Ako stíhate upratovanie rodinného domu?
Žienky tie co máte rodinný dom, prácu, rodinu... A k tomu domácnosť v tip top stave.. Dajte mi prosím tip ako to stihate.
Z práce chodím domov o 18.00, chystám večeru a potom už nemám absolútne chuť na upratovanie. Príde víkend a ja neviem čo skôr. Keď druhé rodiny si užívajú spoločný čas na výletoch, ja dohanam co som cez týždeň zameskala - rozumej upratujem. Máme poschodový dom, za jeden deň sa to upratať nedá.. Som detailista, a teda v sobotu urobím jedno poschodie, v nedeľu druhé. V stredu už ani nevidno ze som upratovala. Takto je to jeden bludný kruh, cez týždeň práca, cez víkend upratovanie. Ako z toho von? Ako to máte zadelene vy?
Povyhadzovala som / podarovala som veci, kt. sa pouzivali menej ako raz za rok. Odstranila som hluche priestory ako chodbicka a pod. Maximum skrin uzatvaratelnych (nie skrinky - vitriny zo skla s vela dekoracismi a pod). Dekoracie su obmedzene na 2 na jednu miestnost. Prestala som s kombinaciou podlahy a kobercov. Zariadila som si upratovaciu skrinku, v kt. su vsetky prostriedky vr. vysavaca pripravene na pouzitie bez skladania. Umyvacka riadu a roboticky vysavac su samozrejmostou. Nemam ziadne kvetinace al predmety ako router na zemi (stazuje to upratanie podlahy). Snazim sa varit na dva dni a viac chodov naraz, aby bolo ba vyber z troch jedal. varim v nedelu, utorok, stvrtok, po 1,5 h aj s upratanim kuchyne. V sobotu neriesim varenie, alebo ak neostane z predch dna, urobim nieco jednoduche (cestoviny). Snazim sa mat malo veci, tak dat vsetko v kazdej izbe na miesto nezaberie viac ako 10 min dokopy. Poutieranie prachu - 10 min. Povysavanie vratane schodiska 30 min, mopovanie podlahy - 30 min, umytie kupelne 20 min, kuchyna 15 min (vylestenie nerezovych povrchov, umyvadlo, pracovna doska, sklokeramicku precistit, prejst po dvierkach mikrofazou, ak su niekde cmuhy). Prevlecenie posteli 20 min na 3 sady. Nikdy neriesim upratovanie po izbach: zatialco upracem jednu, z druhej sa mi tam prenesie prach v priebehu jedneho dna. Prat davam 5 pradel tyzdenne, 3 pocas soboty, 2 v nedelu, triedenie a vesanie pradla mi zaberie dokopy tyzdenne cca 1 h, 2 h tyzdenne zehlim. Vesanie a zehlenie riesim audioknihou alebo filmom. Potom sa mi nezda, ze nieco robim. Kazdy tyzden sa snazim pretriedit jednu skrinku. Toto je skor taky relax na 30 min. Tym mam vsetky zasuvky usporiadane, nic sa nestihne zaprasit a mam prehlad, co sa deje s akymi vecami. Dokopy tyzdenne mi zaberie upratovsnie ako tske 2h 15 min (beriem to ako vitany pohyb popri sedavom zamestnani), pradlu venujem dokopy cca 3 h (t.j. 3 h pocuvam audioknihu, alebo pozeram filmy, zo zasady nepozeram filmy, pokial popri tom nerobim nieco okolo domacnosti), 4,5 h tyzdenne mi zaberie priprava stravy vratane caju, kavy a pod., nskupy riesim jedenkrat mesacne 2,5 h, drobnosti na tyzdennej baze - posielam na nakupy manzela, pes mi zaberie 2 h denne minimalne - ale to je hobby. Ked nestiham v praci, manzel uprace - system pozna.
Ja síce do roboty nechodím, ale aj tak sa neviem douprarovat. Máme 166m dom, upratujem každý deň. Cez víkend niekedy nie, a to potom aj tak vyzerá...Vysavam každý deň, obývačku, chodbu a kuchynu aj 2-3x. Mám aj robotický vysávač aj tyčový ale to je o ničom. Metlu nepoužívam, zato to vysávanie. Dlážky a kúpeľňu umývam každý druhý deň, prach sa snažím 1x do týždňa. Prach s žalúzií utieram priebežne. Periem každý deň.
Dnes mám na pláne povysávať, umyť okná...No stále voľačo. Udržať nonstop upratany taký veľký dom je nemožné. Ale aspoň sa snažím lebo nenávidím bordel. Ja by som ani spať nešla keby si večer neupracem.
Nestiham a ani sa o to nesnazim😉urobim najnutnejsie, povysava muz. Deti nebudu spominat na vylestenu kuchynu, ale kde a s kym boli😉naoko to vyzera poupratovane, ale viem, ze to nie je tiptop, ziadna navsteva zatial gauc neodtahovala😉🙈zijem v dome, nie pre dom🤷♀️
@saurika nie, nič s toho. Vyzývame sa hneď pri dverách, aj obuvame. Psa máme na dvore. Ja som maniak na čisté podlahy. Dcéra niekedy večeria v obývačke pri telke, takže po nej sú omrvinky aj na plafone, či svojej izbe má stále všelijaké papieriky postrihane... V obývačke máme krbové kachle, tam sa našpini s dreva. V kuchyni klasika asi ako u každého....
Všetko je o prioritách. Víkend je pre mňa dôležité tráviť s rodinou, deti sú malé len raz. Cez týždeň urobím bežné upratanie, v piatok poperiem, v sobotu povysavam, pozmyvam utriem prach, pozapratujem ešte a koniec. Riadim sa celý život tým že dom má slúžiť mne nie ja jemu. Keď budem na dôchodku budem behat s handrou v ruke a s metlou aj celý deň. Kým sú deti malé venujem sa im.

No máš to blbé, že chodíš domov tak neskoro. Čím to je? Dlho cestuješ, alebo máš posunutý pracovný čas na neskôr? Ak to druhé, tak si niečo porob ráno. Ďalšia vec: rozdeľ úlohy aj na ostatných členov domácnosti. Potom: každý deň si naplánuj, čo v ten deň urobíš a to urob, aj keby "traktory padali". No a to najdôležitejšie na záver: Prestaň byť detailistka. Nemusí byť všade stopercentný poriadok. 😉