icon

Ako účinne znížiť vlhkosť v byte?

21. nov 2023

Haojte, dajte nejake tipy, lebo som uz na nervy z vlhkosti. V byte mame cca 20-22 stupnov.
Vlhkost stale okolo 60% +-.
Kupili sme uz 3 odvlhcovace (50-100e), do kazdej izby, a nie a nie dostat vlhkost pod 50%.

Vetram iba prievanom, nevyklopim bezne okno, lebo vonku prsi a vlhkost je tiez vysoka. Zvykla som este na 3 minutky okno a balkon dokoran.

Co este? Rano sme sa zobudili (odvlhcovac sme este nemali), stipalo nam v krku, syn kaslal, a vlhkost 65%.

O plesniach radsej ani pisat nebudem. Tvoria sa kazde 2-3 tyzdne nad oknami. :(

Strana
z2
vanilkovazmrzka
27. nov 2023

Viac kurit…. A to kde zijes ze kazdy den prsi?

jarka_black
27. nov 2023

Keď prší, vetrať len kvôli kyslíku.
Keď neprší a je chladno, vetrať každú hodinu dokorán okno 1 minútu.
Bielizeň sušiť v sušičke. Ak nie je, tak prať keď neprší a sušiť pri radiátor, otvárať okno, šaty prevracat.
Vlhkosť a pleseň nad oknami je spôsobená nezateplenym prekladom / vencom.

jarka_black
27. nov 2023

Kde je odvlhcovac, okná zatvoriť. Vetrať tam len kvôli kyslíku.

jarka_black
27. nov 2023

@beky223 Vo vlhkom počasí ani rekuperácia neodvlhčí. Ako som písala vyššie.
A treba nájsť zdroj vlhkosti. Ak to nie je činnosť človeka, tak potom z konštrukcie. Keď tak mi napíšte, bude treba podrobné údaje.

jarka_black
27. nov 2023

Vaša sestra: majú tepelné mosty. Tie treba poriesit.

luxus10
27. nov 2023

@vanilkovazmrzka ved staci prist hore do ziliny, a tu je furt pod mrakom, a casto prsi, je vlhko, a vietor fuka len sem tam...chapem, ze sa vam to dole na nizinach tazko chape...

vanilkovazmrzka
27. nov 2023

@luxus10 ja chapem, ze je zamracene a slnko teraz nesvieti, alebo len minimalne, ale nechce sa mi verit, ze kazdy den leje tak, aby sa par krat nedalo vyvetrat 🤷‍♀️ ale mas pravdu, asi byvat niekde pri lese, tak ten vzduch je vlhky tak ci tak… tak potom uz ostava iba poriadne prekurit ten byt… a plakat potom pri rocnom vyuctovani za energie 😅

minenkak
27. nov 2023

Len odvlhčovače,pár mesiacov nechať pustené,musia vytiahnuť vlhkosť zo stien

ailiba
27. nov 2023

My sme mali ten isty problem. Kupili sme odvlhcovac (stal cez 200 eur), ale tak nemohol ist stale a aj tak to uplne nepomohlo. Vetrali sme... Vsetko mozne, trochu to prabdaze kleslo, ale stacilo varit a hroza. Vlhko, plesne... Vsetko toto je nanic. Treba riesit preco je tak vlhko.
Nam pomohlo vymenit okna (predtym sme vymenili skla, ale to bolo malo).
A nakoniec este zateplenie bytovky.
Niekde mate tepelne mosty.

luxus10
27. nov 2023

@vanilkovazmrzka vies co, ani liat nemusi, len poprchat, ale je sychravo, mokro...vetrat sa da, alevlhkost neklesne..

luxus10
27. nov 2023

@ailiba este mozno skusit nastavit rezim okien-da sa letny a zimny, letny viac podfukuje...

ailiba
28. nov 2023

@luxus10 urcite treba skusit, ale nam to pomohlo len minimalne. Teraz varime stale, vobec to neriesime a vlhkost 50%, ziadne plesne, ani zarosene okná.

hanaxxx
28. nov 2023

@ailiba cize ste mali problem v oknach? Vies v com konkretne? My sice plesne nemame, ale ta vlhkost, to je na nervy, vyvetram, klesne zo 68 na 45 a za 15 min je zas 60%.

ailiba
29. nov 2023

@hanaxxx my sme mali plesne, vysoku vlhkost a zarosene okna. Najprv odvlhcovac, vetranie... Pomohlo trosku. Potom sme vymenili skla, tiez trosku. Potom sme vymenili cele okna, to pomohlo velmi. A ked nam zateplili bytovku, tak uz uplne super.

ibatanecnica
29. nov 2023

@beky223 tak tiež by som bola rada, keby niekto poradil, My máme vlhkosť 80%. Ale plesne nemáme a ani zdr. problémy z toho. Teplota sa pohybuje do 22 stupňov , keď začnem viac kúriť, vtedy mám problémy so suchými sliznicami.
Bytovka je zateplená, okná sú vymenené

e3v3a3
29. nov 2023

Skúste klimatizáciu s odvlhcovanim, ta celkom stiahne vlhkosť. Ja vetram podľa vlhkomera, ak vlhkosť vystúpi nad 65%
Plesen nemáme, ale ráno sú zarosené okna, tak rozmýšľame niekedy v budúcnosti vymeniť za trojsklo

jarka_black
29. nov 2023

@ibatanecnica Ak sa permanentne drží RV okolo 80%, zrejme je niekde zdroj vlhkosti. Teraz, keď nie je daždivo a je okolo nuly, sa ľahko vysúša interiér. Tak skúste každú hodinu otvoriť okno dokorán na minútku, len nech sa vymení vzduch.
Možné zdroje vlhkosti:
- veľa rastlín
- sušenie bielizne
- varenie s otvorenými hrncami
- vetranie len 2-3x denne
- nemožnosť vetrať kúpeľnu (chýbajúce okno či odťahový ventilátor)
a najhoršie:
- vlhkosť v konštrukciách ako podlaha, stena

ibatanecnica
29. nov 2023

@jarka_black rastliny nemáme žiadne, bielizeň vo vnútri iba dosušujem, vyfúka ju vonku a to ani nie každý deň, varím s pokrievkou a používam ventilátor a okno je stále otvorené keď varím a dvere do iných miestností zatvorené. Paradoxne, v kuchyni je najnižšia. Najvyššia v spálni - tam je mikrovetranie celý deň a na noc zatvárame okno a zapneme radiátor. Po sprche zapneme vždy ventilátor na pár minút a dvere do kúpelky máme nonstop otvorené. Takúto vlhkosť máme vlastne od novembra do marca - apríla. Ak je vonku nad 10 stupňov, tak je to už v pohode

jarka_black
29. nov 2023

@ibatanecnica Čiže sa do interiéru zrejme odparuje z konštrukcie. Bývate na prízemí alebo úplne hore pod rovnou strechou? Starý dom alebo novostavba?
Mikrovetranie radšej nie - ono reálne nevetrá a skôr ochladzuje okolie okna. Ale v súčinnosti s permanentným odťahom v kúpeľni môže byť mikrovetranie dobrý tandem (ja takto fungujem v byte, kde nie je rekuperácia).

Strana
z2