icon

Ako sledovať a zlepšiť kvalitu vzduchu doma?

22. jún 2025

Ahojte všetci! 👋
Neviem, či sa tu nájdu ľudia, čo majú podobnú „úchylku“ ako ja, ale veľmi rád sledujem kvalitu vzduchu doma – a myslím si, že to je niečo, čo by mal riešiť každý, hlavne keď doma bývame, spíme, učíme sa, varíme...

Už nejaký čas mám doma merač CO₂, ktorý mi ukazuje aj vlhkosť a teplotu. Odvtedy mám doma úplne inú rutinu – a hlavne, mám omnoho lepší pocit zo vzduchu.

Tu je napríklad moja bežná "vzduchová rutina" počas dňa:
Ráno:
Po prebudení mávam CO₂ okolo 1400–1500 ppm (a to mám izbu s objemom 24 m³). To už je hraničné, niekedy mám z toho taký „unavený“ pocit.
➡️ Otváram okno dokorán – aj keď je zima, vetram naplno aspoň 5 minút. Za tú dobu klesne CO₂ aj o 700 ppm a je to ako keby som reštartol celý deň 😌

Počas dňa:
Ak som doma, vetrám priebežne – sledujem, kedy CO₂ zase vystúpi nad 700 ppm. Všimol som si, že keď mám zatvorené okná a učím sa alebo som na počítači, CO₂ stúpa rýchlo – a s tým aj únava.
➡️ Keď prekročí hranicu 700, je čas na ďalšie vetranie. Nie je to vyslovene také že čakám na to číslo napriklad teraz mám okná otvorené celý deň.

Mám aj veľa rastlín – hlavne fikusy, ktoré zbožňujem 🌳, a tie podľa mňa tiež pomáhajú udržiavať lepšiu mikroklímu. Síce je to veľmi kontroverzné ale určite nenahradia vetranie.

Večer a noc:
Pred spaním opäť vyvetrám – vždy spím s otvoreným mikrovetraním strešného okna, leto-zima deň-noc

Veci, ktoré som si všimol:

CO₂ vystrelí hore aj pri varení alebo keď sú u mňa návštevy.

Keď prší, vlhkosť mi stúpne aj na 85 % (najmä pri otvorených oknách).

Ak je CO₂ vysoké, cítim, že sa mi horšie sústredí a som ospalý.

Strana
z2
minenkaa
22. jún 2025

Takže mala som pravdu
Tomáško!

autor
22. jún 2025
@viestta

@zuzanita1609 aky vyskum, taky vysledok. Ale niekomu staci aj to... Nobelovku za to nedostane, no co uz.

@viestta Haha, Nobelovku nie, ale možno školskú jednotku. Každopádne, aj za každým veľkým výskumom stojí pár malých – ako keď bol Einstein najprv len zvedavý študent
Vďaka za komentár!

minenkaa
22. jún 2025

CO2 merač sa určite nepoužíva v bežnej domácnosti

betulinka1
22. jún 2025

Za mna super napad, si spravit nejaku domacu štatistiku z toho urobit návyk ako spravne vetrať. Kyslik pre mozog je velmi dolezity. Nemam doma sice merač ale u nas sa vetra vzdy rano naplno, ked prideme z prace, pri varení, pred spanim, ked prsi. Tento rituál mame aj v zime. V noci, ked su teploty okolo 14 stupnov mame uz otvorene okna stale na vetracku, vecer a rano sa prevetra dom full a potom zase vetracky. Ja som na tazky vzduch velmi citliva. Aj v kancli prevetrávam aj v zime, ze necham otvorene na 5 min. full. Uz sa nakazili vsetci, takze okolo obeda sa normalne prevetraju cele priestory. V tomto je super, ked maju doma inteligentnú rekuperáciu a ta uz sleduje, kedy treba vymenit vzduch.

zuzanita1609
22. jún 2025

Nabudúce to rob tak,ako ked americkí vedci zistili,že....(výskum CO2 a verejná mienka,ľudia na Sk sú radi,že ešte dýchajú ako tak čistý vzduch,ale opýtala by som sa v Číne, nabudúce 😁 ).

zuzanita1609
22. jún 2025
@minenkaa

Takže mala som pravdu
Tomáško!

@minenkaa že je to on? ...prisabohu 😂

minenkaa
22. jún 2025
@zuzanita1609

@minenkaa že je to on? ...prisabohu 😂

@zuzanita1609 na milión percent

autor
22. jún 2025

prosím? netuším o akom tomášovi hovoríte

minenkaa
22. jún 2025

Hlavne,že mi vieme

zuzanita1609
22. jún 2025

Daj to do analýzy, ako si začnú ľudia uťahovať z pofidernych analýz, ktoré aj tak sú ako "voda v koši" . Tomáš vedátor a analytik z modrého koníka😉.

autor
22. jún 2025
@minenkaa

Hlavne,že mi vieme

Haha, presne tak, tvoje 'odhalenie' patrí určite k tým najvtipnejším a najvzdialenejším od témy. 😂 Z tých, ktorí prispeli úplne odveci, si určite na vrchole – to by mohlo byť takých 72 % zo všetkých. A btw, gramatiku ešte necháme, na to si môžeme robiť prieskum inokedy! 😜
@minenkaa .

autor
22. jún 2025
@zuzanita1609

Daj to do analýzy, ako si začnú ľudia uťahovať z pofidernych analýz, ktoré aj tak sú ako "voda v koši" . Tomáš vedátor a analytik z modrého koníka😉.

@zuzanita1609 dakujem áno analýza je celkom zaujímavá porotu to určite ohromí.

minenkaa
22. jún 2025

Tomáško,som rada,že si sa učil

aalt
22. jún 2025

Merak nemam, ale mame vetranie s rekuperaciou. Takze vlastne nonstop vyvetrane.

sissy27
22. jún 2025

Muselo by mi j..t v hlave s prepacenim aby som robila taketo chujoviny okolo vetrania. A ako to riesis ked potrebujes vyjst z bytu??

lion777
22. jún 2025

Kedysi som sa o to zaujímala, zistila som, že robili výskum s rastlinami, tuším v Nasa, ale nie som si istá. Vybrali top x rastlín, ktoré sú naj na pohlcovanie CO2.

lion777
22. jún 2025

Tvoja analýza, skončí asi katastrofálne. Nikto sa o to nezaujíma, už ťa tu zhadzujú. 🙂

ha_ha
23. jún 2025

Hmmm, takže analýza? 😀😝

https://www.youtube.com/watch?v=Gb1TMPXi_Ss
autor
23. jún 2025
@lion777

Tvoja analýza, skončí asi katastrofálne. Nikto sa o to nezaujíma, už ťa tu zhadzujú. 🙂

opakujem analýza do ako školská práca na psychológiu, dostal som za to 94%,
@lion777 nemyslím že taká katastrofa

margotka17
23. jún 2025
@simsalabim

No… nejako moc nad tym spekulujes, ja sa riadim podla situacie. Okna mame vo vhodnom pocasi otvorene cely den aj noc. V horucavach cez den zatvaram, niekedy aj cez noc. V zime vetram vtedy, ked susedia nesmradia. Vetram vtedy rano a poobede. Malokedy sa mi da pred spanim vecer vyvetrat, lebo vsetci smradia krbmi…

@simsalabim my v spálni sme otvorili začiatkom mája, keď bola zima privreli sme. Teraz je už nonstop otvorené.

simsalabim
23. jún 2025
@margotka17

@simsalabim my v spálni sme otvorili začiatkom mája, keď bola zima privreli sme. Teraz je už nonstop otvorené.

@margotka17 u nas nie, lebo vonku je teplejsie ako dnu. Nebudem si cez den pustat 32 stupnov do domu... ale vecer otvarame.

margotka17
23. jún 2025
@simsalabim

@margotka17 u nas nie, lebo vonku je teplejsie ako dnu. Nebudem si cez den pustat 32 stupnov do domu... ale vecer otvarame.

@simsalabim my bývame v dome na kopci, u nás fúka zima leto 🫣

simsalabim
23. jún 2025
@margotka17

@simsalabim my bývame v dome na kopci, u nás fúka zima leto 🫣

@margotka17 ved ano, kazdy rozumny clovek sa zariadi podla situacie 🙂 Len autor diskusie to tu nejako moc riesi.

margotka17
23. jún 2025
@simsalabim

@margotka17 ved ano, kazdy rozumny clovek sa zariadi podla situacie 🙂 Len autor diskusie to tu nejako moc riesi.

@simsalabim áno, áno, možno sa nudí 🫣

Strana
z2