Ako správne rozmiestniť zásuvky v novostavbe?
Ahojte baby, prvýkrát v zivote staviame dom, prešla som si už veľa diskusii ale mám dilemu. Má nám čo chvíľa volať elektrikár takze tým pádom budeme riešiť zásuvky. Veľa som čítala že čo najviac, vždy sa zíde ale viete mi proste poradiť podľa čoho si to mám rozmiestňovať že práve tu a tu chcem aby bola zásuvka ? Vôbec nemám predstavu koľko do každej izby a podobne. Pýtam sa hlavne preto, že tie ktoré ste si tým prešli, mi viete poskytnúť najlepšie skúsenosti, ak ste potom aj po čase ľutovali, že mohli sme si dať ešte niekam..
ďakujem pekne za rady
Dobrý elektrikár ti poradí, ale cca som išla podľa toho kde budú spotrebiče, spálna nočné stolíky, tv hlavne nezabudni pred dvere, na terasu, terasa či bude mať svetlo, na kosačku, alebo radio...nám chyba vonku prijali by sme viac....aké budeš mať vo vnútri svetlá či bondovky podklady atď...inak ani sa nezdá koľko je v dome tých zásuviek a hlavne tá cena😭či bude pracovna PC ....kúpeľňa pri umyvadlach strojček, kefky atď....
My sme robili ze muz si premyslal napr TV internet atd. Rovnako potom aj kabelaz k alarmu,terasa,auto parkovisko. Potom sme spolocne spisovali napr kuchyna. Tam sme sli po spotrebicoch. Kde co bude plus vzdy niekde naviac. Co sme podcenili bola vstupna chodba tam sme zabudli uplne dat a potom dalsia chodba kde mame schodisko. Tam sme dorabali uz ked sme byvali. Kamoska napr zabudli na rebrikovy radiator v kupelni . Tiez to potom dorabali.
Šatník atď...a aj také, že v spálni pri posteli zasvietim a pri dverách zhasnem neviem ako sa také volajú🙂Akvarium, ak budete chcieť...toto bolo pre mňa náročné myslieť na všetko a všetko už mať premyslené kde bude gauč, lampa aj tak sú miesta kde máme predlžovacku
Ďakujem baby presne takéto rady som potrebovala, musím si to všetko pozapisovat 🙏🏻
Minimálne 2 zásuvky do každej izby.
V kuchyni oveľa viac - myslí aj na kávovar, mixér, toastovac, a pod.
Premysli si, kde budete najčastejšie nabíjať mobily/Smart hodinky/notebooky a tam dať veľa zásuviek ideálne aj so vstupmi priamo na kábel.
Do kúpeľne k umývadlo aspoň. 2-3 na elektrické zubné kefky, nabíjací strojček, žehličku a pod.
V spálni a detských izbách sme my dávali na každu stenu aspoň. 1 zásuvku
Nezabudni aj na chodbe zásuvku
A často ľudia zabúdajú aj vonku na vonkajšie zimné osvetlenie - my máme vývod priamo v strope aby sme to tam rovno zapli a dali časovač.
Plus aj dole na stenu narpilak na kosačku, večerné svetlo, repráky ... Hocičo podobne.
Plus ešte jednu zásuvku si dajte ku parkovisku - pre prípad elektromobilu
spálňa - z každej strany postele aspoň 3 zásuvky a vypínač na lampu a veľké svetlo, do každej vstavanej skrini, pre prípad uloženia vysávača robot/tyčového, na každú stenu aspoň jednu zásuvku, do každej izby aj internetovú zásuvku, v detských izbách, aspoň na 2 strany internet, aj zásuvky, v kuchyni na linke aspoň 4 na elektrospotrebiče, 1 k sporáku, vedľa chladničky, mikrovlnky, rúry, umývačky po 1 obývačka - 1 vianočný stromček, tiež na každú stenu zásuvky, dobre premyslieť kde bude telka, telka na stenu, za ňu aspoň 2 zásuvky, prípadne v stene a zásuvky vedené za skrinku pod TV, tam aspoň 6 zásuviek, ak je alternatíva k umiestneniu telky, tak aj tam spraviť prípravu, zase na každú stenu aspoň 1 zásuvku, aj v okolí gauča, kúpeľňa - okolo umývadla aspoň 2 zásuvky, vypínač na svetlo veľké, prípadne nad zrkadlom, závisí od druhu osvetlenia, za práčku, sušičku, my máme aj v skrini, kde je polička na elektrické kefky,
exteriér - pri dverách, pri portály (aspoň 2-3 ak tam bude aj terasa), na zapnutie svetielok na dome,
proste všade, kde si myslíte, že máte dosť, pridajte aspoň 1 a treba si hlavne premyslieť tie dočasné dekorácie, stromček, osvetlenia, vonkajšie posedenie
Zásuvky, všade a veľa
Tak verim ze aspon aku taku predstavu mas a ak nie tak potom dobry elektrikar nech poradi a dajte si povedat.
Moji rodicia maju napr v obyvacke 3zastrcky.
My mame 6 😂
V kuchyni rataj tiez spotrebice. Detska izba ci uz na nejaky difuzer. Pc.mobil. Lampa. Nech nemusis za kazdym odpajat a prepajat kabliky.
Rovnako spalna.
Mas aj zastrcky kde mas rovno usb port. Takze aj to moze byt super na niektore miesta.
Pozri sa ako to máš teraz kde bývaš a vynásob minimálne dvomi. O pár rokov ti daný počet stačiť nebude.
Hlavne si dajte aj datove (na internet), deti sa ti v buducnu potesia :D
Tam kde budete niečo zapájať do zásuvky častejšie, nabíjačky na mobily, vysávač, odpudzovače hmyzu a podobne, dajte urobiť zásuvky vyššie od podlahy aby ste sa nemuseli zohýnať. V kuchyni a v kúpeľni je to samozrejmé, to elektrikári vedia, ale v izbách, hale, chodbe to treba povedať. A nad nočné stolíky a k dverám prepínacie vypínače, pri dverách rozsvietiš, pri posteli zhasneš ako píše luccia. A nezabudnite na klimatizáciu, aby ste potom nesekali do novej steny. Ak budete mať elektrické tienenie okien, aj tam treba prívod elektriny. Nezabudnúť na exteriér, kosačka, vysokotlaký čistič, vysávač, fukár na lístie, krovinorez...Aj zvonček potrebuje elektrinu, ak nebudete mať na batérie. A samozrejme predpríprava na automatickú bránu v oplotení. V garáži je to samozrejmé. Veľmi dobrá vec je aj svetlo nad garážovú bránu z exteriéru aj interiéru na diaľkové ovládanie, večer zasvietiš po príjazde priamo z auta, otvoríš automatické brány a zaparkuješ bez vystúpenia z auta.
@cyberk "Hlavne si dajte aj datove (na internet)" - v dnesnej dobe ked WiFi ide daleko rychlejsie ako vobec poskytovatel internetu ponuka nevidim dovod.
Poratajte si kolko zariadeni mate teraz zapojenych do LAN? My doma mame asi tak 9 - od telky cez notebooky a ani jedno nie je na kabli v stene ale na WiFi...
@hiro Chapem, ze starsej generacii staci wifi, oni si ani nevsimnu tie dropy s rychlostou ich browsovania, alebo rodinke byvajucej v 1izbaku, alebo ako tebe, ktory sa moc do tohoto nevyzna.
...my sme len 30tnici, obaja pracujuci v IT svete, takze mame uz ine poziadavky, a tieto, pre niekoho moderne vymozenosti, radi vyuzivame 🙂 nevravim ze mame vse cez kabel, vsak to je blbost aj, ale 2devices per room urcite, mat stabilny net je u nas prioritou
Nezabudni v kazdej izbe na zasuvku pri dverach na vysavac. Aj na chodbe aspon 2 na vysavac
treba dat strukturovanu lan kabelaz a to znamena 2x lan kabel do zasuvky .slova ako: mame wifi netreba je totalna blbost. treba ratat na telku a do boxu. je uz jedno ci satelit, multimedialny alebo operatorov box. pri wifi ti to moze vypadavat a nefunguje to dobre!!!. treba mysliet aj na playstation- hernu konzolu. dalej nezabudnut potiahnut aj lan kabel ku kotli na kurenie k dialkovemu ovladaniu. stoji to par eciek navyse a aj ked teraz nechcete, tak nevies co bude za 5 a viac rokov. . treba mysliet na centralny vasavac. jeden kabel na zasuvku potiehnut von z rozvadzaca cez spinacie hodiny na vianocne osvetlanie. treba zvazit ci nechcete aj osvetlenie cencule na hranu strechy. nezabudnut na privod pre pripadnu realizaciu sauny, virivky. dalsia vec je privod do zahradneho altanku a dat podruzny rozvadzac- odtial mozes do buducna dalej tahat rozne vymysly ako zasuvky svetla. netreba zabudat ani na roboticku kosacku. premysliet kamerovy system a podla toho tahat kable lan pripadne aj silove kable- zalezi od kamier. doma mam napriklad ovladanu zasuvku cez vypinac . takto vypinam vianocny stromcek.
telku aj video- audio zariadenia vypinam ked ideme na dovolenku a nemusim vsetko vytahovat. pouzijem aj pri burke. samozrejme dnes uz mozes pouzit aj wifi zasuvky ovladane cez mobil, ale dnes sa vseto kazi. v spalni nocne lampy ak planujes nie na stene ale na stoliku mozu sa zasuvky ovladat cez schodistovy-krizovy vypinac. to znamena zapinanie z viacerych miest a knej prilozit dalsiu na napojenie nabijacky.
planovanie ako do buducna prijimat televizny signal: satelit, antena, optika a podla toho natahat aj koaxialne kable. vsetky lan a koax kable natahat do technickej miestnosti do rackovej skrine. tam situovat aj privod z ulice pre kablovku, optiku pripadne pevna linka. do kazdej izby aspon dve zasuvky na protilahlych stenach.
pri wc mise tiez zasuvku ak bude ovladana elektricka doska namiesto bidetu.
na chodbe z kazdej strany na napojenie vysavaca, tepovaca. nezabudnut na umiestnenie routra, opakovaca wifi signalu- treba vsetko napajat- lan kablom, alebo adapterom. ani dnu netreba zabudat na vianoce a podla rozmiestnenia vianocnych svietiacich dekoracii situovat zasuvky, pripadne ich napajanie. este som zabudol na vonkajsie jazierko. ovsetlenie, filtracia to vsetko traba napajat. elektricka brana uz bola spomenuta. kychynu nebudem spominat. tam elektrikar bude vediet kolko privodov ti treba natiahnut. treba si vsetko dobre naplanovat a zapisat do zapisnika aby sa nieco nezabudlo. na mrazak tiez treba mysliet.
POdla podorysu a velkosti izby, zase rataj s tym, ze ani esteticke to nie je a aj to nie malo stoji.. my mame kopu zbytocnych, rehotala som sa ked to chlap dovliekol, to bola taka halda zasuviek, vypinacov...
No ale k otazke, ty si predstav ze co v kazdej izbe bude.. alebo by mohlo byt.. kde bude postel po krajoch zasuvky, ale postel sa moze mozno otocit na druhu stranu a bude ich treba tam, v detskej izbe som chcela napr. premiestnit stol, nemozem, lebo prave ta jedina stena v celom dome nema jedinu zasuvku :D Cize mysoiet na to, kde moze byt stol, lampa, pocitac, telka, kde si mozete sadnut s mobilom na nabijacke :D .. a jasne, take tie servisne zasuvky, na vysavac...
Zasuvky na spotrebice su ina vec, na to vela krat uz aj projekt kuchyne treba mat nacyhstany aspon priblizne... detto pracka/susicka, aj to co nemas este...
samozrejme aj vonkajsie zasuvky riesit, to nie len na osvetlenia :D to aj na stroje vonku kadejake, a nam velmi vhod prisiel aj taky "volny kabel" , cize zasuvka bez extra ucelu vonku. Neskor sa potiahla do vonkajsej kuchynky.
A inak, elektrikar ti poradi, len v tej kuchyni bacha, nech je to nova skola, my ked sme kupuli dom mali sme vsetky zasuvky na jeden istic v kuchyni, vsetko sme museli prerobit (v novostavbe podotykam, par mesiacov predtym skoaludovanej)
Jednoznačne ku každým dverám! Okrem vchodu, ale kľudne aj pri ňom. Ja nemám ale detská je blízko tam mam hneď 3. V spálni dve ku každej strane postele aj k dverám. Za sedačku tri ku stolu ak nebudete mať ďalšie tri na opačný koniec. Do podlahy je moderné. To by som dala do obývačky na tu druhu stanu, ak nebude stôl a chceš ich zakryť. Detská v každom do L tri a tri kľudne aj do ďalšej strany.
V kúpeľni minimálne 2. Kuchyňa nad pracovnú dosku ak máš viac nad každú 3. Ja mam na hlavnej pracovnej 3 a pri každej stene 3 zvislo. Nevyužívam vždy ale! Ak sú Vianoce všetky v obývačke. Detská izba je vždy taktiež vyťažená kuchyňa podľa práce. Mam tam Radio, vkuse sa niečo nabíja, keď varím je to akurát. Neviem si ich predstaviť menej.
Ináč ja mam béžové zásuvky aj vypínače podľa mňa vôbec nevadia.
Samozrejme v kuchyni musíš mat za umývačkou, rúra ide aj doska na priamo, mikrovlnka taktiež. Tak isto práčka a rovnako chladnička. To už podľa toho keď. Rozdvoky byť nesmu a samozrejme musí mať každý spotrebič veľký, čo je na kábel svoj istič. V kuchyni myslím.
Nečítala som komenty, my bývame 8 rokov a v detských izbách síce máme zásuvky pri všetkých 4 kútoch, no doteraz lutujeme, že sme nedali aj niekde na stenu "mimo kútov". Dcéra má napr v strede steny okno, pri okne pisaci stol, no lampu aj tlačiareň zapojenú v kúte za komodou, uplne tam chýba zásuvka za stolíkom. Ďalšiu má za čelom postele, čiže musíme vždy odsunúť postel, ak ju potrebujeme vypojiť, atď. Tak treba si aj toto rozmyslieť
ako som pisal, treba si to naplanovat, ale ver mi, ze az zivot ukaze co treba. vzdy nieco postupne dorabam
Ja som si dala aj k sporaku jednu a je to super,ak mixujes polievku alebo omacky tycovym mixerom takisto,ked slahas krem nad parou. Len si ju musis navrhnut tak,aby si nezasahovala do varnej dosky. A na linke mam este dalsich 4 zasuvky na kanvicu,kavovar,kuchynsky robot. Na spotrebice samozrejme tiez a potom mam v dvoch rohoch po jednej zasuvke. V obyvacke sme dali za tv asi 5 zasuviek. A do kazdeho rohu po jednej plus pri gauci su 2 z jednej aj druhej strany na notebook,lampu atd a este zasuvka na datovy kabel ta je aj v obyvacke pri tv,gauci a takisto v spalni pri nocnom stoliku a pisacom stoliku. V spalni zasuvky k nocnym stolikom, za komodou mam 3 pkus datovy kabel,na komode mam tv. A este v dvoch rohoch su po jednej zasuvke. V predsieni mame tiez zasuvky aj na chodbe a schodisku. Najlepsie je zobrat podorys kazdu jednu miestnost si predstavit ako bude zariadena a mysliet aj na to,ze ak trosku popresuvas nabytok,aby ti zase potom nechybala zasuvka. Este ma napadlo v kupelni mam 5 zasuviek. Na terase tusim 3 sme dali plus osvetlenie.
Ďakujem pekne všetkým za rady

Podorys?