icon

Ako správne umiestniť akvárium?

20. feb 2025

Ahojte. Chceme si kúpiť a zriadiť akvarium len riešime dilemu, kam ho umiestniť. Chceme cca 100l, načo si z tohto hľadiska dať pozor? Vymyslím si trebárs, že určite nie do tmavého kúta, alebo nie tam, kde pol dňa praží slnko. Odporučte aj nejakú knihu alebo stránku kde sa takéto rady dočítam, nechceme ísť do toho bezhlavo. Ešte ma zaujíma, na taky riadny chod akvária, koľko treba el. zásuviek? Svetlo, filtrácie? Pomôžte začiatočníkom 🙏🏻😀😊

sagitta33
20. feb 2025

Svetlo, filtrácie , ohrievač. Lepšie v tmavom kúte ako na slnku.

thereisabear
20. feb 2025

Najlepšie keď na to vôbec nesvieti slnko.

luccija
20. feb 2025

Najprv sa rozhodni aké ryby tam budeš chcieť pri niektorých ti neprežijú rastliny atď...potrebujú stabilnú vodu...su háklivé, biju sa...my sme mali cichlidy nikdy viac oni su bojovné a teritoriálne konečne sme ich vymenili za ine..nie je dobré ho mať pri okne, slnku ..my s tým máme problém v lete.Ja som čerpala info z webu zo stránok, zástrčky máme 3 filter, svetlo, kyslík

maddie1711
20. feb 2025

Určite nie tam kde svieti slnko. To by sa vám robili riasy. Inak to nejaké obmedzenie nemá. Otec mal kedysi blízko radiátora, tým pádom nemusel mat ohrievač vody.

A väčšina setov ma svetlo už zabudované vo vrchnom kryte.
Filtráciu odporúčam klasickú molitanovu dvojhubovu + kompresor s dvoma vyvodmi na vzduch.
Čo sa týka doplnkov, nie umelinu. Radšej kúpte živé rastliny + nejaký drevený kmeň alebo ja mam urobený ,,stonehange” s kameňov. Ryby sa radi schovávajú tak aby mali kde.

Ohrievač si tiež kúpte, zaistí to stálu teplotu vody (to sa kupuje podľa veľkosti akvária)

Zásuvky;
1x svetlo
1x ohrievač
1x vzduchovac (či už kompresor alebo ponorny)

Radšej si to dopredu naštudujte lebo napr superzoo (jediná akvaristika u nás) ma úplne nekompetentných ľudí. Na základe ich odporúčaní mi pred rokmi vykapalo akvárium.

lubina
20. feb 2025

treba ist do chovatelskeho - akvaristickeho obchodu a tam sa popytat. Poradit, ake rybky na zaciatok, ake akvarium je pre ne vhodne atd. Nam takto poradili, ked sme si zriadovali akvarium...ale urcite si to este aj overit napr na internete, lebo mozno nie vsetci v tychto obchodoch su experti,zial.

jesenzima
20. feb 2025

Zobrala by som hlavne väčšie akvárium. Čím väčšie akvárium, tým menej starostí s údržbou... A myslieť hlavne aj do budúcna, že to nie je celkom lacná záležitosť.. ak pod vami niekto býva, poistka pre prípad vytopenia ...a čo sa týka samotného akvária, veľa veľa veľa študovať, nie dva tri dni, všetko si dopredu premyslieť ... Nie je to také ľahké, ako to môže vyzerať..
Premyslite si aj to, aké chcete ryby. Niektoré ryby potrebujú akvárium do výšky, niektoré do dĺžky... Niektoré ryby sa.medzi sebou neznesú. Rastliny, to je kapitola sama o sebe.. držím palce

tamtamka26
20. feb 2025

ahoj, v obchode ti moc neporadia, iba ak základy. my práve tiež zakladáme akvarko (160l), u nás to rieši muž, tak to ide mimo mňa. ale treba to postupne "stavať". najprv podložie, potom rastliny a keď sa zakorenia, potom ryby. my sme im dali napr stmievajúce led svetlo, nakoľko to vypína postupne a nemajú ryby taký šok, keď vypneš - zapneš. taktiež tam cez hadicu prúdi CO2 vyrobené z kvasníc a cukru na výživu rastlín (ale iba určitý čas)... v akvarku je merač, ktorý sa sfarbuje podľa množstva CO2 vo vode. filter máme veľký v skrinke schovaný. nižšie pridám foto (ešte keď bolo bez rýb). muž pozerá veľa videí na ytb, tam bývajú aj také poradne, kde ti povedia všetko o tom a tiež číta stále niečo o tom...

tamtamka26
20. feb 2025

Pridávam foto

zuzks5
20. feb 2025

Áno, som si istá, že v tmavom kúte bude rybkám rozhodne lepšie ♥

luccija
20. feb 2025

@tamtamka26 krasne

aalt
20. feb 2025

Ako uz pisali predo mnou. Radsej bez priameho slnka. Zasuvku potrebujes minimalne na svetlo a filter. Filter v principe jedno ci externy, alebo v akvarku, ale musi mat dostatocny prietok na tvoj objem. Urcite nie "setovy" co byva k akvariovym kompletom. Tie su o nicom. Ohrievac nepotrebujes, ak nebudes mat speci teplomilne rybky, vacsine staci izbova teplota. Bacha na stolik, 100l vody vazi 100kg plus substrat kamienky, samotne akvarium hned mas cez 150kg, co na obycajny stolik nedas. Musi to byt stabilne, aby akvarko neprasklo. Dobre je dat pod neho vyrovnavaciu podlozku. Svetlo tiez radsej kupit samostatne, tie setove tiez nebyvaju nic moc. Stmievanie nemusi, rybky to preziju (ale nove to uz mavaju asi vsetky). Dolezite je akvarium "zalozit". Nedat hned rybky. Voda kludne aj cez mesiac bez rybiek. Cize dat vodu nejakych slimakov a rastliny (s tymi urcite dostanes dalsich slimakov) a samozrejme od zaciatku filter. Ratlin cim viec, tym lepsie. Na zaciatok je niekedy dobre dat "rychlorastuce", ked sa ti chytia tie pomalsie, tak ich mozes potom zredukovat. Rybky pozeraj na svoje akvarium, cize na dlzku, vysku, pocet na objem, znasanlivost, teplota ... a tiez postupne, nie naraz plne akvarium. CO2 nepotrebujes, akvarium vie fungovat aj bez neho. Svetlo potom nastavis iba na par hodin, podla rastlin a rias.

tamtamka26
20. feb 2025

@luccija ďakujem, postupne kupujeme rybky, tak už to tam žije a hlavne môj muž tým žije 😀 ale on mal akvárko aj pred pár rokmi, keď sme neboli spolu, tak už základy má...
@autorka ako píše @aalt , na väčšie akvarko treba originál komodu, ktorá je vystužená a vhodná na zaťaženie. to tiež kúpiš cez chovprodukt, alebo cez bazár popozeraj. my sme aj akvárko kúpili už použité....

autor
20. feb 2025

Jej, super, veľmi pekne vám ďakujem za reakcie a rady. Áno viem, že najskôr treba postupne pozakladať a až keď to má nejaký svoj ekosystém, môžu prísť rybky. Mne sa veľmi páčia neonky a gupky. Úplne by mi stačili 😍 bývame v dome, čiže v prípade nehody vytopíme len nás, ale s tým mi napadlo, či tie zásuvky je lepšie mať vyššie, alebo môžu byt klasicky len nad zemou, pripadne v nejakej chráničke?
@tamtamka26 nádherné už aj bez rýb 😍 to je pastva pre oči… prosím ťa, ten filter máte rozmerovo asi aký veľký?

jesenzima
20. feb 2025

Filter nekupuješ podľa veľkosti, ale podľa objemu, koľko vody má prečerpat ...

aalt
20. feb 2025

Zasuvky idealne v tej skrinke pod akvarkom. Tam vies dat aj externy filter. Ale na 100l staci aj filter do akvarka. Je to take cerpadielko, vodu nasava cez penovy filter. Len ten penovy filter musi byt celkom velky a niekto ho v akvariu nechce, ze kazi dojem, tak preto kupuju externe. Neonky do 100l das iba tie male modre (neonka modra https://rybicky.net/atlasryb/neonka_modra ). Klasicke potrebuju aspon 1m akvarium na dlzku. Gupky su zase zivorodky a dost spinia, tak filter radsej vacsi 😀 Mne sa viac ako gupky pacia endlerky https://rybicky.net/atlasryb/zivorodka_wingeova ale nemam. Tiez to su zivorodky, ale su mensie.

janetinka27
20. feb 2025

Ahoj,pridaj sa na fb do skupin o akvariach, mne tam velmi poradili.

janetinka27
20. feb 2025

Az teraz somsi vsimla,ze aj tu ti pridali dobre rady.

tamtamka26
20. feb 2025

Presne z papierov k nemu je rozmer: 23x26x44

chatte007
20. feb 2025

Je forum www.akva.sk. Ked sa tam registrujes, mozes si zalozit vlastnu temu o svojom akvariu a riesit tam kazdy krok. Chalani tam poradia. Ja som si pred rokmi o akvaristike nastudovala najviac prave z tohto fora, len som tam citala rozne temy a postupne som sa naucila co a ako. Super stranka je aj www.rybicky.net.
Vygooglis aj vela inych zdrojov. Len sa nerad v obchodoch. Ked uz tak v specializovanych akvaristikach, isto nie v takych vseobecnych zverimexoch.
Je aj casopis akvarium - najdes v pdf na nete.
Je to krasny konicek, ale naozaj treba poriadne nastudovat najskor vsetko. Drzim palce.