metly ze? Ktorý vydrží najdlhšie? Aký druh? Stojan je univerzálny? Robia niekde aj donášku domov? Nemám chlapa a sama ho nedostanem domov 😅 chcela by som cítiť tu vôňu doma. Ako je to s konárikmi? Je zakázané ísť si ich zopár nazbierať? Len tak do vázy 🙂 alebo sa dajú už narezané kúpiť? Ďakujem, nikdy som nič také neriešila. Mam umelý strom a do bludu dekorácií ale chce to zmenu

anonym_016abf
10. okt 2025

konáriky min. rok predával napr. Mountfield. isto budú aj tento rok alebo potom na tržnici v meste , vianoč. trhoch...
dokonca je aj spray na vôňu živého stromčeka.
ja si pár ušklbem od suseda...

autor
10. okt 2025
@anonym_016abf

konáriky min. rok predával napr. Mountfield. isto budú aj tento rok alebo potom na tržnici v meste , vianoč. trhoch...
dokonca je aj spray na vôňu živého stromčeka.
ja si pár ušklbem od suseda...

@anonym_016abf to fakt? Netušila som ze taky sprej existuje 😁 tak potom neriešim strom ale kúpim sprej 😅 a konáriky zbehnem pozrieť ďakujem za tipy

anonym_b94fca
10. okt 2025

Už ani jeden nevonia, ako z detstva. Roky máme živý stromček. Pár dní je krásny, ale do Nového roku ledva vydrží. Nečakaj zázraky.

anonym_016abf
10. okt 2025

ja sa pamätám na stromček ked ešte sme mávali z hory. to bola krásna vôňa.
dnešné kúpené živé stromčeky už to nie je to isté.

minenkaa
10. okt 2025

My mame vždy živý stromček ,vždy vonia ,vydrží fest dlho ,mame ho v kvetináči medzi kameňmi ktorého držia na mieste a ma vodu ,mávame vždy veľký cez dva metre na pól obývačky ,muz si donesie, zaplatí ,ozdoby,odzdobi a aj uprace
Najkrajšie Vianoce pre mňa aj tak boli ,keď sme nestihli kúpiť stromček

katica06
10. okt 2025

Máme roky rokúce živý normaský nepadá ani po troch kráľoch, nikdy som nekúpila pred 20.12. a vždy bol dostatočný výber

vikusjk
10. okt 2025

@anonym_autor my sme kupili zivy raz v Hornbachu, mali sme ho asi dva tyzdne na balkone vo vedre s vodou, este stiahnuty tou sietou, v ktorej ti ho predaju. Potom som ho davala aj s tym vedrom dnu na oteplovanie az kym ostal dnu uz akoze stromcek. Podstavec sme tiez kupili taky specialny na zive stromky, do ktoreho sa dolievala voda. Vydrzal nam dlho, po troch kraloch sme ho vyhodili, ale vobec neopadaval (len ked sme ho rozbalovali samozrejme a ked sa ozdoboval a teda sa suchalo s vetvickami)

anonym_44c203
10. okt 2025
@anonym_b94fca

Už ani jeden nevonia, ako z detstva. Roky máme živý stromček. Pár dní je krásny, ale do Nového roku ledva vydrží. Nečakaj zázraky.

@anonym_b94fca No presne. My sme mávali vždy živý, neskôr pohodlnejšie celé roky umelý. Pred pár rokmi som vymyslela živý a veru nevonia ako v detstve.
@anonym_autor Čečinu predávajú všade aj kde stromčeky .Dokonca ak ti orežú spodné konare tak ro to dajú zadarmo ak sú pekné môžeš si zobrať. Nikdy nekupujeme nejako skoro, ale už sne sa pár krát odrbkali a už výber bol zlý. Teda nemali už iba veľké a nie také pekné. Väčšinou ro odkladáme.Našťastie máme blízko a muž kúpi aj dovezie aj jeho mame a aj nám vyberáme spolu. Stojan máme obyčajný kupovaný na rýchlo pred Vianocami keď som si zmyslela pár dní pred Vianocami, že chcem živý 😁 Ja nechávam dlho skoro do konca januára. A vôbec neopadáva nejako veľmi. Väčšinou máme normanskú jedličku.

anonym_44c203
10. okt 2025

@anonym_autor A už vlani ak pred vlani som chcela naspäť umelý. Len sa mi nechce zháňať nejaký pekný 3D stromček a bol by pokoj. Lebo tie ceny su vždy brutálne. A navyše aj starosti s tým. Hlavne keď sa dáva dole.

anonym_44c203
10. okt 2025
@anonym_016abf

ja sa pamätám na stromček ked ešte sme mávali z hory. to bola krásna vôňa.
dnešné kúpené živé stromčeky už to nie je to isté.

@anonym_016abf No áno o tom píšem vyššie. V detstve ak voňal.Teraz to veľmi skoro režu..Aj to stále hovoria predajcovia,že čerstvejšie nebudú

simca06022011
10. okt 2025

Stromcek kupujeme rozne, zatial sme VZDY mali dobry ci sme utekali 20teho kupit alebo sme ho mali uz 1. doma... Stojany su rozne, osadenie do stojana je uz horsie = zalezi aky ma strom kmen = mne to robi chlap, casto to musi osekat, opilit a strcit do tho nasilu. Pred tym ako ho supneme dnu (vonku ho drzime, ak ho donesieme skor domov, tak sa mi zda ze dokonca vo vode (? neviem chlapova starost) ho normlane vzdy osprchuje. Stromcek nam vonia primerane, ono zase ked porovnam obyvacku mojej mamy a vykureny byt a nas dom = tam nic nema taku intenzivnu vonu. Vydzi mi stom do troch kralov (dnu ho davame 24.12. rano a zdobime),ale teda opadavat zacne ako tak skor.. ono zalezi aj od druhu, zaujimae je ze ako ho vyhodim do zahrady v janurai, tak rovnako zaihliceny je az do jari :DD POpravde, keby to bolo na mne = mam umely stom, na vonu si kupim/nazbieram vetvy, pripadne pouzijem aroma oleje. KEby to bolo IBA na mne, urcite by som sa s tym nenadrapovala (lebo ja som zase hviezda, moj strom musi byt vacsi ako ja, zvycejne mame tak 2m) a riadne siroky, sumerny.. vacsinou idem predajcom na nervicky :D ale tak ked za to vysolim 50-70eur tak dakujem pekne, nech ma strpia trosku:D

priscilla07
12. okt 2025

Vianoce su o narodení Ježiša Krista, nie o zabíjaní stromčekov a kaprov 😥. Vetvičky si vieš kúpiť alebo nazbierať, voňajú skvelo keď su čerstvo nazbierané.