Ako sledovať a zlepšiť kvalitu vzduchu doma?
Ahojte všetci! 👋
Neviem, či sa tu nájdu ľudia, čo majú podobnú „úchylku“ ako ja, ale veľmi rád sledujem kvalitu vzduchu doma – a myslím si, že to je niečo, čo by mal riešiť každý, hlavne keď doma bývame, spíme, učíme sa, varíme...
Už nejaký čas mám doma merač CO₂, ktorý mi ukazuje aj vlhkosť a teplotu. Odvtedy mám doma úplne inú rutinu – a hlavne, mám omnoho lepší pocit zo vzduchu.
Tu je napríklad moja bežná "vzduchová rutina" počas dňa:
Ráno:
Po prebudení mávam CO₂ okolo 1400–1500 ppm (a to mám izbu s objemom 24 m³). To už je hraničné, niekedy mám z toho taký „unavený“ pocit.
➡️ Otváram okno dokorán – aj keď je zima, vetram naplno aspoň 5 minút. Za tú dobu klesne CO₂ aj o 700 ppm a je to ako keby som reštartol celý deň 😌
Počas dňa:
Ak som doma, vetrám priebežne – sledujem, kedy CO₂ zase vystúpi nad 700 ppm. Všimol som si, že keď mám zatvorené okná a učím sa alebo som na počítači, CO₂ stúpa rýchlo – a s tým aj únava.
➡️ Keď prekročí hranicu 700, je čas na ďalšie vetranie. Nie je to vyslovene také že čakám na to číslo napriklad teraz mám okná otvorené celý deň.
Mám aj veľa rastlín – hlavne fikusy, ktoré zbožňujem 🌳, a tie podľa mňa tiež pomáhajú udržiavať lepšiu mikroklímu. Síce je to veľmi kontroverzné ale určite nenahradia vetranie.
Večer a noc:
Pred spaním opäť vyvetrám – vždy spím s otvoreným mikrovetraním strešného okna, leto-zima deň-noc
Veci, ktoré som si všimol:
CO₂ vystrelí hore aj pri varení alebo keď sú u mňa návštevy.
Keď prší, vlhkosť mi stúpne aj na 85 % (najmä pri otvorených oknách).
Ak je CO₂ vysoké, cítim, že sa mi horšie sústredí a som ospalý.
Fúúúhaaa... ja si otvorím okno, kedy chcem, aj bez merača CO2.
No… nejako moc nad tym spekulujes, ja sa riadim podla situacie. Okna mame vo vhodnom pocasi otvorene cely den aj noc. V horucavach cez den zatvaram, niekedy aj cez noc. V zime vetram vtedy, ked susedia nesmradia. Vetram vtedy rano a poobede. Malokedy sa mi da pred spanim vecer vyvetrat, lebo vsetci smradia krbmi…
Podľa mňa toto je nejaká reklama len. Keď potrebujem tak vyvetram. V lete nonstop otvorené okná výnimkou sú búrky vtedy zatváram. V zime podľa potreby, v izbe kde spím mam tu mini vetracku kde je len jemne odchylene okno vedela som ako sa to vola ale vypadlo mi
Tomas,či?
Čo tak byt viacej von
Jasné, rozumiem 🙂 Ja to tiež nesledujem celý deň, skôr len zo zvedavosti. Mám ten merač doma, tak si sem-tam pozriem, ako sa mení vzduch keď napríklad vetram alebo sa varí. Je to skôr taký môj malý experiment – nie že by som panikáril keď číslo stúpne 😄 Ale odkedy to sledujem, viac si uvedomujem, že aj vzduch má veľký vplyv na to, ako sa cítime. Pre mňa je to zaujímavé.
Logicky, ked sa vari na plyne klesa kyslik a stupa CO2, vsak spalovanie plynu je oxidacny proces.
Samozrejme, ked je viac ludi v dome, tak stupne CO2 a klesne kyslik, pretoze ti ludia ho spotrebuju a vydychuju.
Samozrejme, ze pri fotosynteze rastliny pohcuju CO2 a produkj kyslik (pozor, iba vo dne, v noci fotosynteza neprebieha a rastlin spotebvaju kyslik)
Samozrejme ked je vonku vysoka vzdusna vlhkost stupne aj v interieri, lebo byt nie je vzduchotesne uzavreta nadoba, samozrejme pokial nemas dom s nulovou vymenou vzduchu.
Neviem, ale nijak prevratne zistenia si nepredlozil, toto je ucivo ZS.
Ja vetram vtedy ked je treba. V lete v podstate nonstop su na strane kde nesvieti slnko aspon vetracky otorene, v zime narazovo, prievanom niekolkokrat denne. Bez meraca CO2. Vsak citim, ze je vydychany vzduch alebo "smrad" a para z varenia.
Rozmýšľam, čo vedie dospelého muža k tomu, aby dal takýto príspevok (o ničom) na mamičkovské fórum v nedeľu poobede.
Reklama, že? 🙂
ja som myslela že už sa mu fakt niečo stalo, sa odmlčal - a nie, je s5! 😂
Rozmýšľam, čo vedie dospelého muža k tomu, aby dal takýto príspevok (o ničom) na mamičkovské fórum v nedeľu poobede.
Reklama, že? 🙂
@sella38 Žiadna reklama, ale duševná porucha.
V poslednom čase sa to tu hemží všelijakými potenciálnymi pacientami pre psychiatra. Len dnes som zachytila okrem tohoto príspevku jednu ženu, ktorá len rodí a popritom sa vyžrala na jatočnú hmotnosť a teraz má depresie, že zničila kreslo u gynekológa. A ďalšia sa permanentne bojí, že niekto odfotí jej decko a zverejní jeho fotku.
tak toto som v zivote nepocula aby niekto toto robil. aj ked dnes nemam naladu, toto mi spravilo den

A koláčik chceš?
Bublanina.. čerešňová 🍒
Teraz je tak úžasne, že vetrám celý deň, aj noc..
Zaujímavé, ako sa tu niektorí zameriavate na to, čo robím, miesto toho, aby ste sa zamysleli nad tým, čo je naozaj dôležité. Všetci máme svoje záujmy, niektorí si merajú vzduch, iní sa baví inými vecami. Každý si vyberá, čo ho baví a čo ho napĺňa, a to, že sa niekomu páči ironizovať môj prístup, je len zrkadlom ich vlastných obmedzení. Škoda, že tento svet nemá pochopenie všetko musí byť rovnaké.
Vážne ma nezaujíma, čo si o mne myslíte. To, že niekto nemá záujem o meranie CO2, neznamená, že to je zbytočné alebo hlúpe. Možno sa niekto cíti lepšie, keď môže niečo komentovať, ale to je len ich spôsob, ako sa vyrovnať s vlastnými neúspechmi alebo neschopnosťou pochopiť, že každý má svoj spôsob života. A ak vás to tak veľmi trápi, skúsim to trochu zjednodušiť – nie všetko musí byť hneď predmetom vášho výsmechu.
Staci ist von a nebudes bývať unavený
Ak mas Adspergera alebo nieco ine ako diagnozu, tak chapem aj to, ze pre teba je to superdolezite. Pre nas octatnych je tp zbytocnost, nepotrebuju ziaden pristroj aby vedeli co maju robit. Tomu sa hovori empiria. A miesto toho, ze sledujes merac vypni PC a chod von. To ti prospeje viac ako sledovanie meraca. Tam je (povecsinou) hladina CO2 a O2 stala a optimalna pre zivot. Treba si to uzivat
Bez merača si nevetral či ako? Čo píšeš sú úplne základy, ktoré má naučili od decka. Ráno vyvetrať, podľa potreby cez deň, večer zas, a na spánok mám otvorené okno tiež.
Boha baby a vy ste bkbe,prístroj je lepší ,ako zdravý rozum
Okná mám otvorené minimálne na vetracku nonstop 24/7 od apríla do septembra.Vsade.
V zime mám všade mikrovetranie
@sella38 Žiadna reklama, ale duševná porucha.
V poslednom čase sa to tu hemží všelijakými potenciálnymi pacientami pre psychiatra. Len dnes som zachytila okrem tohoto príspevku jednu ženu, ktorá len rodí a popritom sa vyžrala na jatočnú hmotnosť a teraz má depresie, že zničila kreslo u gynekológa. A ďalšia sa permanentne bojí, že niekto odfotí jej decko a zverejní jeho fotku.
@heleninamama mne sa paci ako tu hned dokazes diagnostikovat dusevnu poruchu 🙂 🙂 🙂
Neviem ja v lete v horúčavách okna zatváranie po obede pustím klímu vychladim a v noci otváram okna na vetrovku v zime vetrom podľa teploty nikdy som nekontrovala co2 toto počujem prvýkrát
Fuha,sa čudujem,že ešte nebyvaš niekde na samote u lesa...buď rada/rád že vôbec niečo ešte dýchaš 😏. (Nejaká kompulzívna porucha,alebo? Život v Číne,Indii je potom čo pri inverzii? 🤭
Poprosím link na kvalitný merač.
Poprosím link na kvalitný merač.
Mimochodom, vďaka všetkým – boli ste súčasťou môjho školského mini-výskumu.
Téma bola: "Ako reagujú ľudia na technologické pomôcky v bežnej domácnosti (bol mi odporučený merač CO2 a mal som sa vžiť do niekoho kto to používa situácia bola samozrejme fiktívna) v online diskusii."
Vaše odpovede pôjdu ako príloha k mojej analýze o forme komunikácie, stereotypoch a výskyte výsmechu namiesto argumentov.
Niektoré boli veľmi trefné, iné skôr odhalili o autoroch viac, než o samotnej téme. 😉
Ešte raz – ďakujem, účasť bola neoceniteľná! ✨
A nemá sa dopredu niečo také povedať,že pre analýzu? Zažalujem ťa 🤭😁(srandujem). Ale takto sa výskum nerobí 😜.
A nemá sa dopredu niečo také povedať,že pre analýzu? Zažalujem ťa 🤭😁(srandujem). Ale takto sa výskum nerobí 😜.
@zuzanita1609 aky vyskum, taky vysledok. Ale niekomu staci aj to... Nobelovku za to nedostane, no co uz.
Nebojte, etika nešla bokom 😇 Výskum bol neinvazívny, bez zberu osobných údajov a nikto nebol hodnotený ako jednotlivec – iba forma reakcií ako celok.
A navyše: výskum typu „pozorovanie verejného online správania“ je úplne bežná (aj akademicky uznávaná) metóda. Takže všetko v poriadku – súhlas netreba, keď je komentár verejný 😉, mená z diskusného fóra nebudú nikde uverejnené len tu na tejto diskusii.
A navyše ste boli zábavní a inšpiratívni – vďaka za to! 💬✨

Cely de skedujes merac a otvaras zatvaras okna?
Kup si rekuperaciu