icon

Ako udržiavať poriadok v rodine?

26. apr 2025

Ako udržiavate poriadok? Doobeda upracem,uložim veci na miesto, poobede príde domov zvyšok rodiny a všade niečo. Ak jeden deň neuložim veci na 2deň je mi doplaču. No a víkend? Otras už teraz je mi do plaču, som unavená robiť furt za niekoho. Neviem sa dočkať pondelka aby som upratala a cítila sa dobre. Som mama mám 2 deti manžela. Cítim sa ako slúžka. Podľa manžela preháňam, ale zaujimavé keď ideme na návštevu k niekomu tak u nich sa nepovaluje 10 šálov už v predsieni lebo sa dcéra ráno nevedela rozhodnuť..darmo má vlastný šuflik dookola vysvetľujem že odložte veci na miesto, vybere z vlasov gumičku položi kráča ďalej o meter položi druhu gumičku. keď poviem rodine všetko uložia na miesto do 15 minút..no a potom si pripadám ako čierna ovca rodiny lebo mama má zasa 10 min keď sa potrebuje vykričat. Na druhy deň sa začina kolotoč. "Milujem" keď vymyslia že si pozrieme rozprávku aj si sadnem, ale buď sadnem na niečo alebo si neviem uložiť pohár na stôl a vtedy ma zasa chyti hnev. Necítim sa dobre v takomto prostredí. Možno mám problem aj v hlave pochádzam z rodiny kde otec odmietal vyhadzovať veci a všade mal niečo.

gribka1
26. apr 2025

Hlavne nevieš nájsť systém ako na nich.

nikpa
26. apr 2025

Najpr treba urobiť poriadok s ostatnými členmi rodiny a uvedomiť si, že nie si ich slúžka. Ak si dcéra nechá gumičky po byte, namiesto toho aby si ich po nej upratovala jej ich začneš schovávat alebo vyhadzovať, rýchlo sa slečna naučí... A tak podobne. Pokiaľ nepomáha dhováranie, tak konaj...

marca12
26. apr 2025

Su zvyknuti,ze to po nich upraces. Mama sa vykrici,preziju to a idu si dalej. Necha gumicku,tak ju nechaj tam,kym ju neodlozi. Alebo ju schovaj. Ked nebude mat ani jednu,potom sa nauci. Alebo sprav ako moja kamoska,vyhod vsetko do kosa. Drasticke,ale ona tak deti vraj naucila poriadku. Ak sa hracka povalovala,supla ju do kosa,dieta plakalo ako o dusu,ale postupne sa naucilo nenechavat veci hocikde.

heminepa
Autor odpoveď zmazal
viestta
26. apr 2025

aucit zvysok rodiny upratovat po sebe. Kazda vec po pouziti sa vrati tam kde ma miesto. No a co sa povaluje hadzat do kosa. Slecna uz je dost velka na to aby si udrzavala vo svojich veciach poriadok. Kludne jej zriad kos v jej izbe a vsetko povalujuce sa po byte jej tam nahadz. Jej bordel, jej problem. Uz by som za takym velkym dievcatom neupratovala. Upratat za sebo zvlada aj moj syn. To iste chlap.
No a najlepsi sposob ako skratit a zjednoduśit upratovanie je mat minimum veci, takze zacni triedit a vyhadzovat zbytocnosti.
Neodnesu pohar do kuchyne? Nechaj ho tam kde lezi. Ked sa budu stazovat, ze sa nemaju z coho napit, tak oznam, ze ich maju pohladat a umyt.
Nemaju si co obliect? Nech hladaju kde co maju. Nevedia kde co maju? Ich problem. Polozim kopku oprateho a ked si ho neulozia neriesim. Ja svoje odlozim. Co sa nedostavi do kosa na spinave pradlo, to sa u nas neperie. Naucili sa nosit pradlo do kosa.

kiki68
26. apr 2025

9 salov by som zaniesla do humany a hotovo. Hned by sa naucila upratovat. Ja uz normalne chapem tohk Arnolda, ked vydrbal deckam veci a tam to kdesi podpalil. U nas tiez sice nie je ukazkovy poriadok, ale ja nemam problem tie veci proste odpratat. Som nazoru, kto nevie kde ma tie veci dat, tak ich nepotrebuje a musia sa pretriedit.

domkakvet
26. apr 2025

Nauc ostatnych nech si po sebe upracu, hlavne deti.

roja01
26. apr 2025

Pred odchodom na ihrisko, pred zapnutím telky, alebo pred začatím ďalšej hry (pexeso, karty, doskové hry a pod.) som vždy oznámila, že nejdeme, nezačneme dokiaľ "sa neupracú" hračky a iné veci. Bez kričania, zvyknú si. Ide iba o pravidelnosť a dôslednosť.
Po pravde, vždy bude väčšinou upratovať ten, komu neporiadok viac vadí. Aj na to je dobré pozerať sa ako na pozitívum (bude poriadok a to je radosť). Pohľad na to čo robíme, je dôležitý na to ako sa cítime.

ysseba
26. apr 2025

A napr. tej dcére to upraceš ty? Ja by som jej to iba pozbierala všetko čo nájdeš a odniesla na posteľ nech si to roztriedi/uprace. Možno to nepomôže, ale aspoň ty nebudeš mať robotu 😀 Inak predpokladám, že nechodíte na neohlásené návštevy, tak že preto sa druhým nepovaľujú veci po byte. Vy keď čakáte návštevu, tiež určite nie. Ale inak je možné, že si nesieš aj nejakú traumu z detstva, i keď to čo popisuješ mi príde "v norme", že ťa to vytáča.

januska12323
26. apr 2025

No a prečo to za nich upratuješ alebo kričíš aby spravili? Povedz raz "čo nebude za 15 minút na svojom mieste letí do koša" a aj to urob, načo si ničíš nervy.

lindous
26. apr 2025

Keď idete na návštevu, väčšina ľudí pred tým uprace, takže to fakt neporovnávaj 😅 ja mám relatívne vysokú toleranciu "bordelu"... nehovorím špiny, ale vôbec mi nevadí, keď doma vidieť, že sa tam žije, čiže tu je pohodený šál, tam gumička do vlasov, atď... a tiež sa so mnou mama najedovala, pre ňu moja izba vyzerala ako po výbuchu, ale ja som vždy presne vedela kde čo mám a bolo tam čisto, len proste nebolo všetko popchaté v šúflíkoch a krabičkách 😀 nemám asi žiadnu lepšiu radu ako zazneli už vyššie, len že to tak určite nie je len u vás, aj keď sa tak možno cítiš... a že ťažko na to naučíš niekoho, koho to proste absolútne nevytáča...

siska53
26. apr 2025

Nahadz veci do jedneho vreca. Nech si to vsetko hladaju tam.

thereisabear
26. apr 2025

Veľké vreco a čo sa povaľuje doňho schovaj. Uvidíš, koľko veci im ani chýbať nebude a potom vyhodíš.

hederamonstera
26. apr 2025

Juj neriad sa tym ako to maju ini doma😀 mne ked ma prist navsteva vsetok taky bordel len hadzem do skrin😀 aj nas vchod, vzdy tam je tisic bund, svetrov, viest, topanok…mozem to 2x denne upratovat, aj tak to tam bude rovnako vyzerat, ked sa vratime z vonku. A ked pride navsteva, vsetko chytim a hadzem do skrine, nech to u nas vyzera, ze ani v tom dome nezijeme ;)

denkabemommy
26. apr 2025

Jedna vec je byť na to sama a tá druhá mať príliš veľa vecí. Ja som vytriedila kompletne celý byt všetky skrinky, všetko oblečenie, nemáme doma v podstate žiadne poličky (okrem detskej izby). Doma upratujú ale všetci - synovia 4 a 7r. Nediskutujem, či niekto niečo chce proste robia veci primerané veku (nie, nie je to dokonalé), ale 7r už bezproblemov vyberie riady a naplní myčku a 4r mi vie pustiť práčku (keď mu vytriedim prádlo), takže ono treba doma zmeniť trošku prístup rodiny

nin12345
26. apr 2025

Ja ťa plne chápem ale neviem ako to vyriešiť. Taktiež mi neuveriteľné prekáža keď si niekto rozhadzuje veci a očakáva že ich spracem je to podľa mňa neúctivé, neohľaduplné a vyčerpávajúce pre mňa. Bohužiaľ prišla som na to že ľuďom to nevysvetlíš keď raz je niekto bordelár tak žiaľ jemu ten bordel nevadí - nesprace. Mojím kritériom do budúcna pre výber človeka s ktorým budem zdieľať domácnosť je kvôli tomu že musí byť tak poriadkumilovný ako ja. Ťažko sa bude hľadať ale čo už. Mňa to frustruje keď si niekto za sebou všade necháva. Prajem ti pevné nervy a aby si tvoj manžel vstupil do svedomia. A na deti nekrič vytvoris im k upratovaniu odpor

ahhola
26. apr 2025

Mozno mas maly byt? Bez kumbala, kde cakaju veci na triedennie. Nezufaj, aj horsie sa maju. Znama s 25.r.autistom,co sa mi nastazuje... Stale zamykat spajzu, lebo mlady rad zlieva, zosypa, tak ma v soli pohanku, v hladkej muke krupicu, v horcici olivy, na zufanie🥀

minenkaa
26. apr 2025

Čo nie je upratané na tretie upozornenie, šlo u nás do kosa,prestaň vysvetľovať ,začni kričať na cely dom a možno si všimnú

viestta
26. apr 2025
@minenkaa

Čo nie je upratané na tretie upozornenie, šlo u nás do kosa,prestaň vysvetľovať ,začni kričať na cely dom a možno si všimnú

@minenkaa netreba ani kricat. Naco si nicit hlasivky a zdvohat tlak? Staci povedat raz, druhy krat zopakovat s dovetkom, ze treti krat upozornovat nebudem. Par krat to odignoruju, vsak co, nic sa nedeje, ale potom zrazu zistia, ze to nie su prazdne slova. Ale treba byt dosledny, a dodrzat to co "slubis". Oo je celkom zabavne sledovat, ked sa "zrazu" pri dverach objavia dve, tri vrecia z odpadom s prikazom, ze ich treba vyniest.

minenkaa
26. apr 2025
@viestta

@minenkaa netreba ani kricat. Naco si nicit hlasivky a zdvohat tlak? Staci povedat raz, druhy krat zopakovat s dovetkom, ze treti krat upozornovat nebudem. Par krat to odignoruju, vsak co, nic sa nedeje, ale potom zrazu zistia, ze to nie su prazdne slova. Ale treba byt dosledny, a dodrzat to co "slubis". Oo je celkom zabavne sledovat, ked sa "zrazu" pri dverach objavia dve, tri vrecia z odpadom s prikazom, ze ich treba vyniest.

@viestta ja som to tak robila,ja mám božskú trpezlivosť ,ale keď ju majú srdečne ,hlboko a ďaleko ,tak možno sa zbadajú

danica2711
26. apr 2025

10 minút kričíš a potom aj tak poupratuješ (zjavne bez nejakého postihu pre nich), tak sa nečuduj, že na to kašlú... baby vyššie ti dobre radia, keď im aj nechceš veci vyhadzovať, aspoň ich poschovávaj, aby ich nevedeli nájsť

gov
Odpoveď bola odstránená
euka210
26. apr 2025

Noa co ze kricis! Vies kolko ja kricim na mojich 3 chlapcoch 9-13r plus manzel, ktory tiez tu polozi, tam polozi. Kazdy den je to o upozornovani a stale o tom istom...odloz za sebou do umyvacky, pozbieraj papieriky, odloz topanky na miesto, vyber flasu z tasky...su to jednoduche veci, ale stale im to nepride ako samozrejmost. Niekedy uz nemam tiez energiu, ale inak nepolavim, kym sa veci nenaucia robit tak ako treba.
U nas je to jednoduche...chces sa hrat na pc?...uprataj, povysavaj atd...ked urobia co maju, mozu ist na pc. U nas to funguje.
Vies ako nedavno zafungovalo, ked som najmensiemu pridala cas na hru, lebo ako jediny mal odlozene topanky v botniku ked som prisla z prace? Na druhy den mal aj najstarsi 😁
Ja im sluzku robit nebudem.

mantilka
27. apr 2025

Skús dať týždenný rozvrh práce. Každý za niečo zodpovedný.
Pozerá sa rozprávka/film, hraje na PC, ide niekde len po splnení úloh.
Napr. Moja dcéra može večer pozerať rozprávku len keď ma upratany izbu a splnené denne povinnosti.
Tiež to môžeš rozšíriť že sa pripravuje večer oblečenie a nemení sa.

mantilka
27. apr 2025

Napíš zoznam pokynov a daj im ten zoznam aby na nič nezabudli...kľudne aj vyves na chladničku alebo niekde vylep
Napr. Po príchode odloz topánky, šál, čiapku, záves vetrovku, výber box na desiatu a fľašu, ( umyť riad, vybrať umývačku, pripraviť stôl, vyniesť kôš, upratať predsien ...podľa rozpisu sluzieb) večer priprav tašku, oblečenie, šál, čiapku, obuv.

mantilka
27. apr 2025

Ja sa neopakujem dookola pri druhom raze počítam do troch lebo bude trest. Opakovaním dookola si podrazas rešpekt.
Aj tie povinnosti rozdel po dohovore s nimi, aby robili čo ich najviac baví. Oni sa budú strážiť navzájom lebo budú za nejakú časť domácnosti zodpovední. Napr. rozdel izby...každý zodpovedný večer za poriadok v izbe....a nech sa to mení. Uvidíš ako budú na seba hulákať, keď jeden druhému nechá bordel 😄.
Ja mám napr. nervy na opackane dvere...máme 11 dverí...keď toto lestim, mám čo robiť. Keď to dám dcére robiť, hneď dáva väčší pozor...svoju prácu si viac váži.
Porozhadzované veci....môžu ísť do smätneho koša...a nevyhrážal sa ale urobiť. Dôležitá je dôslednosť.

princezna_bosorka
27. apr 2025
@marca12

Su zvyknuti,ze to po nich upraces. Mama sa vykrici,preziju to a idu si dalej. Necha gumicku,tak ju nechaj tam,kym ju neodlozi. Alebo ju schovaj. Ked nebude mat ani jednu,potom sa nauci. Alebo sprav ako moja kamoska,vyhod vsetko do kosa. Drasticke,ale ona tak deti vraj naucila poriadku. Ak sa hracka povalovala,supla ju do kosa,dieta plakalo ako o dusu,ale postupne sa naucilo nenechavat veci hocikde.

@marca12 tak.... autorka ma asi nabeh na ocd alebo uzkostnu poruchu ale presne toto by som urobila. Zacni hadzat veci do kosa pred ich ocami a to bude poprask....

glade22
28. apr 2025

Mám doma rovnaký problém. Majú aj služby rozdelené a kým ich človek neupozorni, sami nič neurobia. Aj som už vyhádzala veci, aj tresty dávala, ale oni to proste nemajú vžité, upratať za sebou. Alebo upratujú tak, že zo svojho stanovišťa presunú veci na iné a potom sa ich to už akože netýka. Im to nevadí, že veci sú kade-tade, len mne. A ja z toho ozaj šaliem, neznášam neporiadok...a to vôbec nehovorím o nejakom extrémnom upratovaní, len o tom, že každá vec má mať svoje miesto.