Ako účinne znížiť vlhkosť v byte?
Haojte, dajte nejake tipy, lebo som uz na nervy z vlhkosti. V byte mame cca 20-22 stupnov.
Vlhkost stale okolo 60% +-.
Kupili sme uz 3 odvlhcovace (50-100e), do kazdej izby, a nie a nie dostat vlhkost pod 50%.
Vetram iba prievanom, nevyklopim bezne okno, lebo vonku prsi a vlhkost je tiez vysoka. Zvykla som este na 3 minutky okno a balkon dokoran.
Co este? Rano sme sa zobudili (odvlhcovac sme este nemali), stipalo nam v krku, syn kaslal, a vlhkost 65%.
O plesniach radsej ani pisat nebudem. Tvoria sa kazde 2-3 tyzdne nad oknami. :(
Keď prší, vetrať len kvôli kyslíku.
Keď neprší a je chladno, vetrať každú hodinu dokorán okno 1 minútu.
Bielizeň sušiť v sušičke. Ak nie je, tak prať keď neprší a sušiť pri radiátor, otvárať okno, šaty prevracat.
Vlhkosť a pleseň nad oknami je spôsobená nezateplenym prekladom / vencom.
Kde je odvlhcovac, okná zatvoriť. Vetrať tam len kvôli kyslíku.
@beky223 Vo vlhkom počasí ani rekuperácia neodvlhčí. Ako som písala vyššie.
A treba nájsť zdroj vlhkosti. Ak to nie je činnosť človeka, tak potom z konštrukcie. Keď tak mi napíšte, bude treba podrobné údaje.
Vaša sestra: majú tepelné mosty. Tie treba poriesit.
@vanilkovazmrzka ved staci prist hore do ziliny, a tu je furt pod mrakom, a casto prsi, je vlhko, a vietor fuka len sem tam...chapem, ze sa vam to dole na nizinach tazko chape...
@luxus10 ja chapem, ze je zamracene a slnko teraz nesvieti, alebo len minimalne, ale nechce sa mi verit, ze kazdy den leje tak, aby sa par krat nedalo vyvetrat 🤷♀️ ale mas pravdu, asi byvat niekde pri lese, tak ten vzduch je vlhky tak ci tak… tak potom uz ostava iba poriadne prekurit ten byt… a plakat potom pri rocnom vyuctovani za energie 😅
Len odvlhčovače,pár mesiacov nechať pustené,musia vytiahnuť vlhkosť zo stien
My sme mali ten isty problem. Kupili sme odvlhcovac (stal cez 200 eur), ale tak nemohol ist stale a aj tak to uplne nepomohlo. Vetrali sme... Vsetko mozne, trochu to prabdaze kleslo, ale stacilo varit a hroza. Vlhko, plesne... Vsetko toto je nanic. Treba riesit preco je tak vlhko.
Nam pomohlo vymenit okna (predtym sme vymenili skla, ale to bolo malo).
A nakoniec este zateplenie bytovky.
Niekde mate tepelne mosty.
@vanilkovazmrzka vies co, ani liat nemusi, len poprchat, ale je sychravo, mokro...vetrat sa da, alevlhkost neklesne..
@beky223 tak tiež by som bola rada, keby niekto poradil, My máme vlhkosť 80%. Ale plesne nemáme a ani zdr. problémy z toho. Teplota sa pohybuje do 22 stupňov , keď začnem viac kúriť, vtedy mám problémy so suchými sliznicami.
Bytovka je zateplená, okná sú vymenené
Skúste klimatizáciu s odvlhcovanim, ta celkom stiahne vlhkosť. Ja vetram podľa vlhkomera, ak vlhkosť vystúpi nad 65%
Plesen nemáme, ale ráno sú zarosené okna, tak rozmýšľame niekedy v budúcnosti vymeniť za trojsklo
@ibatanecnica Ak sa permanentne drží RV okolo 80%, zrejme je niekde zdroj vlhkosti. Teraz, keď nie je daždivo a je okolo nuly, sa ľahko vysúša interiér. Tak skúste každú hodinu otvoriť okno dokorán na minútku, len nech sa vymení vzduch.
Možné zdroje vlhkosti:
- veľa rastlín
- sušenie bielizne
- varenie s otvorenými hrncami
- vetranie len 2-3x denne
- nemožnosť vetrať kúpeľnu (chýbajúce okno či odťahový ventilátor)
a najhoršie:
- vlhkosť v konštrukciách ako podlaha, stena
@jarka_black rastliny nemáme žiadne, bielizeň vo vnútri iba dosušujem, vyfúka ju vonku a to ani nie každý deň, varím s pokrievkou a používam ventilátor a okno je stále otvorené keď varím a dvere do iných miestností zatvorené. Paradoxne, v kuchyni je najnižšia. Najvyššia v spálni - tam je mikrovetranie celý deň a na noc zatvárame okno a zapneme radiátor. Po sprche zapneme vždy ventilátor na pár minút a dvere do kúpelky máme nonstop otvorené. Takúto vlhkosť máme vlastne od novembra do marca - apríla. Ak je vonku nad 10 stupňov, tak je to už v pohode
@ibatanecnica Čiže sa do interiéru zrejme odparuje z konštrukcie. Bývate na prízemí alebo úplne hore pod rovnou strechou? Starý dom alebo novostavba?
Mikrovetranie radšej nie - ono reálne nevetrá a skôr ochladzuje okolie okna. Ale v súčinnosti s permanentným odťahom v kúpeľni môže byť mikrovetranie dobrý tandem (ja takto fungujem v byte, kde nie je rekuperácia).

Viac kurit…. A to kde zijes ze kazdy den prsi?